Optimaliser nettsteder for mobil

Optimalisering av nettsteder for mobil

I denne artikkelen forklarer vi hvordan du kan gjøre nettstedet ditt mer mobilvennlig.

Dette er den første delen i en todelt serie. I den andre delen tar vi for oss optimalisering av annonser for mobil.

Før du begynner: derfor er mobil viktig

Det er viktig at nettstedet ditt fungerer godt på mobilenheter. Hvis du fortsatt ikke har gjort nettstedet mobilvennlig, er det på tide at du gjør det nå. Følgende er gode grunner til at tilstedeværelse på mobil er svært viktig for enhver bedrift:

• Mobilvennlige nettsteder vises høyere opp i søkeresultatene.
  • Mobilsøk utgjør over halvparten av søkene på Google.no
  • For mange annonsører kommer brorparten av trafikken fra folk som bruker mobiltelefon.
  • Hvis et nettsted ikke er mobilvennlig, er det fem ganger større sjanse for at de besøkende forlater det.

Er nettstedet ditt mobilvennlig?

Forestill deg at du er en potensiell kunde, og åpne nettstedet ditt på mobil. Lastes nettstedet kjapt inn? Hvor enkelt er det å finne det du leter etter?

Når andre besøker nettstedet ditt på mobil, forventer de å finne svar på spørsmålene sine med en gang. De vil kjapt finne ut mer om bedriften din og så se om dette er noe for dem. Opplevelsene de har på nettstedet ditt, kommer i sterk grad til å påvirke inntrykket de blir sittende igjen med av bedriften din, og sannsynligheten for at de blir kunde hos deg.

Når du skal lage en mobilvennlig versjon av nettstedet ditt, må du fokusere på enkel, tydelig navigasjon som gjør at folk kjapt kan finne det de er på utkikk etter.

Her følger en oversikt over noen av elementene som må være på plass for at et mobilnettsted skal være mobilvennlig:

Optimalisering av mobilnettsted
Lastes nettstedet kjapt inn? Bortimot halvparten av alle besøkende forlater et mobilnettsted hvis en side ikke er ferdig innlastet innen tre sekunder. Reduser innlastingstiden (tiden det tar før en nettside vises på skjermen) så mye som mulig, slik at de besøkende raskt og enkelt kan navigere på nettstedet ditt.

Is it easy to navigate?

Er det enkelt å navigere på nettstedet? På mindre skjermstørrelser kan det være vanskelig for folk å finne det de er på utkikk etter. Jo mer de besøkende må lete etter eller zoome inn for å finne informasjon, dess mer sannsynlig er det at de blir frustrerte og forlater nettstedet. Du kan gjøre det enklere for de besøkende å finne det de leter etter, ved å forenkle menyen på nettstedet ditt og sørge for at alle elementene enkelt kan sees, uten at de besøkende må zoome inn for å kunne lese informasjon.

Is it easy to take action?

Er det lett å utføre handlinger på det? Det skal være kjapt og enkelt for de besøkende å utføre vanlige oppgaver på mobilnettstedet ditt, enten dette er å kontakte deg, søke etter et produkt eller kjøpe noe. Minimer antallet trinn brukerne må fullføre for å fylle ut skjemaer eller gjennomføre transaksjoner.

Se hvilken poengsum du oppnår med hastigheten på nettstedet ditt, og få enkle løsninger for å øke hastigheten:

Er nettstedet ditt utformet med tanke på de spesifikke forretningsmålene du har satt deg?

Du har kanskje et mobilnettsted som lastes kjapt inn, og som er enkelt å navigere på. Hvor effektivt det faktisk er, kommer imidlertid an på om det er godt nok utformet til at det overbeviser folk om å gjøre forretninger med deg.

Når du skal finne ut hvordan du best kan optimalisere nettstedet ditt for mobil, bør du tenke på forretningsmålene som er aller viktigst for deg. Hva vil du at kundene dine skal gjøre på nettstedet? Skal de kjøpe et bestemt produkt? Vil du at de skal fylle ut et kontaktskjema? Når det er klart og tydelig hvilken handling du vil at folk skal utføre på nettstedet ditt, er det større sannsynlighet for at de besøkende faktisk utfører den aktuelle handlingen.

