Skydda dina betalningsuppgifter

How your card info stays safe

Läs om hur Google Pay skyddar dina betalningsuppgifter, tips om hur du undviker misstänkta förfrågningar och vad du kan göra om du tappar bort telefonen eller om den blir stulen.

Information om din integritet

Google Pay och säljare

Deltagande säljare accepterar Google Pay för köp av varor och tjänster på webbplatser och i appar. Google visar för deltagande webbplatser och appar om du har Google Pay installerat på enheten. På så sätt kan säljare ta reda på om du kan erbjuda Google Pay som betalningsalternativ. Du kan välja att Google inte ska lämna ut den informationen i Google Pays integritetsinställningar. Om du väljer att inte lämna ut informationen kanske du inte kan betala med Google Pay hos vissa återförsäljare.

Google Pay och din transaktionsdata

Google kan använda data från Google Pay-transaktioner som du gör i butiker eller på appar och webbplatser från tredje part för att

• underlätta dina Google Pay-transaktioner
  • visa dig transaktionsuppgifter och transaktionshistorik
  • lösa ett problem som du har med Google Pay
  • ge dig andra funktioner i Google Pay.

Mer information finns i Googles integritetspolicy.

Skydda dina betalningsuppgifter

Här är tre sätt att skydda dina betalningsuppgifter:

Skicka bara pengar till personer du känner

Viktigt! När du har godkänt en betalning till någon är Google inte ansvarig för tvister mellan dig och personen du skickade pengar till.

Du kan skicka eller begära pengar från vänner och familj via Google Pay.

Så här undviker du bedrägerier:

• Bekräfta alltid att personen som begär pengar från dig är någon du känner. Bedragare kan skapa falska konton som ser ut som dina vänner eller familjemedlemmar.
  • Skicka inte pengar till personer du inte känner.
  • Acceptera inte förfrågningar om pengar från personer du inte känner.
  • Köp inte varor eller tjänster genom att överföra pengar till okända personer.
  • Försök inte sälja varor eller tjänster med överföringar av pengar.

Läs om hur du undviker betalningsbedrägerier.

Rapportera obehöriga debiteringar omedelbart

Om du tror att det har skett bedrägeri eller obehörig aktivitet på din betalningsprofil bör du rapportera det inom 120 dagar från transaktionsdatumet.

Tips! En obehörig debitering är en transaktion som du tror har gjorts bedrägligt. Om du vill bestrida en betalning med ditt Google Pay-saldo eller pengar som skickats till en vän kan du läsa mer om hur du bestrider en betalning.

Identifiera och rapportera bedrägliga Google Pay-meddelanden

Nätfiske och identitetsförfalskning är bedrägliga försök att få tillgång till dina personliga uppgifter.

• Nätfiske innebär att någon utger sig för att vara någon annan och ber om personliga uppgifter.
  • Identitetsförfalskning är när någon förfalskar e-postavsändarens identitet så att den ser mer tillförlitlig ut.

Om du får ett misstänkt e-postmeddelande bör du inte svara med den efterfrågade informationen.

Hur du avgör om ett e-postmeddelande är misstänkt

Viktigt! Google begär aldrig personliga uppgifter som lösenord, kreditkortsnummer eller skatteinformation via e-post, sms eller i telefonsamtal. Om du får ett meddelande om att Google måste verifiera dina uppgifter besöker du pay.google.com. Om Google behöver verifiera dina uppgifter visas en varning uppe till höger med anvisningar.

Steg 1. Kontrollera vad som efterfrågas

Om någon begär personlig finansiell information eller andra känsliga uppgifter på Google Pay är det ett bedrägeriförsök. Dela aldrig känsliga uppgifter via e-post eller per telefon. Exempel på känsliga uppgifter:

• länk till lösenord, lösenord eller återställning av lösenord
  • pinkoder
  • bank- eller kreditkortsuppgifter
  • bankuppgifter, t.ex. kontonummer
  • personliga uppgifter, t.ex. adress eller personnummer

Google begär aldrig att du laddar ner en app för att få support eller lösa ett problem.

Om du fortfarande inte är säker på om ett e-postmeddelande eller ett meddelande är misstänkt bör du vara försiktig och inte skicka pengar eller personliga uppgifter.

Steg 2. Hitta e-postmeddelandets riktiga avsändare

1. Klicka på Mer Mer i Gmail bredvid Svara följt av Visa original.
  2. Kontrollera att från-adressen och svara till-adressen är densamma.
  3. Kontrollera att adressen i Meddelande-id också överensstämmer med från-adressdomänen.
  4. Om du inte använder Gmail frågar du din e-postleverantör hur du verifierar en avsändare.

Automatiska säkerhetsfunktioner

Här är några saker som Google Pay gör för att skydda dina uppgifter.

Inbyggd säkerhet

Google Pay skyddar dig mot bedrägerier genom att använda avancerad, inbyggd säkerhet för att identifiera misstänkta betalningar när du skickar eller tar emot pengar.

Avisering om misstänkt betalning

Om du försöker betala någon utanför kontaktlistan eller får en begäran om pengar av personer som inte finns i dina kontakter, får du ett meddelande av Google Pay. På så sätt kan du undvika transaktionen om den är misstänkt.

Dataskydd

Dina betalningsuppgifter och din aktivitet lagras säkert med branschledande kryptering. Google Pay krypterar alla dina betalningar för att skydda dina transaktioner.

Virtuella kontonummer

Ett virtuellt kontonummer är en typ av tillfälligt alias för ditt riktiga kontonummer. Ett virtuellt kontonummer skapas när du lägger till ett kort med Google Pay-appen, Google Wallet-appen eller din bankapp. Till exempel när du betalar i butik:

• Ditt virtuella kontonummer delas med säljaren.
  • Ditt riktiga kontonummer delas inte. På så sätt skyddas dina kontouppgifter.

Så här hittar du det virtuella kontonumret:

1. Öppna Google Wallet-appen .
  2. Tryck på kortet du använde för köpet högst upp.
    • Du kan behöva svepa från höger till vänster för att se det och sedan trycka på kortet.
  3. Tryck på Information följt av> Virtuellt kontonummer längst ned.

Tips! Om du inte ser Virtuellt kontonummer måste du konfigurera betalkortet för betalning i butik.

Skärmlås

Innan du lägger till kort i Google Pay-appen eller för köp i butik måste du konfigurera ett skärmlås på enheten. Om du stänger av skärmlåset tar Google Pay bort ditt virtuella kontonummer från enheten för att skydda dig.

För de flesta köp måste du låsa upp telefonen. Du behöver inte låsa upp telefonen för vissa mindre betalningar.

Hitta och skydda en borttappad telefon

Obs! Den här informationen är inte relevant för kunder i Japan. Läs mer om hur du skyddar en borttappad enhet i Japan.

När din telefon är upplåst kan den användas för att göra inköp i butiker. Om telefonen är försvunnen eller stulen kan du hitta, låsa eller radera den med Hitta min enhet.

Om du låser enheten kan du inte använda apparna Google Pay och Google Wallet. Om det inte går att kontakta din enhet kan dina betalningsuppgifter tas bort så att ingen kan komma åt dem. Om du hittar din enhet kan du låsa upp den och lägga till dina betalningsuppgifter igen om du vill använda Google Pay.

Eftersom Google Pay inte lagrar dina kortuppgifter på telefonen kan någon som hittar eller stjäl den inte få åtkomst till informationen, även om den är olåst.