Belastingtarieven en btw

In sommige landen moeten prijzen die op zoek- en detailpagina's aan gebruikers worden weergegeven, gelijk zijn aan het te betalen bedrag. Dit betekent dat alle belastingen (inclusief btw) bij de prijs inbegrepen moeten zijn.

We ondersteunen momenteel prijzen inclusief btw in de volgende landen:

• Australië, Bahrein, België, Brazilië, Bulgarije, Chili, Colombia, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Israël, Italië, Japan, Kenia, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Saoedi-Arabië, Servië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Wit-Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland

Regio- en landspecifieke richtlijnen

In deze richtlijnen wordt beschreven hoe belastingen werken in de Play Console. Google kan je geen advies over belastingen geven. Neem contact op met je belastingadviseur voor advies over de gevolgen van belasting op jou en je verkopen aan klanten op Google Play.

Australië

Ontwikkelaars in Australië

Als je in Australië gevestigd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de GST (belasting op goederen en diensten) voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Australië.

Ontwikkelaars buiten Australië

Vanwege de btw-wetgeving in Australië is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 10% GST aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Australië.

Je hoeft de GST niet afzonderlijk te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in Australië. Als je eerder GST inde in Australië, hoef je dit niet langer te doen.

Bahrein

Ontwikkelaars in Bahrein

Als je in Bahrein gevestigd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Bahrein.

Ontwikkelaars buiten Bahrein

Vanwege de btw-wetgeving in Bahrein is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Bahrein.

Je hoeft de btw niet zelf te berekenen en te verzenden voor aankopen door klanten in Bahrein. Als je eerder btw in Bahrein inde, hoef je dit niet langer te doen.

Wit-Rusland

Ontwikkelaars in Wit-Rusland

Als je in Wit-Rusland gevestigd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Wit-Rusland.

Ontwikkelaars buiten Wit-Rusland

Vanwege de btw-wetgeving in Wit-Rusland is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 20% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Wit-Rusland.

Als je buiten Wit-Rusland gevestigd bent, hoef je daarom de btw niet zelf te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in Wit-Rusland. Als je eerder btw in Wit-Rusland inde, hoef je dit niet langer te doen.

Kameroen

Google is verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 19,25% btw voor aankopen van betaalde apps en in-app-aankopen in de Google Play Store die in Kameroen worden gedaan. Als je in Kameroen bent gevestigd, past Google 19,25% btw toe op de servicekosten die in rekening worden gebracht vanwege de uitbreiding van de belastingwetgeving in Kameroen. De btw wordt afzonderlijk van de servicekosten vermeld.

Als je eerder btw in Kameroen inde via Play Console, beheer je deze instelling nu niet meer.

Canada

Ontwikkelaars in Canada zonder GST/HST-ID of ontwikkelaars buiten Canada

Google is verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van Goods and Sales Tax (GST)/Harmonized Sales Tax (HST) voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen op Google Play door klanten in Canada als je je in Canada bevindt en je Canadese GST/HST-ID niet aan Google verstrekt of als je je buiten Canada bevindt. Als je eerder GST/HST inde via de Play Console, kun je deze instelling niet meer beheren.

Ontwikkelaars in Canada met een GST/HST-ID

Jij bent verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van GST/HST voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen op Google Play door klanten in Canada als je je in Canada bevindt en je Canadese GST/HST-ID aan Google verstrekt.

Brits-Columbia

Google is verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 7% British Columbia Provincial Sales Tax (BC PST) voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Brits-Columbia. Als je eerder BC PST inde via de Play Console, kun je deze instelling niet meer beheren.

Quebec

Ontwikkelaars in Canada zonder een btw-nummer voor Quebec of ontwikkelaars buiten Canada

Google is verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van Quebec Sales Tax (QST) voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen op Google Play door klanten in Quebec als je je in Canada bevindt en je btw-nummer voor Quebec niet aan Google verstrekt of als je je buiten Canada bevindt. Als je eerder QST inde via de Play Console, kun je deze instelling niet meer beheren.

