Om kvalitetspoeng

Kvalitetspoengene er ment å skulle gi deg en generell indikasjon på kvaliteten på annonsene dine. Det rapporteres 1–10 kvalitetspoeng for hvert av søkeordene i kontoen din. Denne verdien er en beregning av kvaliteten på annonsene dine og landingssidene de leder til. Tre faktorer avgjør antallet kvalitetspoeng:

Et høyt antall kvalitetspoeng betyr at systemet vårt har kommet frem til at annonsen og landingssiden din er relevante og nyttige for personer som ser på annonsen din.

I denne artikkelen forklarer vi hvordan kvalitetspoeng fungerer.

Kvalitetspoeng er basert på data om tidligere resultater

Kvalitetspoengene er en samlet beregning av hvor godt et søkeord har gjort det generelt sett i tidligere annonseauksjoner. På grunnlag av disse dataene tildeles hvert søkeord et antall kvalitetspoeng på en skala fra 1 til 10, der 1 er den laveste rangeringen og 10 den høyeste.

Null kvalitetspoeng, angitt med «—» i tabellen, brukes når det ikke har vært mange nok klikk eller visninger til at antall kvalitetspoeng for et søkeord kan bestemmes nøyaktig.

Statuskolonner for kvalitetspoeng

Disse statuskolonnene viser de fire verdiene som brukes for å beskrive kvalitetspoeng: Kvalitetspoeng, Opplevelse av landingssiden, Annonserelevans og Forventet klikkfrekvens (CTR).

Du kan selv velge om du vil legge disse kolonnene til i søkeordrapportene dine. Du kan også se disse poengsummene i teksten som kommer til syne når du holder markøren over snakkeboble-ikonet for søkeordstatus (Boble for ikke godkjent annonse).

Kolonner for historiske kvalitetspoeng

I disse historiske kolonnene ser du tidligere data for alle de fire kolonnene for kvalitetspoeng: Kval.poeng (historisk), Oppl. av landingssiden (historisk), Annonserelevans (historisk) og Forventet CTR (historisk).

De historiske kolonnene gjenspeiler den siste kjente poengsummen i rapporteringsperioden. Hvis du bruker «Dag»-segmentet for søkeordrapportene dine, rapporteres det daglige verdier i Google Ads. Disse verdiene viser poengsummen din på slutten av hver dag. Vær oppmerksom på at historiske data for datoer før 22. januar 2016 ikke er tilgjengelige i disse kolonnene. Hvis du tidligere har fått data om historiske kvalitetspoeng lastet ned via en tredjepart eller et skript, er disse dataene imidlertid fortsatt tilgjengelige.

Null kvalitetspoeng

Nye søkeord tildeles null kvalitetspoeng til å begynne med. Dette vises som «–» i tabellen. Etter som annonsene dine kjøres, samles det inn resultatdata for søkeordene dine, og antallet kvalitetspoeng kan endre seg. Straks du har fått nok visninger, kan det hende du ser endringer i antallet kvalitetspoeng.

Av og til kan det hende du ser at et søkeord får mange visninger, men fortsatt har null kvalitetspoeng. Dette kan skje når søkeordene dine ikke har mange nok visninger med eksakt samsvar. Visninger med eksakt samsvar er visninger av annonsene dine for søk som samsvarer eksakt med et av søkeordene dine. Hvis annonsen din ikke har vært vist mange nok ganger for søk som samsvarte eksakt med søkeordet ditt, kan det hende du ser at søkeordet har null kvalitetspoeng.

Vær også oppmerksom på at søkeordene må ha nylige visninger med eksakt samsvar for å opprettholde kvalitetspoengene. Hvis det ikke finnes nok nylig trafikk for et søkeord, kan antallet kvalitetspoeng på nytt synke til null.

Ulike antall kvalitetspoeng for samme søkeord

Noen ganger kan det hende du ser ulike antall kvalitetspoeng for det samme søkeordet i forskjellige kampanjer eller annonsegrupper. Dette skyldes at de tre komponentene som ligger til grunn for kvalitetspoengene – forventet klikkfrekvens, annonserelevans og opplevelsen av landingssiden – avhenger av markedsføringsinnholdet, målrettingen, landingssiden og andre faktorer som kan variere fra én annonsegruppe til en annen. Med mindre annonsegruppene er nøyaktig like, kan det samme søkeordet altså ha ulike antall kvalitetspoeng i forskjellige annonsegrupper eller kampanjer.

Hva skiller kvalitetspoeng fra annonsekvalitet på auksjonstidspunktet?

Viktig: Kvalitetspoengene dine brukes ikke til å fastsette annonserangeringen på auksjonstidspunktet.

Annonserangeringen beregnes idet noen utfører et søk som gjør at annonsen din kan konkurrere i annonseauksjonen. For annonserangeringen tar vi hensyn til sanntidssignaler i kontoen din (f.eks. enhetstype, språkinnstilling, sted, tid på døgnet, innholdet i søketermene, de andre annonsene og søkeresultatene på siden og andre brukersignaler og -attributter), slik at forventet CTR, annonserelevansen og opplevelsen av landingssiden kan beregnes mer nøyaktig. Kvalitetspoengene et mer generelt anslag basert på tidligere gjennomsnittlige resultater. Et annet trekk som skiller kvalitetspoengene fra annonserangering, er at de bygger på søkeord.

Finn ut mer om annonserangering

Slik fungerer en annonse av høy kvalitet

Følgende er et eksempel på en relevant annonse av høy kvalitet som gir en god brukeropplevelse. Tenk deg at du eier et nettsted som spesialiserer seg på sokker, og at Sverre, en kunde, leter etter stripete sokker. Slik kan Sverre finne det han er ute etter, via annonsen din (og søkeord med et høyt antall kvalitetspoeng):

• Sverre søker etter «stripete sokker for menn» på Google og får se annonsen din. (Annonsen din har «[stripete sokker]» som et søkeord.)
  • Sverre klikker på annonsen og ledes direkte til «Stripete sokker for menn»-siden på nettstedet ditt. Siden lastes inn raskt, og det er enkelt for Sverre å bruke den.
  • Sverre kjøper flere par stripete sokker.

Dette regner vi som en god brukeropplevelse. I de fleste tilfeller gir ikke relevante annonser bare et potensielt høyere antall kvalitetspoeng, men de mottar også flere klikk, vises på høyere plasseringer og gir bedre resultater.