Voorbeeld: Content over en services voor gezondheid

Preview van het beleid

Dit artikel geeft een voorbeeld weer van recent aangekondigde wijzigingen.

We voegen een nieuw Beleid voor gezondheidsapps toe onder 'Content over en services voor gezondheid' om nieuwe vereisten te introduceren voor apps die vallen in de categorieën voor gezondheidsapps. We updaten het beleid ook zodat het overeenkomt met de huidige richtlijnen voor de volksgezondheid. (ingangsdatum: 31 mei 2024)

We willen de zichtbaarheid en het beheer van gezondheidsgerelateerde apps op Google Play verbeteren. Daarom introduceren we een consoledeclaratie Gezondheidsapps. Apps met medische of gezondheidsgerelateerde functies of functionaliteit moeten dit verklaren in de Play Console. Meer informatie (ingangsdatum: 31 mei 2024)

Ga naar deze pagina voor het huidige artikel Content over en services voor gezondheid.

We staan geen apps toe die gebruikers blootstellen aan schadelijke content over en services voor gezondheid.

Als uw app content over en services voor gezondheid bevat of promoot, moet u ervoor zorgen dat uw app voldoet aan alle toepasselijke wet- en regelgeving.

Gezondheidsapps

Als uw app toegang heeft tot gezondheidsgegevens, en een gezondheidsapp is of gezondheidsgerelateerde functies aanbiedt, moet de app voldoen aan het bestaande Beleid voor ontwikkelaars van Google Play, waaronder het Beleid rondom privacy, misleiding en apparaatmisbruik en het Beleid voor gevoelige gebeurtenissen, en ook aan de vereisten hieronder:

• Console-verklaring:
    • Ga naar de pagina App-content (Beleid > App-content) in de Play Console en selecteer de categorie of categorieën waartoe uw app behoort.
  • Privacybeleid en vereisten voor prominente kennisgeving:
    • Uw app moet een link naar het privacybeleid posten in het daarvoor bestemde veld in de Play Console en een link naar het privacybeleid of de tekst van het privacybeleid in de app zelf. Zorg dat uw privacybeleid beschikbaar is via een actieve en openbaar toegankelijke URL (geen pdf) die niet voorzien is van een geofence en dat deze niet kan worden bewerkt (in overeenstemming met het Gedeelte Veiligheid van gegevens).
    • Het privacybeleid van uw app moet, samen met eventuele kennisgevingen in de app, duidelijk openbaar maken hoe persoonsgegevens of gevoelige gebruikersgegevens worden verzameld, gebruikt, gedeeld en hoe hiertoe toegang wordt verkregen. Deze gegevens zijn niet beperkt tot de gegevens die openbaar worden gemaakt in het Gedeelte Veiligheid van gegevens hierboven. Voor functionaliteit of gegevens die worden gereguleerd door gevaarlijke of runtime-rechten, moet de app voldoen aan alle toepasselijke vereisten voor prominente kennisgeving en toestemming.
    • Rechten die een gezondheidsapp niet nodig heeft om de kernfunctionaliteit uit te voeren, mogen niet worden aangevraagd en ongebruikte rechten moeten worden verwijderd. Zie Categorieën en aanvullende informatie voor gezondheidsapps voor de lijst met rechten die binnen het bereik van gezondheidsgerelateerde gevoelige gegevens vallen.
    • Als uw app niet primair een gezondheidsapp is, maar wel beschikt over gezondheidsgerelateerde functies en toegang heeft tot gezondheidsgegevens, valt deze nog steeds onder het Beleid voor gezondheidsapps. Het moet voor de gebruiker duidelijk zijn wat het verband is tussen de kernfunctionaliteit van de app en de verzameling van gezondheidsgerelateerde gegevens (zoals zorgverzekeraars, gaming-apps die gegevens over de gebruikersactiviteit gebruiken om verder te komen in de game, enzovoort). Dit beperkte gebruik moet worden weergegeven in het privacybeleid van de app.
  • Aanvullende vereisten:
    Als uw gezondheidsapp wordt beschouwd als een van de volgende apps, moet u niet alleen voldoen aan de relevante vereisten maar ook de juiste categorie selecteren in de Play Console:
    • Aan overheden gelieerde gezondheidsapps: Als u toestemming heeft van de overheid of van een erkende gezondheidsinstantie om een app samen met hen te ontwikkelen en te distribueren, moet u een bewijs van geschiktheid indienen via het vooraankondigingsformulier.
    • Apps voor contactonderzoek/gezondheidsstatus: Als uw app bedoeld is voor contactonderzoek en/of gezondheidsstatussen, selecteert u 'Ziektepreventie en volksgezondheid' in de Play Console en vult u de vereiste informatie in via het vooraankondigingsformulier hierboven.
    • Apps voor onderzoek met menselijke proefpersonen: Apps die gezondheidsgerelateerd onderzoek met menselijke proefpersonen uitvoeren, moeten zich houden aan alle wet- en regelgeving, inclusief maar niet beperkt tot het verkrijgen van geïnformeerde toestemming van deelnemers of, in geval van minderjarigen, hun ouder of voogd. Apps voor gezondheidsonderzoek moeten ook goedkeuring krijgen van een institutionele beoordelingsraad en/of een soortgelijke onafhankelijke ethische commissie, tenzij zij hiervan zijn uitgezonderd. Op verzoek moet het bewijs van dergelijke goedkeuring worden overgelegd.
    • Apps voor medische apparaten of met software als een medisch apparaat (Software as a Medical Device, SaMD): Apps die worden beschouwd als medisch apparaat of SaMD moeten een toestemmingsbrief of andere goedkeuringsdocumenten krijgen die zijn verstrekt door een regelgevende instantie of het orgaan dat verantwoordelijk is voor het beheer en de naleving van de gezondheidsapp. Op verzoek moet het bewijs van dergelijke toestemming of goedkeuring worden overgelegd.

