To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Thuis- en Afwezig-routines

Met Thuis- en Afwezig-routines in de Google Home-app of met Google Home voor het web kun je smarthome-apparaten automatiseren en dagelijkse taken laten uitvoeren op basis van je locatie. Je kunt bijvoorbeeld een Afwezig-routine instellen, zodat de lampen automatisch uitgaan als je weggaat. Als je Nest-apparaten en -services gebruikt, is deze functie alleen beschikbaar als je ze met een Google-account gebruikt. Als je een Nest-account hebt en deze functie wilt gebruiken, raden we je aan het account over te zetten naar een Google-account.

Belangrijk: Alle leden van het huishouden kunnen zien wanneer deze routines worden uitgevoerd. Routines zijn alleen bedoeld voor gebruiksgemak en niet voor veiligheids- of beveiligingskritieke toepassingen. Maak geen routines die letsel of schade kunnen veroorzaken als ze niet kunnen worden gestart of gestopt. Routines kunnen afhankelijk zijn van een werkende internet- en wifi-verbinding en van de beschikbaarheid van de services van Google en de externe fabrikanten van de apparaten die voor de routines worden gebruikt. Routines werken misschien niet altijd en Google is niet verantwoordelijk voor eventuele schade of verliezen als gevolg van tekortschietende routines.

Apparaten in je huis bedienen met Thuis- en Afwezig-routines

Je kunt routines met aanwezigheidsdetectie maken in de Home-app of als gescripte automatisering in Google Home voor het web. Hiermee worden je smarthome-apparaten automatisch aangepast als iemand thuiskomt of als er niemand thuis is.

Of er iemand thuis is, wordt vastgesteld op basis van de locatie van je telefoon (als je dat toestaat) en met sensoren in je smartapparaten. Je hoeft zelf dus geen apparaten aan of uit te zetten en hebt ook geen vast schema nodig. Je bepaalt zelf welke apparaten, waaronder je telefoon, mogen vaststellen of er iemand aanwezig is.

Vind informatie over hoe je smartapparaten instelt in de Google Home-app.

Hoe Thuis- en Afwezig-routines kunnen worden gestart

Automatisch met aanwezigheidsdetectie

Thuis- en Afwezig-routines kunnen met aanwezigheidsdetectie bepalen wanneer ze moeten beginnen. Jij bepaalt welke apparaten vaststellen of er iemand thuis is of niet:

• Apparaatsensoren: De volgende apparaten hebben sensoren die kunnen bepalen of er iemand thuis is:
    • Nest-thermostaten
    • Nest Protect (netvoeding)
    • Nest × Yale slot
    • Google Home
    • Google Home Mini
    • Google Nest Mini
    • Google Home Max
    • Google Nest Hub
    • Google Nest Hub Max
    • Google Nest Hub (2e generatie)
    • Google Nest Audio
    • Google Nest Wifi-punt

Vind informatie over hoe elk apparaat de aanwezigheidsdetectie ondersteunt.

• Locatie van telefoon: Via de Home-app kan je telefoon met een combinatie van gps-, wifi- en mobiele signalen helpen waarnemen of je thuis bent. De Afwezig-routine start zodra de telefoon van het laatste lid van het huis het huis verlaat. De Thuis-routine start zodra de telefoon van het eerste lid van het huis weer thuiskomt.
    • Deze functie werkt het best als alle leden van het huishouden hun telefoonlocatie delen. Als iemand de telefoonlocatie niet deelt, start de Thuis- of Afwezig-routine niet als die thuiskomt of het huis verlaat.
    • Als je ook sensoren van apparaten gebruikt voor de aanwezigheidsdetectie, hebben ze misschien invloed op het overschakelen tussen Thuis en Afwezig. Als je thermostaat bijvoorbeeld beweging waarneemt terwijl mensen het huis verlaten, duurt het langer voordat naar Afwezig wordt geschakeld, omdat pas later duidelijk is dat er niemand meer thuis is.
    • We hebben je privacy niet uit het oog verloren toen we deze functie ontwierpen. De Home-app registreert niet continu de exacte locatie van je telefoon, zoals een gps-navigatie-app dat bijvoorbeeld wel doet. De Home-app hoeft alleen maar te weten of je vertrekt of arriveert. Vind meer informatie over aanwezigheidsdetectie voor Thuis- en Afwezig-routines.

