Belastingtarieven en btw

In sommige landen moeten prijzen die op zoek- en detailpagina's aan gebruikers worden weergegeven, gelijk zijn aan het te betalen bedrag. Dit betekent dat alle belastingen (inclusief btw) bij de prijs inbegrepen moeten zijn.

We ondersteunen momenteel prijzen inclusief btw in de volgende landen:

• Australië, Bahrein, België, Brazilië, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Israël, Italië, Japan, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Saudi-Arabië, Servië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Wit-Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland

Regio- en landspecifieke richtlijnen

Australië

Ontwikkelaars in Australië

Als u in Australië gevestigd bent, bent u zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de GST (belasting op goederen en diensten) voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Australië.

Ontwikkelaars buiten Australië

Vanwege de btw-wetgeving in Australië is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 10% GST aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Australië.

U hoeft de GST niet afzonderlijk te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in Australië. Als u eerder GST inde in Australië, hoeft u dit niet langer te doen.

Bahrein

Ontwikkelaars in Bahrein

Als u in Bahrein gevestigd bent, bent u zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Bahrein.

Ontwikkelaars buiten Bahrein

Vanwege de btw-wetgeving in Bahrein is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Bahrein.

U hoeft de btw niet zelf te berekenen en te verzenden voor aankopen door klanten in Bahrein. Als u eerder btw in Bahrein inde, hoeft u dit niet langer te doen.

Wit-Rusland

Ontwikkelaars in Wit-Rusland

Als u in Wit-Rusland gevestigd bent, bent u zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Wit-Rusland.

Ontwikkelaars buiten Wit-Rusland

Vanwege de btw-wetgeving in Wit-Rusland is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 20% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Wit-Rusland.

Als u buiten Wit-Rusland gevestigd bent, hoeft u daarom de btw niet zelf te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in Wit-Rusland. Als u eerder btw in Wit-Rusland inde, hoeft u dit niet langer te doen.

Europese Unie

Vanwege de btw-wetgeving in de Europese Unie (EU) is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van digitale content in de Google Play Store door EU-klanten. Google draagt de btw voor aankopen van digitale content van EU-klanten af aan de betreffende autoriteit.

U hoeft de btw voor EU-klanten niet zelf te berekenen en te verzenden. Ook als u niet in de EU gevestigd bent, is deze wijziging in de btw-wetgeving van toepassing.

Bekijk een voorbeeld
Vóór btw-wijziging in EU op 1 januari 2015 Na btw-wijziging in EU op 1 januari 2015

Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land € 1 is en de btw 20% is

Inkomsten van ontwikkelaar na 70/30-verdeling en overmaking van btw: € 0,58

• Voorbeeld: € 0,83 * 0,7 = 0,58
  • Prijs vóór btw * 70%

EU-btw voor koper: € 0,17

• Voorbeeld: € 1 - (€ 1 * 1/1,2) = € 0,17
  • App-prijs - (App-prijs * 1/(1+belastingtarief))

Ontwikkelaar ontvangt van Google: € 0,75

Ontwikkelaar maakt EU-btw over: € 0,17

Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land € 1 is en de btw 20% is

Inkomsten van ontwikkelaar na 70/30-verdeling en overmaking van btw: € 0,58

• Voorbeeld: € 0,83 * 0,7 = 0,58
  • Prijs vóór btw * 70%

EU-btw voor koper: € 0,17

• Voorbeeld: € 1 - (€ 1 * 1/1,2) = € 0,17
  • App-prijs - (App-prijs * 1/(1+belastingtarief))

Ontwikkelaar ontvangt van Google: € 0,58

Google maakt EU-btw over: € 0,17

De wijziging kan als volgt van invloed zijn op ontwikkelaars die voor toepasselijke EU-landen geen btw-tarieven voor apps en content hebben ingesteld:

Vóór btw-wijziging in EU op 1 januari 2015 Na btw-wijziging in EU op 1 januari 2015

Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land € 1 is en de ontwikkelaar het btw-tarief niet heeft ingesteld

