Tietoturva ja tietosuoja Assistantin kanssa toimivilla laitteilla

Tämä ohjekeskusartikkeli sisältää tietoja Google Assistantin kanssa toimivien Googlen älykkään kodin laitteiden ja palveluiden tietosuojasta ja turvallisuudesta. Jos haluat ymmärtää paremmin, miten keräämme ja käytämme dataa, kun käytät älykkään kodin laitteitamme ja palveluitamme, lue Tietosuojasta usein kysyttyä: Google Nest. Lue myös Googlen sitoumus kotien tietosuojaan.

Datan kerääminen

Mitä tietoja Google kerää, kun käytän Google Assistantia?

Googlen tietosuojakäytännössä kerrotaan, mitä tietoja keräämme, miksi keräämme niitä ja miten voit päivittää, ylläpitää, viedä ja poistaa tietojasi esimerkiksi Google Assistantin käytön yhteydessä. Lue lisää Assistantista ja tietosuojastasi, niin saat lisätietoja siitä, miten audiodataasi käsitellään käyttäessäsi Assistantia Googlen älykkään kodin laitteella ja mitä asetuksia voit tehdä. Voit milloin tahansa tarkistaa ja päivittää Google-tilisi asetukset ja valita, mitä tietoja jaat Assistantille.

Google Assistant on suunniteltu olemaan valmiustilassa, kunnes se aktivoidaan esimerkiksi sanomalla "Ok Google". Assistant odottaa aktivoimista ja käynnistyy valmiustilassa. Valmiustilassa se käsittelee lyhyitä, muutaman sekunnin mittaisia audiokatkelmia havaitakseen aktivoinnin (esim. "Ok Google"). Jos aktivointia ei havaita, audiokatkelmia ei lähetetä Googlelle eikä tallenneta. Kun Assistant havaitsee aktivoinnin, se siirtyy pois valmiustilasta vastatakseen pyyntöösi.

Laitteesi tilaosoitin kertoo, milloin Assistant on aktivoitu. Valmiustilassa Assistant ei lähetä sanomiasi asioita Googlelle tai kenellekään muulle. Jotta päätösvalta pysyy sinulla, pyrimme jatkuvasti vähentämään Assistantin ei-toivottuja aktivoitumisia.

Voiko Google Assistant saada tietoja muista sovelluksistani?

Google tarjoaa parempia ja hyödyllisempiä vastauksia Google Assistantissa käyttämällä tietoja, joiden käytön olet sallinut, kuten laitteesi yhteystietoja tai toimintaasi Google-sivustoilla ja ‑sovelluksissa. Kolmansien osapuolten palvelut voivat myös jakaa tietoja Googlelle omien tietosuojakäytäntöjensä mukaisesti, kun käytät kyseisiä palveluja Googlen palvelujen, kuten Google Assistantin, kautta.

Voiko Google Assistant tai Google Home ‑sovellus käyttää hakuhistoriaani tai sijaintihistoriaani?
Kyllä. Google-tilin toimintojen hallinnalla voit valita, mitä dataa tallennetaan ja käytetään Googlen palveluissa. Jos esimerkiksi olet laittanut verkko- ja sovellustoiminnan päälle, Google Assistant ja Home-sovellukset voivat käyttää hakuhistoriaasi tarjotakseen sinulle parempia ja hyödyllisempiä vastauksia Google Assistantista. Google Home ‑sovellus pyytää sinua lisäämään osoitteesi käyttöönoton aikana. Jos et lisää osoitettasi, Google Home ‑sovellus arvioi karkean sijainnin IP-osoitteesi ja muiden signaalien perusteella, jotta ilmoitukset määritetään oikealle aikavyöhykkeelle ja jotta saat osuvat sää‑ ja liikennetiedot.
Mitä Google tietää minusta, kun käytän sen kotilaitteita ja ‑palveluita Google Assistantilla?

Jos jaat tietojasi Googlelle, Google käyttää näitä tietoja asetustesi mukaisesti Google-toimintasi yhteydessä, jotta se voi tarjota sinulle parempaa apua ja personoida kokemuksesi Googlen palveluissa, myös Assistantissa. Jos esimerkiksi kysyt "Milloin äidin syntymäpäivä on", Assistant vastaa Kalenteristasi saatujen tietojen perusteella. Jos taas kysyt "Tarvitsenko huomenna sateenvarjoa", Assistant löytää osuvimman vastauksen nykyisen sijaintisi avulla.

Voit poistaa toimintasi manuaalisesti, ottaa käyttöön automaattisen poistamisen tai laittaa verkko- ja sovellustoiminnan pois päältä ja siten rajoittaa personoitua kokemusta Google Assistantissa ja muissa Googlen palveluissa. Voit katsella toimintaasi Google Assistantissa avaamalla Assistant-toiminnan Google Home‑ tai Google Assistant ‑sovelluksesta tai osoitteesta myactivity.google.com. Päätät itse datastasi ja voit poistaa toimintaasi milloin tahansa.

Lue Googlen tietosuojakäytäntö, Tietosuojasta usein kysyttyä: Google Nest ja sitoumuksemme kodin tietosuojaan ymmärtääksesi, mitä dataa Google kerää, miksi keräämme sitä ja millä asetuksilla ja työkaluilla voit päivittää, ylläpitää, viedä ja poistaa tietojasi, kun käytät laitteitamme ja palveluitamme.

Voiko Google Assistant kerätä äänidataani tahattomasti?  Mitä tapahtuu, jos näin käy, ja mitä vaihtoehtoja minulla on?

Assistant aktivoituu joskus myös tahattomasti havaitessaan virheellisesti, että haluat sen apua (esimerkiksi äänestä, joka muistuttaa sanoja "Ok Google").

Jos näin tapahtuu, sano vain "Ok Google, tuo ei ollut tarkoitettu sinulle", niin Assistant poistaa viimeksi Googlelle lähettämänsä asian. Katso, miten voit hallinnoida audiotallenteitasi.

Mitä aktivointitapoja voin käyttää?

Voit aktivoida Assistantin useilla eri tavoilla. Voit esimerkiksi sanoa "Ok Google" tai käyttää toista aktivointitapaa, kuten painaa pitkään Google Home ‑laitetta tai puristaa Pixel-puhelinta. Laitteen tilaosoitin, esim. vilkkuvat pisteet, näyttää Assistantin aktivoitumisen.

Datan käyttö

Mitä Google tekee Assistantin käytöstäni kerätyllä datalla?
Google käsittelee dataasi Googlen tietosuojakäytännön mukaisesti. Jos käytät älykkään kodin laitteitamme ja palveluitamme, lue myös Googlen sitoumus kotien tietosuojaan ja Tietosuojasta usein kysyttyä: Google Nest, niin saat lisätietoja rajoituksista, joiden puitteissa Google käsittelee dataasi. Google Assistantin tietosuoja ‑videossa kerromme, miten Assistantin audiodataa käsitellään käyttäessäsi Google Assistantia ja miten Google Assistant suojaa yksityisyyttäsi ja antaa sinulle läpinäkyvyyttä, vaihtoehtoja ja päätäntävaltaa.

Datan tallennus

Mihin tallennatte datani?

Google tallentaa datan Google Assistantin kanssa käymistäsi keskusteluista palvelimilleen, jotka sijaitsevat sen palvelinkeskuksissa. Lue lisää osoitteesta https://www.google.com/about/datacenters/. Voit katsella ja poistaa aiempia keskustelujasi Google Assistantin kanssa Omat tapahtumat ‑sivustolla. Lue lisää Google Assistantista ja tietosuojastasi.

Jotkut Google Nest ‑laitteet ja ‑palvelut, esim. Google Nest Hub Max, tallentavat ja käsittelevät osaa datastasi paikallisesti laitteellasi eivätkä Googlen palvelimilla. Lisätietoja saat lukemalla Usein kysyttyä kameran tunnistuksesta ja Usein kysyttyä Face Matchista.
Säilyttääkö Google Assistant audiotallenteeni?
Oletuksena emme säilytä audiotallenteitasi. Voit päättää tallentaa audiodatasi, jonka avulla Googlen puhetuotteita voidaan kehittää hyödyllisemmiksi ja paremmiksi kaikille. Käy Datasi Assistantissa -sivulla ja katso, miten datasi saa Assistantin auttamaan sinua.
Voinko katsoa, mitä olen kysynyt laitteeltani Google Assistantilla tai mitä Google Nest ‑laitteeni on kuullut?
Voit halutessasi käydä Assistant-toiminta-työkalussa ja tarkistaa tai poistaa Assistantin kanssa käytyjen keskustelujen datan. Voit hallinnoida Assistant-toimintaasi myös äänikomennoilla sanomalla vain esimerkiksi "Ok Google, poista mitä sanoin tällä viikolla", jolloin Google Assistant poistaa audiotallenteesi. Voit myös valita, että toimintasi poistetaan automaattisesti. Lue lisää Google Assistantista ja tietosuojastasi.

Miten voin valita, mitä Google tietää minusta?

Voit rajoittaa Googlen keräämää dataa tarkistamalla ja päivittämällä Google-tilisi asetukset milloin tahansa. Voit myös tarkistaa ja poistaa äänitoimintasi käymällä Assistant-toiminta-sivulla. Lue, Datasi Assistantissa -sivulta, miten Google Assistant toimii datasi avulla.

Voit hallinnoida tietosuojaasi Assistantissa myös äänikomennoilla. Kysy esimerkiksi "Missä voin muuttaa tietosuoja-asetuksiani?" saadaksesi vastauksia yleisimpiin tietosuoja- ja tietoturvakysymyksiin.

Tietoturva

Onko datani turvassa Googlella?
Tietojesi turvaaminen on meille aina etusijalla. Lue osoitteesta myaccount.google.com, miten pidämme tilisi suojattuna, ja tee tietosuojatarkistus.

Datan poistaminen

Mitä tiedoilleni tapahtuu, jos poistan Google Home ‑sovelluksen asennuksen tai poistan tilini?

Voit halutessasi poistaa kotisi joko Google Home ‑sovelluksesta tai Google-tililtäsi (account.google.com). Jos poistat vain Google Home ‑sovelluksen, tiliäsi tai kodin tietoja ei poisteta. Lue, miten voit poistaa Google Nest ‑laitteet ja niiden pääsyoikeudet

Miten voin poistaa haku-/sijaintihistoriani ja äänitallenteet?

Voit poistaa toimintasi Google Home ‑sovelluksessa tai osoitteessa myactivity.google.com.

Google Assistant ja tietosuoja

Tallentaako Google Nest ‑laite kaikki keskusteluni?

Ei. Lue lisää siitä, miten Google Assistant suojaa yksityisyyttäsi ja antaa sinulle läpinäkyvyyttä, vaihtoehtoja ja päätäntävaltaa.

Vaikuttavatko Assistant-keskusteluni mainoksiin, joita näen Googlessa?

Kun käytät Assistantia äänelläsi, keskustelujen pohjalta syntyy tekstiä, jonka avulla voidaan päätellä kiinnostuksen kohteitasi mainosten personointia varten asetuksistasi riippuen. Voit tarkistaa Google-asetuksesi milloin tahansa ja päättää näkemistäsi mainoksista. Voit myös poistaa mainosten personoinnin käytöstä kokonaan. Lue lisää Google Assistantista ja saatavilla olevista vaihtoehdoista.

Voiko Assistant aktivoitua, vaikka se ei ollut aikomukseni?

Joissakin harvoissa tapauksissa Google Assistant aktivoituu myös tahattomasti havaitessaan virheellisesti, että haluat sen apua. Lue lisää siitä, miten Google Assistant suojaa yksityisyyttäsi ja antaa sinulle läpinäkyvyyttä, vaihtoehtoja ja päätäntävaltaa.

Kuka voi kuulla sijainti-/haku-/keskusteluhistoriani?

Kaikki Google-kaiuttimen tai ‑näyttölaitteen lähellä olevat henkilöt voivat pyytää siltä tietoja. Jos olet antanut laitteellesi käyttöoikeuden kalentereihisi, Gmailiin tai muihin henkilötietoihin, ihmiset voivat pyytää laitteeltasi kyseisiä tietoja riippuen omien hakutulosten asetuksistasi ja Voice Match ‑asetuksistasi. Myös Googlen työntekijät ja luotetut kolmannet osapuolet voivat käyttää keskusteluhistoriaasi Googlen tietosuojakäytännön mukaisesti. Lue lisää vieraista ja Googlen älykkään kodin laitteista.

Google-tili ja asetukset

Miten voin valita Google-tilini asetukset, kun hallinnoin sen kautta kodin laitteitani?

Voit käyttää älykkään kodin laitteitamme ja palveluitamme Google-tilillä. Google-tilisi kautta pääset nopeasti asetuksiin ja työkaluihin, joilla voit suojata dataasi ja yksityisyyttäsi. Siirry Google-tilillesi, niin voit ylläpitää tietosuoja-asetuksiasi ja tarkistaa Google-toimintadatasi. Nest‑ ja Home-sovelluksissa voit käyttää myös kodin ja laitteiden lisäasetuksia. Lue, miten voit poistaa Google Nest ‑laitteet ja niiden pääsyoikeudet

Miten voin poistaa Google-tilini?

Palvelut

Huom. Alla tarkoitetut palvelut eivät sisällä musiikin, kodin ohjauksen, uutisten ja videoiden palveluja, jotka toimivat Googlen älykkään kodin laitteellasi.

Myykö Google tietojani muille / yhteystiedoilleni / Googlen kumppaneille / muille sovelluksille / mainostajille / muille yrityksille?
Ei koskaan. Emme myy henkilötietojasi kenellekään. On olemassa tilanteita, joissa jaamme tietoja kolmansille osapuolille. Nämä tilanteet on lueteltu Googlen tietosuojakäytännössä. Kun käytät Googlen älykkään kodin laitetta ja pyydät palvelua esimerkiksi Uberilta, lähetämme antamasi tiedot kyseiselle palvelulle varauksen tekemistä tai kyydin vahvistamista varten. Näissä tapauksissa olemme etukäteen pyytäneet sinulta luvan jakaa nämä tiedot kyseiselle palvelulle.
Voivatko palvelut tallentaa keskusteluhistoriani?

Kun käytät älykkään kodin laitteidemme ja palvelujemme kanssa kolmannen osapuolen palveluja, niihin sovelletaan kyseisten palvelujen omia käyttöehtoja. Lue ne huolellisesti, kun käytät kyseisiä palveluja. Jotta voimme auttaa sinua nopeammin ja helpommin, palvelu voi esimerkiksi käyttää tietoja aiemmista keskusteluista kanssasi.

Lisäksi esimerkiksi alueellasi pidettäviä konsertteja suositteleva palvelu voi muistaa musiikkivalintasi, jos jaat ne kyseiselle palvelulle, jotta sinun ei tarvitse tehdä niitä joka kerta erikseen. Katso, miten voit valita, mitkä palvelut muistavat sinut.
Voiko palvelu saada Google-tilini tiedot?

Ennen kuin palvelu voi nähdä tilillesi tallennetut tiedot (kuten sähköpostiosoitteesi, nimesi tai yhteystietosi), se kysyy lupaasi. Emme jaa palvelulle henkilötietojasi, kuten nimeäsi, osoitettasi tai sähköpostiosoitettasi ilman lupaasi. Kun käytät älykkään kodin laitteidemme ja palvelujemme kanssa kolmannen osapuolen palveluja, niihin sovelletaan kyseisten palvelujen omia käyttöehtoja. Harkitse siis, kenelle päätät jakaa tietojasi.

Jos etsit palvelusta esimerkiksi paikallisia putkimiehiä, se voi kysyä:

"Jotta voin suositella lähellä olevaa putkimiestä, minun on haettava katuosoitteesi Googlesta. Sopiiko tämä sinulle?"

Voit hyväksyä tai hylätä pyynnön.

Saako kolmannen osapuolen palveluntarjoaja audiotallenteen siitä, mitä sanoin?
Emme jaa Assistant-kyselyitä Toimii Google Assistantin kanssa ‑kumppaneille. Google litteroi sanomasi ja lähettää kolmannen osapuolen kumppanille tekstin, mutta ei audiota.