Prioriteitsapparaat

Met Prioriteitsapparaat kun je een apparaat naar keuze de snelste verbinding in je wifi-netwerk geven. Wanneer je prioriteit aan een apparaat geeft (zoals je laptop of Chromecast), reserveert je wifi-netwerk meer bandbreedte voor dat apparaat. Zo wordt er minder gebufferd en behaal je een hogere downloadsnelheid. Waarom heb ik Prioriteitsapparaat nodig?

Houd rekening met het volgende: Je kunt elk apparaat in je wifi-netwerk, zowel bedrade als draadloze apparaten, prioriteit geven. Je kunt slechts één apparaat tegelijkertijd prioriteit geven en dit gaat ten koste van de wifi-snelheid van je andere apparaten.

Hoe stel ik een prioriteitsapparaat in?

1. Open de Google Wifi-app.

2. Tik op het tabblad en tik vervolgens op Prioriteitsapparaat.

3. Er wordt een lijst weergegeven met apparaten die zijn verbonden met je wifi-netwerk. Selecteer een apparaat. Het apparaat krijgt automatisch één uur de prioriteit.

Als je de duur wilt wijzigen, tik je op de duur. Je kunt het apparaat één, twee of vier uur prioriteit geven.

4. Tik in de rechterbovenhoek op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Waarom heb ik een prioriteitsapparaat nodig?

Je kunt de apparaten in je wifi-netwerk vergelijken met een kudde dorstige dieren rond een kleine waterpoel. De eerste dieren hebben genoeg te drinken, terwijl de andere dieren het moeten doen met een paar monden vol.

Hetzelfde gebeurt in je wifi-netwerk, alleen vechten je apparaten hier om snelheid (bandbreedte). Een tv waarop een film van Netflix wordt gestreamd, een computer waarop een film wordt gedownload, een Xbox Live-gamesessie; al deze apparaten willen de snelste verbinding. Maar er is slechts beperkte bandbreedte beschikbaar.

Wanneer meerdere apparaten vechten om de beperkte bandbreedte, leidt dit tot het bufferen van videostreams, schokkerige videovergaderingen en een trage downloadsnelheid, al die dingen die je zo irriteren.

In zo'n geval komt Prioriteitsapparaat goed van pas.

• Stream je een film op je tv? Geef de tv twee uur prioriteit.
  • Zin in om online te gamen? Geef je Xbox één uur prioriteit. (Laten we onszelf niets wijsmaken... Maak er maar vier uur van.)

Deze apparaten hebben nu een snellere verbinding voor betere prestaties. Wanneer de tijd is verstreken, worden de normale instellingen van je wifi-netwerk hersteld en wordt de bandbreedte weer op de gebruikelijke manier verdeeld over de apparaten.