Categories d'aplicacions de salut i informació addicional

L'abril de 2024, vam anunciar que alguns desenvolupadors havien d'emplenar la declaració d'aplicacions de salut a la pàgina Contingut de l'aplicació (Política > Contingut de l'aplicació) a Play Console abans del 31 de maig de 2024 o més endavant al llarg de l'any, en funció de la data límit per la qual es regeixin. Llegeix aquest article per obtenir més informació.

Les aplicacions de salut inclouen un ampli ventall d'aplicacions dissenyades per reforçar i millorar la salut, el benestar (mental i físic) i la gestió mèdica dels usuaris. Les aplicacions de medicina, les de salut i fitnes i les de recerca sanitària són exemples d'aplicacions de salut.

Aquest article respon a algunes preguntes habituals per aclarir com es classifiquen les aplicacions de salut, com s'hi aplica la nostra política d'aplicacions de salut i quins permisos entren en l'àmbit d'aplicació d'aquesta política. Fes clic en una de les seccions següents per desplegar-la o replegar-la.

Què són les aplicacions de salut i fitnes?

Aplicacions que ajuden els usuaris a gestionar la seva salut i forma física. Normalment, aquestes aplicacions informen els usuaris o els permeten fer un seguiment de la seva salut i forma física. També poden sincronitzar la informació obtinguda per assolir els seus objectius en àrees com ara el fitnes, la nutrició, el benestar i el son. Alguns exemples d'aquesta mena d'aplicacions inclouen les de seguiment de fitnes, les de seguiment de la nutrició, les de seguiment del son i les de gestió de l'estrès.

Què són les aplicacions de medicina?

Aplicacions que proporcionen als usuaris informació, recursos o eines sobre medicina per optimitzar l'atenció mèdica, facilitar diagnòstics i tractaments, i millorar els resultats de salut generals. Alguns exemples són les aplicacions utilitzades per pacients, organismes governamentals o professionals sanitaris per a la gestió i l'atenció sanitària, desenvolupades per un professional sanitari de referència (com ara una entitat coberta per la HIPAA) o una institució similar. A continuació en descrivim alguns exemples:

• Aplicacions de professionals sanitaris de referència, que inclouen registres de salut electrònics (EHR) i portals de pacients, aplicacions de referències mèdiques, aplicacions de salut digital, aplicacions de supervisió remota, i aplicacions de gestió de malalties i comprovacions de símptomes, entre d'altres.
  • Aplicacions utilitzades i desenvolupades per organismes governamentals i per altres organitzacions institucionals (per exemple, organitzacions no governamentals) per promoure la salut i el benestar públics, com ara aplicacions per fer el seguiment de la propagació de malalties (per exemple, aplicacions de salut pública relacionades amb pandèmies) o per proporcionar informació sobre els avantatges de la salut pública. Sovint les dissenyen governs i ONG per al públic general, com ara aplicacions de salut pública per rastrejar contactes.
  • Les aplicacions mèdiques també poden incloure aplicacions considerades programari com a dispositiu mèdic (SaMD), que estan regulades per una agència o un organisme reguladors, com ara l'Administració d'aliments i fàrmacs dels Estats Units (FDA) o una entitat similar. Aquestes aplicacions estan pensades per utilitzar-se amb una o diverses finalitats mèdiques que es duen a terme sense formar part d'un dispositiu mèdic físic. Les finalitats mèdiques poden anar des del diagnòstic i la prevenció fins a la supervisió i el tractament de malalties i condicions fisiològiques. Per exemple, les aplicacions que analitzen dades d'imatges i detecten accidents cerebrovasculars o condicions cancerígenes, les aplicacions que interpreten les dades de l'historial d'un pacient i creen un pla de tractament, o aplicacions similars.
Què són les aplicacions de recerca en humans?

Aplicacions utilitzades i desenvolupades per professionals sanitaris i investigadors certificats amb la finalitat de recollir dades per a estudis de recerca en humans relacionats amb la salut que han estat aprovades per un comitè d'ètica de la recerca o un comitè d'ètica, o una altra entitat equivalent. Per exemple, les aplicacions que recullen dades sobre diversos resultats de salut, com ara símptomes, la incidència d'una malaltia, l'eficàcia d'un tractament i la qualitat de vida. Algunes aplicacions estan dissenyades per utilitzar-se en assajos clínics, mentre que d'altres estan pensades per a estudis d'observació o mesures de resultats notificades pels pacients. Les aplicacions poden estar pensades perquè només les utilitzin els investigadors o bé els investigadors i els participants de l'estudi.

Les aplicacions que duguin a terme recerques en humans sobre temes de salut han d'obtenir el consentiment dels participants o, en el cas dels menors, del seu pare, mare o tutor.

