To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Så lär sig Nest-termostaterna

Med Auto-Schedule lär sig Nest-termostaten vilka temperaturer du vill ha vid olika tider på dygnet. Efter några dagars inlärning förbereder termostaten ett schema åt dig.

This article applies to the following Google Nest thermostat models in the US and Canada:

Nest Thermostat E

Nest thermostat e cooling

Nest Learning Thermostat

Nest thermostat gen 3 cooling

How to tell which thermostat you have

Obs! Google Nest Thermostat använder inte Auto-Schedule, men du kan ställa in ett temperaturschema under konfigureringen och ändra det när som helst. Termostaten lär sig fortfarande Time-To-Temperature.

Aktivera inlärning

​För att kunna lära sig måste Auto-Schedule vara aktiverat på termostaten. Du kan kontrollera inställningen i appen eller på termostaten.

• I Google Home-appen: Tryck på Favoriter eller Enheter följt av tryck länge på termostatens ruta följt av Inställningar Kugghjulsikon för Inställningarföljt av Temperaturinställningar följt av Auto-Schedule.
  • I Nest-appen: Välj din termostat på startskärmen i Nest-appen följt av Settings ikon för Nest-inställningar följt av Auto-Schedule.
  • På termostaten: Öppna inställningarna ikon för Nest-inställningar följt av Nest Sense följt av Auto-Schedule.

Tips! Auto-Schedule-inlärning är aktiverat som standard, men det är bara ett alternativ för att schemalägga temperaturer på Nest-termostaten. Du kan läsa mer om alla tillgängliga alternativ i vår artikel om temperaturscheman för Nest-termostater.

Så här lär sig Nest-termostaten

Obs! Nest-termostater lär sig olika scheman för varje temperaturläge. Om termostaten till exempel är inställd på Värme lär den sig vilka temperaturer du vill ha för att värma hemmet. Om du har både uppvärmning och nedkylning skapar termostaten separata scheman för Värme, Kyla och Värme • Kyla.

Inlärning dag 1

Termostaten kan börja registrera dina temperaturinställningar från och med den dag du börjar använda den.

Välj temperaturen du vill ha i appen eller termostaten. Termostaten sparar valet och lägger till den i schemat den skapar åt dig.

När termostaten lär sig beror dess exakta beteende på vilken modell du har:

• Nest Learning Thermostat: När du justerar temperaturen första dagen håller Nest-termostaten den temperaturen tills någon ändrar den. Om du till exempel ställer in termostaten på 21 °C förblir temperaturen 21 °C tills den ändras.
  • Nest Thermostat E: Under konfigureringen kan du välja ett förprogrammerat schema som balanserar energibesparingar och bekvämlighet.
    • Om du väljer det förprogrammerade schemat och även har aktiverat Auto-Schedule lär sig termostaten dina inställningar utöver det förprogrammerade schemat. Termostaten behåller den nuvarande temperaturen tills någon ändrar den, eller nästa schemalagda temperaturändring, beroende på vad som inträffar först.
    • Om du väljer att inte använda det förprogrammerade schemat håller termostaten temperaturen tills någon ändrar den.
    • Läs mer om alternativen i Temperaturscheman för Nest-termostater.

Inlärning dag 2

Dag 2 fortsätter termostaten att lära sig ett anpassat schema med hjälp av de temperaturer du har angett. Termostaten försöker även lära sig när du är hemma eller borta genom att registrera hur ofta du justerar temperaturen eller gå framför termostaten.

Om du inte är nöjd med temperaturen som termostaten lärde sig första dagen behöver du bara vrida på ringen. Alla ändringar du gör hjälper till att ställa in ditt schema för de följande dagarna.

Obs! Nest-termostaten startar en ny dag vid midnatt. Justeringar som görs mycket sent på kvällen kanske inte påverkar ditt morgonschema.

Inlärning efter några dagar

Efter några dagar får Nest-termostaten en bra uppfattning om vilka temperaturer du föredrar under dagen. Däremot fortsätter justeringen av schemat om du gör fler justeringar.

Inlärning efter ungefär en vecka och fortsättningsvis

Efter ungefär en vecka har termostaten lärt sig vilka temperaturer du vill ha och den har kommit fram till ett schema för dig.

Den kommer aldrig att sluta lära sig, men är nu mindre känsligt för varje ändring du gör. Fortsättningsvis kommer Nest-termostaten endast att lära sig av ett mönster på minst två liknande ändringar.

Här är några exempel på mönster som termostaten kan lära sig och hur de ändrar temperaturen:

Mönster för temperaturförändringar

Hur termostatens schema ändras

Två vardagar i rad, till exempel måndag och tisdag

Alla vardagar (måndag till fredag)

Samma dag två veckor i rad, till exempel två måndagar i rad

Den veckodagen (varje måndag)

Två helgdagar i rad, till exempel lördag och söndag

Alla helgdagar (lördag och söndag)

Två dagar i rad, inklusive en vardag och helg, till exempel fredag och lördag

Alla sju dagar i veckan (måndag till söndag)

Andra inlärningsfunktioner

​Här är några saker att tänka på när du börjar lära termostaten vilka temperaturer du vill ha:

• Nest Leaf: När du vrider på ringen kan du se ett grönt blad Nest thermostat leaf icon på termostatens skärm. Det är Nest Leaf, som visas när du har valt en temperatur som är mer energieffektiv. Du kan spara energi genom att använda Nest Leaf.
  • Time-to-Temperature: Termostaten kan visa en uppskattning av hur lång tid det tar att få hemmet att uppnå den temperatur du har valt. Du kan läsa mer om Time-to-Temperature i What you'll see on a Nest thermostat.
  • Hemma och Borta: Termostaten kan bidra till att minska energiförbrukningen genom att automatiskt byta till en Eco Temperature när den känner av att ingen är hemma. Det här alternativet har företräde jämför med det vanliga temperaturschemat. Läs mer om hur hemmet automatiskt byter till Hemma eller Borta.
  • Uppfyller din temperatur vid den schemalagda tiden: Early-On och True Radiant är inlärningsfunktioner som Nest-termostaten kan använda från dag ett. Vilken funktion din termostat använder beror på vilken typ av system du har, men båda gör i stort sett samma sak. De kan aktivera systemet automatiskt i förväg för att uppnå en schemalagd temperatur. Om du till exempel ställer in hemmet på 21 ºC kl. 7.00 kan termostaten slå på värmen redan klockan 6.00 så att hemmet är bekvämt när du vaknar. Exakt hur tidigt den aktiveras beror på vad termostaten har lärt sig om hur snabbt hemmet värms upp och kyls ned, hur effektivt systemet är och vädret.

Viktigt: Om du inaktiverar Auto-Schedule slutar termostaten att lära sig. Om du vrider ringen för att välja en ny temperatur. med Auto-Schedule inaktiverat, håller bara termostaten den temperaturen tills nästa schemalagda ändring. Den nya inställningen läggs inte till i schemat även om du väljer den nya temperaturen upprepade gånger.