Snelheid is belangrijk voor ondersteunende functionaliteit

11 juli 2018
Voor optimaal presterende online advertenties heeft u vandaag de dag meer nodig dan alleen de juiste zoekwoorden en de juiste biedingen. U moet ook de relevante en naadloze functionaliteit bieden die consumenten van een merk verwachten. Met de diverse advertentie-innovaties op basis van machine-learningprocessen waarover we u gisteren op Google Marketing Live hebben verteld, maakt Google dat voortaan mogelijk.

Maar zelfs de beste advertenties leveren teleurstellende resultaten als ze gebruikers doorsturen naar langzame bestemmingspagina's, vooral op mobiele apparaten. In de detailhandel bijvoorbeeld leidt elke seconde vertraging in de laadtijd van een pagina meteen tot twintig procent minder conversies.¹ Daarom maken we het nu gemakkelijker om de snelheid van uw mobiele site te evalueren en te verbeteren.

Is uw mobiele website spelbreker?

Meer dan de helft van al het internetverkeer verloopt tegenwoordig via mobiele apparaten. Toch duurt het gemiddeld maar liefst vijftien seconden voordat een mobiele webpagina volledig is geladen.² Dit staat voor veel merken gelijk aan een gemiste kans, want meer dan de helft van de bezoeken wordt afgebroken als het langer dan drie seconden duurt om een mobiele site te laden.3 Een snelle mobiele website is dus essentieel. Hoe presteert uw bedrijf op dit punt?

Om u inzicht te geven in de mate waarin de snelheid van uw bestemmingspagina de advertentieprestaties beïnvloedt, introduceren we een nieuwe statistiek: de mobiele snelheidsscore. Met de mobiele snelheidsscore ziet u in één oogopslag welke pagina's het goed doen en welke pagina's uw aandacht vereisen. De snelheid wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 staat voor 'zeer langzaam' en 10 voor 'extreem snel'.

Mobiele snelheidsscore

U kunt uw mobiele snelheidsscore bekijken op de pagina Bestemmingspagina's in Google Ads

De mobiele snelheidsscore is gebaseerd op diverse factoren, waaronder de relatie tussen paginasnelheid en potentieel conversiepercentage. Deze nieuwe statistiek wordt vanaf vandaag stapsgewijs beschikbaar gesteld aan adverteerders wereldwijd.

De snelheid van uw mobiele website verhogen met AMP

U weet nu wat de traagheid veroorzaakt. Maar hoe verbetert u de prestaties? Dit doet u bijvoorbeeld door gebruik te maken van Accelerated Mobile Pages (AMP). Deze zorgen voor een hogere snelheid, een soepel laadproces en een optimale gebruikerservaring. AMP-pagina's worden doorgaans 85 procent sneller geladen dan reguliere mobiele pagina's.⁴ Ze zijn zelfs zo snel dat het laadproces helemaal geen tijd lijkt te kosten.

Nadat u de benodigde aanpassingen heeft doorgevoerd, kunt u de klikken op uw zoekadvertenties naar uw AMP-pagina's leiden en met een zeer snelle, relevante site voldoen aan de verwachtingen van potentiële klanten. Een merk als Greenweez, een toonaangevende biologische retailer uit Frankrijk, gebruikt AMP om de snelheid en de prestaties van mobiele bestemmingspagina's te optimaliseren. Deze pagina's laden nu vijf keer sneller, wat heeft geresulteerd in tachtig procent meer mobiele conversies.

Steekhoudende argumenten voor een snellere mobiele site

Gebruikers die een negatieve ervaring hebben gehad op uw mobiele site, zijn veel minder geneigd in de toekomst een aankoop bij u te doen. Wilt u niet op achterstand worden gezet, dan moet u er dus voor zorgen dat iedereen binnen de organisatie begrijpt hoe belangrijk een snelle mobiele site is. Hiervoor hebben we twee gratis tools ontwikkeld: de Scorekaart voor snelheid, die laat zien hoe de snelheid van uw mobiele site zich verhoudt tot die van uw concurrenten, en de tool Impactberekening, waarmee u kunt schatten welke opbrengsten u mogelijk misloopt vanwege een trage mobiele site.

Op Think with Google vindt u meer informatie over deze tools. Ook leest u daar praktische tips om de snelheid van uw mobiele site te verhogen.

1. Google/SOASTA, 'The State of Online Retail Performance', april 2017
2. Onderzoek van Google, Webpagetest.org, op basis van een steekproef van 11 miljoen mobiele webdomeinen wereldwijd die werden geladen met een internationaal representatieve 4G-verbinding, januari 2018
3. Gegevens van Google: wereldwijd verzamelde, anoniem gemaakte gegevens van Google Analytics uit een steekproef van mobiele sites die waren aangemeld voor het delen van benchmarkgegevens, n=3700, maart 2016
4. Gegevens van Google (wereldwijd), april 2017