Moderaatiovaatimukset ja satunnainen seksuaalinen sisältö käyttäjien luomaa sisältöä sisältävissä sovelluksissa

Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa lisätietoa käyttäjien luomaa sisältöä koskevasta käytännöstä, eikä se korvaa varsinaista käytäntöä. Suosittelemme lukemaan käytännön kokonaan, jotta ymmärrät sen sisällön ja voit noudattaa sitä.

Mitä on käyttäjien luoma sisältö?

Käyttäjien luomalla sisällöllä tarkoitetaan sisältöä, jota käyttäjät lisäävät sovellukseen ja joka näkyy ainakin osalle sovelluksen käyttäjistä. Esimerkkejä tällaisesta sisällöstä ovat muun muassa postaukset sosiaalisen median alustoilla, käyttäjäarvostelut verkkokauppasovelluksissa ja julkiset ryhmät viestisovelluksissa.

Uskomme, että käyttäjien luoman sisällön yhteydessä heidän on tärkeää pystyä valitsemaan, mitä sisältöä he näkevät ja käyttävät. Kun sovelluksessa käytetään sopivia moderointityökaluja ja noudatetaan kaikkia sisältökäytäntöjä, kehittäjien on helpompi tarjota positiivinen käyttökokemus käyttäjien luomaa sisältöä sisältävissä sovelluksissa.

Käyttöehdot ja moderaatiovaatimukset

Jos sovelluksen osassa tai koko sovelluksessa hostataan käyttäjien luomaa sisältöä, se on vastuussa luotettavan, tehokkaan ja jatkuvan moderointijärjestelmän käyttöönotosta ja ylläpidosta. Jos olet kehittäjä, joka tarjoaa käyttäjien luomaa sisältöä sovelluksissasi, varmista, että sovellukset sisältävät seuraavat ominaisuudet:

Sovelluksella on oltava selkeät ja helposti löydettävät käyttöehdot

Käyttäjille täytyy antaa ohjeet käyttäjien luoman sisällön postaamiseen ja käyttämiseen ennen palvelun käyttöä. Tarkoituksena on luoda tietoisuutta ja asettaa odotuksia käyttäjille siitä, mikä on sopimatonta sisältöä, sekä nostaa esiin sopimatonta käytöstä sovelluksen käytössä. Lisäksi sinun on suunniteltava sovelluksesi niin, että saat käyttäjiltä suostumuksen ohjeisiin (usein käyttöehtojen muodossa). Käyttäjä ei voi ohittaa tätä prosessia. Huomaa, että käyttöehdot ovat eri asia kuin tietosuojakäytäntö. Tämä ero on hyvä tehdä selväksi, ja asiakirjat on hyvä pitää mahdollisesti erillään hämmennyksen välttämiseksi.

Tässä on esimerkki siitä, miten voit esitellä sovelluksen käyttöehtoja käyttäjille:

Sovelluksessa on oltava sisäisiä raportointi- ja estotoimintoja

Jos sovelluksessa on käyttäjien luomaa sisältöä, siinä täytyy pystyä tekemään ilmoituksia käyttäjistä ja sisällöstä sekä luomaan estoja. Käyttäjien luoman sisällön moderointi voi vaihdella sen mukaan, millainen kokemus sillä tarjotaan. Tutustu käyttäjien luomaa sisältöä koskevan käytännön esimerkkeihin, jotta ymmärrät, millaisia moderointikeinoja käyttäjien luomaa sisältöä sisältävällä alustalla edellytetään.

Kehittäjät voivat ottaa raportin käyttöön ja estää ominaisuuksia sovelluksilleen parhaiten sopivassa muodossa, kunhan ne palvelevat tarkoitustaan oikein ja ovat helposti käytettävissä sovelluksesta käsin. Käyttäjien on voitava tunnistaa ja käyttää näitä toimintoja helposti. Jos esimerkiksi painike toimii sekä raportointi- että estotoimintona, voi olla sekavaa, jos tätä ei ole merkitty selkeästi.