Health Connect-gegevens

Gegevens waartoe toegang wordt verkregen via de rechten voor Health Connect worden beschouwd als persoonsgegevens en gevoelige gebruikersgegevens waarop het beleid voor Gebruikersgegevens en aanvullende vereisten van toepassing zijn.

Geneesmiddelen op recept

We staan geen apps toe die de verkoop of aanschaf van geneesmiddelen op recept mogelijk maken zonder recept.

Niet-goedgekeurde stoffen

Google Play staat geen apps toe die niet-goedgekeurde stoffen promoten of verkopen, ongeacht claims over de legaliteit.
Voorbeelden van veelvoorkomende schendingen
  • Alle items op deze niet-volledige lijst met verboden farmaceutische producten en supplementen.

• Producten die efedra bevatten.

• Producten die hCG (humaan choriongonadotrofine) bevatten in verband met gewichtsverlies of gewichtsbeheersing of indien gepromoot in combinatie met anabole steroïden.

• Kruiden- en dieetsupplementen met actieve farmaceutische of gevaarlijke ingrediënten.

• Onjuiste of misleidende gezondheidsclaims, waaronder claims die impliceren dat een product even effectief is als geneesmiddelen op recept of gereguleerde stoffen.

• Producten die niet door de overheid zijn goedgekeurd en die worden gepromoot alsof ze veilig of effectief zijn ter voorkoming, behandeling of genezing van een bepaalde ziekte of aandoening.

• Producten waartegen overheden of regulerende instanties waarschuwen of acties ondernemen.

• Producten met namen die een verwarrende gelijkenis vertonen met een niet-goedgekeurd farmaceutisch product of supplement of gereguleerde stof.

Ga naar www.legitscript.com voor meer informatie over de niet-goedgekeurde of misleidende farmaceutische producten en supplementen die we controleren.

Misleidende gezondheidsinformatie

We staan geen apps toe met misleidende claims over gezondheid die strijdig zijn met de bestaande medische consensus of die gebruikers schade kunnen berokkenen.
Voorbeelden van veelvoorkomende schendingen
  • Misleidende claims over vaccins, zoals dat vaccins iemands dna kunnen veranderen.
  • Promoten van schadelijke, niet-goedgekeurde behandelingen.
  • Promoten van andere schadelijke gezondheidspraktijken, zoals conversietherapie.

Medische functies

We staan geen apps toe met medische of gezondheidsgerelateerde functies die misleidend of mogelijk schadelijk zijn. We staan bijvoorbeeld geen apps toe die claimen te beschikken over oximetriefuncties die uitsluitend app-gebaseerd zijn. Oximeter-apps moeten worden ondersteund door externe hardware, wearables of specifieke smartphonesensoren die zijn ontworpen om de oximetriefunctie te ondersteunen. Deze ondersteunde apps moeten ook disclaimers bevatten in de metadata waarin staat dat zij niet bestemd zijn voor medisch gebruik, alleen zijn ontworpen voor algemene fitness- en welzijnsdoeleinden en geen medisch hulpmiddel zijn. Ook moeten ze het geschikte hardwaremodel/apparaatmodel duidelijk bekendmaken.

Betalingen - Klinische services

Het factureringssysteem van Google Play mag niet worden gebruikt voor transacties met betrekking tot gereguleerde klinische services. Raadpleeg voor meer informatie het Betalingsbeleid van Google Play.