Studieguide inför testet Mobilannonsering

Optimera din webbplats för mobila enheter

I den här artikeln beskriver vi hur du gör din webbplats mer mobilanpassad.

Det här är den första delen i vår serie i två delar. I del 2 kan du läsa om hur du optimerar dina annonser för mobila enheter.

Innan du börjar: Varför mobila enheter är viktiga

Det är viktigt att din webbplats fungerar bra på mobila enheter. Om du inte har lagt kraft på att mobilanpassa webbplatsen är det därför dags att göra det. Här är några av de många orsaker till att en mobilnärvaro är avgörande för ditt företag:

• Mobilanpassade webbplatser visas högre upp i sökresultaten.
  • Mobilsökningar utgör mer än hälften av alla sökningar på Google.com.
  • För många annonsörer kommer största delen av trafiken från personer som använder mobiltelefoner.
  • Besökare är fem gånger mer benägna att lämna webbplatser som inte är mobilanpassade.

Är din webbplats mobilanpassad?

Tänk dig att du är en potentiell kund och besök din egen webbplats på din telefon. Hur fort går det att läsa in den? Hur enkelt är det att hitta det du letar efter?

Personer som besöker din webbplats på mobila enheter förväntar sig svar direkt. De vill snabbt kunna bilda sig en uppfattning om ditt företag och avgöra om de är intresserade. Deras upplevelse på din webbplats har stor betydelse för deras intryck av ditt företag och sannolikheten för att de vill bli kunder hos dig.

Att designa webbplatsen för mobila enheter handlar om att fokusera på enkel och tydlig navigering som leder besökarna till det de letar efter.

Det här är några av de faktorer som gör en mobilwebbplats effektiv:

Optimering av mobilwebbplatser
Går det snabbt att läsa in den? Nästan hälften av alla besökare lämnar mobilwebbplatsen om sidorna inte läses in på tre sekunder. Minimera inläsningstiden (tiden det tar innan en webbsida visas på skärmen) så att besökarna kan navigera på webbplatsen snabbt och enkelt.

Is it easy to navigate?

Är det enkelt att navigera på den? På små skärmar kan det vara svårt att hitta det man letar efter. Ju fler besökare som måste jaga runt efter information eller zooma in för att kunna läsa den, desto mer troligt är det att de blir frustrerade och lämnar webbplatsen. Du kan hjälpa besökarna att hitta det de letar efter genom att förenkla webbplatsmenyn och se till att allt går att se utan att man behöver zooma in för att läsa.

Is it easy to take action?

Är det enkelt att utföra saker på den? Det ska gå snabbt och enkelt att utföra vanliga uppgifter på din mobilwebbplats, som att kontakta dig, söka efter produkter eller göra köp. Försök minimera antalet steg som krävs för att fylla i formulär eller utföra transaktioner.

Se hur den klarar sig när det gäller mobil snabbhet och ta reda på hur du kan förbättra den:

Är din webbplats utformad för ditt verksamhetsmål?

Din mobilwebbplats kanske går snabbt att läsa in och är lättnavigerad på mobila enheter. Men om den är effektiv eller inte avgörs av om den motiverar besökarna att bli kunder hos dig.

Ta reda på hur du bör optimera din webbplats för mobila enheter genom att fundera på vilket verksamhetsmål som är viktigast för dig. Vad vill du att kunderna ska göra på din webbplats? Ska de köpa en viss produkt? Fylla i ett kontaktformulär? När du är tydlig med vad du vill att besökarna ska göra är chansen större att de faktiskt gör det.

Beroende på målet med din marknadsföring bör du fokusera på designförbättringar som uppmuntrar besökarna att göra det du vill att de ska göra. Här kommer några förslag för olika typer av mål:

Öka onlineförsäljningen

• Förenkla navigeringen på webbplatsen. Effektivisera menyn på webbplatsen och försök se till att allt går att se utan att man behöver zooma in för att läsa.
  • Gör information tillgänglig. Hjälp besökarna att hitta information innan de handlar genom att använda expanderbara produktbilder.
  • Hjälp besökarna att handla. Placera anvisningar eller ”Köp nu”-knappar så att de syns tydligt. Använd om möjligt befintlig kontoinformation så att kunderna inte behöver fylla i så många uppgifter själva.
  • Låt besökarna fortsätta på en dator. Gör det enkelt för besökarna att komma tillbaka till sin kundvagn på datorn så att de kan slutföra köpet där.
Få fler telefonsamtal
  • Använd knappar eller länkar som man kan klicka på för att ringa. Undvik situationer där användarna måste memorera ditt nummer eller zooma in för att se det.
  • Komprimera menyalternativen. Se till att det framgår tydligt att det bästa sättet att komma i kontakt med ditt företag är att ringa. Visa ett klickbart telefonnummer eller en klickbar knapp på webbplatsens alla sidor.
  • Undvik distraktioner. Placera kampanjer och andra anvisningar längs kanten på sidan så att besökarna kan fokusera på att ringa dig.
Få fler potentiella kunder online
  • Förenkla formulären. Se till att besökarna enkelt kan komma åt dina formulär och att uppgifterna som behöver anges är begränsade och kan skrivas med tummarna.
  • Begränsa behovet av att scrolla och zooma. Formuläret bör få plats på en enda mobilskärm. Om besökarna måste rulla och zooma blir det svårt att undvika misstag när de skriver in sina uppgifter.
  • Välj datafält noga. Se till att informationen du ber om i formuläret är enkel att komma åt och verifiera. Använd verifiering för att visa obligatoriska fält som inte är ifyllda.
Uppmuntra till besök i butik
  • Uppmuntra besök framför allt annat. Se till att det framgår tydligt att det är bäst att besöka din fysiska butik. Visa en karta, platsknapp eller ikon som länkar direkt till din fysiska adress och butikens öppettider på alla sidor på webbplatsen.
  • Begränsa innehållet. Anpassa navigeringen på webbplatsen så att besökarna får så pass mycket information att de vill besöka din butik.
  • Undvik distraktioner. Kampanjer kan bidra till att övertyga besökarna att komma till din butik, men se till att de inte gör navigeringen mer komplicerad.
Information och medvetenhet
  • Förenkla navigeringen. Använd en enkel meny och större text så att besökarna enkelt kan hitta information innan de handlar. Eftersom mobilskärmar är mindre bör du koncentrera menyalternativen så att besökarna inte drunknar i information.
  • Var konsekvent på olika enheter. Ju längre tid det tar för kunder att handla, desto mer troligt är det att de letar information på flera enheter (dator, surfplatta, telefon) innan de slutför transaktionen. Oavsett vilken enhet de använder ska du hjälpa dem att fortsätta där de slutade genom att spara deras val.
  • Tillhandahåll en länk till startsidan. Se till att det är enkelt att komma tillbaka till startsidan och börja om.

Arbeta med webbutvecklaren

Det finns olika sätt att mobilanpassa webbplatsen, så samarbeta med en webbutvecklare för att hitta rätt lösning när du utformar och implementerar ändringar.

De flesta företag väljer att använda responsiv design, vilket innebär att webbplatslayouten anpassas flexibelt till olika skärmstorlekar, upplösningar och enheter. Andra föredrar att ha separata webbplatsversioner för datorer respektive mobila enheter. Vi rekommenderar att du samarbetar med en webbutvecklare för att se vad som fungerar bäst för din verksamhet, dina webbplatsbehov och webbutvecklarens resurser.

Fortsätt till del 2: Optimera dina annonser för mobila enheter