Kehittäjänä sinun täytyy aina varmistaa, että käyttäjiä tai sisältöä koskeviin asianmukaisiin toimenpiteisiin ryhdytään mahdollisimman nopeasti, jotta sovelluksesi kautta ei pääse mahdollisesti sopimattomaan tai sääntöjä rikkovaan sisältöön.

Jos sovelluksen katsotaan rikkovan Playn käyttäjien luomaa sisältöä koskevaa käytäntöä, koska siitä puuttuu pakollisia raportointi- ja estotoimintoja, tarkista sovellus uudelleen ja varmista, että toiminnot ovat saatavilla ja että ne on merkitty selkeästi.

Tässä on esimerkki siitä, miltä sovelluksen sisäinen raportointitoiminto voi näyttää:

Tässä on esimerkki sovelluksesta, jossa on erilliset toiminnot ilmoituksen tekemiseen käyttäjästä ja käyttäjän välittömään estämiseen:

Vinkki: Käytä vaatimusten täyttämiseen erillisiä ja selkeästi merkittyjä toimintoja hämmennyksen välttämiseksi.

Satunnaista seksuaalista sisältöä tarjoavien sovellusten vaatimukset

Olemme päivittäneet käyttäjien luomaa sisältöä koskevaa käytäntöämme niin, että se sallii satunnaisen seksuaalisen sisällön tiettyjen vaatimusten puitteissa. Seksuaalinen sisältö ei kuitenkaan koskaan ole sallittua, jos se on määritelty laittomaksi tai jos sisältö vaarantaa lapsia.

Mitä pidetään satunnaisena seksuaalisena sisällönä?

Seksuaalinen sisältö lasketaan satunnaiseksi ja sallitaan käyttäjien luomaa sisältöä sisältävissä sovelluksissa vain, jos sovellus täyttää kaikki satunnaista seksuaalista sisältöä koskevassa käytännössä kuvatut vaatimukset. Alla olevissa osioissa kerrotaan tarkemmin kaikista vaatimuksista. Laajenna tai tiivistä osiota klikkaamalla sitä.

Vaatimus 1: Sovelluksen täytyy tarjota pääsy ensisijaisesti ei-seksuaaliseen sisältöön
  • Ota huomioon, kuinka suuri osa sovelluksesta on seksuaalista ja muuta kuin seksuaalista käyttäjien luomaa sisältöä.
  • Ota seksuaalisen sisällön näkyvyys huomioon sovelluksessa.
Vaatimus 2: Sovellus ei saa mainostaa tai suositella seksuaalista sisältöä

Seksuaalisen sisällön mainostaminen tai suosittelu on kiellettyä, eikä tätä sisältöä pidetä satunnaisena. Muista, että käyttäjien luomaa sisältöä voi mainostaa sovelluksessa monin eri tavoin, esimerkiksi näin:

• Ylimmällä sivulla näkyvä käyttäjien luoma sisältö
  • Käyttäjien luoma sisältö sovelluksen avaamisen yhteydessä näkyvissä ponnahdusikkunoissa
  • Käyttäjien luoma sisältö tehty näkyvämmäksi (esim. korostettu tai vilkkuva) muuhun sisältöön verrattuna
  • Näkyvät linkit ulkoisille sivustoille, joissa voi olla saatavilla seksuaalista sisältöä

Tässä on esimerkki siitä, miltä seksuaalisen sisällön mainostaminen voi näyttää (tällaista sisältöä ei pidetä satunnaisena):

Vaatimus 3: Sovelluksella ei saa olla sellaista mainetta, että sen kautta saa pääsyn seksuaaliseen sisältöön

Sovelluksen ei pitäisi olla tarkoitettu seksuaalisen sisällön tarjoamiseen, mutta on mahdollista, että käyttäjät voivat käyttää käyttäjien luomaa sisältöä sisältävää sovellusta väärin riippumatta sen alkuperäisestä tarkoituksesta. Selkeästi määritelty käyttäjän toiminta ja oikea-aikaiset moderointitekniikat auttavat estämään sovelluksen väärinkäyttöä.

Jos sovellus saa sellaisen maineen, että sen kautta toteutetaan väärinkäytöksiä, se voidaan poistaa Google Playsta. Kehittäjät ovat viime kädessä vastuussa sovelluksissaan näkyvästä sisällöstä, joten heidän täytyy jatkuvasti pyrkiä varmistamaan, että sovelluksia käytetään suunnitellulla tavalla.