Ontwikkelaars in Canada met een btw-nummer voor Quebec

Jij bent verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van QST voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen op Google Play door klanten in Quebec als je je in Canada bevindt en je btw-nummer voor Quebec aan Google verstrekt.

Saskatchewan

Google is verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van Saskatchewan Provincial Sales Tax (SK PST) voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen op Google Play door klanten in Saskatchewan. Als je eerder SK PST inde via de Play Console, kun je deze instelling niet meer beheren.

Je Canadese belastingregistratiegegevens updaten

Voor Canadese belastingdoeleinden heeft Google je Canadese belastinggegevens nodig. Als je je btw-nummer niet aan Google verstrekt, gaan we ervan uit dat je niet bent geregistreerd en passen we de Play Console-instellingen dienovereenkomstig aan. Zo lever je je Canadese belastinggegevens aan Google:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Betalingsprofiel (Instellen Instellingen > Betalingsprofiel).
  2. Klik in het gedeelte Instellingen op Instellingen beheren.
  3. Scroll omlaag naar Belastinggegevens voor Canada en klik op het potloodje Potloodje/bewerkingsicoon.
  4. Geef de volgende gegevens op of update ze:
    • Canadees GST/HST-registratienummer
    • QST-registratienummer
  5. Klik op Opslaan.
Chili

Ontwikkelaars in Chili

Als je in Chili bent gevestigd, ben je verantwoordelijk voor het bepalen, in rekening brengen en afdragen van btw voor alle betaalde app- en in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Chili.

Als je niet bent geregistreerd voor btw, past Google afzonderlijk 19% btw toe op de servicekosten die in rekening worden gebracht vanwege de uitbreiding van de belastingwetgeving in Chili. De 19% btw wordt afzonderlijk van de servicekosten weergegeven.

Je belastingregistratiestatus bepaalt welke belastingen aan jou in rekening worden gebracht in Chili. Zo kun je je belastingregistratiestatus bekend maken aan Google om te bepalen of je in aanmerking komt voor btw:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Betalingsprofiel (Instellen Instellingen > Betalingsprofiel).
  2. Klik in het gedeelte Instellingen op Instellingen beheren.
  3. Scroll omlaag naar Belastinggegevens voor Chili en klik op het potloodje Potloodpictogram/bewerkingspictogram.
  4. Geef de volgende informatie op:
    • Ben je in Chili geregistreerd als belastingbetaler voor btw?
      • Selecteer Ja als je bent geregistreerd.
    • Heb je vrijstelling voor aanvullende heffing (Impuesto adicional)?
      • Selecteer Ja als je hiervoor een vrijstelling hebt.
  5. Klik op Opslaan.

Ontwikkelaars die zijn gevestigd buiten Chili

Als gevolg van de belastingwetgeving in Chili is Google verantwoordelijk voor het bepalen, in rekening brengen en afdragen van btw aan de betreffende autoriteit voor alle betaalde app- en in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Chili. Voor aankopen door klanten in Chili hoef je de btw niet zelf te berekenen en af te dragen. Als je voorheen btw in rekening bracht en inde in Chili, hoef je dit niet meer te doen.

Colombia

Ontwikkelaars in Colombia

Als je in Colombia bent gevestigd, ben je verantwoordelijk voor het bepalen, in rekening brengen en afdragen van btw voor alle betaalde app- en in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Colombia.

Als je niet bent geregistreerd voor btw (niet onder régimen común), past Google 19% btw (Belasting Toegevoegde Waarde) toe op de servicekosten die in rekening worden gebracht vanwege de uitbreiding van de belastingwetgeving in Colombia. De 19% btw wordt afzonderlijk van de servicekosten weergegeven.

