Registrering för programmet för externa erbjudanden

Från och med den 6 mars 2024 kan utvecklare som uppfyller programkraven nedan samt kraven i avsnitt 9 i vår betalningspolicy registrera sig för ett nytt program för externa erbjudanden om de vill dirigera användare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) utanför appen, bland annat för att marknadsföra erbjudanden om digitala funktioner och tjänster i appen. Läs mer nedan och besök vår integreringsguide för utvecklare för att komma igång.

Med programmet för externa erbjudanden kan utvecklare av appar som distribueras på Google Play dirigera användare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) utanför appen, bland annat för att marknadsföra erbjudanden om funktioner och tjänster i appen, i enlighet med Google Plays betalningspolicy. Utvecklare måste uppfylla kraven och kvalifikationskriterierna nedan och slutföra registreringen för programmet innan de kan marknadsföra externa erbjudanden. Deltagande utvecklare omfattas av vår betalningspolicy. De tillämpliga serviceavgifterna som beskrivs nedan, som stödjer våra investeringar i Play och Android, gäller även fortsättningsvis.

Behörighet

För att vara behörig till det här programmet

• måste utvecklaren vara registrerad som företag.

Krav

Utvecklare som deltar i det här programmet måste uppfylla följande krav:

• Begränsa externa erbjudanden till användare i EES.
  • Externa erbjudanden får endast dirigera användarna till utvecklarens egna digitala funktioner eller tjänster.
  • Ange alla måladresser via Play Console.
  • Registrera dig för och få godkännande för dina appar i programmet för externa erbjudanden enligt definitionen nedan.
  • Integrera med API:erna för externa erbjudanden för att dirigera användare utanför appen, inklusive att anropa dessa API:er, så att Google kan visa den informationsskärm som krävs och utvecklare kan rapportera tillämpliga transaktioner.
  • Tillhandahålla kundsupport och återbetalningsmetoder för användare som slutför externa transaktioner via ett externt erbjudande och tillhandahålla en process för att bestrida obehöriga transaktioner.
  • Butiksuppgifterna på Play får inte innehålla information om köp utanför appen. Detta för att undvika förvirring hos användarna.
  • När användare dirigeras utanför appen måste utvecklaren göra följande:
    • Informera användaren om målsidan och dess syfte och placera den här ikonen omedelbart efter länken för att ange att användaren dirigeras utanför appen. Exempel:

Se fler erbjudanden på juveler på juveler.exampelapp.com

• Ha en väl synlig webbadress på målsidan så att användarna kan se vart de har dirigerats.
    • Tilldela inte ytterligare parametrar i webbadressen och fyll inte i data från appen på förhand för att skydda användaren.
    • Omdirigera och vilseled inte användarna till en annan målsida än den som anges i det externa erbjudandet. Visa ingen annan falsk eller vilseledande information.
  • Betala Google tillämpliga avgifter för transaktioner kopplade till en Play-app som slutförs utanför appen efter det externa erbjudandet. Precis som våra vanliga serviceavgifter återspeglar avgifterna i samband med programmet för externa erbjudanden värdet från Android och Play och stödjer fortsatta investeringar i Android och Play. De nya avgifterna som är kopplade till programmet för externa erbjudanden består av två separata komponenter relaterade till värdet som Play ger: (a) en tvåårig tidsbegränsad avgift för det första förvärvet av användaren och (b) en avgift för de löpande tjänsterna (inklusive Plays säkerhets- och uppdateringstjänster) som Play fortsätter att tillhandahålla utvecklaren.
    • Följande avgifter tillkommer under de två åren som följer efter användarens externa transaktion:
      • Avgift för första förvärvet: 5 % för prenumerationer som förnyas automatiskt och 10 % för andra erbjudanden om digitala funktioner och tjänster i appen.
      • Avgift för löpande tjänster: 7 % för prenumerationer som förnyas automatiskt och 17 % för andra erbjudanden om digitala funktioner och tjänster i appar.
    • Efter den första förvärvsperioden på två år kan en utvecklare välja att avsluta Plays löpande tjänster för en viss app. Eftersom användare förvärvade appen via Play med förväntningar på tjänster som föräldrakontroller, säkerhetsgenomsökning, bedrägeriskydd och kontinuerliga appuppdateringar krävs även användarens samtycke för att tjänsterna ska utgå. Därefter gäller inte längre löpande tjänster och tillhörande avgifter för dessa användare. Utvecklare ansvarar fortfarande för att rapportera transaktioner som involverar användare som väljer att fortsätta att ta del av löpande tjänster från Play.