Via de Home-app

Je kunt een Thuis- of Afwezig-routine ook starten met de Home-app.

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Tik bovenaan het scherm op de naam van je huis. Als je je huis niet kunt vinden, tik je op Favorieten .
  3. Selecteer Thuis  of Afwezig  om de status van je huis te wijzigen. Hiermee start je routines op basis van aanwezigheidsdetectie.

Met een spraakopdracht (alleen in het Engels (VS))

Je kunt een Thuis- of Afwezig-routine starten met een spraakopdracht aan de Google Assistent. Opmerking: Als je Thuis- en Afwezig-routines hebt ingesteld met een apparaat dat aanwezigheid waarneemt via spraakbediening, kan elke spraakopdracht de Thuis-routine starten.

Belangrijk:

• Je kunt geen spraakopdracht gebruiken om een routine te starten waarmee een Nest-camera of -deurbel wordt aangepast.
  • Als je met een spraakopdracht een routine start, wordt de status Aan of Uit van de Nest Guard niet gewijzigd.

Dit zijn voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat iemand deze apparaten zonder toestemming met spraakopdrachten aanpast.

Spraakopdrachten

• Start de Thuis-routine met 'Hey Google, someone's home' (Hey Google, er is iemand thuis).
  • Als je de Afwezig-routine wilt starten, zeg je 'Hey Google, everyone's away' (Hey Google, iedereen is weg) of 'Hey Google, everyone's leaving' (Hey Google, iedereen gaat weg).

Opmerking: Thuis- en Afwezig-routines verschillen van de kant-en-klare persoonlijke routines Ik ben thuis en Van huis vertrekken. Deze kunnen geen aanwezigheidsdetectie gebruiken om te bepalen wanneer ze moeten starten.

Hoe Thuis- en Afwezig-routines kunnen helpen

Energie besparen

Door Thuis- en Afwezig-routines beheerde smartapparaten kunnen je helpen energie te besparen.

• Nest-thermostaten: De Afwezig-routine kan de thermostaat instellen op energiebesparende temperaturen als er niemand thuis is. Zodra er iemand thuiskomt, zorgt de Thuis-routine weer voor een comfortabele temperatuur.
  • Smartstekkers, -schakelaars en -lampen: De Afwezig-routine kan deze apparaten automatisch uitzetten als iedereen het huis heeft verlaten.

Je connected home nog handiger maken

Als je aanwezigheidsdetectie instelt voor je Thuis- en Afwezig-routines, worden apparaten in je connected home automatisch gestart op een handig moment:

• Thuis- en Afwezig-routines kunnen je smartstekkers en -schakelaars automatisch aan- en uitzetten, ook als je dat zelf vergeet.
  • Thuis- en Afwezig-routines kunnen je Nest-thermostaten afstellen op de juiste temperatuur als de laatste persoon vertrekt en de eerste persoon thuiskomt. Je hebt dan geen vast schema nodig.
  • Als je aanwezigheid wordt vastgesteld op basis van de locatie van je telefoon, kunnen Thuis- en Afwezig-routines je Nest-camera's en -deurbellen automatisch aan- en uitzetten.

Thuis- en Afwezig-routines instellen

Je kunt Thuis- en Afwezig-routines instellen met de Home-app. Gebruikers van de Nest-app moeten hun Nest-account overzetten naar een Google-account om Thuis- en Afwezig-routines te gebruiken.

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Tik op Automatiseringen ..
  3. Tik onder Routines voor het huishouden op Thuis  of Afwezig .
  4. Stel je Thuis- en Afwezig-routines in door de apparaten en instellingen te selecteren die je wilt aanpassen als iemand thuiskomt of als iedereen het huis uit is.
  5. (Optioneel) Stel de locatie van je telefoon in voor aanwezigheidsdetectie. Hiervoor voer je je woonadres in en bevestig je dit door een speld op een kaart te plaatsen.
  6. (Optioneel) Selecteer de andere apparaten die je wilt gebruiken om te bepalen of er iemand thuis is.
Opmerking: Je kunt ook de scripteditor gebruiken om geavanceerdere automatiseringen te maken op basis van je status Thuis of Afwezig.