Je belastingregistratiestatus heeft invloed op welke belastingen aan jou in rekening worden gebracht in Colombia. Zo kun je je belastingregistratiestatus bekend maken aan Google om te bepalen of je in aanmerking komt voor btw:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Betalingsprofiel (Instellen Instellingen > Betalingsprofiel).
  2. Klik in het gedeelte Instellingen op Instellingen beheren.
  3. Scroll omlaag naar Belastinggegevens voor Colombia en klik op het potloodje Potloodpictogram/bewerkingspictogram.
  4. Geef de volgende informatie op:
    • Ben je geregistreerd onder Régimen común?
      • Selecteer Ja als je bent geregistreerd.
    • Numero de Identificación Tributaria (belastingsidentificatienummer, NIT)
      • Geef je Colombiaanse NIT op.
    • Upload je RUT-formulier (Registro Único Tributario, uniek belastingregister)
      • Klik op Bestand kiezen en upload je RUT-document in pdf-indeling.
  5. Klik op Opslaan.

Ontwikkelaars buiten Colombia

Als je buiten Colombia gevestigd bent en betaalde apps of in-app-aankopen aanbiedt aan klanten in Colombia, ben je nog steeds verantwoordelijk voor het in rekening brengen, afdragen en melden van btw aan de Colombiaanse belastingdienst.

Europese Unie

Vanwege de btw-wetgeving in de Europese Unie (EU) is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van digitale content in de Google Play Store door EU-klanten. Google draagt de btw voor aankopen van digitale content van EU-klanten af aan de betreffende autoriteit.

Je hoeft de btw voor EU-klanten niet zelf te berekenen en te verzenden. Ook als je niet in de EU gevestigd bent, is deze wijziging in de btw-wetgeving van toepassing.

Voorbeeld bekijken
Vóór btw-wijziging in EU op 1 januari 2015 Na btw-wijziging in EU op 1 januari 2015

Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land € 1 is en de btw 20% is

Inkomsten van ontwikkelaar na 70/30-verdeling en overmaking van btw: € 0,58

• Voorbeeld: € 0,83 * 0,7 = 0,58
  • Prijs vóór btw * 70%

EU-btw voor koper: € 0,17

• Voorbeeld: € 1 - (€ 1 * 1/1,2) = € 0,17
  • App-prijs - (App-prijs * 1/(1+belastingtarief))

Ontwikkelaar ontvangt van Google: € 0,75

Ontwikkelaar maakt EU-btw over: € 0,17

Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land € 1 is en de btw 20% is

Inkomsten van ontwikkelaar na 70/30-verdeling en overmaking van btw: € 0,58

• Voorbeeld: € 0,83 * 0,7 = 0,58
  • Prijs vóór btw * 70%

EU-btw voor koper: € 0,17

• Voorbeeld: € 1 - (€ 1 * 1/1,2) = € 0,17
  • App-prijs - (App-prijs * 1/(1+belastingtarief))

Ontwikkelaar ontvangt van Google: € 0,58

Google maakt EU-btw over: € 0,17

De wijziging kan als volgt van invloed zijn op ontwikkelaars die voor toepasselijke EU-landen geen btw-tarieven voor apps en content hebben ingesteld:

Vóór btw-wijziging in EU op 1 januari 2015 Na btw-wijziging in EU op 1 januari 2015

Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land € 1 is en de ontwikkelaar het btw-tarief niet heeft ingesteld

Opbrengst voor ontwikkelaar na 70/30-verdeling

• Voorbeeld: € 1 * 0,7 = 0,70
  • App-prijs in land * 70%

Ontwikkelaar ontvangt van Google: € 0,70

Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land € 1 is en de btw 20% is

Inkomsten van ontwikkelaar na 70/30-verdeling en overmaking van btw: € 0,58

• Voorbeeld: € 0,83 * 0,7 = 0,58
  • Prijs vóór btw * 70%

EU-btw voor koper: € 0,17

• Voorbeeld: € 1 - (€ 1 * 1/1,2) = € 0,17
  • App-prijs - (App-prijs * 1/(1+belastingtarief))

