Gegevensprocedures in gezinsapps

Apps mogen de volgende gegevens van kinderen of gebruikers van een onbekende leeftijd niet overdragen:

• Android-advertentie-ID (AAID), serienummer van de simkaart, serienummer van de build, BSSID, MAC, SSID, IMEI en/of IMSI

Dit betekent dat apps die alleen kinderen targeten deze ID's nooit mogen overdragen. Apps die kinderen en oudere leeftijdsgroepen targeten, mogen deze ID's alleen overdragen voor gebruikers van wie ze weten dat ze volwassenen zijn.

Met overdragen wordt bedoeld dat gegevens via het netwerk naar een bestemming buiten het apparaat worden gestuurd, waaronder de eigen server van de ontwikkelaar en bestemmingen die niet door de ontwikkelaar worden beheerd.

Daarnaast mogen apps die kinderen targeten niet het telefoonnummer van het apparaat opvragen via de TelephonyManager-API.

Als onderdeel van de update van Google Play-services van eind 2021 kunnen apps waarvan het een doel-API-niveau is ingesteld op 31, een nieuw recht voor Google Play-services gebruiken om de toegang tot de Android-advertentie-ID (AAID) te beheren. Ontwikkelaars met apps die alleen kinderen targeten, kunnen dit mechanisme gebruiken om ervoor te zorgen dat AAID-toegang uitstaat zodat het beleid wordt nageleefd. Meer informatie vind je hieronder in het gedeelte over de AAID.

We raden ontwikkelaars aan om de app-set-ID te gebruiken waar dit nodig is voor analyses.

Gegevensprocedures voor gezinnen naleven voor serienummer van simkaart, serienummer van build, BSSID, MAC, SSID, IMEI, IMSI en telefoonnummer

Alle apps moeten aan de volgende Gegevensprocedures voor gezinnen voldoen wat betreft serienummer van simkaart, serienummer van build, BSSID, MAC, SSID, IMEI, IMSI en telefoonnummer:

• Ze moeten een doel-API-niveau van minimaal 29 (Android 10) hebben om te voorkomen dat deze ID's door je app worden overgedragen.
  • Ze mogen deze ID's niet overdragen voor kinderen of gebruikers van een onbekende leeftijd, of SDK's gebruiken die deze ID's overdragen voor kinderen of gebruikers van een onbekende leeftijd.
  • Ze mogen het telefoonnummer niet opvragen of verzamelen via de TelephonyManager API.

Gegevensprocedures voor gezinnen naleven voor de Android-advertentie-ID (AAID)

Apps die kinderen targeten

Apps die uitsluitend op kinderen zijn getarget, kunnen op 2 manieren voldoen aan de Gegevensprocedures voor gezinnen wat betreft de AAID:

1. Als je app is geüpdatet naar doel-API-niveau 31 (Android 12), moet je ervoor zorgen dat je app (of een bibliotheek in je app) het nieuwe AAID-recht niet definieert, of dat de AAID uitstaat. Bekijk dit artikel voor meer informatie over dit recht en hoe je de AAID kunt opnemen of uitzetten. Als je updatet naar doel-API-niveau 31 en het recht niet toevoegt, wordt de AAID automatisch uitgezet (ingesteld op een tekenreeks van nullen).

OF

1. Zorg ervoor dat je app-code en SDK-aanroepen correct zijn ingesteld, zodat de AAID niet wordt overgedragen. Hiervoor moet je misschien een of meer van de volgende acties uitvoeren:
    • Wijzig de SDK-configuratie-instellingen in je code of je app-configuratiebestand.
    • Pas de afzonderlijke aanroepen van de SDK aan. Je kunt bijvoorbeeld een tag in een advertentieverzoek opnemen die aangeeft dat de gebruiker jonger is dan de minimumleeftijd.
    • Update de algemene app-instellingen op de SDK-website of in de configuratieportal. Je kunt bijvoorbeeld een algemene, op kinderen gerichte instelling aanzetten in de configuratieportal van de SDK.
    • Bepaalde SDK's werken misschien niet zonder de AAID over te dragen. In dit geval moet je deze SDK's uit je app verwijderen.

We herinneren je eraan dat apps die uitsluitend kinderen targeten alleen SDK's mogen gebruiken die zelf hebben gecertificeerd dat ze voldoen aan de vereisten van het Advertentieprogramma voor gezinnen van Play voor het weergeven van advertenties en dat deze apps alleen SDK's mogen gebruiken die zijn goedgekeurd voor gebruik in op kinderen gerichte services.

Apps die kinderen en volwassenen targeten

Apps die kinderen en volwassenen targeten, moeten voldoen aan de Gegevensprocedures voor gezinnen wat betreft de Android-advertentie-ID (AAID):

• Ze mogen de AAID alleen overdragen als bekend is dat de gebruiker geen kind is:
    • De app-code en SDK's mogen standaard geen AAID overdragen.
    • Pas nadat je hebt vastgesteld dat de gebruiker geen kind is, pas je de code, SDK-instellingen en SDK-aanroepen aan zodat de AAID kan worden overgedragen. Zodra je hebt vastgesteld dat de gebruiker een volwassene is, kun je bijvoorbeeld een tag uit een advertentieverzoek verwijderen die aangeeft dat de gebruiker jonger is dan de geldende minimumleeftijd.

Ter herinnering: