To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Testa internethastigheten

Du kan testa upp- och nedladdningshastigheten för internet i Google Home-appen.

I Google Home-appen

1. Öppna Google Home-appen .
  2. Tryck på Favoriter  följt av Wifi  följt av Nätverksprestanda följt av Kör hastighetstest.

Obs! Du kan se resultaten av dina tidigare hastighetstest genom att trycka på  Wifi  följt av Nätverk. Resultaten finns längst ned.

Med Google Assistent

Säg ”Hey Google, vad har jag för internethastighet?”

Detta kan du göra med Nest Wifi eller Google Wifi i Home-appen. Läs mer om hur du konfigurerar Voice Match och styr enheter med rösten.

Vad innebär resultaten?

Med testet för internethastighet mäts upp- och nedladdningshastigheter från routern eller den primära Wifi-åtkomstpunkten.

Nedladdningshastighet

Nedladdningshastigheten visar hur snabbt ditt nätverk kan ta emot data från internetservrar under en viss tid. Nedladdningshastigheten mäts i megabit per sekund (Mbit/s). Det är vad vi oftast förknippar med internethastighet. Om du har en snabbare anslutning kan du ta emot mer data på kortare tid. Snabba nedladdningshastigheter innebär till exempel jämn videostreaming, stabila onlinespel och snabb surf.

Obs!

• Nedladdningshastigheten beror på vilket abonnemang du har köpt från internetleverantören. Vissa abonnemang är begränsade till 10 Mbit/s. Andra erbjuder hastigheter upp till 1 000 Mbit/s.
  • Vissa enheter, till exempel mobiltelefoner, har inte lika snabba hastigheter som datorer. Enhetens modell eller version påverkar också hastigheten.

Det här kan du göra med nedladdningshastigheten

Nedladdningshastighet

Megabit per sekund (Mbit/s) Betyg Det här kan du göra
100 Mbit/s och uppåt Supersnabbt Streama 4K-videor på flera enheter, spela onlinespel med dina vänner och ha en videokonferens – allt på samma gång.
50 Mbit/s och uppåt Blixtsnabbt Streama 4K-video, ha videokonferenser och spela onlinespel på flera enheter samtidigt.
25 Mbit/s och uppåt Inte illa Streama HD-video stabilt på flera enheter samtidigt.
13 Mbit/s och uppåt Bra Streama några HD-videor samtidigt. Okej för ett fullt hus, men passar bäst för små hushåll.
7 Mbit/s och uppåt Okej Streama en HD-video. Om flera enheter streamar videor samtidigt kan vissa videor börja buffra.
3 Mbit/s och uppåt Lite långsamt Streama en video i standardupplösning på en enhet.
Under 3 Mbit/s Långsamt Surfa på webben fungerar, men det kan ta tid att läsa in videor

Vad gör jag om resultaten inte lever upp till förväntningarna?

• Testa att köra ett hastighetstest igen. Resultat som visar på långsamma hastigheter kan bero på att internetleverantörens nätverk eller internet är överbelastat. Detta kan hända under populära tider som middagstid. När nätverket överbelastas blir datan långsam.
  • Inaktivera Prioriterad enhet. På en prioriterad enhet reserveras bandbredd, vilket ger långsamma resultat i nätverkskontrollen.
  • Utför ett mesh-test och se om det finns problem med nätverket.
  • Kontakta internetleverantören och fråga om de har avbrott eller problem med internettjänsten.

Så här beräknar vi nedladdningshastighet

I Google Home-appen mäts hur mycket data routern eller den primära Wifi-åtkomstpunkten kan skicka och ta emot från Googles servrar under en viss tid när nedladdningshastigheten beräknas. Vi anser att du får ett bättre mått på normal internetanvändning genom att testa hastigheten mot en populär server (t.ex. YouTube) i stället för den närmaste.

Om din nedladdningshastighet till exempel är 45 Mbit/s betyder det att

45 megabit data kan överföras på en sekund från YouTubes servrar till ditt hem.

Obs!

• Alla hastighetstest är bara en översiktsbild av din nedladdningshastighet, som beror på när och var du använder internet. Du kanske inte har samma hastighet för allt du gör online.
  • Nätverkets bandbredd kan begränsas. Bandbreddsbegränsning är en avsiktlig begränsning som ibland används av internetleverantörer för att begränsa nedladdningshastigheten i ett nätverk i syfte att reglera nätverkstrafiken och försöka undvika överbelastning i nätverket. Om YouTube-trafiken regleras kan det påverka resultaten i Google Home-appens hastighetstest.
  • Överbelastning av nätverk spelar roll. Nedladdningshastigheten kan eventuellt vara högre eller lägre än resultatet från hastighetstestet beroende på vad du gör, när du gör det och vad andra människor på internet gör.

Uppladdningshastighet

Detta mäter hur snabbt ditt nätverk kan skicka data till en server. Uppladdningshastighet är viktigt för onlinespel, video- eller röstsamtal, överföring av stora filer, till exempel videor till YouTube och säkerhetskopiering av foton. Uppladdningshastigheten mäts i Mbit/s.

Övergripande prestanda beror också på internethastighet

Du kan ha världens bästa router, men om internetanslutningen från din internetleverantör är långsam har du fortfarande långsamma hastigheter.

Varför får jag andra resultat av andra hastighetstest?

Med de flesta hastighetstest online kontrolleras hastigheterna mellan din personliga enhet och en server. Men dessa resultat varierar beroende på två faktorer:
  1. Din plats
  2. Var servern befinner sig

Vissa tester väljer automatiskt den server som är närmast medan andra låter dig välja från en lista med flera servrar.

Hur som helst är en sak säker: Avståndet spelar roll. Om du testar mot en server som ligger nära dig blir resultaten snabbare, och om du testar mot en server som ligger längre bort blir de långsammare. Denna variation kan leda till resultat som inte alltid är representativa för de hastigheter du upplever i vardagen.

Google mäter hastigheten mellan Wifi-åtkomstpunkterna och Googles servrar. Vi anser att du får ett bättre mått på normal internetanvändning genom att testa hastigheten mot en populär server (t.ex. YouTube).

Varför skiljer sig resultatet av hastighetstestet ibland från tidigare resultat?

Flera faktorer kan påverka hastighetstesten på en router:
  • Överbelastning av nätverk: Hög dataanvändning vid en viss tidpunkt kan begränsa nätverkshastigheten. Överbelastning kan ske i wifi-nätverket när flera enheter aktivt använder internet och kan även hända internetleverantörer när ett visst område får begränsad nätverkshastighet på grund av att alla användare använder internet samtidigt.
  • Bandbreddsbegränsning: Ibland kan internetleverantörer avsiktligt begränsa nätverk vid vissa tider på dygnet för att reglera nätverkstrafiken och minimera överbelastningen.