To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Meer energie besparen met de Nest-thermostaat

Je kunt op veel manieren energiebesparing stimuleren en de energierekening omlaag proberen te brengen. Hier zijn een paar stappen die daarbij kunnen helpen.

Geef de Nest-thermostaat het goede voorbeeld

De eerste week na de installatie stelt de thermostaat een schema op. Telkens als je voor hem langsloopt of de temperatuur aanpast, leert hij er weer iets bij. De thermostaat blijft altijd doorleren, dus is het belangrijk dat je hem het goede voorbeeld geeft, zodat hij je kan helpen energie te besparen. Zet de temperatuur lager voordat je naar bed gaat, of op elk ander moment waarop je een gewone thermostaat ook lager zou zetten om energie te besparen. De Nest-thermostaat onthoudt deze wijzigingen en past het schema aan. Je vindt de resultaten van deze leermomenten in je Nest-rapport.

Draai thermostatische kranen verder open of dicht

Je kunt de thermostatische kranen op je radiatoren gebruiken om je huis gelijkmatiger te laten opwarmen of afkoelen. Dit helpt ook energie te besparen. Zijn sommige kamers in huis te warm of te koud, probeer dan de thermostatische kranen in elke kamer geleidelijk aan te passen. Draai de kranen iets verder dicht in kamers die te snel opwarmen en iets verder open in kamers waar het te koud is.

Kies de juiste Ecotemperatuur

Met Ecotemperatuur kun je energie besparen als er niemand thuis is. Als je een energiezuinige Ecotemperatuur kiest, voorkom je dat er energie wordt verspild terwijl er niemand in huis is. Hoe efficiënter de Ecotemperatuur is, hoe meer je bespaart. Maar zorg ervoor dat je de Ecotemperatuur niet te laag of te hoog zet als er huisdieren, planten of kwetsbare voorwerpen in huis zijn.

Meer informatie over hoe je de instellingen van Ecotemperatuur wijzigt

De thermostaat kan de locatie van je telefoon gebruiken om te bepalen of je weg of thuis bent. Wil je dat je gezinsleden of vrienden ook de locatie van hun telefoon voor deze functie kunnen gebruiken, dan kunnen ze zich aanmelden voor een Gezinsaccount. Elk lid van het Gezinsaccount kan de locatie van zijn of haar telefoon gebruiken om de nauwkeurigheid van automatisch overschakelen te verbeteren.

Kijk of het Nest Blaadje wordt weergegeven

Het Nest Blaadje is een eenvoudige manier om je te laten weten dat je energie bespaart, en moedigt je aan om geleidelijk meer energie te besparen. Je ziet het Blaadje op de thermostaat als je een temperatuur instelt die helpt energie te besparen. Hoe vaker het Blaadje wordt weergegeven, hoe meer je bespaart.

Zet de temperatuur eens 0,5 °C lager in het schema

De meeste mensen voelen geen verschil als het in een kamer de ene dag 22 °C en de volgende dag 21,5 °C is. Het verschil in temperatuur tussen je neus en je tenen is in feite vaak wel meer dan 0,5 °C. Pas het temperatuurschema van de thermostaat met slechts 0,5 °C aan en kijk in je Nest-rapport hoeveel je hebt bespaard in vergelijking met de maand ervoor.

Zet de thermostaat op de Ecotemperatuur als je op vakantie gaat

Als je langere tijd niet thuis bent, kun je de thermostaat handmatig op de Ecotemperatuur zetten om te helpen energie te besparen.

Meer informatie over energie besparen met de Nest-thermostaat als je op vakantie bent

Zet de verwarming niet heel hoog

De meeste systemen verwarmen je huis niet sneller als je de thermostaat op een heel hoge temperatuur zet, maar het verwarmingssysteem draait waarschijnlijk wel langer en verbruikt ook meer energie. Wil je het bijvoorbeeld 22 °C in huis hebben en zet je de verwarming op 30 °C, dan verwarmt het systeem niet sneller dan wanneer je de temperatuur op 22 °C had gezet.

Als je de verwarming regelmatig heel hoog zet, onthoudt de Nest-thermostaat deze temperaturen en voegt hij ze automatisch toe aan het schema, met als gevolg dat er nog meer energie wordt verbruikt.

Gebruik 'Tijd tot temperatuur' als richtlijn

Als je de temperatuur aanpast, kijk dan eens naar 'Tijd tot temperatuur' op het scherm van de thermostaat. Dit geeft je een idee hoelang het duurt voordat je huis de gekozen temperatuur bereikt. Je twijfelt misschien of je de thermostaat op 21 of 22 °C moet zetten, maar je kunt wel eenvoudig het verschil zien tussen een uur of een kwartier verwarmen.

Bekijk je Energiegeschiedenis

In de Energiegeschiedenis kun je zien hoe vaak en hoelang de verwarming aan is geweest in de afgelopen tien dagen. Dit is een handig hulpmiddel om betere gewoonten aan te leren en in de toekomst nog meer energie te besparen. Wil je je energieverbruik over een langere periode zien, bekijk dan je Nest-rapport.

Gebruik twee of meer thermostaten op de juiste manier

Heb je meerdere thermostaten in huis, dan moet je ze afzonderlijk je voorkeuren en gewoonten leren, zodat ze een schema kunnen samenstellen voor het deel van het huis dat ze beheren. Je kunt nog meer energie besparen door de deuren tussen de verschillende delen van het huis te sluiten. Zo blijft de warme lucht waar je die wilt hebben en voorkom je dat het systeem onnodig wordt ingeschakeld.

Als je een condensatieketel hebt

Condensatieketels werken zuiniger als het retourwater kouder is dan 55 °C. Hoe snel de warmte vervliegt, verschilt per huis en per ketel. Een verwarmingsexpert kan je helpen een aanvoertemperatuur voor de ketel te kiezen waarbij het lekker warm blijft in huis en er toch zoveel mogelijk energie wordt bespaard. Neem contact op met een Nest Pro om de instellingen op je condensatieketel aan te passen en je te helpen energie te besparen.