Hantera olika formfaktorversioner i dedikerade kanaler

Vi gör ändringar i hur Wear OS-appar lanseras. Om du vill publicera Wear OS-uppdateringar efter slutet av augusti skapar du en särskild lanseringskanal för Wear OS. Mer information finns i avsnittet Migrera befintliga Wear OS-versioner nedan.
Du kan använda dedikerade kanaler för att hantera appversioner för olika formfaktorer, till exempel Wear OS- och Android TV-appar, på Play Console.

Så här fungerar kanaländringar i Play Console

Vi ändrar för närvarande hur utvecklare ska hantera versioner för varje formfaktor genom att införa dedikerade lanseringskanaler för olika formfaktorer. Detta gör det enklare för utvecklarna att

• lansera vissa versioner (till exempel en Wear OS-version) oberoende av andra formfaktorversioner
  • förenkla testningen genom att konfigurera och hantera testare för dedikerade kanaler.

I mars 2023 aktiverade vi kanalen Endast Wear OS specifikt för AAB-arkiv och APK-filer för Wear OS, vilka hanteras separat från lanseringskanalen för mobilappen. I oktober 2023 lanserade vi den dedikerade kanalen Endast Android TV för Android TV-versioner.

Om du har en befintlig Wear OS-version i standardkanalen måste du migrera den till Wear OS-kanalen. Mer information finns i avsnittet nedan.

Migrera befintliga versioner och använda dedikerade kanaler

Om du för närvarande har Wear OS-appar som du vill fortsätta distribuera på Google Play måste du migrera versionerna från standardkanalen till den dedikerade kanalen. Du kan även förenkla hanteringen av Android TV-appar genom att använda den dedikerade kanalen för Android TV.

Du kan utöka eller komprimera avsnitten nedan för att läsa mer om hur du migrerar befintliga versioner till de dedikerade kanalerna på Play Console.

Migrera en befintlig Wear OS-version

Från och med september 2023 visas fortfarande Wear OS-versioner som ännu inte har migrerats från lanseringskanalen för mobilappar för användarna men går inte att uppdatera. Du måste migrera dessa versioner till kanalen Endast Wear OS för att kunna uppdatera dem.

Så här migrerar du en version:

1. Öppna sidan Produktion på Play Console (Version > Produktion).
  2. Om versionen innehåller ett AAB-arkiv för Wear OS visas en avisering högst upp på sidan om att arkivet innehåller en Wear OS-app och inte kan lanseras. Klicka på Skapa en Wear OS-kanal under aviseringen.
  3. Välj ett av följande alternativ:
    • Kopiera testare, länder och AAB-arkiv från befintliga kanaler: Testare, länder och AAB-arkiv kopieras från befintliga test- och produktionskanaler. Du kan fortfarande göra ändringar. AAB-arkiv kopieras inte för kanaler där lansering i etapper pågår. Om du vill kopiera AAB-arkiv måste du slutföra lanseringen i etapper innan du fortsätter. Om du använder ett API måste du uppdatera integreringen så att det nya kanal-id:t används.
    • Kopiera inte testare, länder och AAB-arkiv: Om du väljer det här alternativet måste du lägga till de här uppgifterna när du förbereder Wear OS-versionen.
  4. Klicka på Skapa kanaler
  • När du lanserar appen för användare via lanseringskanalen för Wear OS tar du bort överflödiga AAB-arkiv och APK-filer för Wear OS från lanseringskanalen för lanseringskanalen för mobilappen. Sedan kan du hantera dina Wear OS-versioner och användare separat från dina mobilappversioner eller andra formfaktorversioner.
Använda en dedikerad lanseringskanal för Android TV-appar

Det är valfritt att använda den dedikerade lanseringskanalen för Android TV-appar och du kan fortsätta att visa Android TV-appar för användarna via lanseringskanalen för mobilappen. Vi rekommenderar dock att du använder den dedikerade lanseringskanalen för Android TV.

Så här använder du en dedikerad lanseringskanal för Android TV:

1. Öppna Play Console och sidan Avancerade inställningar (Version > Konfiguration > Avancerade inställningar).
  2. Välj fliken Formfaktorer.
  3. Om du inte redan har riktat in dig på Android TV klickar du på + Lägg till formfaktor och väljer Android TV. Android TV läggs till på fliken Formfaktorer.
  4. Klicka på Hantera bredvid Android TV.
  5. Välj Använd en dedikerad lanseringskanal för Android TV bredvid Versioner.
  6. Välj Välj Android TV. Appen granskas i enlighet med Android TV:s riktlinjer för kvalitet
    • Obs! Du måste ha laddat upp skärmbilder från Android TV till alla butiksuppgifter för att välja Android TV. Om du inte har gjort det än kan du klicka på Spara, ladda upp skärmbilderna från Android TV och sedan komma tillbaka för att välja Android TV.
  7. Klicka på Spara.
    • Obs! När du har sparat hanterar du Android TV-versioner och användare separat från mobilappversionen (eller annat). Detta går inte att ändra.

