Activiteitszones instellen en gebruiken

Met Activiteitszones kan de camera je meldingen sturen en markeringen op de tijdlijn van je videogeschiedenis plaatsen wanneer er een belangrijke beweging in de zone is. Je kunt je eigen activiteitszones instellen, maar in sommige gevallen kan Nest ook automatisch een zone maken voor een plek die vermoedelijk voor jou belangrijk is. Zo ontvang je meldingen die specifieker en nuttiger zijn.

Opmerking: Je kunt alleen activiteitszones maken met een Nest Aware-abonnement (of tijdens een proefperiode).

Met Activiteitszones kun je:

• Maximaal vier zones per camera bewaken.
  • Elke zone een eigen vorm, grootte, kleur en naam geven.
  • Specifieke persoonsmeldingen en andere bewegingsmeldingen ontvangen als er activiteit in een zone is. Als je een Nest Hello in de Verenigde Staten hebt, kun je ook pakketmeldingen ontvangen.
  • Precies op de hoogte blijven van waar iets gebeurt, omdat elke melding de naam van de zone bevat.
  • Een zone instellen waarvoor je juist geen activiteitsmeldingen wilt ontvangen terwijl je wel meldingen over activiteit in de rest van de kamer wilt ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan een raam dat uitziet op een drukke straat.
  • De activiteiten in de verschillende zones eenvoudig terugkijken aan de hand van de markeringen die op de tijdlijn van je videogeschiedenis zijn geplaatst.

Activiteitszones hebben geen invloed op wat je camera ziet

Ook nadat je activiteitszones hebt ingesteld, blijft de camera het hele beeld streamen en opslaan in je videogeschiedenis. De videobeelden blijven dus hetzelfde, of je nu wel of geen activiteitszones hebt. Gebruik je wel activiteitszones, dan ontvang je meldingen over beweging in bepaalde gebieden in het gezichtsveld van de camera en kun je ook zien wanneer er daar beweging in het verleden is geweest.

Activiteitszones instellen en gebruiken op een mobiel

Een nieuwe activiteitszone maken

1. Open de app en selecteer de camera waarvoor je een activiteitszone wilt maken.
  2. Tik op Instellingen .
  3. Selecteer Activiteitszones.

Opmerking: Je kunt alleen activiteitszones maken als je een actief abonnement op Nest Aware hebt. Heb je dit niet, dan zie je de optie Activiteitszones niet.

4. Tik op Zone maken Plus icon. De nieuwe zone wordt in het midden van het scherm weergegeven.

1. Draai je mobiel naar de liggende stand om het beeld van de camera op volledig scherm te zien. Hiervoor moet de rotatie-instelling op je mobiel aan staan.
  2. Tik in de zone en sleep hem naar de juiste plaats.
  3. Tik op een van de acht punten op de randen van de zone en sleep om de vorm aan te passen.
  4. Wil je de kleur van de activiteitszone veranderen, tik dan op een van de gekleurde cirkels onderin het scherm. Je kunt kiezen uit vier kleuren.
  5. Tik op het potlood Pencil icon bovenaan het scherm en geef de zone een duidelijke herkenbare naam. Tik op het vinkje app confirm icon om de zonenaam op te slaan.
  6. Wanneer je de activiteitszone de gewenste vorm, kleur en naam hebt gegeven, tik je op het vinkje app confirm icon om de zone op te slaan.

Een activiteitszone bewerken

1. Selecteer de camera waarvoor je een activiteitszone wilt bewerken.
  2. Tik op Instellingen .
  3. Selecteer Activiteitszones.
  4. Selecteer de zone die je wilt bewerken.
  5. Pas de zone aan. Je kunt de grootte, vorm, kleur en naam wijzigen, precies zoals je ook bij een nieuwe activiteitszone zou doen.
  6. Wanneer je klaar bent, tik je op het vinkje app confirm icon om de zone op te slaan. Als je van gedachten verandert, kun je altijd linksboven op annuleren app cancel icon tikken om de vorige instellingen te behouden.

Een activiteitszone verwijderen

Als je een activiteitszone verwijdert, worden de beelden niet uit je videogeschiedenis verwijderd. De markeringen op de tijdlijn die aangeven wanneer de camera activiteit in die zone heeft waargenomen, worden wel verwijderd.

1. Selecteer de camera waarvoor je een activiteitszone wilt verwijderen.
  2. Tik op Instellingen .
  3. Selecteer Activiteitszones.
  4. Selecteer de zone die je wilt verwijderen.
  5. Tik op Verwijderen nest cam trash clip rechtsonder in het scherm. Bevestig dat je de zone wilt verwijderen.

