To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Åtgärda Double NAT när två routrar körs samtidigt

För de flesta skapar Double NAT (dubbel översättning av nätverksadresser) ingen märkbar effekt på nätverkets prestanda. Men vissa personer som spelar onlinespel eller använder regler för portvidarebefordran och UPnP (Universal Plug and Play) kan vilja undvika en Double NAT-konfiguration. Läs mer om Double NAT.

Så här undviker du Double NAT på Google Nest Wifi Pro-, Nest Wifi- eller Google Wifi-enheter:

(Rekommenderas) Ta bort internetleverantörens router från nätverket

Om du har två separata enheter från internetleverantören – ett modem och en router – stänger du av och kopplar bort routern från internetleverantören och ansluter sedan modemet direkt till wifi-enheten.

Om internetleverantörens enhet är en kombinationsenhet för modem och router aktiverar du bryggläge på kombinationsenheten för att åtgärda problemet med Double NAT. När du aktiverar bryggläge på internetleverantörens router inaktiveras dess NAT, och wifi-enheten blir då den enda enhet som utför NAT.

1. Anslut en dator direkt till internetleverantörens router med en Ethernet-kabel.
  2. Logga in på kombinationsenheten och leta reda på inställningarna för att aktivera bryggläge.
  3. Du kan behöva öppna en webbläsare och ange routerns IP-address i adressfältet för att komma åt routerns inställningar. Det kan se ut så här:

Stegen varierar beroende på enhet. Många internetleverantörer och tillverkare tillhandahåller anvisningar om hur du aktiverar bryggläget. Besök internetleverantörens supportwebbplats om du vill veta mer om hur du aktiverar bryggläget.

(Rekommenderas inte) Aktivera bryggläge på Wifi-routerenheten

En enda Wifi-enhet som inte ingår i ett mesh-system kan konfigureras i bryggläge. I bryggläget inaktiveras funktionerna för DHCP och dirigering så att problemet med Double NAT försvinner. I bryggläge fungerar denna enda mesh-åtkomstpunkt som en enkel Wifi-åtkomstpunkt som är ansluten till modemet via en Ethernet-kabel.

Obs! Bryggläget på Wifi-enheter fungerar bara på en enda Wifi-enhetskonfiguration. Om du skapar ett mesh-nätverk med flera Wifi-enheter kan den primära Wifi-routern inte vara i bryggläge eftersom den måste kunna styra inställningar och kommunikation inom wifi-nätverket. Om den primära Wifi-routern är i bryggläge förlorar du mesh-kapaciteten men även vissa funktioner i Wifi-enheten, till exempel följande:

Bryggläget inaktiverar dessutom många av säkerhetsåtgärderna i Google Wifi och Google Nest Wifi. Det beror på att din router uppströms (kombinationsenheten för modem och router i ovanstående scenario) sköter saker som DNS-styrning, paketinspektion, programkorrigering och så vidare.

Wifi-enheterna installerar automatiskt säkerhetsuppdateringar för att maximera din integritet och säkerhet. Skyddsfunktionerna fungerar bäst, och i vissa fall bara, när all trafik passerar via den primära Wifi-routern och inte via en annan router.

Om du har en router från tredje part kan du koppla den primära Wifi-routern till den och sedan skapa ett mesh-nätverk med ytterligare Wifi-åtkomstpunkter nedströms.

Följ anvisningarna nedan om du ändå vill göra den primära Wifi-enheten till en bryggenhet:

1. Öppna Google Home-appen .
  2. Tryck på Favoriter  följt av Wifi  följt av Inställningar  följt av Avancerade nätverksinställningar.
  3. Tryck på Nätverksläge följt av Wifi-routern eller Wifi-åtkomstpunkten följt av Bryggläge.
  4. Tryck på Spara .
Du kan inte försätta din primära Wifi-enhet i bryggläge om din WAN IP-adress är en offentlig IP-adress. Det måste finnas en annan router mellan ditt modem och din primära Wifi-enhet om det ska gå att aktivera bryggläget. Om den primära Wifi-enhetens WAN-port har en offentlig IP-adress innebär det att den är direkt ansluten till modemet. I det här scenariot är alternativet Bryggläge inte tillgängligt i appen.

Ytterligare frågor

Vad är skillnaden mellan NAT och Double NAT?

Internetleverantören tilldelar vanligtvis hemmets internetanslutning en enda offentlig och globalt unik IP-adress. Du kan visa information om Wifi-enheter i Google Home-appen.

De flesta hushåll har flera enheter anslutna till hemnätverket och varje enhet har en egen IP-adress. Routern tilldelar en lokal IP-adress till varje enhet i hemnätverket via DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Google Nest Wifi Pro-, Nest Wifi- och Google Wifi-enheter överför data som kommer in eller går ut från den offentliga IP-adressen till enheten i ditt hemnätverk. Överföringen av data från en offentlig IP-adress till en specifik lokal IP-adress kallas för NAT (Network Address Translation eller översättning av nätverksadresser).

Internetleverantörer tillhandahåller vanligtvis ett modem eller en gateway, vilket är en kombination av modem och router, som konverterar signalen som skickas till internetanslutningen hemma. I många fall är modemet eller gatewayen konfigurerad att utföra NAT. Double NAT uppstår om en annan router, till exempel en Nest Wifi-router, är ansluten till internetleverantörens modem eller gateway. Det innebär att data genomgår en NAT-process två gånger, vilket kan leda till en mycket liten fördröjning (millisekunder) för data som kommer in i eller ut från hemmet.

Vilka andra nackdelar finns det med en Double NAT-konfiguration?

Du kan ansluta två eller fler oberoende (inte mesh-baserade) routersystem för att utöka wifi-täckningen i hemmet. Men när du har två routrar – var och en med sitt eget privata wifi-nätverk – kan dina personliga enheter ha svårt att kommunicera med varandra på grund av de olika uppsättningarna IP-adresser och brandväggar mellan de två oberoende routersystemen.

Vi säger till exempel att du vill skriva ut en bild trådlöst från datorn. Om du har två oberoende nätverk kan det hända att datorn finns i ett nätverk medan skrivaren är på det andra. Om båda nätverken är privata kan datorn inte berätta för skrivaren att du ska skriva ut bilden.

Double NAT

Double NAT kan också leda till prestandaproblem om du spelar onlinespel eller använder regler för portvidarebefordran och UPnP.

Bryggläget åtgärdar det genom att låta flera routrar dela ett enda wifi-nätverk. Så här kan det se ut:

Bryggläge