Aquest consentiment ha d'incloure la informació següent:

• Naturalesa, finalitat i durada de la recerca.
  • Procediments, riscos i beneficis per als participants.
  • Informació sobre la confidencialitat i la gestió de les dades (inclosa qualsevol compartició amb tercers).
  • Persona de contacte per a les preguntes dels participants.
  • Procés de desistiment.

Quins són els requisits dels comitès d'ètica?

Els comitès d'ètica són una part integral de tota la recerca humana. Les aplicacions sobre recerca en humans han d'obtenir l'aprovació d'un comitè independent (si escau) que tingui les finalitats següents:

• Protegir els drets, la seguretat i el benestar dels participants.
  • Amb autorització per examinar, modificar i aprovar la recerca en humans.

S'haurà de presentar un comprovant d'aquesta aprovació si se sol·licita.

És possible que les aplicacions que duguin a terme recerques en humans sobre temes de salut fent servir dades obtingudes a través de Salut connectada hagin d'emplenar aquest formulari de recerca.

Quins permisos entren en l'àmbit d'aplicació de la política d'aplicacions de salut?

Els permisos següents es consideren en l'àmbit de les dades sensibles relacionades amb la salut (no és una llista exhaustiva):

• ACCESS_BACKGROUND_LOCATION
  • ACCESS_COARSE_LOCATION
  • ACCESS_FINE_LOCATION
  • ACTIVITY_RECOGNITION
  • BLUETOOTH_ADVERTISE
  • BLUETOOTH_CONNECT
  • BLUETOOTH_SCAN
  • BODY_SENSORS
  • BODY_SENSORS_BACKGROUND
  • CAMERA
  • READ_CALENDAR
  • READ_SMS
  • RECORD_AUDIO
  • SEND_SMS
  • WRITE_CALENDAR

Si l'aplicació requereix algun d'aquests permisos, ha de comunicar clarament com s'utilitzaran les dades d'usuari, descriure el tipus de dades a què s'accedeix i obtenir el consentiment actiu de l'usuari per a aquest ús. Pots veure una llista completa dels permisos i de les descripcions d'Android al lloc web per a desenvolupadors d'Android.

Important: si l'aplicació utilitza permisos o API restringits, ha de complir els requisits d'ús acceptable, com ara no infringir la política d'ús abusiu dels privilegis elevats. Les aplicacions no poden interrompre la zona de proves de seguretat i de permisos d'Android, independentment del consentiment de l'usuari. Per exemple, no permetem que s'utilitzi l'API d'accessibilitat d'Android per donar el consentiment a permisos d'altres aplicacions de manera automàtica.

Quin seria un exemple de format que es podria utilitzar per fer referència a la sol·licitud d'accés a les dades o a permisos i a la seva finalitat?

Els permisos següents es consideren en l'àmbit de les dades sensibles relacionades amb la salut (no és una llista exhaustiva):

El format següent es podria utilitzar per fer referència a la sol·licitud d'accés a les dades o a permisos i a la seva finalitat (tant al quadre de diàleg de la política de privadesa com al de comunicació destacada):

• "Aquesta aplicació recull dades d'activitat física per calcular les calories cremades".
  • "Aquesta aplicació recull dades d'ubicació per ubicar pistes d'atletisme".
Pràctiques recomanades per a les aplicacions de salut

Per garantir la seguretat i el benestar dels usuaris, si l'aplicació inclou afirmacions mèdiques o relacionades amb la salut, com ara que ajuda a diagnosticar o gestionar malalties (inclosos el seguiment, la millora o el tractament d'una malaltia), has de comunicar certa informació clau als usuaris d'una manera clara i fàcil d'entendre.

Pot incloure la informació següent:

• Les finalitats de l'aplicació (per exemple, què fa o per a què està pensada).
  • Els seus presumptes avantatges (per exemple, la millora de la salut, la gestió de l'atenció, o el seguiment, el diagnòstic o el tractament d'una malaltia).
  • En què es basa (per exemple, proves, pràctiques recomanades o estàndards).
  • Els tipus d'usuaris als quals va dirigida l'aplicació (per exemple, adults, nens, dones, professionals clínics o pacients).
  • Qualsevol risc associat a l'ús de l'aplicació.
  • Les exempcions de responsabilitat i els advertiments obligatoris (per exemple, informar els usuaris que demanin l'assessorament d'un metge o d'un altre professional sanitari de referència) s'han de mostrar clarament dins de l'aplicació.
Com puc emplenar el formulari de declaració d'aplicacions de salut?

Segueix les instruccions d'aquest article del Centre d'ajuda per completar el formulari de declaració d'aplicacions de salut.