Esikatselu: Terveyteen liittyvät sisällöt ja palvelut

Käytännön esikatselu

Tässä artikkelissa käydään läpi äskettäin ilmoitettuja muutoksia.

Lisäämme "Terveyteen liittyvät sisällöt ja palvelut" ‑artikkeliin uuden Terveyteen liittyvien sovellusten käytännön. Siinä kerrotaan uusista vaatimuksista sovelluksille, jotka katsotaan terveyteen liittyviksi. Lisäksi päivitämme käytäntöä julkisen terveydenhuollon tämänhetkisten ohjeiden mukaiseksi. (voimassa 31.5.2024 alkaen)

Parannamme terveyteen liittyvien sovellusten näkyvyyttä ja hallinnointia Google Playssa ottamalla käyttöön terveyssovelluksia koskevan Console-ilmoituksen. Sovellusten, joissa on lääketieteellisiä tai terveyteen liittyvät toimintoja, on vakuutettava noudattavansa ilmoitusta Play Consolessa. Lue lisää (voimassa 31.5.2024 alkaen)

Löydät Terveyteen liittyvät sisällöt ja palvelut ‑artikkelin nykyisen version tältä sivulta.

Emme salli sovelluksia, jotka altistavat käyttäjät haitallisille terveyteen liittyville sisällöille ja palveluille.

Jos sovellus sisältää tai mainostaa terveyteen liittyviä sisältöjä tai palveluita, sinun täytyy varmistaa, että sovellus noudattaa sovellettavia lakeja ja säädöksiä.

Terveyssovellukset

Jos sovelluksellasi on pääsy terveysdataan ja se on joko terveyssovellus tai se tarjoaa terveyteen liittyviä ominaisuuksia, sen on noudatettava Google Playn kehittäjäkäytäntöjä, kuten tietosuojaa, petoksia ja väärinkäyttöä ja arkaluontoisia tapahtumia, sekä alla mainittuja vaatimuksia:

• Console-ilmoitus:
    • Siirry Play Consolessa Sovelluksen sisältö ‑sivulle (Käytäntö > Sovelluksen sisältö) ja valitse kategoria tai kategoriat, joihin sovellus kuuluu.
  • Tietosuojakäytäntö ja ilmoitusvelvollisuutta koskevat vaatimukset:
    • Sovellukselle on julkaistava linkki tietosuojakäytäntöön sekä sille varatussa Play Consolen kentässä että sovelluksen sisällä. Varmista, että tietosuojakäytäntö on saatavilla aktiivisessa, julkisessa ja aluerajaamattomassa URL-osoitteessa (ei PDF-muodossa) ja että se ei ole muokattavissa (kuten Dataturvallisuus-sivulla ohjeistetaan).
    • Sovelluksen tietosuojakäytännön ja mahdollisten sovelluksen sisäisten ilmoitusten on yhdessä kerrottava perinpohjaisesti, miten sovellus lukee, kerää, käyttää ja jakaa henkilökohtaista ja arkaluontoista käyttäjädataa, muutoinkin kuin Dataturvallisuus-sivulla ilmoitetun datan osalta. Jos sovelluksessa on toimintoja tai dataa, jota säätelevät vaaralliset tai alussa kysyttävät luvat, sen on täytettävä kaikki sovellettavat näkyvää ilmoitusta ja suostumusta koskevat vaatimukset.
    • Lupia, joita ei tarvita terveyssovelluksen ydintoimintoa varten, ei pitäisi pyytää, ja käyttämättömät luvat on poistettava. Löydät listan luvista, joita tarvitaan terveyteen liittyvien arkaluontoisten tietojen käsittelyyn Terveyssovellustyypit ja lisätietoa ‑artikkelista.
    • Jos sovellus ei ole ensisijaisesti terveyssovellus, mutta siinä on terveyteen liittyviä ominaisuuksia ja se käyttää terveysdataa, se on terveyssovelluskäytännön piirissä. Käyttäjän pitäisi ymmärtää helposti sovelluksen ydintoiminnon ja terveyteen liittyvän datan keräämisen välinen yhteys (esimerkiksi vakuutusyhtiön sovellus tai pelisovellus, joka kerää käyttäjän toimintadataa pelissä etenemistä varten jne.). Sovelluksen tietosuojakäytännön on oltava näiden rajoitusten mukainen.
  • Lisävaatimukset:
    Jos terveyssovelluksesi sopii johonkin alla mainittuun määrittelyyn, sinun on lisäksi valittava sopiva kategoria Play Consolessa ja noudatettava kyseiseen kategoriaan sovellettavia vaatimuksia:
    • Viranomaisen kanssa yhteistyötä tekevät terveyssovellukset: Jos sinulla on viranomaisen tai tunnustetun terveydenhuolto-organisaation myöntämä lupa kehittää ja jaella siihen liittyvää sovellusta, sinun on lähetettävä kelpoisuustodisteet ennakkoilmoituslomakkeella.
    • Kontaktien jäljitykseen tai terveydentilaan liittyvät sovellukset: Jos sovellus liittyy kontaktien jäljitykseen tai terveydentilaan, valitse Play Consolessa Tautien ehkäisy ja kansanterveys, ja lisää tarvittavat tiedot yllä mainitun ennakkoilmoituslomakkeen kautta.
    • Ihmisiä käsitteleviin tutkimuksiin liittyvät sovellukset: Jos sovelluksessa tehdään terveyteen liittyvää tutkimusta ihmisistä, sen on noudatettava kaikkia sääntöjä ja asetuksia, mukaan luettuna saatava osallistujilta (tai alaikäisten tapauksessa vanhemmalta tai huoltajalta) tietoinen suostumus. Terveystutkimussovellusten pitää myös saada hyväksyntä Institutional Review Boardilta (IRB) tai vastaavalta sitoutumattomalta eettiseltä toimikunnalta, ellei se ole saanut vapautusta. Todiste hyväksynnästä on esitettävä pyydettäessä.
    • SaMD-sovellukset tai lääkinnällisinä laitteina toimivat sovellukset: Sovellusten, jotka katsotaan lääkinnällisiksi laitteiksi tai SaMD-sovelluksiksi, on saatava hyväksymistodistus tai muu hyväksymisdokumentti sääntelyviranomaiselta tai -taholta, joka vastaa terveyssovelluksista, ja ylläpidettävä sitä. Todiste hyväksynnästä on esitettävä pyydettäessä.