Du bør fokusere på å bedre designet som oppfordrer de besøkende til å utføre den ønskede handlingen, som jo avhenger av hva målet med markedsføringen er. Her har du noen målspesifikke forslag:

Øk antallet salg på nettet

• Sørg for at det er enkelt å navigere på nettstedet. Lag en kompakt meny på nettstedet ditt, og prøv å gjøre alt synlig uten behov for zooming.
  • Påse at informasjonen er lett tilgjengelig. Bruk utvidbare produktbilder slik at folk kan se nærmere på produktutvalget før de bestemmer seg for å kjøpe noe.
  • Sørg for at det er enkelt å kjøpe produkter. Sørg for at du plasserer en eventuell veibeskrivelse eller «Kjøp nå»-knapp i en sentral, fremhevet posisjon. Hvis du kan begrense hvor mye data som må legges inn, ved å hente opplysninger fra eksisterende kontoinformasjon, bør du gjøre dette.
  • Gjør det mulig å gjenoppta shoppingen på datamaskin. Legg til rette for at kundene kan gå tilbake til handlekurven på datamaskinen sin og fullføre kjøpet der.
Få flere til å ringe bedriften
  • Bruk knapper eller linker kundene kan ringe deg via. Prøv å unngå at folk må memorere nummeret ditt eller zoome inn for å se det.
  • Begrens menyalternativene. Gjør det klart at den beste måten å komme i kontakt med bedriften din på, er per telefon. Vis et klikkbart telefonnummer eller en knapp på alle sidene på nettstedet ditt.
  • Unngå distraksjoner. Plassér kampanjer og andre anvisninger i ytterkantene, slik at kundenes fokus rettes mot å ringe bedriften din.
Generer flere potensielle kunder på nettet
  • Lag enkle skjemaer. Gjør det enkelt for folk å finne skjemaene dine, og sørg for at informasjonen som må legges inn, er begrenset og enkel å taste inn med tommelfingrene.
  • Begrens behovet for rulling og zooming. Et skjema bør få plass på en mobilskjerm. Når brukerne må rulle og zoome, er det lett å gjøre feil når de taster inn informasjon.
  • Velg datafelt med omhu. Sørg for at informasjonen du henter inn via skjemaer, er enkel å behandle og validere. Bruk validering for å vise feilmeldinger når felt ikke er utfylt.
Oppmuntre til butikkbesøk
  • Oppmuntre fremfor alt til butikkbesøk. Gjør det klart at folk helst bør komme til den fysiske butikken din. Vis et kart, en posisjonsknapp eller et ikon som peker direkte til den fysiske adressen og butikkens åpningstider, på alle sidene på nettstedet ditt.
  • Begrens innholdet. Tilpass navigeringen på nettstedet ditt slik at folk får nok informasjon til at de blir overbevist om å besøke butikken din.
  • Unngå distraksjoner. Med promoteringer kan du bidra til å overbevise folk om å besøke butikken din. Promoteringene bør imidlertid ikke føre til at navigeringen blir vanskeligere.
Informasjon og bevissthet
  • Gjør det enklere å navigere. Gjør det enkelt for folk å finne nødvendig informasjon før de bestemmer seg for å kjøpe et produkt, ved å bruke en enkel meny og tekst i en størrelse som er lesbar uten zooming. Mobilskjermer er små, og du bør derfor begrense menyalternativene slik at folk ikke blir overveldet.
  • Vær konsekvent på alle typer enheter. Jo lengre tid det tar før kundene bestemmer seg for å kjøpe noe, desto mer sannsynlig er det at de leter etter informasjon på flere enheter (datamaskin, nettbrett, telefon) før de fullfører transaksjonen. Det spiller ingen rolle hvilken enhetstype de bruker – hjelp dem med å fortsette der de slapp, ved å lagre valgene deres.
  • Legg inn en link til startsiden. Hvis en kunde har lett rundt på nettstedet ditt etter informasjon, men dette ikke har båret frukter, bør det være enkelt for kunden å gå tilbake til startsiden og begynne på nytt.

Samarbeid med nettutvikleren din

Det finnes en rekke ulike måter du kan gjøre nettstedet ditt mobilvennlig på. Når du skal utforme og implementere endringer, kan det være lettere å komme frem til rett løsning om du samarbeider med nettutvikleren din.

De fleste bedrifter velger å gå for responsivt design, noe som betyr at de velger en utforming av nettstedet som fleksibelt tilpasses ulike skjermstørrelser, oppløsninger og enheter. Andre bedriftseiere velger derimot å ha separate versjoner av nettstedet sitt; én for mobil og én for datamaskin. Vi anbefaler at du samarbeider med nettutvikleren din om å komme frem til en løsning som er fornuftig med tanke på bedriften din, hvilke behov du har på nettstedet ditt, og ressursene nettutvikleren din besitter.

Gå til del 2: Optimalisering av annonser for mobil