To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Google-enheter med Matter

Matter är en ny universell branschstandard för smarta hem som har skapats för att göra det enklare för användare att veta vilka smarta hemenheter som är kompatibla, konfigurera smarta enheter snabbt och konsekvent och få ett smart hem som är mer responsivt och tillförlitligt.

Fördelar med enheter som är kompatibla med Matter

• Alla Matter-enheter kan användas med varandra och med Google Home.
  • Alla dina smarta hemenheter som är kompatibla med Matter kan konfigureras snabbt och konsekvent.
  • Matter-enheter ansluter till varandra lokalt via ditt befintliga wifi-, Ethernet- eller Thread-nätverk i hemmet – för snabbare svarstid och bättre tillförlitlighet.
  • Matter-enheter kan användas på flera smarta hemplattformar (Google Home, Apple HomeKit m.fl.) samtidigt.

Så fungerar Matter-kompatibla enheter

Matter har utformats för att fungera lokalt via dina befintliga wifi-, Ethernet- och Thread-nätverk i hemmet. När du lägger till en enhet som är kompatibel med Matter i Google Home ansluts den till samma nätverk som Google-enheten som används som Matter-hubb. På så sätt kan du styra den oavsett om du är hemma eller borta.

När du till exempel ber Nest Mini att tända en smart lampa som fungerar med Google Home skickar Nest Mini vanligtvis begäran via internet till Nests molntjänster. Begäran skickas sedan vidare till lamptillverkarens partnermoln och därifrån skickas kommandot till ditt hem via internet för att lampan ska tändas.

Med enheter som är kompatibla med Matter sker det här i många färre steg, så kommandon är snabbare även när du inte är hemma. Med Matter tar Google Home emot samma begäran via Google-enheten som fungerar som hubb för Matter. Hubben instruerar helt enkelt lampan att tändas direkt via det befintliga wifi-, Ethernet- eller Thread-nätverket i hemmet utan att behöva skicka kommandot tillbaka till Googles moln, sedan vidare till enhetstillverkarens moln och till sist tillbaka till ditt hem via internet och tillbaka till lampan.

Så här fungerar Matter med Google

Styra Matter-enheter med Home-appen

Du behöver en Google-enhet som fungerar som hubb för Matter för att styra en Matter-kompatibel enhet från tredje part med Google Home-appen eller Google Assistent. Dessa Google-enheter har fått programvaruuppdateringar så att de kan användas som hubb för Matter:

• Högtalare: Google Home, Google Home Mini, Nest Mini, Nest Audio
  • Skärmar: Nest Hub (1:a generationen), Nest Hub (2:a generationen), Nest Hub Max
  • Wifi-routrar: Nest Wifi Pro (wifi 6E)

Köp enheterna i Google Store.

Styra Google-enheter med en annan app

Nest Thermostat har också fått programvaruuppdateringar som gör att den kan styras via Matter.

Om du vill styra Matter-kompatibla Google-enheter med en plattform eller app från tredje part kan du behöva en enhet som fungerar som hubb för Matter från tredjepartstillverkaren i fråga.

Kontrollera kompatibilitet med Matter

Du kan kontrollera om en enhet är Matter-kompatibel genom att leta efter Matter-logotypen på produktens förpackning eller på företagets webbplats.

Delad

Så ansluter Google Home Matter-enheter via Thread

Thread är ett trådlöst mesh-anslutningsprotokoll som liknar wifi, men som har utformats för att ansluta smarta hemenheter så att de kan köras snabbare och mer tillförlitligt.

Det är inte alla Matter-kompatibla smarta hemenheter från tredjepartstillverkare som har en Thread-radio. Vissa Matter-enheter ansluts bara till Google Home via det befintliga Ethernet- eller wifi-nätverket i hemmet. För att få bästa möjliga Matter-upplevelse och prestanda via Thread med Google Home behöver du en kompatibel Google-enhet med inbyggd Thread-gränsrouter.

Thread-gränsroutern i Google-enheten ansluter Thread-nätverket för smarta enheter till resten av enheterna via wifi eller Ethernet. Detta säkerställer smidig kommunikation mellan alla enheter i Google Home.

Följande Google-enheter kan fungera som Thread-gränsrouter med Google Home:

• Skärmar: Nest Hub (2: generationen), Nest Hub Max
  • Wifi-routrar: Nest Wifi Pro (wifi 6E), Nest Wifi

Om du vill veta mer om fördelarna med Thread för dina smarta hemenheter och vilka Google-enheter som har en inbyggd Thread-gränsrouter kan du läsa Så här använder Googles produkter Thread.

Besök Make connections that Matter in Google Home om du vill läsa mer om Google och Matter.