Thuis- en Afwezig-routines voor gebruikers van de Nest-app

Gebruik de Home-app om Thuis- en Afwezig-routines in te stellen.

1. Zet je Nest-account over naar een Google-account als je dat nog niet hebt gedaan.
  2. Stel zo nodig in de Home-app je smartapparaten in.
  3. Volg de stappen in de Home-app om een Thuis- en Afwezig-routine in te stellen.

Opmerking: Als je zowel de Nest-app als de Home-app gebruikt, werken Thuis- en Afwezig-routines naadloos samen met de Thuis/Afwezig-functie van de Nest-app. In de Home-app is Thuis- en Afwezig-routines de nieuwe naam voor Thuis en Afwezig en is Aanwezigheidsdetectie de nieuwe naam voor de Thuis/Afwezig-functie. Ze werken nog gewoon op dezelfde manier.

Verschillen tussen de Thuis/Afwezig-functie en Thuis- en Afwezig-routines

De Thuis/Afwezig-functie is een functie van de Nest-app waarmee het gedrag van je Nest-apparaten automatisch kan worden aangepast. De Thuis- en Afwezig-routines van de Home-app doen ongeveer hetzelfde, met enkele verbeteringen.

De Thuis/Afwezig-functie is beschikbaar als je Nest-account niet is overgezet, en ook als je dit wel overzet naar een Google-account en dan je Google-account gebruikt voor je Nest-apparaten en -services.

Opmerking: Thuis- en Afwezig-routines zijn niet beschikbaar in de Nest-app. Ze zijn alleen beschikbaar in de Home-app, en dan alleen voor mensen die Nest-apparaten en -services gebruiken via hun Google-account.

• De Home-app en de Nest-app werken goed samen. Je kunt een van beide gebruiken of beide apps samen.
  • Welke app je ook gebruikt, je huis staat altijd op Thuis of Afwezig. Als je dat in de ene app verandert, verandert dat ook in de andere app.
  • Je telefoon kan maar van één app tegelijk een geofence gebruiken. Als je met de ene app een geofence aanzet, wordt deze in de andere app uitgezet.
  • Bepaalde instellingen verschillen per app. Check de onderstaande tabel:
  Thuis/Afwezig-functie Thuis- en Afwezig-routines
Nest-app vereist vinkje
Home-app vereist   vinkje

Overstappen op een Google-account vereist (als je de Nest-app al gebruikte vóór 19 augustus 2019)

vinkje
Kan Nest-thermostaten, -camera's en -deurbellen bedienen vinkje vinkje
Kan het Nest × Yale slot aanpassen vinkje
Kan smartlampen, -stekkers en -schakelaars bedienen   vinkje
Kan aanwezigheid vaststellen met informatie van Nest-sensoren vinkje vinkje
Kan aanwezigheid vaststellen met informatie van Google Nest-speakers en -schermen   vinkje

Kan aanwezigheid vaststellen met de telefoonlocatie

vinkje

via de Nest-app

vinkje

via de Home-app

Kan spraakopdrachten gebruiken om tussen Thuis en Afwezig te wisselen (alleen in het Engels (VS))

Privacy en transparantie

We nemen je privacy zeer serieus. Informatie over je telefoonlocatie wordt alleen gebruikt voor doeleinden waarvoor je toestemming aan Google hebt gegeven. Je kunt dit op elk moment uitzetten.

Google zet zich in voor privacy in huis. De locatiegegevens van je telefoon worden standaard niet verzameld. Je kunt dit zelf aanzetten nadat je hebt gelezen welke gegevens worden verzameld, hoe deze worden gebruikt en hoe je dit kunt beheren.

Vind meer informatie over aanwezigheidsdetectie en hoe je je historische aanwezigheidsgegevens checkt en verwijdert.

Als je meer wilt weten over hoe Google je gegevens verwerkt als je Google Nest-apparaten en -services gebruikt, check je het Privacybeleid van Google en de Helpcentrum-pagina over privacy bij Google Nest.