Uitleg van beheervereisten en incidentele seksuele content in UGC-apps

Dit artikel geeft meer informatie over ons Beleid voor content van gebruikers. Het dient niet als vervanging van het beleid zelf. We raden je aan het beleid in zijn geheel door te nemen om te zorgen dat je het begrijpt en eraan voldoet.

Wat is content van gebruikers?

Content van gebruikers (UGC) is content die gebruikers bijdragen aan een app en die zichtbaar of toegankelijk is voor ten minste een groep gebruikers van de app. Dit omvat bijvoorbeeld (maar is niet beperkt tot) posts op socialmedia-platforms, gebruikersreviews in e-commerce-apps en openbare groepen in berichten-apps.

Bij UGC vinden we het belangrijk dat gebruikers controle hebben over de content die ze zien en waarmee ze interactie hebben. Door de juiste beheertools te implementeren en ons contentbeleid na te leven in een app, kunnen ontwikkelaars een positieve gebruikerservaring bieden in apps die UGC toestaan.

Gebruiksvoorwaarden en beheervereisten

Elke app die UGC host (in een klein deel van of overal in de app), is verantwoordelijk voor de implementatie en het onderhoud van een robuust, effectief en doorlopend beheersysteem. Als je een ontwikkelaar bent die UGC in je apps aanbiedt, zorg je dat die apps de volgende functies hebben:

Je app moet duidelijke en toegankelijke Gebruiksvoorwaarden (ook wel Servicevoorwaarden) hebben

Gebruikers moeten richtlijnen krijgen voor het posten en gebruiken van UGC voordat ze de service daadwerkelijk gebruiken. Door aanstootgevende content te definiëren, zorg je voor meer bewustzijn onder gebruikers en manage je hun verwachtingen. Zo kan onacceptabel gedrag worden benoemd als ze deelnemen aan de app. Daarnaast moet je je app zo ontwerpen dat deze toestemming van gebruikers krijgt voor je richtlijnen (vaak in de vorm van Gebruiksvoorwaarden). Dit proces kan niet door de gebruiker worden overgeslagen. Je Gebruiksvoorwaarden staan los van je Privacybeleid. Het is nuttig om dit onderscheid duidelijk te maken. Houd ze waar mogelijk gescheiden om verwarring te voorkomen.

Je kunt de Gebruiksvoorwaarden van je app bijvoorbeeld zo aan gebruikers presenteren:

Je app moet in-app rapportage- en blokkeringsfuncties hebben

Een app met UGC moet de mogelijkheid bieden om gebruikers en content te melden en te blokkeren. De beheeractiviteiten voor UGC kunnen variëren, afhankelijk van de functionaliteit die de UGC biedt. Neem de voorbeelden in het Beleid voor content van gebruikers door om inzicht te krijgen in de vereiste typen moderatie op je UGC-platform.

Ontwikkelaars kunnen de rapportage- en blokkeringsfuncties implementeren in een indeling die geschikt is voor hun apps, zolang ze op de juiste manier werken voor hun doel en makkelijk toegankelijk zijn vanuit de app. Gebruikers moeten deze functies makkelijk kunnen herkennen en gebruiken. Een knop die zowel een rapportageknop als een blokkeerknop is, kan bijvoorbeeld verwarrend zijn als deze niet duidelijk als zodanig is gelabeld.

Zorg als ontwikkelaar altijd dat de juiste acties worden ondernomen op gemelde gebruikers of content. Zo wordt er zo weinig mogelijk aanstootgevende of inbreukmakende content geopend via je app.

Als blijkt dat je app het Play-beleid voor content van gebruikers schendt omdat de vereiste rapportage- en blokkeerfuncties ontbreken, check je je app opnieuw om te zorgen dat deze functies beschikbaar zijn en ze duidelijk zijn gelabeld.

Hier volgt een voorbeeld van de functionaliteit van in-app rapportage:

Dit is een voorbeeld van een app met afzonderlijke functies om een gebruiker te melden en onmiddellijk te blokkeren:

Tip: Gebruik afzonderlijke en duidelijk gelabelde functies voor beide vereisten om verwarring te voorkomen.

Vereisten voor apps die incidentele seksuele content leveren

We hebben ons UGC-beleid geüpdatet om incidentele seksuele content toe te staan als deze voldoet aan bepaalde vereisten. Seksuele content is nooit toegestaan als deze in de toepasselijke wetgeving als illegaal wordt gedefinieerd of als het gaat om content die kinderen in gevaar brengt.

Wat wordt beschouwd als incidentele seksuele content?

Seksuele content wordt alleen als incidenteel beschouwd en is alleen toegestaan in UGC-apps als de app voldoet aan al onze vereisten die zijn beschreven in het Beleid voor incidentele seksuele content. In de onderstaande gedeelten worden alle vereisten nader uitgelegd. Klik op een gedeelte om het uit of samen te vouwen.