Vaatimus 4: Sovellus ei tarjoa laitonta seksuaalista sisältöä tai lapsia vaarantavaa sisältöä

Lainvastaiseksi määriteltyä sisältöä ei katsota satunnaiseksi, ja se on kiellettyä. Seksuaalista sisältöä koskevat lakivaatimukset voivat vaihdella maittain. Kysy asiasta lakineuvonnalta ennen sovelluksen julkaisemista.

Lapsia vaarantava sisältö on ehdottomasti kiellettyä riippumatta maista, joissa sovellus on julkaistu.

Varmista, että näitä vaatimukset kuvataan sovelluksen käyttöehdoissa (tai vastaavissa ohjeissa) ja että kaikki laiton sisältö poistetaan alustalta pikaisesti.

Satunnainen seksuaalinen sisältö – näkyvyys ja pääsy

Vaikka seksuaalinen sisältö olisi luonteeltaan satunnaista, sen esittämistapaan sovelletaan satunnaista seksuaalista sisältöä koskevassa käytännössä kuvattuja lisävaatimuksia. Satunnaista seksuaalista sisältöä koskevat seuraavat näkyvyyttä ja pääsyä koskevat vaatimukset.

Vaatimus 1: Satunnainen seksuaalinen sisältö täytyy pitää oletuksena piilotettuna

Jos käyttäjien luomaa sisältöä sisältävä sovellus tarjoaa satunnaista seksuaalista sisältöä, anna käyttäjille mahdollisuus valita, minkätyyppistä sisältöä he näkevät. Käyttäjien tulisi nähdä seksuaalista sisältöä vain, jos he ovat sallineet sen. Seksuaalista sisältöä ei saa tyrkyttää tai suositella niille, jotka eivät välttämättä halua nähdä sitä.

Vaatimus 2: Sovelluksissa, joissa tarjotaan satunnaista seksuaalista sisältöä, on otettava käyttöön suodattimia, joita ei ole helppo kiertää

Satunnainen seksuaalinen sisältö täytyy piilottaa oletuksena sellaisten suodattimien taakse, jotka vaativat vähintään kaksi toimintoa (esimerkiksi kaksi klikkausta) ennen suodattimen poistamista käytöstä ja sisällön näyttämistä käyttäjille.

Alla on esimerkki tilanteesta, jossa käyttäjän on tehtävä seuraavaa:

1. Siirry Asetukset-sivulle.
  2. Klikkaa Piilota aikuisille suunnattu sisältö ‐välilehteä.
  3. Poista asetus käytöstä poistamalla valinta.

Tässä esimerkissä on kolme toimintoa, ennen kuin käyttäjä saa pääsyn sisältöön. Suodattimien poistaminen yhdellä klikkauksella ei vastaa satunnaista seksuaalista sisältöä koskevan käytännön vaatimuksia.

Tässä on esimerkki käyttäjien luomaa sisältöä koskevasta sovelluksesta, jossa sisältö on oletuksena piilotettu ja jonka esto kumotaan vähintään kahdella käyttäjän toiminnolla:

Vaatimus 3: Käytössä on asianmukainen ikävarmennusjärjestelmä, jotta lapset eivät saa pääsyä sovelluksiin, joissa on satunnaista seksuaalista sisältöä

Perhekäytännön määritelmän mukaiset lapset ovat erityisen alttiita sopimattoman sisällön tai verkossa vaanivien hyväksikäyttäjien aiheuttamille vaaroille, ja on tärkeää huolehtia lasten turvallisuudesta. Jos sovelluksessa on satunnaista seksuaalista sisältöä, sinun täytyy siis estää ikävarmennusmenetelmillä lapsia käyttämästä sovellusta. Näitä ovat esimerkiksi neutraali ikävarmennus tai sovellettavassa laissa määritetty asianmukainen järjestelmä.

Lisätietoa ikävarmennusmenetelmistä on artikkelissa Kohdeyleisö- ja sovelluksen sisältö ‐asetusten muuttaminen.