To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Gegevensbeveiliging en privacy op apparaten die werken met de Assistent

Dit Helpcentrum-artikel bevat informatie over privacy en beveiliging voor apparaten en services van Google voor het connected home die werken met de Google Assistent. Als je meer inzicht wilt in hoe we gegevens verzamelen en gebruiken wanneer je onze apparaten en services voor het connected home gebruikt, lees je de veelgestelde vragen over privacy van Google Nest. Lees ook hoe Google zich inzet voor privacy in huis.

Gegevens verzamelen

Welke gegevens verzamelt Google als ik de Google Assistent gebruik?

In het Privacybeleid van Google leggen we uit welke gegevens we verzamelen en waarom we die verzamelen. Ook leggen we uit hoe je je gegevens kunt updaten, beheren, exporteren en verwijderen, waaronder gegevens die we verzamelen als je de Google Assistent gebruikt. Bekijk meer informatie over de Assistent en je privacy, waarin we uitleggen hoe je audiogegevens worden verwerkt als je de Assistent gebruikt met een Google-apparaat voor het connected home en welke beheeropties je hebt. Je kunt je Google-accountinstellingen op elk moment bekijken en updaten om te kiezen wat je met de Assistent deelt.

De Google Assistent is ontworpen om stand-by te wachten tot er een activering wordt herkend, bijvoorbeeld 'Hey Google'. In de stand-bymodus verwerkt het apparaat korte audiofragmenten (een paar seconden) om een activering te kunnen herkennen (zoals 'Hey Google'). Als er geen activering wordt herkend, worden deze audiofragmenten niet naar Google gestuurd of opgeslagen. Bij herkenning van een activering komt de Assistent uit de stand-bymodus en wordt je verzoek naar de Google-servers gestuurd. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als er een geluid is dat klinkt als 'Hey Google' of bij een onbedoelde handmatige activering.

De statusindicator op je apparaat geeft aan wanneer de Google Assistent is geactiveerd. We werken er voortdurend aan om te zorgen dat de Assistent zo min mogelijk onbedoeld wordt geactiveerd, zodat jij de controle houdt.

Kan de Google Assistent informatie ophalen uit mijn andere apps?

Google gebruikt informatie waartoe je toegang geeft (zoals de contacten op je apparaat of je activiteit op Google-sites en -apps) om betere, relevantere antwoorden te geven via de Google Assistent. Als je ervoor kiest services van derden te gebruiken via Google-services, waaronder services van derden via de Google Assistent, kunnen deze services ook informatie met Google delen op basis van hun eigen privacybeleid.

Heeft de Google Assistent- of Google Home-app toegang tot mijn zoekgeschiedenis/locatiegeschiedenis?
Ja. Via Activiteitsopties in je Google-account kun je zelf bepalen welke gegevens worden opgeslagen en gebruikt in Google-services. Als je bijvoorbeeld de instelling Web- en app-activiteit hebt aangezet, kunnen de Google Assistent- en Home-apps je zoekgeschiedenis gebruiken om betere, relevantere antwoorden te geven via de Google Assistent. Tijdens het instellen word je in de Google Home-app gevraagd om je adres op te geven. Als je ervoor kiest dit niet te doen, schat de Google Home-app je locatie bij benadering op basis van je IP-adres en andere signalen, zodat het apparaat wekkers kan instellen voor de juiste tijdzone en je relevante weers- en verkeersinformatie kan bieden.

Wat weet Google over mij als ik de apparaten en services van Google voor het connected home gebruik met de Google Assistent?

Als je ervoor hebt gekozen om informatie met Google te delen, gebruikt Google afhankelijk van je instellingen die informatie, samen met je Google-activiteit, om je beter te helpen en je gebruik van Google-services (waaronder de Assistent) te personaliseren. Als je bijvoorbeeld vraagt 'Wanneer is mijn moeder jarig?', beantwoordt de Assistent je vraag met gegevens uit je Google-agenda. Of als je vraagt 'Heb ik morgen een paraplu nodig?', gebruikt de Assistent je huidige locatie om je het meest relevante antwoord te geven.