Vereiste 1: De app moet toegang bieden tot voornamelijk niet-seksuele content
  • Ga na hoe de hoeveelheid seksuele UGC zich verhoudt tot niet-seksuele UGC in je app.
  • Houd rekening met hoe prominent de seksuele content aanwezig is in je app.
Vereiste 2: De app mag geen seksuele content promoten of aanbevelen

Het promoten of aanbevelen van seksuele content is verboden en deze content wordt niet als incidenteel beschouwd. Er zijn veel manieren om UGC-content te promoten in een app, inclusief maar niet beperkt tot de volgende:

• UGC op de eerste pagina
  • UGC die via pop-ups naar gebruikers wordt gepusht als de gebruiker de app opent
  • UGC die beter zichtbaar wordt gemaakt (bijvoorbeeld gemarkeerd of knipperend) dan andere content
  • Prominente links naar externe sites waar seksuele content makkelijk toegankelijk kan zijn

Hier volgt een voorbeeld van hoe de promotie van seksuele content eruit kan zien (deze content wordt niet als incidenteel beschouwd):

Vereiste 3: De app mag geen reputatie ontwikkelen als platform dat seksuele content toegankelijk maakt

Hoewel een app niet bedoeld mag zijn om seksuele content weer te geven, kan een UGC-app altijd worden misbruikt door gebruikers, ongeacht het oorspronkelijke doel. Met duidelijk gedefinieerd gebruikersgedrag en tijdige beheertechnieken voorkom je dat de app op een verkeerde manier wordt gebruikt.

Als een app de reputatie krijgt dat deze vaak wordt misbruikt, kan deze van Google Play worden verwijderd. Ontwikkelaars zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de content die in hun apps wordt getoond. Daarom moeten ze er continu naar streven dat hun apps worden gebruikt zoals ze zijn ontworpen.

Vereiste 4: De app biedt geen illegale seksuele content of content die kinderen in gevaar brengt

Content die in de toepasselijke wetgeving wordt gedefinieerd als illegaal, wordt niet als incidenteel beschouwd en is verboden. De wettelijke vereisten voor seksuele content kunnen per land verschillen. Neem contact op met je eigen juridisch adviseur voordat je een app publiceert.

Content die kinderen in gevaar brengt is ten strengste verboden, ongeacht de landen waar de app wordt gepubliceerd.

Zorg dat deze vereisten onder de Gebruiksvoorwaarden (of vergelijkbare richtlijnen) van je app vallen en dat alle illegale content onmiddellijk van je platform wordt verwijderd.

Zichtbaarheid en toegankelijkheid van incidentele seksuele content

Zelfs als seksuele content incidenteel van aard is, zijn er aanvullende vereisten van toepassing op de manier waarop deze aan gebruikers wordt getoond. Deze vereisten staan in het Beleid voor incidentele seksuele content. Incidentele seksuele content valt onder de volgende vereisten voor zichtbaarheid en toegankelijkheid.

Vereiste 1: Incidentele seksuele content moet standaard worden verborgen

Als je UGC-app incidentele seksuele content heeft, bied je je gebruikers de mogelijkheid om te bepalen aan welk type content ze worden blootgesteld. Gebruikers mogen alleen worden blootgesteld aan seksuele content als ze zich hiervoor toestemming hebben gegeven. Seksuele content mag niet worden getoond aan mensen die deze misschien niet willen zien.

Vereiste 2: In apps die incidentele seksuele content bieden, moeten filters worden geïmplementeerd die niet makkelijk kunnen worden omzeild

Incidentele seksuele content moet standaard worden verborgen achter filters die na minstens 2 gebruikersacties (bijvoorbeeld 2 klikken) kunnen worden uitgezet om de content zichtbaar te maken voor gebruikers.

Neem een voorbeeld waarin de gebruiker het volgende moet doen:

1. Naar de pagina Instellingen gaan
  2. Op het tabblad Niet-gezinsvriendelijke content verbergen klikken
  3. Het vinkje weghalen om de instelling uit te zetten

In dit voorbeeld moeten 3 acties worden uitgevoerd voordat de gebruiker toegang heeft tot de content. Als filters met één klik kunnen worden verwijderd, voldoet dit niet aan de vereisten in het Beleid voor incidentele seksuele content.

Dit is een voorbeeld van een UGC-app waarin content standaard is verborgen en de blokkering wordt opgeheven met minimaal 2 gebruikersacties:

Vereiste 3: Er moet een geschikt leeftijdschecksysteem zijn om te voorkomen dat kinderen apps met incidentele seksuele content gebruiken

Kinderen, zoals gedefinieerd in het Gezinsbeleid, zijn extra kwetsbaar voor het gevaar van ongepaste content of online roofdieren. Het is belangrijk dat je stappen onderneemt om ze te beschermen. Als je app incidentele seksuele content heeft, moet je daarom voorkomen dat kinderen je app gebruiken door systemen voor een leeftijdscheck te implementeren, zoals een neutraal leeftijdsscherm of een gepast systeem zoals gedefinieerd in de toepasselijke wetgeving.

Ga naar Instellingen voor doelgroepen en app-content beheren voor meer informatie over geschikte leeftijdschecksystemen.