To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Kaksinkertaisen osoitteenmuunnoksen korjaaminen kahden reitittimen ollessa käytössä yhtä aikaa

Useimmissa tapauksissa kaksinkertainen verkko-osoitteiden muuntaminen (Network Address Translation, NAT) ei vaikuta merkittävästi verkon toimintaan. Kaksinkertainen NAT voi kuitenkin olla järkevä valinta esimerkiksi nettipelien pelaajille tai silloin, kun käytössä on porttiohjaussääntöjä ja Universal Plug and Play (UPnP). Lue lisää kaksinkertaisesta osoitteenmuunnoksesta.

Näin voit välttää kaksinkertaisen NAT-määrityksen Google Nest Wifi Pro-, Nest Wifi- tai Google Wifi ‐laitteilla:

(Suositus) Poista internetpalveluntarjoajan toimittama reititin verkosta

Jos olet saanut internetpalveluntarjoajalta erikseen modeemin ja reitittimen, laita reititin pois päältä ja irrota se. Yhdistä sitten modeemi suoraan Wifi-laitteeseen.

Jos internetpalveluntarjoajan toimittamaan modeemiin sisältyy myös reititin, laita reititinmodeemissa päälle siltaava tila, joka ratkaisee NAT-ongelman. Kun siltaava tila on käytössä internetpalveluntarjoajan reitittimessä, sen NAT kytkeytyy pois päältä ja Wifi-laite hallinnoi NAT-toimintoja ainoana laitteena.

1. Yhdistä tietokone suoraan internetpalveluntarjoajan reitittimeen Ethernet-johdolla.
  2. Kirjaudu modeemireitittimeen ja laita siltaava tila päälle sen asetuksista.
  3. Jotta pääset reitittimen asetuksiin, sinun on ehkä avattava internetselain ja kirjoitettava osoitepalkkiin reitittimen IP-osoite seuraavasti:

Vaiheet ovat erilaiset laitteesta riippuen. Monilla internetpalveluntarjoajilla ja valmistajilla on ohjeita siltaavan tilan käyttöönottoon. Katso internetpalveluntarjoajan sivustolta, miten voit laittaa siltaavan tilan päälle.

(Ei suositella) Laita siltaava tila päälle Wifi-reitittimessä

Siltaavaa tilaa voi käyttää yhdessä Wifi-laitteessa, joka ei ole osa mesh-verkkoa. Siltaava tila poistaa käytöstä DHCP:n ja reititysominaisuudet, mikä ratkaisee kaksinkertaisen NAT-ongelman. Siltaavassa tilassa yksi mesh-piste toimii pelkästään Wi-Fi-tukiasemana, joka on yhdistetty modeemiin Ethernet-johdolla.

Huom. Siltaavaa tilaa voi käyttää Wifi-laitteissa vain, kun kokoonpanossa ei ole useampia Wifi-laitteita. Jos luomassasi mesh-verkossa on useita Wifi-laitteita, ensisijainen Wifi-reititin ei voi olla siltaavassa tilassa, koska sen pitää hallita Wi-Fi-verkon asetuksia ja viestintää. Jos ensisijainen Wifi-reititin on siltaavassa tilassa, mesh-verkkoa ei voi luoda ja myös seuraavat Wifi-laittteen ominaisuudet poistuvat käytöstä:

Siltaava tila poistaa käytöstä myös monia Google Wifin ja Google Nest Wifin tietoturvaominaisuuksia. Tämä johtuu siitä, että ylemmällä tasolla oleva laite (yllä mainitussa tapauksessa modeemireititin) vastaa esimerkiksi nimipalvelujen ohjauksesta, pakettien tarkistamisesta ja suoritettavien tiedostojen päivittämisestä.

Tietoturvapäivitykset asentuvat Wifi-laitteisiin automaattisesti yksityisyytesi ja tietoturvasi maksimoimiseksi. Nämä suojausominaisuudet toimivat parhaiten silloin, kun kaikki liikenne kulkee ensisijaisen Wifi-reitittimen läpi toisen reitittimen sijaan. Joissain tapauksissa suojausominaisuudet eivät toimi muuten ollenkaan.