Je kunt je activiteit handmatig verwijderen in Mijn activiteit, automatische verwijdering instellen of Web- en app-activiteit helemaal uitzetten. Hierdoor wordt gepersonaliseerde functionaliteit in de Google Assistent en andere Google-services beperkt. Je kunt je activiteit met de Google Assistent bekijken en verwijderen door naar je Assistent-activiteit te gaan. Deze is toegankelijk via de Google Home- en Google Assistent-apps en online op myactivity.google.com.

Lees het Privacybeleid van Google, de veelgestelde vragen over privacy van Google Nest en hoe Google zich inzet voor privacy in huis om inzicht te krijgen in welke gegevens Google verzamelt, waarom we die verzamelen en welke instellingen en tools je tot je beschikking hebt om je gegevens te updaten, te beheren, te exporteren en te verwijderen als je onze apparaten en services gebruikt.

Kan de Google Assistent mijn spraakgegevens onbedoeld verzamelen? Wat gebeurt er als dit het geval is en wat kan ik doen?

Het kan gebeuren dat de Google Assistent wordt geactiveerd wanneer dat niet de bedoeling is, omdat de Assistent onterecht heeft vastgesteld dat je hulp nodig had. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een geluid is dat klinkt als 'Hey Google' of als je je apparaat per ongeluk handmatig activeert. Als dat gebeurt en je Web- en app-activiteit aanstaat, kun je zeggen 'Hey Google, dat was niet voor jou'. De Assistent verwijdert dan wat je hebt gezegd uit Mijn activiteit. Je kunt je Assistent-interacties ook op elk moment bekijken en verwijderen in Mijn activiteit. Als de Google Assistent wordt geactiveerd wanneer dat niet de bedoeling is en je instelling Web- en app-activiteit uitstaat, wordt je Assistent-interactie niet opgeslagen in Mijn activiteit. Als je de Google Assistent beter wilt afstemmen op je omgeving, kun je aanpassen hoe gevoelig de Assistent is voor activeringszinnen (zoals 'Hey Google') via de Google Home-app voor smartspeakers en smartdisplays.

Hoe kan de Google Assistent worden geactiveerd?

Je kunt de Google Assistent op verschillende manieren activeren. Je kunt bijvoorbeeld 'Hey Google' zeggen of een andere activeringsmethode gebruiken, zoals Look and Talk op de Nest Hub Max of lang op je Google Nest-apparaat drukken. De statusindicator op je apparaat, zoals knipperende stippen, geeft aan wanneer de Assistent is geactiveerd.

Gegevensgebruik

Wat doet Google met de gegevens die worden verzameld als ik de Assistent gebruik?
Google behandelt je gegevens zoals beschreven in het Privacybeleid van Google. Als je onze apparaten en services voor het connected home gebruikt, lees dan ook hoe Google zich inzet voor privacy in huis en de veelgestelde vragen over privacy van Google Nest waarin we enkele beperkingen uitleggen die Google heeft gesteld aan de manier waarop je gegevens worden verwerkt. In onze video over privacy en de Google Assistent wordt uitgelegd hoe de audiogegevens van de Assistent worden verwerkt als je de Google Assistent gebruikt en hoe de Google Assistent je privacy beschermt en je transparantie, keuzes en beheermogelijkheden biedt.

Gegevensopslag

Waar slaat Google mijn gegevens op?

Google bewaart gegevens over je interacties met de Google Assistent op de servers in zijn datacenters. Ga voor meer informatie naar https://www.google.com/about/datacenters/. Je kunt je eerdere interacties met de Google Assistent bekijken en verwijderen in Mijn activiteit. Bekijk meer informatie over de Google Assistent en je privacy.

Sommige Google Nest-apparaten en -services, zoals de Google Nest Hub Max, bewaren en verwerken sommige van je gegevens lokaal op je apparaat en niet op de servers van Google. Lees voor meer informatie de veelgestelde vragen over cameradetectie en de veelgestelde vragen over Face Match.
Bewaart de Google Assistent mijn audio-opnamen?
Standaard bewaren we je audio-opnamen niet op Google-servers. Je kunt ervoor kiezen je audio op te slaan in je Google-account om Google-spraakproducten relevanter te maken voor jou en te verbeteren voor iedereen. Ga naar Je gegevens in de Assistent voor meer informatie over hoe de Assistent met je gegevens werkt.

Kan ik bekijken wat ik mijn apparaat heb gevraagd met de Google Assistent of wat mijn Google Nest-apparaat heeft gehoord?

Je kunt altijd naar de tool Assistent-activiteit gaan om de gegevens van je interacties met de Assistent te bekijken of te verwijderen. Als je je Assistent-activiteit wilt beheren met je stem, kun je ook iets zeggen als 'Hey Google, verwijder wat ik deze week heb gezegd'. De Google Assistent verwijdert dan je audio-opnamen uit Mijn activiteit. Je kunt er ook voor kiezen om je activiteit automatisch te laten verwijderen. Bekijk meer informatie over de Google Assistent en je privacy.

Hoe wijzig ik wat Google over me weet?

Je kunt de gegevens die Google verzamelt op elk gewenst moment beperken door de instellingen van je Google-account te checken en te updaten. Je kunt je spraakinteracties ook bekijken en verwijderen door naar je Assistent-activiteit te gaan. In Je gegevens in de Assistent vind je meer informatie over hoe de Google Assistent met je gegevens werkt.

Je kunt zelfs je privacy op de Assistent beheren met alleen je stem. Stel vragen als 'Waar kan ik mijn privacyinstellingen wijzigen?' om antwoord te krijgen op de meestgestelde vragen over privacy en beveiliging.

Gegevensbeveiliging

Zijn mijn gegevens veilig bij Google?
Je veiligheid staat voorop bij alles wat we doen. Ga naar myaccount.google.com voor meer informatie over hoe we je account beschermen en om een beveiligingscheck uit te voeren.

Gegevensverwijdering

Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik de Google Home-app of mijn account verwijder?

Je kunt er altijd voor kiezen je huis uit de Google Home-app of je Google-account (account.google.com) te verwijderen. Maar als je alleen je Google Home-app verwijdert, worden je accountgegevens of de gegevens over je huis niet verwijderd. Bekijk meer informatie over hoe je Google Nest-apparaten kunt verwijderen en de toegang kunt intrekken

Hoe verwijder ik mijn zoek-/locatie-/gespreksgeschiedenis en spraakopnamen?

Je kunt je activiteit verwijderen via de Google Home-app of op myactivity.google.com.

De Google Assistent en mijn privacy

Neemt mijn Google Nest-apparaat al mijn gesprekken op?

Nee. Je kunt meer informatie bekijken over hoe de Google Assistent je privacy beschermt en je transparantie, keuzes en beheermogelijkheden biedt.

Hebben mijn interacties met de Assistent invloed op de advertenties die ik op Google zie?

Afhankelijk van je instellingen kunnen we als je contact hebt met de Assistent via je stem, de tekst van die interacties gebruiken om advertenties af te stemmen op je interesses. Je kunt in de Google-instellingen altijd beheren welke advertenties je ziet. Je kunt je ook helemaal afmelden voor advertentiepersonalisatie. Bekijk meer informatie over de Google Assistent en de keuzes die je hebt.

Kan de Assistent worden geactiveerd wanneer dat niet de bedoeling is?

Het kan gebeuren dat de Google Assistent wordt geactiveerd wanneer dat niet de bedoeling is, omdat de Assistent onterecht heeft vastgesteld dat je hulp nodig had. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een geluid is dat klinkt als 'Hey Google' of als je je apparaat per ongeluk handmatig activeert. Of, in het geval van Look and Talk, als je rechtstreeks naar de Nest Hub Max kijkt terwijl je met iemand anders praat. Je kunt meer informatie lezen over hoe de Google Assistent je privacy beschermt en je transparantie, keuzes en beheermogelijkheden biedt.

Wie kan mijn locatie-/zoek-/gespreksgeschiedenis horen?

Iedereen die zich in de buurt van je Google-speaker of -display bevindt, kan dat apparaat om informatie vragen. Als je het toegang hebt gegeven tot je agenda's, je Gmail of andere persoonlijke informatie, kunnen mensen je apparaat om die informatie vragen, afhankelijk van je instellingen voor persoonlijke resultaten en je Voice Match-instellingen. Medewerkers van Google en vertrouwde derden kunnen ook toegang tot je gespreksgeschiedenis krijgen, in overeenstemming met het Privacybeleid van Google. Bekijk meer informatie over gasten en je Google-apparaten voor het connected home.

Google-account en -instellingen

Hoe configureer ik mijn Google-accountinstellingen als ik dit account gebruik om mijn connected home te beheren?

Je kunt onze apparaten en services voor het connected home gebruiken met een Google-account. Met je Google-account heb je snel toegang tot instellingen en tools waarmee je je gegevens kunt beveiligen en je privacy kunt beschermen. Ga naar je Google-account om je privacyinstellingen te beheren en je Google-activiteitsgegevens te bekijken. In de Nest- en Home-apps zijn ook aanvullende instellingen voor je huis en apparaten beschikbaar. Bekijk meer informatie over hoe je Google Nest-apparaten kunt verwijderen en de toegang kunt intrekken

Hoe verwijder ik mijn Google-account?

Meer informatie over hoe je je Google-account verwijdert, vind je hier.

Services

Opmerking: De hieronder genoemde services omvatten geen services voor muziek, huisbediening, nieuws en video die werken met je Google-apparaten voor het connected home.

Verkoopt Google mijn informatie aan anderen/mijn contacten/Google-partners/andere apps/adverteerders/andere bedrijven?
Nooit. We verkopen je persoonlijke informatie aan niemand. Soms delen we informatie met derden. Wanneer en hoe we dat doen, staat beschreven in het Privacybeleid van Google. Als je bijvoorbeeld via je Google-apparaat voor het connected home een service van een bedrijf zoals Uber aanvraagt, sturen we de informatie die je aan die service hebt verstrekt om een boeking af te ronden of een rit te bevestigen. In deze gevallen hebben we je eerder toestemming gevraagd om dergelijke informatie met die service te delen.
Kunnen services mijn interactiegeschiedenis opslaan?

Houd er rekening mee dat als je services van derden gebruikt met onze apparaten en services voor het connected home, ook de voorwaarden en het privacybeleid van die derden van toepassing zijn op je gebruik van deze services. Lees de voorwaarden en het privacybeleid zorgvuldig door als je deze andere services gebruikt. Een service kan bijvoorbeeld informatie uit eerdere interacties met jou gebruiken om je sneller en makkelijker te helpen.

Daarnaast kan een service die je aanbevelingen voor concerten in jouw regio stuurt, bijvoorbeeld je muziekvoorkeuren onthouden, zodat je deze niet elke keer hoeft aan te geven. Bekijk meer informatie over hoe je kunt kiezen welke services jou onthouden.
Kan een service mijn Google-accountgegevens opvragen?

Voordat een service de gegevens in je account (zoals je e-mailadres, naam of contacten) kan bekijken, vraagt de service je om toestemming. Zonder je toestemming delen we geen persoonlijke informatie (zoals je naam, e-mailadres of adres) met een service. Houd er rekening mee dat als je services van derden gebruikt met onze apparaten en services voor het connected home, ook de voorwaarden en het privacybeleid van die derden van toepassing zijn op je gebruik van deze services. Let dus goed op met wie je gegevens deelt.

Als je bijvoorbeeld een service gebruikt om lokale loodgieters te vinden, kan deze het volgende vragen:

'Ik moet je adres opvragen bij Google om een loodgieter in de buurt aan te bevelen. Is dat goed?'

Je kunt het verzoek accepteren of weigeren.

Krijgt de externe serviceprovider een audio-opname van wat ik heb gezegd?
We delen geen Assistent-query's met 'Werkt met Hey Google'-partners. Google maakt een transcript van wat je zegt en stuurt de tekst, maar niet de audio, naar de externe partner.