Gegevensprocedures in gezinsapps

Apps die onder andere kinderen als doelgroep hebben, mogen de volgende gegevens van kinderen of gebruikers van een onbekende leeftijd niet overdragen:

• Android-advertentie-ID (AAID)
  • Serienummer van simkaart
  • Serienummer van build
  • BSSID
  • MAC
  • SSID
  • IMEI
  • IMSI

Apps die alleen kinderen targeten, mogen deze ID's nooit overdragen. Apps die kinderen en oudere leeftijdsgroepen targeten, mogen deze ID's alleen overdragen voor gebruikers van wie ze weten dat ze volwassenen zijn.

Met overdragen wordt bedoeld dat gegevens via het netwerk naar een bestemming buiten het apparaat worden gestuurd, waaronder de eigen server van de ontwikkelaar en bestemmingen die niet door de ontwikkelaar worden beheerd. Daarnaast mogen apps die kinderen targeten niet het telefoonnummer van het apparaat opvragen via de TelephonyManager-API.

Als onderdeel van de update voor Google Play-services van 2022 kunnen apps waarvan het doel-API-niveau is ingesteld op 33 of hoger, een nieuw recht voor Google Play-services gebruiken om de toegang tot de Android-advertentie-ID (AAID) te beheren. Ontwikkelaars met apps die alleen kinderen targeten, kunnen dit mechanisme gebruiken om ervoor te zorgen dat AAID-toegang uitstaat zodat het beleid wordt nageleefd. Meer informatie vindt u hieronder in het gedeelte over de AAID.

We raden ontwikkelaars aan om de app-set-ID te gebruiken voor analyses.

Gegevensprocedures voor gezinnen naleven voor serienummer van simkaart, serienummer van build, BSSID, MAC, SSID, IMEI, IMSI en telefoonnummer

Alle apps moeten aan de volgende gegevensprocedures voor gezinnen voldoen wat betreft serienummer van simkaart, serienummer van build, BSSID, MAC, SSID, IMEI, IMSI en telefoonnummer:

• Ze moeten een doel-API-niveau van minimaal 29 (Android 10) hebben om te voorkomen dat deze ID's door uw app worden overgedragen.
  • Ze mogen deze ID's niet overdragen voor kinderen of gebruikers van een onbekende leeftijd, of SDK's gebruiken die deze ID's overdragen voor kinderen of gebruikers van een onbekende leeftijd.
  • Ze mogen het telefoonnummer niet opvragen of verzamelen via de TelephonyManager API.

Gegevensprocedures voor gezinnen naleven voor de Android-advertentie-ID (AAID)

Apps die alleen kinderen targeten

Apps die uitsluitend kinderen targeten, kunnen op 2 manieren voldoen aan de gegevensprocedures voor gezinnen wat betreft de AAID:

1. Als uw app is geüpdatet naar doel-API-niveau 33 (Android 13), moet u ervoor zorgen dat uw app (of een bibliotheek in uw app) het nieuwe AAID-recht niet definieert, of dat de AAID uitstaat. Bekijk dit artikel voor meer informatie over dit recht en hoe u de AAID kunt opnemen of uitzetten. Als u updatet naar doel-API-niveau 33 en het recht niet toevoegt, wordt de AAID automatisch uitgezet (ingesteld op een tekenreeks van nullen).

OF

1. Zorg ervoor dat uw app-code en SDK-aanroepen correct zijn ingesteld, zodat de AAID niet wordt overgedragen. Hiervoor moet u misschien een of meer van de volgende acties uitvoeren:
    • Wijzig de SDK-configuratie-instellingen in uw code of uw app-configuratiebestand.
    • Pas de afzonderlijke aanroepen van de SDK aan. U kunt bijvoorbeeld een tag in een advertentieverzoek opnemen die aangeeft dat de gebruiker jonger is dan de minimumleeftijd.
    • Update de algemene app-instellingen op de SDK-website of in de configuratieportal. U kunt bijvoorbeeld een algemene, op kinderen gerichte instelling aanzetten in de configuratieportal van de SDK.
    • Bepaalde SDK's werken misschien niet zonder de AAID over te dragen. In dit geval moet u deze SDK's uit uw app verwijderen.

Vergeet niet dat apps die uitsluitend kinderen targeten alleen SDK's mogen gebruiken die zelf hebben gecertificeerd dat ze voldoen aan de vereisten van het Advertentieprogramma voor gezinnen van Google Play om advertenties te tonen. Deze apps mogen ook alleen SDK's gebruiken die zijn goedgekeurd voor gebruik in op kinderen gerichte services.

Apps die kinderen en volwassenen targeten

Apps die kinderen en volwassenen targeten, moeten voldoen aan de gegevensprocedures voor gezinnen wat betreft de AAID:

• Ze mogen de AAID alleen overdragen als bekend is dat de gebruiker geen kind is:
    • De app-code en SDK's mogen standaard geen AAID overdragen. Apps die kinderen als een van hun doelgroepen hebben, mogen de AAID niet overdragen bij het eerste opstarten van de app.
    • Pas nadat u heeft vastgesteld dat de gebruiker geen kind is, past u de code, SDK-instellingen en SDK-aanroepen aan zodat de AAID kan worden overgedragen. Zodra u heeft vastgesteld dat de gebruiker een volwassene is, kunt u bijvoorbeeld een tag uit een advertentieverzoek verwijderen die aangeeft dat de gebruiker jonger is dan de geldende minimumleeftijd.

Ter herinnering: