Wat je aan de Google Assistent kunt vragen

Je kunt de Google Assistent om informatie vragen en om hulp bij alledaagse taken.

Sommige vragen werken niet in alle talen.

Als je ideeën wilt voor wat je de Assistent kunt vragen, vraag je 'Wat kun je doen?'.

De Google Assistent gebruiken

Lokale informatie opvragen

• Weer: Wat is het weerbericht voor vandaag?
  • Eten: Zoek pizzeria's in de buurt.
  • Openingstijden: Is de Jumbo nog open?
  • Navigatie: Navigeer naar huis.

Je dag plannen

• Verkeer: Hoe is het verkeer naar mijn werk?
  • Herinneringen: Herinner me eraan de was te doen als ik thuis ben. Herinner me eraan dat ik mam elke zondag bel.
  • Vluchten: Is KLM-vlucht KL6038 op tijd?

Vragen stellen aan Google

• Wedstrijdupdates: Wie heeft Ajax-PSV gewonnen?
  • Berekeningen: Wat is 20% van 80?
  • Woordenboek: Wat betekent 'geocentrisch'?
  • Vertalingen: Hoe zeg ik 'Aangenaam kennis te maken' in het Frans?
  • Financiën: Wat doet de AEX vandaag?
  • Eenheden omrekenen: Hoeveel kilometer is 10 mijl?
  • Zoeken: Zoek ideeën voor de zomervakantie.
  • Afbeeldingen zoeken: Zoek plaatjes van kittens.
  • Antwoorden van het web: Hoe verwijder je wijnvlekken uit de vloerbedekking?

Media afspelen

• Muziek: 'Speel wat jazzmuziek af.'
  • Podcasts: Speel de nieuwste aflevering van This American Life af.
  • Nieuws: Speel het nieuws af. Wat is het laatste nieuws van de NOS?

Leuke dingen doen

• Leer de Assistent beter kennen: Droom je? Wat is je favoriete kleur?
  • Spelletjes: Laten we een spelletje spelen. Stel eens een quizvraag.
  • Entertainment: Vertel eens een grap. Vertel me iets interessants.

Op bepaalde apparaten

Op je telefoon of tablet:

Communiceren

• Gesprekken: Bel mijn moeder. Bel Bob via de luidspreker. Start een videogesprek.
  • Duo: Bel mam. Bel de smartdisplay in de woonkamer.
  • Alleen op telefoons:
    • Sms: Sms Marcel 'Ik zie je om vijf uur.'
    • E-mails: Stuur een e-mail.
    • WhatsApp: Stuur een WhatsApp-bericht naar Sam.

Navigeer op je apparaat

• Instellingen wijzigen: Zet wifi aan. Verhoog het volume. Verlaag de helderheid.
  • Je telefoon bedienen: Zet de zaklamp aan. Maak een foto.
    • Opmerking: Of de Google Assistent een foto voor je kan maken, is afhankelijk van de fabrikant van je apparaat.
  • In je apps zoeken: Zoek naar tablets op Bol.com. Zoek naar Kanye West op Twitter.
  • Foto's: Laat mijn foto's van het strand zien.

Je dag plannen

• Wekkers: Zet een wekker om 7 uur 's morgens.
  • Reserveringen: Maak voor vrijdag een reservering voor twee personen bij [restaurant].

Taken uitvoeren

• Winkelen: Voeg ontbijtgranen toe aan mijn boodschappenlijstje.
  • Doneren: Doneer € 5 aan [organisatie].

Tip: Als je twee dingen tegelijk wilt doen, kun je twee verzoeken aan elkaar koppelen met 'en'. Zeg bijvoorbeeld: 'Hey Google, turn off the lights and turn on the TV' (Oké Google, doe het licht uit en zet de tv aan). Op dit moment kun je alleen twee dingen tegelijk doen als je de Assistent in het Engels gebruikt.