Opbrengst voor ontwikkelaar na 70/30-verdeling

• Voorbeeld: € 1 * 0,7 = 0,70
  • App-prijs in land * 70%

Ontwikkelaar ontvangt van Google: € 0,70

Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land € 1 is en de btw 20% is

Inkomsten van ontwikkelaar na 70/30-verdeling en overmaking van btw: € 0,58

• Voorbeeld: € 0,83 * 0,7 = 0,58
  • Prijs vóór btw * 70%

EU-btw voor koper: € 0,17

• Voorbeeld: € 1 - (€ 1 * 1/1,2) = € 0,17
  • App-prijs - (App-prijs * 1/(1+belastingtarief))

Ontwikkelaar ontvangt van Google: € 0,58

Google maakt EU-btw over: € 0,17

Btw-tarieven voor apps en in-app-aankopen van EU-klanten

U kunt als volgt de btw-tarieven bekijken die worden gebruikt voor de aankoop van apps en content door EU-klanten:

1. Log in bij de Play Console.
  2. Klik in het menu aan de linkerkant op Instellingen Instellingen > Betalingsinstellingen > Btw-tarieven beheren.
  3. Klik onder 'Europese Unie' op Weergeven.
India

Ontwikkelaars in India

Als u in India gevestigd bent, is het uw verantwoordelijkheid om te bepalen of u een identificatienummer voor de GST (Goods & Services Tax identification number, GSTIN) moet aanvragen en om de betreffende btw vast te stellen.

Ontwikkelaars buiten India

Vanwege de btw-wetgeving in India is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de GST aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in India.

U hoeft de GST niet afzonderlijk te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in India. Als u eerder GST inde in India, hoeft u dit niet langer te doen.

Gerelateerde content

Ga naar de pagina over Goods and Services Tax in India voor meer informatie.

Japan

Als u betaalde apps of in-app-aankopen aanbiedt aan klanten in Japan, is vanaf 1 oktober 2015 een wijziging in de wetgeving inzake de Japanse consumentenbelasting (Japan Consumption Tax; JCT) van invloed op uw belastingverantwoordelijkheden in Japan. Als u specifieke vragen heeft over uw belastingverantwoordelijkheden in Japan, raadpleegt u uw belastingadviseur.

Ontwikkelaars buiten Japan

Als u buiten Japan gevestigd bent en betaalde apps of in-app-aankopen aanbiedt aan klanten in Japan, bent u ervoor verantwoordelijk de JCT in rekening te brengen, af te dragen en hiervan aangifte te doen bij de nationale belastingdienst in Japan.

Ontwikkelaars in Japan

Als u in Japan gevestigd bent en betaalde apps of in-app-aankopen aanbiedt aan klanten in Japan, worden de Google Play-transactiekosten die door Google Asia Pacific Limited in rekening worden gebracht, vanaf 1 oktober 2015 als B2B-transactie (business-to-business) beschouwd.

U bent ervoor verantwoordelijk de JCT voor de B2B-services die door een buitenlandse entiteit worden geleverd, vast te stellen en hiervan aangifte te doen bij de nationale belastingdienst in Japan. De JCT wordt niet automatisch aan de transactiekosten van uw app toegevoegd.

Rusland

Ontwikkelaars in Rusland

Als u in Rusland gevestigd bent, bent u zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Rusland.

Ontwikkelaars buiten Rusland

Vanwege de btw-wetgeving in Rusland is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 20% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Rusland.

U hoeft de btw niet zelf te berekenen en te verzenden voor aankopen door klanten in Rusland. Als u eerder btw in Rusland inde, hoeft u dit niet langer te doen.

Saudi-Arabië

Ontwikkelaars gevestigd in Saudi-Arabië

Als u in Saudi-Arabië gevestigd bent, bent u zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Saudi-Arabië.

Ontwikkelaars buiten Saudi-Arabië

Vanwege btw-wetgeving in Saudi-Arabië is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 5% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Saudi-Arabië.

