Datahantering i appar avsedda för familjer

Appar som riktar sig till en målgrupp där barn ingår får inte överföra följande från barn eller användare vars ålder är okänd:

• Androids reklam-id (AAID)
  • Serienummer för SIM-kort
  • Versionens serienummer
  • BSSID
  • MAC
  • SSID
  • IMEI-kod
  • IMSI-nummer

Appar som riktar sig enbart till barn får aldrig överföra sådana identifierare och appar som riktar sig till både barn och andra åldersgrupper får bara överföra sådana identifierare när det är känt att användaren är vuxen.

Med överföra avses att skicka data via nätverket till en destination utanför enheten. Dit hör såväl utvecklarens egen server som destinationer som inte tillhör utvecklaren. Appar som riktar sig till barn får inte heller efterfråga enhetens telefonnummer via TelephonyManager API.

En nyhet i uppdateringen av Google Play-tjänster i 2022 är att åtkomsten till Androids reklam-id (AAID) kan styras med en ny behörighet i appar inriktade på API-nivå 33 eller högre. Utvecklare vars appar enbart riktar sig till barn kan säkerställa att AAID-åtkomst har inaktiverats med hjälp av denna mekanism, vilket gör det lättare att följa policyn. Mer information finns i avsnittet om AAID nedan.

Vi rekommenderar att utvecklaren använder appuppsättnings-id för analys.

Så här följer du kraven på datahantering i familjeappar vad gäller SIM-serienummer, versionens serienummer, BSSID, MAC-adress, SSID, IMEI-kod, IMSI-nummer och telefonnummer

Följande gäller alla appar som är underställda kraven på datahantering i familjeappar vad gäller SIM-serienummer, versionens serienummer, BSSID, MAC-adress, SSID, IMEI-kod, IMSI-nummer och telefonnummer:

• De måste vara inriktade på minst API-nivå 29 (Android 10) så att det går att förhindra att sagda identifierare skickas från appen.
  • De får inte överföra sagda identifierare från barn eller användare vars ålder är okänd eller använda SDK:er som överför sagda identifierare från barn eller användare vars ålder är okänd.
  • De får inte begära eller samla in telefonnumret med TelephonyManager API.

Så här följer du kraven på datahantering i familjeappar vad gäller Androids reklam-id (AAID)

Appar som enbart riktar sig till barn

Appar som enbart riktar sig till barn kan följa kraven på datahantering i familjeappar på två sätt vad gäller AAID:

1. Om appen har uppdaterats till inriktning på API-nivå 33 (Android 13) kontrollerar du att den nya AAID-behörigheten inte har deklarerats i appen eller i något bibliotek som ingår i appen, alternativt att AAID har inaktiverats. Mer information om behörigheten och hur du inkluderar eller inaktiverar AAID finns i den här artikeln. Om du uppdaterar till inriktning på API-nivå 33 och inte tar med denna behörighet inaktiveras AAID automatiskt (en sträng med nollor ställs in).

ELLER

1. Du måste se till att appens kod och alla SDK-anrop har konfigurerats korrekt så att AAID inte överförs. Du kan behöva göra något av följande:
    • Ändra SDK-inställningarna i koden eller appens konfigurationsfil.
    • Ändra enskilda SDK-anrop, till exempel genom att ta med en tagg som anger att användaren inte har uppnått samtyckesåldern i en annonsbegäran.
    • Uppdatera globala appinställningar på SDK-webbplatsen eller på konfigurationsportalen. Det kan t.ex. vara att aktivera en global inställning för inriktning på barn på SDK:ets konfigurationsportal.
    • Vissa SDK:er kanske inte fungerar om inget AAID överförs. I så fall måste du ta bort dessa SDK:er från appen.

Vi vill påminna om att appar som enbart riktar sig till barn bara får visa annonser med SDK:er som genom självcertifiering har angetts följa kraven i programmet för familjeannonser på Google Play. Dessutom får de bara använda SDK:er som är godkända för tjänster som riktar sig till barn.

Appar som riktar sig till både barn och vuxna

Följande gäller appar för både barn och vuxna som är underställda kraven på datahantering i familjeappar vad gäller AAID:

• De måste säkerställa att AAID endast överförs när det är känt att användaren inte är ett barn:
    • Säkerställ att appens kod och SDK:er inte överför AAID som standard. Till exempel, om barn ingår i en av appens målgrupper får AAID inte överföras när appen öppnas för första gången.
    • Först när du har fastställt att användaren inte är ett barn får kod, SDK-inställningar och SDK-anrop ändras så att AAID kan överföras. När du har fastställt att användaren är vuxen kan du t.ex. ta bort en tagg som anger att användaren inte har uppnått samtyckesåldern från en annonsbegäran.

Vi vill påminna om följande: