Om attribution över flera nätverk

Kundresan är komplicerad, och marknadsförare behöver verktyg för att förstå hur olika nätverk, kampanjer och annonser samverkar för att generera konverteringar. YouTube, Googles Display-nätverk och Discovery-kampanjer kan alla vara del av en användares konverteringsväg. Attributionsrapporterna och våra attributionsmodeller kan hjälpa marknadsförare att hitta dessa insikter.

Du kan se annonsengagemang på YouTube, i Googles Display-nätverk och Discovery-annonser i dessa rapporter genom att välja Nätverk på rullgardinsmenyn Dimension.

Läs mer om attributionsrapporter.

Obs! Vi rekommenderar att du använder expertläget i Google Ads för att komma åt attributionsrapporter och alla Google Ads-funktioner. Läs mer om smartläget och expertläget.

Fördelar

I attributionsrapporterna kan du

• se hur sökkampanjer, YouTube-kampanjer, kampanjer i Googles Display-nätverk samt Discovery-kampanjer samverkar för att generera konverteringar
  • se antalet sökklick, YouTube-klick och videoengagemang, displayklick och Discovery-klick samt interaktioner längs konverteringsvägen
  • få insikter om kampanjresultat och visa hur attributionen fördelas mellan attributionsmodeller
  • skaffa dig underlag för att välja inställningar för Mål-CPA och budget eftersom du ser vilka kampanjer och nätverk som bidrar till konverteringar.

Krav

För att se länkar från flera nätverk måste du

• annonsera i Googles söknätverk, på YouTube, i Googles Display-nätverk eller Discovery
    Obs! Om du har olika Google Ads-konton som leder trafik till samma webbplats med samma mål (till exempel transaktioner) i söknätverket, på YouTube, i Googles Display-nätverk och Discovery ska du se till att du använda konverteringsspårning över flera konton. Detta kräver ett förvaltarkonto (MCC).
  • Använda konverteringsspårning i Google Ads eller Google Analytics 4 (GA4)
    Obs! Du kan inte mäta vissa YouTube-engagemang med konverteringsspårning offline. Dessa konverteringstyper visar endast vägar via klick i söknätverket och på YouTube. Stöd för datadriven attribution för Discovery-kampanjer lanseras under de kommande månaderna.

Rekommenderade metoder för konverteringsspårning över flera konton

För att attributionsrapporterna ska visa aktivitet över flera nätverk måste du använda konverteringsspårning i Google Ads med kampanjer i söknätverket, på YouTube, i Googles Display-nätverk och med Discovery-kampanjer. Om du använder konverteringsspårning över flera konton måste du se till att alla kampanjer i söknätverket, på YouTube, i Googles Display-nätverk och alla Discovery-kampanjer spårar konverteringar på förvaltarkontonivå (MCC) över flera konton.

Använd kontokartan i Google Ads för att kontrollera att ditt konto är inställt på att visa rapportering över flera nätverk på rätt sätt.

Så här kontrollerar du inställningarna för konverteringsspårning över flera konton:

1. Klicka på verktygsikonen Google Ads | verktyg [ikon] högst upp till höger i ditt Google Ads-konto.
  2. Välj Kontokarta under Konfiguration.
  3. Klicka på Överordnad konverteringsspårning i navigeringsmenyn för att se vilka konton som ärver konverteringsspårning på förvaltarnivå.
  4. Om det inte visas en bockmarkering bredvid ett konto används konverteringsspårning på kontonivå i kontot. Konverterings- och kampanjdata från sådana konton visas inte i rapporterna om attribution över flera nätverk. Överväg att ställa in konverteringsspårning över flera konton för att vara säker på att alltid se hela bilden i attributionsrapporterna.

Vad du kan förvänta dig

Precis som med alla uppdateringar av attributionsmodeller kan det hända att du ser vissa förändringar i kampanjrapporterna när du går över från en attributionsmodell med endast söknätverket till en med flera nätverk (söknätverket, YouTube, Googles Display-nätverk och Discovery):

• Bråkdel av tillskrivningsvärde: Tillskrivningsvärdet av en viss konvertering fördelas mellan de annonsinteraktioner som bidrar till värdet enligt den attributionsmodell du har valt. Som ett resultat av detta ser du decimaler i kolumnerna Konverteringar och Alla konv. för vissa kampanj- och nätverkstyper när du växlar till en annan modell än senaste klick.
  • Fördröjning: Google Ads rapporterar konverteringar enligt datumet för annonsinteraktionen. Eftersom en attributionsmodell som inte baseras på senaste klick medför att tillskrivningsvärdet fördelas över flera interaktioner, som var och en inträffade vid olika tidpunkter, kan fördröjningen öka i dina kampanjrapporter. Det kan innebära att du ser en tillfällig mindre minskning av antalet konverteringar under dagarna omedelbart efter att du bytte attributionsmodell.
  • Förändringar i tillskrivningsvärde: Vid förändringar i attributionsmodellen kan du se förändringar i tillskrivningsvärde i olika kampanjer, nätverk, annonsgrupper och sökord som använder denna konverteringsåtgärd.
    • Obs! I rapporten Modelljämförelse kan du jämföra två attributionsmodeller sida vid sida och granska tillskrivningsvärdet mellan de två attributionsmodellerna (till exempel Senaste klick och Datadriven).

Så varierar rapporteringen

Så här skiljer sig rapporteringen av konverteringar åt i rapporterna om attribution över flera konton jämfört med sidan Kampanjer:

Attributionsrapporter Sidan Kampanjer
Tid för händelse Tid för konvertering Tid för annonssökfrågan före klicket som ledde till konvertering (Lägg till Efter konv.tid-kolumner på sidan Kampanjer för att matcha rapporteringstiden i attributionsrapporterna.)
Nätverkstäckning

Söknätverket, YouTube (inklusive Google videopartner), Googles Display-nätverk och Förslag

Obs! Performance Max- och Demand Gen-kampanjer märks som I flera nätverk.

Söknätverket (inklusive sökpartner), YouTube (inklusive Google videopartner), Googles Display-nätverk, Gmail, Google Maps, App och Förslag
Kampanjtäckning

Sök, Shopping (inklusive Smart Shopping), Video, Display (förutom betala för konverteringar) och Demand Gen

Appkampanjer stöds inte än.

Sök, Shopping (inklusive Smart Shopping), Video, Display, Demand Gen, App och Hotell
Videoformatstäckning

Annonssekvens, bumper, inte överhoppningsbar in stream, överhoppningsbar in stream

Bumper, toppannons, inte överhoppningsbar in stream, outstream, överhoppningsbar in stream, videoflödesannons
Konverteringstäckning

Google Ads-konverteringsspårning*, Google Analytics mål- och konverteringsimport (inklusive konverteringar för Android-appar), import av offlinekonvertering, samtalskonverteringar (klicka för att ringa, samtalsimport, samtalskonverteringar från webbplats) och appkonverteringar

*Obs! Konverteringar av typen Visning med användarengagemang (EVC) stöds för både Google Ads- och Google Analytics 4-egendomar (GA4), men konverteringar som tillskrivs exponeringar (VTC) stöds för närvarande inte i GA4.

Alla källor i attributionsrapporter plus konverteringar från butiksbesök
Historikperioder

Konverteringsperioder används i attributionsrapporterna på samma sätt som på sidan Kampanjer.

Du kan dessutom välja en tillbakablicksperiod för att ange hur lång tid tillbaka före en konvertering som data om annonsinteraktioner ska inkluderas i rapporterna. Du kanske till exempel bara vill ta med annonsinteraktioner inom 30 dagar före konverteringen (oavsett konverteringsperioden för dessa konverteringar).

Rapporten Modelljämförelse har även ett standardalternativ för tillbakablicksperiod. Med standardalternativet anges tillbakablicksperioden för varje konvertering till motsvarande konverteringsperiod.

Du kan ange en konverteringsperiod för varje konverteringsåtgärd i Verktyg > Mätning > Konverteringar. Konverteringar som inte föregås av en annonsinteraktion under konverteringsperioden räknas inte i Google Ads. Läs mer om konverteringsperioder.