Op je speaker of smartdisplay

Je slimme apparaten in huis beheren

• Verlichting: Dim de lampen in de woonkamer.
  • Thermostaten: Zet de temperatuur op 21 graden. Zet de temperatuur 2 graden lager.

Je dag plannen

• Wekkers: Zet een wekker om 7 uur 's morgens.
  • Reserveringen: Maak voor vrijdag een reservering voor twee personen bij [restaurant].

Communiceren

• Gesprekken (alleen voor smartdisplays): Bel mam. Bel Bob via de luidspreker. Start een videogesprek.
  • Duo (alleen voor smartdisplays): Bel mam. Bel de smartdisplay in de woonkamer.

Tip: Als je twee dingen tegelijk wilt doen, kun je twee verzoeken aan elkaar koppelen met 'en'. Zeg bijvoorbeeld: 'Hey Google, turn off the lights and turn on the TV' (Oké Google, doe het licht uit en zet de tv aan). Op dit moment kun je alleen twee dingen tegelijk doen als je de Assistent in het Engels gebruikt.

Op je tv

Tv kijken

• Films en tv-programma's: Speel Stranger Things af op Netflix.
  • Videoclips: Speel video's met katten af.
  • Apps: Open YouTube.
  • Zoeken: Zoek naar sitcoms.
  • Informatie: Vertel me over Game of Thrones.

Bediening

• Afspelen: Pauzeer. Stop. Hervat.
  • Volume: Harder. Zachter.
  • Stroom: Zet uit.
Op je horloge

Communiceren

De volgende spraakopdrachten maken gebruik van je telefoon, tenzij je een horloge met een LTE-verbinding hebt.

• Sms-berichten: Sms Johan 'Ik zie je om vijf uur.'
  • E-mail: Stuur een e-mail naar Sam.

Fitness

• Hardlopen: Houd mijn hardloopsessie bij.
  • Fietsen: Start een fietsrit.
  • Stappenteller: Hoeveel stappen heb ik gezet?
  • Hartslag: Wat is mijn hartslag?
Op je Pixel 4 of nieuwer

Foto's maken, zoeken en delen

• 'Laat me mijn foto's van New York zien'
  • 'Maak een selfie'. Zeg dan 'Deel dit met Richard'
  • 'Maak over tien seconden een foto'

De instellingen van je telefoon beheren

• 'Zet de zaklamp aan'
  • 'Maak een screenshot'
  • 'Zet 'Niet storen' aan'
  • 'Zet bluetooth aan'

Iemand bellen of een sms sturen

• 'Bel mam'
  • 'Vertel Tina dat ik vijf minuten later kom'
  • 'Stuur Adam een sms: vergeet niet om melk te kopen als je naar huis gaat'
  • In een chat, zeg 'Beantwoord, ik ben onderweg'

Apps openen

• 'Open Translate'
  • 'Zoek naar yogalessen op YouTube.' Zeg dan 'Deel dit met mijn moeder'
  • 'Zoek hotels in Amsterdam op Maps'
  • '[Naam artiest] op Google Play Music'
  • 'Laat me de e-mails zien van Michelle op Gmail'

Websites openen in Chrome

Vraag de nieuwe Google Assistent om een site in de Chrome-app te openen.

• Ga naar [sitenaam]
  • Open [sitenaam]

Zoeken in je apps of websites

Open een app of website in Chrome en vraag de nieuwe Google Assistent dan om je te helpen met een taak, zoals het vinden van een video of het zoeken naar een bericht. De Assistent werkt moeiteloos met allerlei apps. En we blijven de app-integraties alleen maar verbeteren. Voorbeeld:

• Open de YouTube-app en zeg 'Zoek naar katvideo's'.
  • Open de Google Photos-app en zeg 'Laat me de foto's van New York zien'. Zeg dan 'De foto's van Central Park'.
  • Open een site met recepten in Chrome en zeg 'Zoek naar chocoladetaart met noten'.
  • Open een reis-app en zeg [hotels in Parijs]