Ontwikkelaar ontvangt van Google: € 0,58

Google maakt EU-btw over: € 0,17

Btw-tarieven voor apps en in-app-aankopen van EU-klanten

Zo kun je de btw-tarieven bekijken die worden gebruikt voor de aankoop van apps en content door EU-klanten:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Betalingsprofiel (Instellen Instellingen > Betalingsprofiel).
  2. Klik in het gedeelte Btw op Btw-tarieven beheren.
  3. Bekijk onder Europa de lijst met landen en belastingtarieven.
India

Ontwikkelaars in India

Als je in India gevestigd bent, is het jouw verantwoordelijkheid om te bepalen of je een identificatienummer voor de GST (Goods and Services Tax identification number, GSTIN) moet aanvragen en om de betreffende btw vast te stellen.

Ontwikkelaars buiten India

Vanwege de btw-wetgeving in India is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de GST aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in India.

Je hoeft de GST niet afzonderlijk te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in India. Als je eerder GST inde in India, hoef je dit niet langer te doen.

Gerelateerde content

Ga naar de pagina over Goods and Services Tax in India voor meer informatie.

Indonesië

In het kader van COVID-19 heeft de Indonesische overheid op 1 augustus 2020 een noodbelastingwet aangenomen, die de basis voor de btw op digitale services uitbreidt. Deze wet vereist dat Google 10% btw int voor verkopen aan Indonesische klanten als ze producten/services kopen van niet-Indonesische Google-entiteiten (bijvoorbeeld Google Asia Pacific Pte Ltd, Google LLC).

Als je je btw wilt terugvragen, kun je je NPWP-nummer aan Google doorgeven. Dit nummer drukken we dan op je factuur af voor belastingdoeleinden.

Zo geef je je NPWP-nummer door aan Google:

Via de resellerconsole:

1. Log in bij de resellerconsole.
  2. Klik op het navigatie-icoon met 3 streepjes (naast Klanten) > Facturering.
  3. Klik bij Instellingen op Instellingen beheren.
  4. Klik in het gedeelte Belastinggegevens Indonesië op het potloodje Bewerken en geef je NPWP-nummer op in het veld Primair nummer voor belastingverplichting (NPWP).
  5. Klik op Opslaan.

Via de Google Beheerdersconsole:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.
  2. Klik op de homepage van de Beheerdersconsole op Facturering.
  3. Selecteer in het menu van de abonnementslijst de optie Acties > Toegang tot factureringsaccount.
  4. Klik bij Instellingen op Instellingen beheren.
  5. Klik in het gedeelte Belastinggegevens Indonesië op het potloodje Bewerken en geef je NPWP-nummer op in het veld Primair nummer voor belastingverplichting (NPWP).
  6. Klik op Opslaan.

Via het Google-betalingscentrum:

1. Log in bij het Google-betalingscentrum.
  2. Selecteer Instellingen in het menu bovenaan.
  3. Klik in het gedeelte Belastinggegevens Indonesië op het potloodje Bewerken en geef je NPWP-nummer op in het veld Primair nummer voor belastingverplichting (NPWP).
  4. Klik op Opslaan.

Opmerking: Als je je NPWP-nummer wilt toevoegen of updaten, moet je beheerders- ofbewerkingsrechten hebben voor je betalingsprofiel.
Japan

Als je betaalde apps of in-app-aankopen aanbiedt aan klanten in Japan, is vanaf 1 oktober 2015 een wijziging in de wetgeving inzake de Japanse consumentenbelasting (Japan Consumption Tax; JCT) van invloed op je belastingverantwoordelijkheden in Japan. Als je specifieke vragen hebt over je belastingverantwoordelijkheden in Japan, raadpleeg je je belastingadviseur.

