Prioriterad enhet

Om du anger en prioriterad enhet får en valfri enhet den snabbaste anslutningen till Wi-Fi-nätverket. När du prioriterar en enhet (t.ex. en laptop eller Chromecast) reserveras mer bandbredd för den enheten på Wi-Fi-nätverket. Detta innebär mindre buffring och bättre nedladdningshastigheter. Varför behöver jag prioriterade enheter?

Tänk på följande: Alla enheter på Wi-Fi-nätverket kan prioriteras, oavsett om de är anslutna med kabel eller trådlöst. Endast en enhet kan prioriteras åt gången, och då begränsas Wi-Fi-hastigheten för dina andra enheter.

Hur anger jag en prioriterad enhet?

1. Öppna appen Google Wifi.

2. Tryck på fliken och sedan Prioriterad enhet.

3. En lista över enheter som är anslutna till ditt Wi-Fi-nätverk visas. När du väljer en enhet prioriteras den automatiskt i en timme.

Om du vill ändra tidslängden trycker du på tidsramen. Du kan prioritera enheten i en, två eller fyra timmar.

4. Tryck på Spara uppe till höger när du vill spara ändringarna.

Varför behöver jag en prioriterad enhet?

Enheterna som är anslutna till ditt Wi-Fi-nätverk är som en flock törstiga djur som samlas runt ett litet vattenhål. De som är där först dricker massor medan de andra väntar och får nöja sig med ett par klunkar vatten.

Samma sak händer på Wi-Fi-nätverket, men det dina enheter kämpar om är hastighet (bandbredd). En TV som streamar Netflix, en dator som laddar ned en film, en spelsession på Xbox – alla vill ha den snabbaste anslutningen. Men det finns en begränsad mängd bandbredd.

När flera enheter kämpar om begränsad bandbredd leder det till att videoströmmar buffrar, videokonferenser hackar och nedladdningar tar en evighet – allt det som verkligen irriterar dig.

Det är nu en prioriterad enhet är användbar.

• Streamar du en film på TV:n? Prioritera den i två timmar.
  • Vill du spela onlinespel? Prioritera din Xbox i en timme. (Vem försöker vi lura? Prioritera den i fyra timmar.)

Dessa enheter får en snabbare anslutning och fungerar bättre. När tiden har gått ut återgår Wi-Fi-nätverket till de vanliga inställningarna och bandbredden fördelas lika igen.