Registrera appen för programmet för externa erbjudanden

Om du vill registrera dig för programmet för externa erbjudanden måste du slutföra följande steg:

1. Läs igenom kraven på den här sidan för att avgöra om appen eller apparna uppfyller kvalifikationskriterierna.
  2. Fyll i deklarationsformuläret för externa erbjudanden, godkänn användarvillkoren och slutför alla registreringssteg som krävs för att registrera dig för programmet via Googles supportteam.
  3. Integrera API:er för externa erbjudanden.
  4. Registrera appen/apparna direkt via Play Console. När du har identifierat de appar och länder/regioner där du kommer att erbjuda externa erbjudanden kan du klicka på ett avsnitt nedan för att utöka det. Följ sedan stegen för att registrera appen och hantera dina inställningar för externa erbjudanden:
a. Registrera appen
  1. Öppna Play Console och sidan Externa erbjudanden (Inställningar > Länka till externa erbjudanden).
  2. Leta reda på appen du vill registrera och klicka på Hantera i tabellen. Sidan Konfigurera intäktsgenerering för appen i fråga öppnas.
  3. Klicka på + Lägg till/redigera länder/regioner och välj de EES-länder/regioner där du vill tillämpa programmet för externa erbjudanden för den aktuella appen.
    • Listan över valbara länder/regioner beror på programmets tillgänglighet i dessa länder/regioner.
  4. Klicka på Spara ändringar när du har valt länder/regioner.
  5. Dessa steg måste utföras för varje app som du vill registrera för programmet.
b. Läs information och hantera programinställningar

Du kan hantera dina inställningar för programmet för externa erbjudanden, bland annat registrering på appnivå och profilinformation, på sidan Externa erbjudanden (Inställningar > Länka till externa erbjudanden).

c. Läs regional fakturainformation för externa erbjudanden
  1. Öppna Play Console och sidan Fakturor (Inställningar > Fakturor för betalningar utanför Google Play Fakturering).
  2. Du kan välja fliken för relevant användarregion för att visa information om transaktions- och serviceavgifter för transaktioner som görs av användare i den regionen, till exempel belopp att betala, transaktioner, fakturor, dokument och inställningar.
d. Hantera inställningar för externa erbjudanden
  1. Öppna Play Console och sidan Externa erbjudanden (Inställningar > Länka till externa erbjudanden).
  2. Leta reda på appen du vill registrera och klicka på Hantera i tabellen. Sidan Konfigurera intäktsgenerering för appen i fråga öppnas.
  3. Klicka på + Redigera länder/regioner och välj de länder/regioner där du vill uppdatera externa erbjudanden.
    • Listan över valbara länder/regioner beror på programmets tillgänglighet i dessa länder/regioner.
  4. Klicka på Spara ändringar när du har valt länder/regioner.

5. Rapportera alla tillämpliga auktoriserade transaktioner till Google Play inom 24 timmar efter den externa transaktionen.

Om du har fler frågor kan du kontakta vårt supportteam här.

Öppna deklarationsformuläret

Vanliga frågor

Kan utvecklare erbjuda externa erbjudanden för användare i andra geografiska områden utanför EES?

Nej, programmet är begränsat till användare i EES. Utvecklare från andra regioner kan registrera sig för programmet för att inrikta sig på användare inom EES utanför Play-appen.

Vilka länder ingår i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)?

För närvarande omfattar EES: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Är spelutvecklare behöriga till det här programmet?

Ja, både spel- och apputvecklare kan ansöka om och delta i programmet för externa erbjudanden.

För vilken typ av produkter kan jag erbjuda programmet för externa erbjudanden?

Programmet är tillgängligt för appar och spel för alla formfaktorer, till exempel telefon, surfplatta, ChromeOS, Android TV och Wear OS.

Måste alla utvecklare registrera sig för programmet för externa erbjudanden?

Nej. Deltagandet i programmet är valfritt. Om du inte vill dirigera användarna utanför appen behöver du inte göra något.

Kan jag göra externa erbjudanden tillgängliga för enbart vissa av mina appar?

Ja. När du har registrerat dig för programmet för externa erbjudanden kan du välja vilka appar du vill registrera för externa erbjudanden när du vill via Play Console.

Hur meddelar jag Google om ändringar av länder jag valt att registrera för programmet för externa erbjudanden?

Du kan ändra registreringen för programmet för externa erbjudanden på en marknad för ett visst appaket via inställningarna för Play Console. Alla uppdateringar träder i kraft direkt, inklusive ändringar av tillämpliga serviceavgifter.

Vilka är stegen för att integrera med API:er för externa erbjudanden?

Det är enkelt att utöka din befintliga integrering med Google Plays faktureringssystem till att använda API:er för externa erbjudanden. API:erna bygger på samma designmönster och principer som våra API:er Play Fakturering-biblioteket och Play Developer. Det betyder att de är kompatibla med din befintliga design och till stor del känns bekanta för dina team. I vår integreringsguide för utvecklare finns detaljerade riktlinjer och resurser för att komma igång. Vi tar gärna emot feedback från utvecklare om dessa API:er och eventuella ytterligare resurser som skulle vara till hjälp.

Om du har frågor eller feedback om API:er för externa erbjudanden kan du kontakta oss här.

