Om förklaringar

Förklaringar visar information om betydande resultatförändringar i ditt Google Ads-konto. När du upptäcker en tydlig variation i resultatet från en kompatibel kampanj eller annonsgrupp kan du snabbt ta reda på orsaken med hjälp av förklaringarna.

Ibland visar Google Ads också rekommendationer tillsammans med förklaringarna. Förklaringarna visar varför annonsresultatet varierade och rekommendationerna hjälper dig att förbättra annonsresultatet framöver.

Förklaringar är nu tillgängliga för
  • sökkampanjer som använder budstrategin Manuell CPC, Förbättrad CPC, Förbättrad CPC för värde, Mål-CPA, Maximera konverteringar eller Maximera klick, Maximera konverteringsvärde, Målexponeringsandel och Mål-ROAS.
  • Appkampanjer med Mål-CPA
  • Performance Max-kampanjer

Fördelar

• Spara tid: Ta reda på varför ditt kontoresultat förändrades med bara några klick.
  • Allt på ett ställe: Du behöver inte längre dubbelkontrollera rapporter, checklistor eller andra verktyg. Jämför bara två datumintervall så visas förklaringar av eventuella större resultatförändringar.
  • Felsök problem: Du får en mer exakt och heltäckande vy så att du kan diagnostisera möjliga orsaker till förändringar i kampanj- eller annonsgruppsresultatet.
  • Få rekommendationer: Få rekommendationer om hur du kan förbättra annonsresultatet. Rekommendationerna bygger på kampanjresultatet enligt förklaringarna, inräknat relevanta mätvärden, i vilken riktning resultatvariationerna rör sig och hur stora de är samt specifika orsaker.

Typer av förklaringar

Med förklaringar kan du ta reda på mer om hur följande faktorer kan ha påverkat kampanj- eller annonsgruppsresultatet.

Förklaringar av budgivning

• Budändringar: Hur ändringar av dina bud kan ha påverkat var och hur ofta dina annonser visades.
  • Ändringar av mål för budstrategi: Hur ändringar av målet på annonsgrupps-, kampanj- eller portföljnivå kan ha påverkat resultatet.
  • Optimering av inriktning för budstrategi: Hur automatisk resultatoptimering mot det angivna budmålet orsakade förändringar i dagliga utgifter och andra mätvärden.
  • Ändringar av budgränser: Hur inställning eller ändring av budgränser påverkade den automatiska optimeringen av dina bud. Budgränser kan hindra Google Ads från att justera buden till det belopp som krävs för att nå ditt mål.
  • Ändringar av budstrategi: Hur ändringar av budstrategitypen eller portföljen kan ha påverkat resultatet. Alla automatiska budstrategier är utformade för att hjälpa dig att nå ett specifikt mål för din verksamhet.
  • Ändringar av budmodifierare: Hur ändringar av budmodifierare för enhet, plats, demografi och målgrupp kan ha påverkat resultatet.

Budgetförklaringar

• Budgetändringar: Hur ändringar av budgeten kan ha påverkat hur många klick och exponeringar dina annonser fick.
  • Budgetoptimering: Hur automatisk resultatoptimering mot din angivna budget orsakade förändringar i dagliga utgifter och andra mätvärden.
  • Fördelning av delad budgetfördelning: Hur fördelningen av din budget över flera enheter (till exempel annonsgrupper) kan ha påverkat resultaten för andra enheter.

Förklaringar av konverteringar

• Konverteringsinställningar: Hur ändringar av konverteringsinställningarna, till exempel konverteringsperiod, konverteringsantal och attributionsmodell, kan ha påverkat resultatet.
  • Konverteringsfördröjning: Hur många konverteringar som inte har rapporterats ännu kan leda till färre konverteringar.
  • Variationer i antalet konverteringar: Hur förändringar av antalet konverteringar kan påverka resultatet och huruvida dessa förändringar beror på färre aktiverade konverteringstaggar, exponeringar, klick eller lägre CVR eller CTR.

Förklaringar av konverteringsvärde

• Inställningar av konverteringsvärde: Hur ändringar av inställningarna för konverteringsvärde, till exempel standardvärden, transaktionsspecifika värden och dynamiska värden, kan ha påverkat resultatet.
  • Fördröjt konverteringsvärde: Hur aktuella konverteringar som ännu inte har rapporterats kan medföra ett lägre konverteringsvärde.
  • Variationer i mottagna konverteringsvärden: Hur förändringar av mottagna konverteringsvärden kan påverka resultatet och huruvida dessa förändringar beror på färre klick eller lägre CVR, CTR, konverteringsvolym eller procentandel konverteringar med tillhörande värden.

Förklaringar till avvisningsfrekvens

• Ändring av avvisningsfrekvens: Beräknar ökningen eller minskningen i avvisningsfrekvens per kategori för tidsperioden för förklaringskortet. En procentuell ökning för en avvisningskategori innebär att dina kampanjer kanske inte fungerar helt optimalt. Målet med förklaringen är att minska andelen avvisningar för din kampanj.
  • Definition och vägledning för avvisade kategorier: Beskriver de avvisningskategorier som påverkade dina kampanjer, tillsammans med en motsvarande definition och vägledning om hur du minimerar dem. Upp till fem avvisningskategorier tas upp på förklaringskortet: låg målkostnad, begränsad räckvidd, begränsad budget, överlappande kampanjer och tillgångskvalitet. Avvisade kategorier som visas på förklaringskortet sorteras i fallande ordning baserat på den procentuella förändringen i avvisningsfrekvens under tidsperioden för förklaringskortet.
  • Rekommendationer för avvisningskategori: Ger en specifik rekommendation som ska att minska förekomsten av avvisningskategorin med den högsta procentuella förändringen.

Förklaringar av tillgångar, tillgångsgrupper och annonsgrupper

• Förändringar av tillgångar: Hur resultatet kan ha påverkats av att du lade till eller tog bort tillgångar som används i dina app- eller Performance Max-kampanjer.
  • Förändringar av tillgångsresultat: Hur förändringar av resultatet för enskilda tillgångsgrupper påverkar det totala resultatet av din Performance Max-kampanj.
  • Kvalificering: Hur olika faktorer, till exempel förbrukad budget, en pausad annonsgrupp, tillgångsgrupp eller kampanj eller avvisade annonser, annonsgrupper, tillgångar eller tillgångsgrupper, påverkar hur ofta dina annonser är kvalificerade för trafik.

Övriga förklaringar

• Kampanjen lär sig fortfarande (ny): Visar när det kan förekomma variationer i en ny kampanj medan inlärningsperioden pågår.
  • Optimeringsmål: Hur ändringar av optimeringsmålen i dina appkampanjer, till exempel från installationer till åtgärder i appen, kan påverka resultatet.
  • Inriktningsändringar: Hur resultatet kan ha påverkats av att platsinriktning, sökordsinriktning eller sökordsstatus ändrades eller en målgrupp lades till eller togs bort.
  • Auktionskonkurrens och sökintresse: Hur förändringar i sökvolymen i Sök- och Shopping-annonsutrymme kan påverka resultatet.
  • Ändringshistorik: Hur ändringar i ditt konto kan ha påverkat kontoresultatet.
  • Effekter under veckan: Hur användarbeteendet under vissa veckodagar kan bidra till förändrade resultat.

Se förklaringar i ditt konto

Du får inga förklaringar om datumintervallet innefattar dagens datum, eftersom det kan finnas mer data om dagen.

Se förklaringar

Som standard får du förklaringar som jämför det valda datumintervallet med föregående period av samma längd:

1. Öppna sidan Kampanjer eller Annonsgrupper.
  2. Håll muspekaren över värdena i datatabellen som visas blå med en prickad linje $1,193.60.
  3. Då ser du hur värdet har förändrats sedan förra perioden.
    Om du till exempel har valt de senaste sju dagarna som datumintervall får du en förklaring av hur resultatet har förändrats från veckan innan.
  4. Du kan även hålla muspekaren över resultatdiagrammet på huvudsidan för kampanjer. Större förändringar i resultatet under den valda tidsperioden visas med förklaringar.
  5. Klicka på Visa förklaringar för att se vad som orsakade förändringen.

Se förklaringar i budstrategirapporten

Du kan se de underliggande orsakerna till större förändringar genom att läsa förklaringarna i budstrategirapporten.

1. Öppna sidan Kampanjer via sidmenyn till vänster.
  2. Klicka på länken i kolumnen Typ av budstrategi för den valda kampanjen.
  3. Håll muspekaren över det värde som du vill se förklaringar för.
    • Mål-CPA: Du kan se förklaringar för värdena Kostnad, Konverteringar och Faktisk CPA.
    • Maximera konverteringar: Du kan se förklaringar för värdena Kostnad och Konverteringar.
    • Mål-ROAS: Du kan se förklaringar för värdena Kostnad, Konverteringsvärde och ROAS.
    • Maximalt konverteringsvärde: Du kan se förklaringar för värdena Kostnad och Konverteringar.
    • Målexponeringsandel: Du kan se förklaringar för värdena för Kostnad och Exp.andel högt upp på sidan – Sök.
    • Maximera klick: Du kan se förklaringar för värdena Kostnad och Klick.
    • Konverteringsbaserade budstrategier: Du kan se förklaringar för värdet Konverteringsfördröjning.
  4. Du kan också hålla muspekaren över resultatdiagrammet i budstrategirapporten. Större förändringar i resultatet under den valda tidsperioden visas med förklaringar.
  5. Klicka på Visa förklaringar för att se vad som orsakade förändringen.

Se förklaringar i din kampanj, dina annonsgrupper eller i ändringshistoriken

Bilden visar hur du visar förklaringar i din Google Ads-kampanj.

Du kan se orsakerna till viktiga förändringar i annonsresultatet genom att läsa förklaringarna i diagrammen på flikerna Kampanjer, Annonsgrupper och Ändringshistorik.

1. Öppna flikarna Kampanjer, Annonsgrupper eller Ändringshistorik i sidmenyn till vänster.
  2. Håll muspekaren över resultatdiagrammet. Större förändringar i resultatet under den valda tidsperioden visas med förklaringar.
  3. Klicka på Visa förklaringar i diagramkommentarerna när sådana är tillgängliga för att se vad som orsakade förändringen.

Se förklaringar för anpassade datumintervall

Om du vill jämföra två anpassade intervall väljer du de två tidsperioderna du vill jämföra i datumväljaren:

1. Klicka på nedåtpilen vid datumintervallet högst upp till höger.Date range drop down menu
  2. Klicka på reglaget vid Jämför och välj sedan Föregående period nedanför.
  3. Välj en tidsperiod. Se till att båda perioderna är lika långa och sammanhängande, annars visas inga förklaringar.
  4. Klicka på Använd.

Du ser den procentuella förändringen nedanför siffrorna i kolumnen med resultatmätvärden.

Större förändringar markeras i blått med en förklaring.

Därför visas kanske inte förklaringar

Förklaringarna visar betydande förändringar av de resultatmätvärden som din kampanj optimerar för. Ibland kan det dock hända att det inte finns några tillgängliga förklaringar. Här är några vanliga orsaker till att det inte visas några förklaringar:

• Resultatmätvärdet ligger inte i linje med dina kampanjmål.
  • Förändringen av resultatmätvärdet är inte tillräckligt signifikant för att en förklaring ska visas.
  • Datumintervallet inkluderar innevarande dag eller går längre tillbaka än de senaste 90 dagarna.

Förklaringar är för närvarande bara tillgängliga för följande kampanjtyper och budstrategier:

Kampanjtyp Budstrategi Mätvärden som stöds
Sök Förbättrad CPC för värde Konverteringsvärde
Sök Manuell CPC och Förbättrad CPC Klick, kostnad, exponeringar, konverteringar och konverteringsvärde
Sök Maximera klick Klick och kostnad
Sök Maximera konverteringar Kostnad och konverteringar
Sök Maximera konverteringsvärde och Mål-ROAS Kostnad och konverteringsvärde
Sök Mål-CPA Kostnad och konverteringar
Sök Målexponeringsandel Kostnad och exponeringar
App Mål-CPA Kostnad, installationer och åtgärder i appen
Performance Max Maximera konverteringar (med en valfri mål-CPA) Kostnad, konverteringar
Performance Max Maximera konverteringsvärde (med en valfri mål-ROAS) Kostnad, konverteringsvärde