Ontwikkelaars buiten Japan

Als je buiten Japan gevestigd bent en betaalde apps of in-app-aankopen aanbiedt aan klanten in Japan, ben je ervoor verantwoordelijk de JCT in rekening te brengen, af te dragen en hiervan aangifte te doen bij de nationale belastingdienst in Japan.

Ontwikkelaars in Japan

Als je in Japan gevestigd bent en betaalde apps of in-app-aankopen aanbiedt aan klanten in Japan, worden de Google Play-servicekosten die door Google Asia Pacific Limited in rekening worden gebracht, vanaf 1 oktober 2015 beschouwd als B2B-transactie (business-to-business).

Je bent ervoor verantwoordelijk de JCT voor de B2B-services die door een buitenlandse entiteit worden geleverd, vast te stellen en hiervan aangifte te doen bij de nationale belastingdienst in Japan. De JCT wordt niet automatisch toegevoegd aan de servicekosten voor je app.

Mexico

Ontwikkelaars gevestigd in Mexico

Als je in Mexico bent gevestigd, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van btw voor alle aankopen van digitale content in de Google Play Store door klanten in Mexico.

Vanaf 1 augustus 2020 past Google 16% btw toe op de in rekening gebrachte servicekosten als gevolg van de uitbreiding van de belastingwetgeving in Mexico. De 16% btw wordt afzonderlijk van de servicekosten weergegeven.

Ontwikkelaars gevestigd buiten Mexico

Als je buiten Mexico bent gevestigd, is Google vanaf 1 april 2021 verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 16% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Mexico.

Je hoeft de btw niet zelf te berekenen en af te dragen voor klanten in Mexico. Als je eerder btw in Mexico inde, hoef je dit niet langer te doen.

Oman

Ontwikkelaars in Oman

Als je in Oman bent gevestigd, ben je verantwoordelijk voor het bepalen, in rekening brengen en afdragen van btw voor alle betaalde app- en in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Oman.

Ontwikkelaars buiten Oman

Vanaf 16 april 2021 is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 5% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Oman.

Je hoeft de btw niet zelf te berekenen en af te dragen voor klanten in Oman. Als je eerder btw in Oman inde, hoef je dit niet langer te doen.

Rusland

Ontwikkelaars in Rusland

Als je in Rusland gevestigd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Rusland.

Ontwikkelaars buiten Rusland

Vanwege de btw-wetgeving in Rusland is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 20% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Rusland.

Je hoeft de btw niet zelf te berekenen en te verzenden voor aankopen door klanten in Rusland. Als je eerder btw in Rusland inde, hoef je dit niet langer te doen.

Saudi-Arabië

Ontwikkelaars in Saudi-Arabië

Als je in Saudi-Arabië gevestigd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Saudi-Arabië.

Ontwikkelaars buiten Saudi-Arabië

Vanwege btw-wetgeving in Saudi-Arabië is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 15% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Saudi-Arabië.

Als je buiten Saudi-Arabië gevestigd bent, hoef je de btw niet zelf te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in Saudi-Arabië. Als je eerder btw in Saudi-Arabië inde, hoef je dit niet langer te doen.

Servië

Ontwikkelaars in Servië

Als je in Servië gevestigd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Servië.

Ontwikkelaars buiten Servië

Vanwege de btw-wetgeving in Servië is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 20% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Servië.

Je hoeft de btw niet zelf te berekenen en te verzenden voor aankopen door klanten in Servië. Als je eerder btw in Servië inde, hoef je dit niet langer te doen.

Singapore

Ontwikkelaars in Singapore

Als je in Singapore bent gevestigd, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de Singaporese belasting op goederen en diensten voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Singapore.

Ontwikkelaars buiten Singapore

Als je buiten Singapore bent gevestigd, is Google ervoor verantwoordelijk de Singaporese belasting op goederen en diensten vast te stellen, in rekening te brengen en af te dragen aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Singapore. Je hoeft de belasting op goederen en diensten niet zelf te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in Singapore.