Als u buiten Saudi-Arabië gevestigd bent, hoeft u de btw niet zelf te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in Saudi-Arabië. Als u eerder btw in Saudi-Arabië inde, hoeft u dit niet langer te doen.

Servië

Ontwikkelaars in Servië

Als u in Servië gevestigd bent, bent u zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Servië.

Ontwikkelaars buiten Servië

Vanwege de btw-wetgeving in Servië is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 20% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Servië.

U hoeft de btw niet zelf te berekenen en te verzenden voor aankopen door klanten in Servië. Als u eerder btw in Servië inde, hoeft u dit niet langer te doen.

Zuid-Korea

Ontwikkelaars in Zuid-Korea

Als u in Zuid-Korea gevestigd bent, bent u zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van digitale content in de Google Play Store door klanten in Zuid-Korea.

Ontwikkelaars buiten Zuid-Korea

Vanwege de btw-wetgeving in Zuid-Korea is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 10% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in Zuid-Korea voor ontwikkelaars die buiten Zuid-Korea zijn gevestigd.

Als u buiten Zuid-Korea gevestigd bent, hoeft u daarom de btw niet zelf te berekenen en te verzenden voor aankopen door klanten in Zuid-Korea. Als u eerder btw in Zuid-Korea inde, hoeft u dit niet langer te doen.

Verenigde Arabische Emiraten

Ontwikkelaars in de Verenigde Arabische Emiraten

Als u in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigd bent, bent u zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van de btw voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in de Verenigde Arabische Emiraten.

Ontwikkelaars buiten de Verenigde Arabische Emiraten

Vanwege de btw-wetgeving in de Verenigde Arabische Emiraten is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van 5% btw aan de betreffende autoriteit voor alle aankopen van betaalde apps en alle in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in de Verenigde Arabische Emiraten.

Als u buiten de Verenigde Arabische Emiraten gevestigd bent, hoeft u de btw niet zelf te berekenen en af te dragen voor aankopen door klanten in de Verenigde Arabische Emiraten. Als u eerder btw in de Verenigde Arabische Emiraten inde, hoeft u dit niet langer te doen.

Verenigde Staten

Alabama, Arkansas, Connecticut, District of Columbia, Idaho, Indiana, Iowa, Kentucky, Minnesota, Nebraska, New Jersey, New Mexico, New York, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, South Dakota, Texas, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin, Wyoming

In overeenstemming met de btw-vereisten is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, inhouden en afdragen van btw voor app- en in-app-aankopen in de Google Play Store door klanten in deze staten. Google gaat alle btw innen en afdragen aan de betreffende autoriteiten.

U hoeft de btw voor klanten in deze staten niet zelf te berekenen en af te dragen. Ook als u niet in de Verenigde Staten bent gevestigd, is dit nog steeds van toepassing.

Andere landen en regio's

Vanwege wijzigingen in de wetgeving ten aanzien van btw en Goods and Services Tax (belasting op goederen en diensten, GST) is Google verantwoordelijk voor het vaststellen, in rekening brengen en afdragen van btw of GST voor alle betaalde apps en in-app-aankopen in de Google Play Store die worden gedaan door klanten in de volgende landen:

• Btw: Albanië, Liechtenstein, Marokko, Noorwegen, Taiwan, Turkije, Zuid-Afrika
  • GST: Nieuw-Zeeland

Google draagt de btw of GST voor aankopen van betaalde apps en in-app-aankopen door klanten in deze landen af aan de betreffende autoriteiten. U hoeft de btw of GST voor klanten in deze landen niet zelf te berekenen en af te dragen.

U kunt als volgt de btw- of GST-tarieven controleren die worden gebruikt voor aankopen van betaalde apps en in-app-aankopen in deze landen:

1. Log in bij de Play Console.
  2. Klik in het menu aan de linkerkant op Instellingen Instellingen > Betalingsinstellingen > Btw-tarieven beheren.

App-prijzen wijzigen

Als u wilt weten hoe u app-prijzen instelt en wijzigt, gaat u naar Prijzen en app-distributie instellen.