Jos sinulla on kolmannen osapuolen reititin, voit yhdistää siihen johdolla ensisijaisen Wi-Fi-reitittimen ja lisätä sitten muita Wifi-pisteitä alemmalle tasolle.

Jos haluat edelleen asettaa ensisijaisen Wifi-laitteen siltaavaan tilaan, seuraa alla olevia ohjeita:

1. Avaa Google Home ‑sovellus .
  2. Valitse Suosikit  ja sitten Wi-Fi  ja sitten Asetukset  ja sitten Verkon lisäasetukset.
  3. Valitse Verkkotila ja sitten Wifi-reititin tai ‑piste ja sitten Siltaava tila.
  4. Valitse Tallenna .
Jos WAN-portin IP-osoite on julkinen, ensisijaista Wifi-laitetta ei voi asettaa siltaavaan tilaan. Tällöin siltaavan tilan käyttämiseksi modeemin ja ensisijaisen Wifi-laitteen väliin pitää asentaa toinen reititin. Jos ensisijaisen Wifi-laitteen WAN-portin IP-osoite on julkinen, se on suoraan yhteydessä modeemiin. Tässä tapauksessa siltaavaa tilaa ei voi valita sovelluksesta.

Lisää kysymyksiä

Miten NAT ja kaksinkertainen NAT eroavat toisistaan?

Internetpalveluntarjoaja määrittää yleensä kodin internetyhteydelle yhden julkisen ja maailmanlaajuisesti yksilöllisen IP-osoitteen. Näet Wifi-laitteen tiedot Google Home ‐sovelluksesta.

Useimmissa kodeissa verkkoon on liitetty monia laitteita, ja kukin laite tarvitsee oman IP-osoitteen. Reititin määrittää jokaiselle kotiverkon laitteelle paikallisen IP-osoitteen DHCP:n (Dynamic Host Configuration Protocol) avulla.

Google Nest Wifi Pro-, Nest Wifi- ja Google Wifi ‐laitteet siirtävät dataa internetistä julkisen IP-osoitteen kautta kotiverkon laitteisiin ja toisin päin. Tätä datan siirtoa julkisesta IP-osoitteesta paikallisen IP-osoitteen mukaiseen laitteeseen kutsutaan verkko-osoitteen muuntamiseksi (Network Address Translation, NAT).

Internetpalveluntarjoajat tarjoavat yleensä modeemin tai modeemin ja reitittimen yhdistelmän eli yhdyskäytävän. Tämä laite muuntaa kotiin tulevan signaalin kotiverkon internetyhteydeksi. Modeemi tai yhdyskäytävä on usein määritetty käyttämään NATia. Kaksinkertainen NAT syntyy silloin, kun Nest Wifi ‑reititin tai jokin muu reititin yhdistetään internetpalveluntarjoajan modeemiin tai yhdyskäytävään. Tällöin kumpaankin suuntaan kulkeva data käsitellään kahdessa NAT-järjestelmässä, mistä aiheutuu pieni millisekuntien viive liikenteessä.

Mitä muita ongelmia kaksinkertaiseen NATiin liittyy?

Voit laajentaa kodin Wi-Fi-verkon kattavuutta yhdistämällä toisiinsa kaksi reititintä tai useamman, kun reitittimet ovat itsenäisiä eivätkä osa mesh-verkkoa. Kun verkossa on kaksi reititintä, kumpikin niistä luo kuitenkin oman Wi-Fi-verkon. Verkkoon liitetyillä laitteilla voi olla vaikeuksia olla yhteydessä toisiinsa, koska reitittimillä on erilliset IP-osoitteet ja palomuurit.

Esimerkiksi: Haluat tulostaa kuvan tietokoneeltasi langattomasti. Jos sinulla on kaksi erillistä verkkoa, tietokoneesi on ehkä yhdistetty eri verkkoon kuin tulostin. Jos molemmat verkot ovat lisäksi yksityisiä, tietokone ei voi pyytää tulostinta tulostamaan kuvaa.

Kaksinkertainen NAT

Kaksinkertainen NAT voi aiheuttaa ongelmia myös verkkopelien pelaamisessa tai porttiohjaussääntöjen ja UPnP:n käytössä.

Siltaava tila korjaa ongelman antamalla useiden reitittimien käyttää samaa langatonta verkkoa. Esimerkki:

Siltaava tila