Compatibiliteit van verwarmingssystemen met Nest-thermostaten

Nest-thermostaten zijn compatibel met veel verschillende verwarmingssystemen, inclusief cv-ketels. Als je niet zeker weet welk type verwarmingssysteem je hebt, kun je het altijd aan een Nest Pro vragen.

• Gebruik onze online Compatibiliteitschecker om snel te controleren of je verwarmingssysteem werkt met een Nest Learning Thermostat of Nest Thermostat E.
  • Een Nest Pro kan je vertellen of je systeem compatibel is met Nest (en indien nodig je systeem aanpassen om het compatibel te maken). De Nest Pro installeert ook je thermostaat en stelt hem in. Daarnaast kan hij al je vragen beantwoorden.
  • ​Zie de onderstaande gedeelten voor meer informatie over specifieke systemen en compatibiliteit met Nest-thermostaten.

Systemen die compatibel zijn met Nest

Nest-thermostaten zijn ontworpen voor gebruik met veel verschillende verwarmingssystemen, inclusief cv-ketels. Er zijn alleen een aantal belangrijke verschillen tussen de modellen. In de onderstaande tabel worden de verschillen samengevat. Bekijk de onderstaande gedeelten in dit artikel voor meer informatie over de compatibiliteit van specifieke systeemtypen.

Systeem

Nest Thermostat E

3e generatie
Nest Learning Thermostat

2e generatie
Nest Learning Thermostat

Boilers voor huishoudelijk gebruik

Voor OpenTherm geschikte verwarmingssystemen

Combiketels

Systeemketels en soloketels

Warmtepompen met luchtwarmte en aardwarmte

Biomassaketels

Stadsverwarmingssystemen en collectieve verwarming met toegankelijke afzonderlijke elektriciteitsklep

Vloerverwarmingssystemen met warm water

Zonesystemen

Hoogspanningssystemen (spanningvoerend geschakeld), zwakstroom (tot 3 A)

Spanningsvrije systemen (droog contact), zwakstroom (tot 3 A)

Elektrische verwarming met fil pilote-regeling (installatie door Nest Pro aanbevolen)

Compatibiliteit met OpenTherm-boilers

Zowel de 3e generatie Nest-thermostaten als de Nest Thermostat E ondersteunen modulerende ketels die compatibel zijn met OpenTherm. Je kunt de efficiëntie en het comfort verder verbeteren door je verwarmingssysteem te moduleren met technologieën als OpenTherm.

Meer informatie over OpenTherm met Nest-thermostaten >

Compatibiliteit met condensatieketels

Nest-thermostaten werken met condensatieketels die beschikken over een standaard aan/uit-regeling. De 3e generatie Nest Thermostat werkt ook met condensatieketels die OpenTherm ondersteunen.

Fabrikantspecifieke condensatieketels werken normaal gesproken alleen met een thermostaat van dezelfde fabrikant. Er zijn echter bij bepaalde fabrikanten converters beschikbaar waarmee boilers van dat merk kunnen werken met een Nest-thermostaat.

De meeste ketels die vandaag de dag worden verkocht, zijn HR-condensatieketels. Condensatieketels zijn zo efficiënt omdat ze de restwarmte van het rookgas van de ketel benutten om het water te verwarmen. Omdat het water al is verwarmd, heeft de ketel minder gas nodig om het water op temperatuur te krijgen. Een andere reden dat condensatieketels zo efficiënt zijn, is dat ze de hoeveelheid verbruikte brandstof aanpassen aan de warmtevraag.

Compatibiliteit met stadsverwarmingssystemen en collectieve verwarming

Stadsverwarmingssystemen en collectieve verwarming die worden geregeld met een toegankelijke afzonderlijke elektriciteitsklep, zijn compatibel met de Nest-thermostaat. Je moet alleen wel contact opnemen met een lokale Nest Pro-installateur en vertellen dat je huis wordt verwarmd met stadsverwarming of collectieve verwarming, zodat hij je aanvullende vragen kan stellen om de compatibiliteit met Nest te bepalen voordat er een installatieafspraak met je wordt gepland.

Als je al een thermostaat in je huis hebt, is het waarschijnlijk dat de Nest-thermostaat geïnstalleerd kan worden. In Nederland beschikken stadsverwarmingssystemen meestal over een thermostaatregeling, dus over het algemeen zijn Nest-thermostaten hier compatibel.

Als je geen thermostaat hebt waarmee je de stadsverwarming kunt regelen, kan er mogelijk nog steeds een Nest-thermostaat worden geïnstalleerd als je verwarmingsklep bereikbaar is voor de installateur. De installateur heeft toegang tot de verwarmingsklep nodig zodat hij die kan aansluiten op Nest Heat Link, dat wordt meegeleverd met je thermostaat.

Als je een gas- of elektriciteitsmeter in huis hebt, bevindt de verwarmingsklep zich waarschijnlijk in de buurt. Als je verwarmingsklep zich in de kelder of buiten je woning bevindt, is de installatie van een Nest-thermostaat misschien niet mogelijk.

Compatibiliteit met boilers voor huishoudelijk gebruik

De opties voor het beheer van je warme water met de Nest-app zijn afhankelijk van het type ketel/boiler dat je hebt.

Meer informatie over warmwaterbediening met de Nest-thermostaat en hoe je de instellingen kunt wijzigen >

Compatibiliteit met zonesystemen

Heb je een zonesysteem (meer dan één thermostaat in je huis), dan kan elke zone worden aangestuurd door een Nest-thermostaat en Heat Link. Je hoeft niet in één keer in alle zones Nest-thermostaten te installeren. Je kunt beginnen met één zone die wordt geregeld door een Nest-thermostaat en later de andere zones uitrusten met Nest-thermostaten.

Hoe Nest-thermostaten werken met zonesystemen >

Compatibiliteit met fil pilote

Bij fil pilote-systemen worden meestal meerdere elektrische radiatoren geregeld met één thermostaat of regelaar. Ze komen veel voor in Frankrijk. Veel elektrische radiatoren die in Frankrijk sinds de jaren 80 zijn verkocht, kunnen met een fil pilote worden gecombineerd. Fil pilote-thermostaten kunnen verschillende instellingen hebben, zoals: Aanvorstnacht en dag.

Zowel Nest Thermostat E als 3e generatie Nest Learning Thermostat zijn compatibel met de elektrische fil pilote-radiatoren. De installatie is echter net iets anders afhankelijk of je een file pilote-thermostaat hebt of niet en welke thermostaat je wilt installeren.

We raden je sowieso aan de installatie te laten uitvoeren door een Nest Pro aangezien er meestal geavanceerde bedrading voor nodig is. De Nest Pro moet mogelijk een extra fil pilote-diode installeren (apart verkrijgbaar). Dit hangt af van je bestaande systeem.

Compatibiliteit met andere soorten systemen

Warmtepompen met geforceerde lucht en andere minder vaak voorkomende verwarmingssystemen zijn compatibel met Nest-thermostaten, zolang ze gebruikmaken van standaardkabels: neutraal, onder spanning, warmtevraag, gemeenschappelijk of reactie. Neem contact op met een lokale Nest Pro-installateur voor hulp bij het bepalen van de compatibiliteit.

Systemen die niet compatibel zijn met Nest

Er zijn twee belangrijke redenen waarom een verwarmingssysteem mogelijk niet compatibel is met Nest Thermostat: het is een fabrikantspecifiek systeem of een sterkstroomsysteem.

Sterkstroomsystemen

De meeste verwarmingssystemen gebruiken netstroom (meestal 230 V), vaak slechts een klein beetje per keer (maximaal 3 A). Maar sommige systemen die werken op netspanning, zoals elektrische radiator- of vloerverwarmingssystemen, gebruiken meer stroom (soms 16 A of meer). De meeste thermostaten zijn gemaakt voor óf zwakstroom óf sterkstroom. De Nest-thermostaat ondersteunt alleen systemen die weinig stroom gebruiken, omdat deze veruit het vaakst voorkomen. De elektrische fil pilote-radiatorsystemen in Frankrijk zijn compatibel met de Nest-thermostaat. Wel moeten ze door een Nest Pro worden geïnstalleerd.

Fabrikantspecifieke systemen

Fabrikantspecifieke systemen gebruiken een serieel communicatieprotocol tussen het systeem en de thermostaat. Deze protocollen zijn specifiek voor de fabrikant van het systeem. Met andere woorden, ze zijn niet gestandaardiseerd en zijn alleen compatibel met thermostaten van dezelfde fabrikant.

Sommige fabrikantspecifieke systemen beschikken ook over de optie om de standaardbedrading voor het verwarmingssysteem te gebruiken. In dat geval kan een professioneel installateur mogelijk je systeem aansluiten op een Nest-thermostaat. Als je denkt dat je systeem een fabrikantspecifiek communicatieprotocol gebruikt, kun je contact op nemen met een Nest Pro-installateur bij jou in de buurt voor hulp.