Zuid-Korea

Ontwikkelaars in Zuid-Korea

Als je in Zuid-Korea gevestigd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van digitale content in de Google Play Store door klanten in Zuid-Korea.

Ontwikkelaars buiten Zuid-Korea

Vanwege de btw-wetgeving in Zuid-Korea is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 10% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Zuid-Korea voor ontwikkelaars die buiten Zuid-Korea zijn gevestigd.

Als je buiten Zuid-Korea gevestigd bent, hoef je daarom de btw niet zelf te berekenen en te verzenden voor aankopen door klanten in Zuid-Korea. Als je eerder btw in Zuid-Korea inde, hoef je dit niet langer te doen.

Thailand

Ontwikkelaars in Thailand

Als je in Thailand bent gevestigd, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de Thaise btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Thailand.

Als je niet bent geregistreerd voor btw, past Google 7% btw toe op de servicekosten die in rekening worden gebracht voor aankopen door klanten in Thailand. De 7% btw wordt afzonderlijk van de servicekosten in je inkomstenrapporten weergegeven.

Je belastingregistratiestatus bepaalt welke belastingen aan jou in rekening worden gebracht in Thailand. Zo lever je je Thaise belastinggegevens aan Google:

1. Open de Play Console en ga naar Betalingsprofiel (Instellen Instellingen > Betalingsprofiel).
  2. Klik in het gedeelte Instellingen op Instellingen beheren.
  3. Scroll omlaag naar Belastinggegevens voor Thailand en klik op Bewerken Potloodpictogram/bewerkingspictogram.
  4. Geef je btw-nummer op in het veld Thais btw-nummer.
  5. Klik op Opslaan.

Ontwikkelaars buiten Thailand

Als je buiten Thailand bent gevestigd, is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 7% Thaise btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Thailand.

Als je eerder btw in Thailand inde via Play Console, beheer je deze instelling nu niet meer.

Verenigde Arabische Emiraten

Ontwikkelaars in de Verenigde Arabische Emiraten

Als je in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in de Verenigde Arabische Emiraten.

Ontwikkelaars buiten de Verenigde Arabische Emiraten

Vanwege de btw-wetgeving in de Verenigde Arabische Emiraten is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 5% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in de Verenigde Arabische Emiraten.

Als je buiten de Verenigde Arabische Emiraten gevestigd bent, hoef je de btw niet zelf te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in de Verenigde Arabische Emiraten. Als je eerder btw in de Verenigde Arabische Emiraten inde, hoef je dit niet langer te doen.

Verenigde Staten

Alabama, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, District of Columbia, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Nebraska, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Puerto Rico, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin en Wyoming

In overeenstemming met de btw-vereisten is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, inhouden en afdragen van btw voor app- en in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in deze staten. Google gaat alle btw innen en afdragen aan de betreffende autoriteiten.

Je hoeft de btw voor klanten in deze staten niet zelf te berekenen en af te dragen. Ook als je niet in de Verenigde Staten bent gevestigd, is dit nog steeds van toepassing.

Andere landen en regio's

Vanwege wijzigingen in de wetgeving ten aanzien van btw en Goods and Services Tax (belasting op goederen en diensten, GST) is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van btw of GST voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen op locaties waar Google de geregistreerd verkoper is en op de volgende locaties:

• Btw: Albanië, Bangladesh, Indonesië, Kenia, Marokko, Taiwan, Turkije, Zuid-Afrika
  • GST: Nieuw-Zeeland
  • Servicebelasting: Maleisië

Google draagt de btw of GST voor aankopen van betaalde apps en in-app-aankopen door klanten in deze landen af aan de betreffende autoriteiten. Je hoeft de btw of GST voor klanten in deze landen niet zelf te berekenen en af te dragen.

Zo kun je de btw- of GST-tarieven controleren die worden gebruikt voor aankopen van betaalde apps en in-app-aankopen in deze landen:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Betalingsprofiel (Instellen Instellingen > Betalingsprofiel).
  2. Klik op Btw-tarieven beheren.