Activiteitszones instellen en gebruiken op een computer

Met slechts een paar klikken van de muis kun je een activiteitszone maken voor elke plek die je wat beter in de gaten wilt houden. Bestaande activiteitszones kun je eenvoudig bewerken of verwijderen.

Een nieuwe activiteitszone maken

1. Log in bij de Nest-app op home.nest.com.
  2. Selecteer de camera waarvoor je een activiteitszone wilt maken.
  3. Klik rechtsonder op Activiteitszones activity zone icon.

Zie je het pictogram niet, maak dan het browservenster groter.

Opmerking: Je kunt alleen activiteitszones maken als je een abonnement op Nest Aware hebt. Heb je dit niet, dan is het pictogram Activiteitszones niet zichtbaar.

4. Klik op Maken. De nieuwe zone wordt in het midden van het scherm weergegeven.

Een activiteitszone verplaatsen en de vorm aanpassen

Je kunt een activiteitszone verplaatsen en de vorm aanpassen aan elk gebied of object dat je in de gaten wilt houden. Dat doe je als volgt:

1. Klik in de zone en sleep hem naar de juiste plaats.
  2. Klik op een van de acht punten op de randen van de
    zone
    en sleep om de vorm aan te passen.
  3. Wil je de kleur van de activiteitszone veranderen, klik dan op de gekleurde
    cirkel
      linksonder in het scherm. Je kunt kiezen
    uit vier kleuren.
  4. Nadat je de vorm en de kleur hebt bepaald,
    geef je de activiteitszone een duidelijke naam. Typ de naam in het vak
    linksonder in de browser.
  5. Klik op Gereed om de nieuwe activiteitszone op te slaan.
activity zone colors

Automatische activiteitszone rond een deur

Als de Google Nest-camera een deur ziet, kan hij daaromheen automatisch
een activiteitszone maken. Hierdoor krijg je
meldingen over belangrijke activiteiten, zoals de deur die open-
en dichtgaat en mensen die naar binnen en buiten lopen.

De Nest-app laat je weten wanneer de activiteitszone
is gemaakt. Wanneer je meldingen al hebt ingeschakeld,
ontvang je onmiddellijk meldingen voor die
specifieke zone.

Als je wilt, kun je de zone verwijderen of de zone houden
en specifieke meldingen voor die zone uitschakelen.

Meer informatie over camerameldingen en hoe
je instellingen wijzigt >

Opmerking: Nest Aware maakt de zone alleen als je
onlangs een Nest-camera of Google Nest Hello hebt ingesteld
en zelf nog geen activiteitszones hebt gemaakt. Meestal
verschijnt de automatische zone zo'n 24 tot 48 uur nadat je
een nieuwe camera aan de Nest-app hebt toegevoegd.

nest app ios knock knock phone example

Meldingen voor je activiteitszone ontvangen

Als je activiteitszones instelt, heeft dit geen invloed op de beelden die de camera streamt. De meldingen die je ontvangt zijn wel nuttiger omdat ze aangeven waar de beweging is opgemerkt.

Als je al een zone hebt ingesteld, kun je ook de Nest-app gebruiken om aan te geven of je wel of niet meldingen wilt ontvangen over beweging in die zone.

Dat doe je zo:

1. Ga naar de videostream van de camera in de Nest-app.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer Meldingen.
  4. Tik op de naam van een zone.
  5. Selecteer Mensen of Alle andere bewegingen of beide om meldingen over die zone te ontvangen. En als je een Nest Hello in de Verenigde Staten hebt, kun je ook Pakketten selecteren. Je ontvangt dan een melding wanneer een pakket in beeld wordt bezorgd of afgehaald.

Opmerking: Heb je Mensen geselecteerd, dan krijg je ook een melding als maar een deel van een persoon in beeld is, zoals een arm.

Als je e-mails of meldingen hebt ingeschakeld voor de camera, wordt er ook een momentopname meegestuurd van wat de camera zag toen hij de melding verstuurde.

Een activiteitszone bewerken

Je kunt activiteitszones verplaatsen en hun vorm en kleur veranderen. Dat is handig als je bijvoorbeeld de hoek van de camera wilt wijzigen of als er iets verandert in het huidige gezichtsveld van de camera.

Opmerking: Als de camera automatisch een activiteitszone voor een deur heeft gemaakt (zie hierboven), kun je die net als elke andere zone bewerken door deze instructies te volgen.

Zo bewerk je een zone:

1. Open een webbrowser op je computer en log in bij je
    account op home.nest.com.
  2. Klik op Activiteitszones activity zone icon rechtsonder
    op het scherm.
  3. Selecteer de zone die je wilt bewerken.
  4. Pas de zone aan. Je kunt de grootte,
    vorm, kleur en naam wijzigen, precies zoals je ook
    bij een nieuwe activiteitszone zou doen.
  5. Klik op Gereed als je klaar bent.
Select current zone or add a new zone screen

Een activiteitszone verwijderen

Als je een activiteitszone verwijdert, worden de beelden niet uit je videogeschiedenis verwijderd. De markeringen op de tijdlijn die aangeven wanneer de camera activiteit in die zone heeft waargenomen, worden wel verwijderd.

Je kunt als volgt een zone verwijderen:

1. Gebruik een computer met een webbrowser om in te loggen bij je account op home.nest.com.
  2. Selecteer de camera met de activiteitszone die je wilt verwijderen.
  3. Klik rechtsonder op Activiteitszones activity zone icon.
  4. Klik op de activiteitszone die je wilt verwijderen.
  5. Klik op de rode knop Verwijderen.
  6. Bevestig de actie door nog een keer op Verwijderen te klikken.

Beweging in je activiteitszones detecteren

Wanneer de camera activiteit detecteert in een zone die je hebt gemaakt, wordt er een markering op de tijdlijn gezet om dat aan te geven. De kleur van de markering komt overeen met de kleur van de activiteitszone. Zo kun je in de videogeschiedenis in één oogopslag zien waar en wanneer een activiteit heeft plaatsgevonden.

Je hoeft dus niet de hele videogeschiedenis te bekijken en voor- en achteruit te spoelen om te vinden wat je zoekt. De Nest-app wijst de activiteit voor je aan. Je hoeft alleen maar door de tijdlijn te scrollen en op de stippen en strepen te letten die activiteit aangeven. Tik of klik op een markering om de videobeelden te bekijken die de camera heeft opgenomen toen de activiteit werd gedetecteerd.

Markeringen van activiteitszones op de Beeldlijn bekijken

Met de Nest-app op je mobiel of tablet kun je eenvoudig bewegingen in verschillende zones bekijken die de camera heeft vastgelegd.

Scroll eenvoudig door de beeldlijn en tik op een gekleurde stip of streep om te kijken wat er gebeurd is.

De markeringen hebben dezelfde kleur als de activiteitszone waarin de beweging zich heeft voorgedaan.

Meer informatie over Beeldlijn en videogeschiedenis >

Achteraf naar beweging zoeken met een activiteitszone

Activiteitszones zijn niet alleen handig om meer relevante meldingen te ontvangen. Je kunt ze ook gebruiken om te zien welke activiteit in het verleden in een zone heeft plaatsgevonden, zelfs als dat al dagen geleden is en je op dat moment niet eens een activiteitszone had ingesteld.

Je controleert als volgt of er in het verleden activiteit heeft plaatsgevonden in een bepaald gebied in het gezichtsveld van de camera:

1. Log in bij de Nest-app op home.nest.com op een computer.
  2. Maak een activiteitszone rond de plek waarvoor je markeringen wilt zien voor activiteit die in het verleden heeft plaatsgevonden.
  3. Na enkele seconden verschijnen op de tijdlijn nieuwe markeringen voor activiteit in die zone. Mogelijk moet je teruggaan naar het startscherm van de Nest-app en weer op de camera klikken om het beeld te vernieuwen. Wanneer de nieuwe markeringen op je tijdlijn worden weergegeven, kun je terugscrollen door de videogeschiedenis om activiteit te zien.

Tips voor het instellen van activiteitszones

Nadat je een paar activiteitszones hebt gemaakt, vraag je je misschien af wat je nog meer met een activiteitszone kunt doen. Als je een beetje creatief bent, zijn er heel veel toepassingen te bedenken. Je fantasie en de indeling van je huis zijn eigenlijk de enige beperkingen. Ga maar eens experimenteren om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Hieronder volgen enkele tips om optimaal gebruik te maken van de activiteitszones. Deze tips helpen ook voorkomen dat je valse meldingen ontvangt over activiteiten op plekken die je niet zo belangrijk vindt.