Kan jag även delta i programmet för externa erbjudanden om jag redan deltar i ett program för alternativ fakturering?

Ja, utvecklare kan utnyttja båda programmen om de vill och om de uppfyller kraven och kvalifikationskriterierna för båda programmen. Om båda programmen är tillgängliga i en app beror de tillämpliga serviceavgifterna för en transaktion på var användaren väljer att slutföra transaktionen (i appen eller utanför appen). För att delta i programmet för externa erbjudanden och börja marknadsföra externa erbjudanden måste du slutföra registreringsprocessen och följa alla programkrav.

Kan jag använda Google Plays faktureringssystem tillsammans med externa erbjudanden?

Ja, utvecklare kan använda Google Plays faktureringssystem samtidigt som de deltar i programmet för externa erbjudanden. Om du har både Google Play Fakturering och marknadsför externa erbjudanden beror de tillämpliga serviceavgifterna för transaktionen på var användaren väljer att slutföra transaktionen (i appen eller utanför appen). För att delta i programmet för externa erbjudanden och börja marknadsföra externa erbjudanden måste du slutföra registreringsprocessen och följa alla programkrav.

Varför krävs en serviceavgift för programmet för externa erbjudanden?

Plays avgifter går till vår investering i Android och Google Play och speglar det värde som Android och Play ger. Den gör det bland annat möjligt för oss att distribuera Android kostnadsfritt och tillhandahålla en ständigt växande uppsättning verktyg och tjänster som hjälper utvecklare att bygga upp framgångsrika företag, samtidigt som vi ser till att våra plattformar är trygga för våra miljarder användare världen över.

Utvecklare kan registrera sig för programmet för externa erbjudanden för att följa förordningen om digitala marknader (DMA). För att vi ska kunna fortsätta att investera i ekosystemet omfattas utvecklare som deltar i programmet för externa erbjudanden av en ny serviceavgift för användarköp kopplade till en Play-app där transaktionen slutförs utanför appen, bestående av en avgift för det första förvärvet och en avgift för löpande tjänster.

Hur kom Play fram till den nya avgiftsmodellen för programmet för externa erbjudanden?

Den nya serviceavgiften för programmet för externa erbjudanden består av två komponenter:

Avgiften för det första förvärvet är tidsbegränsad för att återspegla att Play endast tar betalt för värdet av att möjliggöra det första förvärvet av användaren via Play. Tidsperioden för det första förvärvet baseras på hur apputvecklare vanligtvis genererar intäkter från appar. Många utvecklare gör det genom små, inkrementella transaktioner under längre perioder. För transaktioner som faller utanför den tvååriga perioden för det första förvärvet av en viss användare debiteras inte utvecklare denna avgift.

Avgiften för löpande tjänster debiteras så länge utvecklaren fortsätter att använda Plays löpande tjänster (inklusive Plays säkerhets- och uppdateringstjänster). En utvecklare kan välja bort Plays löpande tjänster för en viss app när den tvååriga perioden för det första förvärvet har löpt ut. Eftersom användare förvärvade appen via Play med förväntningar på tjänster som föräldrakontroller, säkerhetsgenomsökning, bedrägeriskydd och kontinuerliga appuppdateringar krävs användarens samtycke för att tjänsterna ska utgå. När en utvecklare bestämmer sig för att inte delta måste därför kvalificerade appanvändare vidta åtgärder för att ge sitt samtycke. Löpande tjänster och tillhörande avgifter gäller för dessa användare. Du måste fortfarande rapportera transaktioner för användare som väljer att fortsätta att ta del av löpande tjänster från Play.

Hur tillämpas de olika serviceavgifterna om jag erbjuder Google Plays faktureringssystem och även deltar i programmet för externa erbjudanden?
Här är ett exempel som visar hur olika serviceavgifter tillämpas i detta scenario. Användare A använder Fantastiq-appen som genererar intäkter med Google Plays faktureringssystem i appen och deltar i programmet för externa erbjudanden. Här är ett urval av köp från den användaren och tillämpliga serviceavgifter för utvecklaren:

Var användaren slutför en transaktion när de använder Fantastiq-appen Typ av avgiftsmodell Tid för köp Typ av objekt som köptes Avgift
I appen Google Plays faktureringssystem Inte tillämpligt Månadsprenumeration på spel 15 %
Utanför appen Externa erbjudanden Inom två år efter den första externa transaktionen Årsprenumeration på streaming

Avgift för första förvärvet: 5 %
+
Avgift för löpande tjänster: 7 % (du kan välja bort detta efter det andra året)

Utanför appen Externa erbjudanden Två år efter den första externa transaktionen 100 extra hjärtan

Avgift för löpande tjänster: 17 % (om användaren fortsätter att använda Play-tjänster)

Utanför appen Externa erbjudanden Två år efter den första externa transaktionen Månadsprenumeration på Premium

Avgift för löpande tjänster: 7 % (om användaren fortsätter att använda Play-tjänster)