App-prijzen wijzigen

Als je wilt weten hoe je app-prijzen instelt en wijzigt, ga je naar Prijzen en app-distributie instellen.

Als je apps aanbiedt in landen waar de prijs inclusief btw is, wordt het ingestelde belastingtarief in de Play Console toegepast op de bestaande prijzen exclusief btw.

In landen waar ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor het afdragen van de btw aan de betreffende autoriteiten, geeft Google het volledige betaalde belastingbedrag door aan de ontwikkelaar en brengt de servicekosten in rekening op basis van de nettoprijs van het product.

Voorbeeld bekijken
Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land 100 JPY en de btw 20% is:

Ontwikkelaar ontvangt van Google: 75 JPY

Ontwikkelaar maakt btw over: 17 JPY

• Voorbeeld: 100 JPY - (100 JPY * 1/1,2) = 17 JPY
  • App-prijs - (App-prijs * 1/(1+belastingtarief))

Inkomsten van ontwikkelaar na 70/30-verdeling en overmaking van btw: 58 JPY

• Voorbeeld: 83 JPY * 0,7 = 58 JPY
  • Prijs vóór btw * 70%
Csv-bestanden voor in-app-producten importeren

Als je csv-bestanden met in-app-producten importeert, moet je rekening houden met prijzen inclusief btw.

• Als je automatisch omgerekende prijzen gebruikt, kun je een standaardprijs exclusief btw opgeven. Prijzen inclusief btw worden automatisch omgerekend.
  • Als je geen automatisch omgerekende prijzen gebruikt, moeten de prijzen inclusief btw zijn.

Lokale prijzen voor in-app-producten

Als je wilt voorkomen dat de lokale prijs voor de standaardvaluta van je land automatisch wordt ingevuld voor in-app-producten, moet je de prijs van in-app-producten twee keer opgeven in de csv-bestanden die je importeert:

• Met de eerste prijs stel je de standaardprijs van een in-app-product in.
  • Met de tweede prijs stel je de lokale prijs van een in-app-product in.

Opmerking: Ga naar Een beheerd product maken als je csv-bestanden met in-app-producten wilt importeren.

Andere landen

Als je apps aanbiedt in een land dat hierboven niet wordt vermeld, ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van het betreffende belastingtarief dat voor je apps in alle rechtsgebieden moet worden betaald. Ook ben je verantwoordelijk voor het aangeven en het afdragen van de belastingen aan de betreffende belastingautoriteit (deze kan anders zijn dan de belastingautoriteit in je eigen land). De door jouw opgegeven belastingtarieven worden automatisch toegepast wanneer de koper afrekent. Google kan geen advies over belastingen geven. Je moet hiervoor contact opnemen met je eigen belastingadviseur.

Je belastingtarieven bekijken en aanpassen

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Betalingsprofiel (Instellen Instellingen > Betalingsprofiel).
  2. Klik in het gedeelte Btw op Btw-tarieven beheren.
  3. Zoek de regio waarvoor je de btw-instellingen wilt wijzigen.
  4. Klik op het potloodje Potloodpictogram/bewerkingspictogram.
  5. Klik in dezelfde rij als de locatie waarvoor je de belastingtarieven wilt aanpassen op de pijl-omlaag onder Belastingoptie.
  6. Kies een van de volgende opties:
    • Geen belasting
    • Vooraf ingesteld Google-tarief: Gebruik het vooraf ingestelde belastingtarief van Google voor deze locatie.
    • Aangepast belastingtarief: Geef een belastingtarief op.
  7. Als je wijzigingen hebt aangebracht, klik je op Opslaan.
Voorbeeld bekijken

Het btw-tarief is een percentage van de prijs van je app, bijvoorbeeld:

Btw-percentage App-prijs Btw Totale app-prijs