Rekening houden met activiteiten op de voor- en achtergrond

Leg mensen een platte foto voor en ze zien er automatisch diepte in. Maar activiteitszones zijn tweedimensionaal en kunnen geen diepte waarnemen. Heb je bijvoorbeeld een activiteitszone rond de hele voordeur, dan ontvang je niet alleen een melding wanneer de deur opengaat, maar ook wanneer er iemand langsloopt. Zelfs als die persoon de deur niet eens opendoet.

activity zone door

Wil je alleen een melding ontvangen wanneer de deur opengaat, dan moet je de activiteitszone hoger instellen. Je krijgt dan niet steeds een melding wanneer iemand voorbij de deur loopt.

Opmerking: Als de camera automatisch een activiteitszone voor een deur heeft gemaakt, is die zone waarschijnlijk op de hele deur gericht. Maar je kunt de zone ook zo instellen dat deze alleen op de bovenkant van de deur is gericht. Je krijgt dan geen melding als er iemand langs de deur loopt.

activity zone top door

Kleine en gerichte activiteitszones maken

Als je een specifiek gedeelte van de video wilt bekijken, stel dan een kleine, gerichte activiteitszone in.

Wil je bijvoorbeeld weten wanneer er iemand voorbij een raam loopt, dan kun je een zone maken die het hele raam beslaat. Een ruime activiteitszone neemt veel activiteiten waar, hetzij binnen, voor het raam of buiten, achter het raam.

Activity zone window selected

De camera stuurt zelfs een melding wanneer iemand het licht aan- of uitdoet. Als je een kleinere activiteitszone maakt die onder de lamp begint, geef je de camera opdracht te letten op beweging buiten het venster, maar niet op het in- of uitschakelen van de lamp.

activity zone back window

Maar je kunt nog iets veranderen. Je kunt de onderrand van de activiteitszone verhogen, bijvoorbeeld tot boven het zitgedeelte. Op deze manier kan de camera een melding sturen wanneer iemand buiten voor het raam langsloopt, maar ontvang je geen melding wanneer mensen gaan zitten om te eten (of wanneer de lamp wordt in- of uitgeschakeld). Mogelijk wordt een lang persoon die voorbij het aanrecht loopt nog wel door de camera opgemerkt.

activity zone back window top

Over het algemeen geldt dat hoe kleiner en preciezer de activiteitszone is, hoe nauwkeuriger de meldingen van de camera zijn.

Soms moet je even met de grootte en plaatsing van een activiteitszone experimenteren om het gewenste resultaat te krijgen.

Activiteitszones niet laten overlappen

Als je twee of meer activiteitszones hebt ingesteld die elkaar overlappen, ontvang je alleen een melding voor de zone waarin de activiteit het eerst wordt gedetecteerd. Vindt de activiteit tegelijkertijd plaats in twee of meer activiteitszones, dan ontvang je ook slechts één melding voor een van de zones.

Een activiteitszone maken om het aantal ongewenste meldingen te verminderen

Je kunt ook een activiteitszone maken en vervolgens instellen dat er alleen een melding wordt verzonden als er activiteit is buiten de zone. Dit zou een oplossing kunnen zijn wanneer je te veel meldingen van je camera ontvangt, maar je ze niet volledig wilt uitzetten in de app.

Stel dat je een melding wilt ontvangen voor elke beweging in een kamer, maar je niet steeds hoeft te weten dat er buiten iemand langs het raam loopt.

Activity zone window selected

Dan maak je een activiteitszone van het raam en zet je meldingen aan voor bewegingen buiten de zone. Je krijgt nu alleen een melding wanneer er beweging is in de rest van de kamer.

1. Maak een activiteitszone voor de plek waarvoor je geen meldingen wilt ontvangen. Zorg dat je het hele gebied opneemt waarin beweging plaatsvindt: hoe groter hoe beter.
  2. Tik in het startscherm van de app op Instellingen
  3. Tik op Meldingen.
  4. Selecteer de gewenste camera.
  5. Zorg dat de opties 'Mensen' en 'Alle andere bewegingen' zijn uitgeschakeld voor de activiteitszone die je zojuist hebt gemaakt.

Opmerking: Voor de Nest Hello (alleen in de Verenigde Staten) is het handig om activiteitszones met pakketmeldingen in te schakelen, zodat je meldingen ontvangt wanneer een pakket in beeld wordt bezorgd of opgehaald.

1. Tik op Beweging buiten een activiteitszone en selecteer de meldingen die je wilt ontvangen.

Nu ontvang je alleen meldingen wanneer er bewegingen worden gedetecteerd buiten de activiteitszone.