Als u apps aanbiedt in landen waar de prijs inclusief btw is, wordt het ingestelde belastingtarief in uw Play Console toegepast op uw bestaande prijzen exclusief btw.

In landen waar ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor het afdragen van de btw aan de betreffende autoriteiten, geeft Google het volledige betaalde belastingbedrag door aan de ontwikkelaar en brengt de transactiekosten in rekening op basis van de nettoprijs van het product.

Bekijk een voorbeeld
Ervan uitgaande dat de app-prijs in het land 100 JPY en de btw 20% is:

Ontwikkelaar ontvangt van Google: 75 JPY

Ontwikkelaar maakt btw over: 17 JPY

• Voorbeeld: 100 JPY - (100 JPY * 1/1,2) = 17 JPY
  • App-prijs - (App-prijs * 1/(1+belastingtarief))

Inkomsten van ontwikkelaar na 70/30-verdeling en overmaking van btw: 58 JPY

• Voorbeeld: 83 JPY * 0,7 = 58 JPY
  • Prijs vóór btw * 70%
Csv-bestanden voor in-app-producten importeren

Als u csv-bestanden met in-app-producten importeert, moet u rekening houden met prijzen inclusief btw.

• Als u automatisch omgerekende prijzen gebruikt, kunt u een standaardprijs exclusief btw opgeven. Prijzen inclusief btw worden automatisch omgerekend.
  • Als u geen automatisch omgerekende prijzen gebruikt, moeten de prijzen inclusief btw zijn.

Lokale prijzen voor in-app-producten

Als u wilt voorkomen dat de lokale prijs voor de standaardvaluta van uw land automatisch wordt ingevuld voor in-app-producten, moet u de prijs van in-app-producten twee keer opgeven in de csv-bestanden die u importeert:

• Met de eerste prijs stelt u de standaardprijs van een in-app-product in.
  • Met de tweede prijs stelt u de lokale prijs van een in-app-product in.

Opmerking: Ga naar Een beheerd product maken als u csv-bestanden met in-app-producten wilt importeren.

Andere landen

Als u apps aanbiedt in een land dat hierboven niet wordt vermeld, bent u zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van het betreffende belastingtarief dat voor uw apps in alle rechtsgebieden moet worden betaald. Ook bent u verantwoordelijk voor het aangeven en het afdragen van de belastingen aan de betreffende belastingautoriteit (deze kan anders zijn dan de belastingautoriteit in uw eigen land). De door u opgegeven belastingtarieven worden automatisch toegepast wanneer de koper afrekent. Google kan u geen advies over belastingen geven. U moet hiervoor contact opnemen met uw eigen belastingadviseur.

Uw belastingtarieven bekijken

1. Log in bij de Play Console.
  2. Klik in het menu aan de linkerkant op Instellingen Instellingen > Betalingsinstellingen > Btw-tarieven beheren.
  3. Zoek de regio waarvoor u de btw-instellingen wilt wijzigen.
  4. Selecteer het potloodpictogram Potloodpictogram/bewerkingspictogram naast 'Belastingtarieven'.
  5. Geef het btw-tarief op.
  6. Klik op Opslaan.
Bekijk een voorbeeld

Het btw-percentage is een percentage van de prijs van uw app. Bijvoorbeeld:

Btw-percentage App-prijs Btw Totale app-prijs
20% € 10 € 2,00 € 12,00

Voor ontwikkelaars in Argentinië

Als u momenteel als ontwikkelaar in Argentinië apps aanbiedt op Google Play, moet u er rekening mee houden dat er geen standaardoptie is voor het inhouden van omzetbelasting, btw of andere belastingen. U bent als verkoper verantwoordelijk voor het volgende:

1. U bepaalt of u wettelijk verplicht bent om belasting in te houden.
  2. U zorgt dat uw app-prijs inclusief eventuele belastingen is.
  3. U draagt alle vereiste belastingen af aan de betreffende belastingautoriteit. U bent verantwoordelijk voor het inhouden van belasting over de verkoop van apps. Google houdt geen belasting in voor betalingen die naar uw account worden overgeboekt.