När du lanserar appen för användare via lanseringskanalen för Android TV tar du bort överflödiga AAB-arkiv och APK-filer för Android från lanseringskanalen för mobilappen. Sedan kan du hantera dina Android TV-versioner och användare separat från dina mobilappversioner eller andra formfaktorversioner.

Information till API-användare

När du har skapat dedikerade Wear OS-lanseringskanaler kan du inte längre använda det befintliga API:et till att lansera AAB-arkiv eller APK-filer för Wear OS via lanseringskanalen för mobilappen. Du måste uppdatera integreringen så att de nya spårnings-id:na för Wear OS används.

Läs mer om hur du identifierar formfaktorskanaler på webbplatsen för Android-utvecklare.

Förbereda en ny version

Du kan utöka eller komprimera avsnitten nedan för att läsa mer om hur du förbereder en version för olika formfaktorer på Play Console.

Förbereda en ny Wear OS-version

Förutsättning: Om det är första gången du skapar en Wear OS-upplevelse måste du använda ett AAB-arkiv som är förberett för Wear OS. När du använder ett AAB-arkiv som är förberett för Wear OS behöver du bara bygga, signera och ladda upp en enda biprodukt som stöd för appens installationsversion och Wear OS-upplevelse.

Förberedelser för distribution på Wear OS:

1. Öppna Play Console och sidan Avancerade inställningar (Version > Konfiguration > Avancerade inställningar).
  2. Välj fliken Formfaktorer och klicka på Lägg till ny formfaktor.
  3. Välj Wear OS.
  4. Följ anvisningarna på skärmen för att
  5. Återgå till sidan Avancerade inställningar och klicka på Hantera i avsnittet Wear OS.
  6. Samtyck till distribution och användarvillkor.

När du har anmält intresse och publicerat appen granskas den av vårt team så att den följer riktlinjerna för appkvalitet för Wear OS. Du kan även välja bort detta om du ändrar dig senare. Du kan också välja att ingå i samlingar för Wear OS på Google Play.

Läs mer om hur du distribuerar din app till Wear OS.

Förbereda en ny Android TV-version

Förutsättning: Om det är första gången du skapar en Android TV-upplevelse måste du använda ett AAB-arkiv som är förberett för Android TV. När du använder ett AAB-arkiv som är förberett för Android TV behöver du bara bygga, signera och ladda upp en enda biprodukt som stöd för appens installationsversion och Android TV-upplevelse.

Så här förbereder du för distribution på Android TV:

1. Öppna Play Console och sidan Avancerade inställningar (Version > Konfiguration > Avancerade inställningar).
  2. Välj fliken Formfaktorer och klicka på Lägg till ny formfaktor.
  3. Välj Android TV.
  4. Följ anvisningarna på skärmen för att
    • Ladda upp en skärmbild från Android TV och
    • ladda upp ett AAB-arkiv för Android TV till en testkanal.
  5. Återgå till sidan Avancerade inställningar och klicka på Hantera i avsnittet Android TV.
  6. Samtyck till distribution och användarvillkor.

När du har anmält intresse och publicerat appen granskas den av vårt team så att den följer riktlinjerna för appkvalitet för tv-appen. Du kan även välja bort detta om du ändrar dig senare. Du kan också välja att ingå i samlingar för Android TV på Google Play.

Läs mer om hur du distribuerar din app till Android TV.

Ta bort en app som publicerad

När du ångrar publiceringen av en app kan befintliga användare fortfarande använda appen och ta del av appuppdateringar. Appen är däremot inte tillgänglig på Google Play, så nya användare kan inte hitta eller ladda ned den där.

Förutsättningar: Följande villkor måste vara uppfyllda innan appen kan tas bort som publicerad:

Så här tar du bort en app som publicerad:

1. Öppna Play Console och sidan Avancerade inställningar (Version > Konfiguration > Avancerade inställningar).
  2. På fliken Appens tillgänglighet väljer du Har inte publicerats.

Om du bestämmer dig för att göra appen tillgänglig för nya användare igen kan du återvända hit och välja Publicerad.

Vanliga frågor

När slutar standardkanalen att distribuera på Wear OS-enheter?

Standardkanalen slutar automatiskt att distribuera på Wear OS-enheter när Wear OS-versionen i Endast Wear OS-kanalen har granskats, godkänts och är tillgänglig på Google Play.

Vad händer med AAB-arkiv och APK-filer för Wear OS som finns kvar i standardkanalen under och efter migreringsperioden?

De kommer att visas på Wear OS-enheter under migreringsperioden från maj till slutet av augusti. Från och med september när migreringsperioden löper ut uppmanas du att ta bort alla AAB-arkiv och APK-filer för Wear OS som finns kvar i standardkanalerna.