Je DNS wijzigen

Domain Name Systems (DNS'en) zijn zoiets als het telefoonboek van internet. Deze systemen houden een directory van domeinnamen bij (zoals 'google.com') en vertalen deze naar IP-adressen.

Meer informatie over hoe ze werken en welk DNS je kunt kiezen.

Hoe wijzig ik mijn DNS?

1. Open de Google Wifi-app.

2. Tik op het tabblad Instellingen en tik vervolgens op Netwerk en algemeen.

3. Tik op Geavanceerde netwerken > DNS.

4. Kies het gewenste DNS. Als je een aangepast DNS kiest, moet je een adres opgeven voor de primaire en de secundaire server.

5. Tik op Opslaan.

Hoe werkt DNS?

Wanneer je een URL in je browser typt, zoekt de browser die domeinnaam op in DNS. Als je bijvoorbeeld www.google.com typt in je browser, vraagt je browser DNS om het IP-adres van Google. Het DNS retourneert het IP-adres dat is toegewezen aan de domeinnaam van Google (dat wil zeggen: 74.125.239.35). Je browser maakt vervolgens verbinding met dat IP-adres en leidt je naar de webpagina.

Een handige vergelijking is je telefoon. Wanneer je je moeder wilt bellen, selecteer je 'Mam' uit je lijst met contacten. Je telefoon koppelt de naam 'Mam' aan haar telefoonnummer en belt dit nummer voor je.

Welk DNS kan ik kiezen?

Google Wifi geeft je drie opties:

• Automatisch: Deze optie gebruikt Google Public DNS of het DNS van je internetprovider als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Automatisch is de standaardselectie voor DNS.
  • DNS van internetprovider: Deze optie maakt gebruik van het DNS van je internetprovider.
  • Aangepast: Met deze optie kun je een aangepast DNS of een DNS van derden opgeven. Een aangepast DNS ondersteunt twee verschillende lijsten van servers, primair en secundair voor zowel IPv4 als IPv6.

Opmerking: Wees voorzichtig wanneer je een aangepast DNS kiest. Als je een DNS opgeeft dat niet werkt (het IP-adres is verkeerd of het DNS valt uit), kan geen van je verbonden apparaten toegang krijgen tot internet (tenzij deze apparaten zijn voorzien van handmatige overschrijving voor DNS-invoer). Je Wifi-punt zelf kan nog steeds verbinding maken met internet, waardoor je kunt terugkeren naar een ander (werkend) DNS. Voorwaarde hiervoor is dat het apparaat waarop de Wifi-app staat, toegang heeft tot een andere verbinding met internet (een die niet afhankelijk is van je Wifi-punt, zoals het mobiele netwerk van je telefoon).