Health Connect ‑data

Health Connect ‑luvilla käytetty data katsotaan henkilökohtaiseksi ja arkaluontoiseksi käyttäjädataksi, jota koskevat käyttäjädatakäytäntö ja lisävaatimukset.

Reseptilääkkeet

Emme salli sovelluksia, jotka mahdollistavat reseptilääkkeiden myymisen tai ostamisen ilman reseptiä.

Ei-hyväksytyt aineet

Google Play ei salli sovelluksia, jotka mainostavat tai myyvät ei-hyväksyttyjä aineita riippumatta väitetystä laillisuudesta.
Esimerkkejä tavallisista rikkomuksist
  • Kaikki kielletyt lääkkeet ja lisäravinteet (luettelo ei ole kattava)

• Efedraa sisältävät tuotteet

• Istukkahormonia sisältävät tuotteet, joita mainostetaan laihdutus- tai painonhallintatuotteiden tai anabolisten steroidien yhteydessä

• Yrtit ja ravintolisät, jotka sisältävät aktiivisia lääkeaineita tai vaarallisia ainesosia

• Väärät tai harhaanjohtavat väitteet terveysvaikutuksista, mukaan lukien väitteet, että tuote on yhtä tehokas kuin reseptilääkkeet tai muut valvottavat aineet

• Muiden kuin viranomaisten hyväksymät tuotteet, joiden markkinoinnissa annetaan ymmärtää tuotteiden olevan turvallisia tai tehokkaita sairauden tai vaivan ehkäisyssä tai hoidossa

• Tuotteet, joihin liittyy viranomaisten laatimia tai säädöksissä mainittuja sääntelytoimia tai varoituksia

• Tuotteet, joiden nimet muistuttavat erehdyttävästi ei-hyväksyttyjen lääkkeiden, lisäravinteiden tai valvottavien aineiden nimiä

Lisätietoja valvomistamme hyväksymättömistä tai harhaanjohtavista lääkkeistä ja lisäravinteista on osoitteessa www.legitscript.com.

Terveyteen liittyvä misinformaatio

Emme salli sovelluksia, joissa on harhaanjohtavia terveyteen liittyviä väittämiä, jotka ovat ristiriidassa nykyisen lääketieteellisen konsensuksen kanssa tai jotka voivat vahingoittaa käyttäjiä.
Esimerkkejä tavallisista rikkomuksist
  • Harhaanjohtavat väitteet rokotteista, esimerkiksi se, että rokotteet voivat muuttaa ihmisen DNA:ta
  • Haitallisten, hyväksymättömien hoitojen mainostaminen
  • Muiden haitallisten terveyteen liittyvien käytäntöjen, kuten eheytymisterapian, mainostaminen

Lääketieteelliset toiminnot

Emme salli sovelluksia, joiden väitetyt lääketieteelliset tai terveyteen liittyvät toiminnot ovat harhaanjohtavia tai mahdollisesti haitallisia. Emme esimerkiksi salli sovelluksia, joissa väitetään, että niitä voi käyttää oksimetritoimintoihin pelkästään sovelluksen kautta. Oksimetrisovellukset tarvitsevat tuekseen ulkoisen laitteiston, puettavan laitteen tai tiettyjä älypuhelimen antureita, jotka on suunniteltu tukemaan oksimetritoimintoja. Näiden sovellusten metadataan pitää myös sisältyä vastuuvapauslausekkeita, joiden mukaan niitä ei ole tarkoitettu lääketieteelliseen käyttöön, ne ovat ainoastaan yleiseen kuntoilu- ja hyvinvointitarkoitukseen ja ne eivät ole lääketieteellisiä laitteita. Niissä pitää ilmoittaa selkeästi yhteensopivat laitteisto‑ ja laitemallit.

Maksut – kliiniset palvelut

Säänneltyihin kliinisiin palveluihin liittyvissä maksutapahtumissa ei tule käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää. Lisätietoa on artikkelissa Miten Google Playn maksukäytäntö toimii.