Hantera en Shopping-kampanj med produktgrupper

I annonsgruppen i en Shopping-kampanj lägger du bud på ditt produktsortiment med hjälp av produktgrupper i stället för sökord. En produktgrupp är helt enkelt en viss del av ditt sortiment som du själv definierar. Alla produkter i produktgruppen har samma bud.

I den här artikeln beskriver vi hur du skapar produktgrupper och hur du redigerar och tar bort dem.

Så fungerar produktgrupper

När du börjar

När du skapar en ny Shopping-kampanj får du en annonsgrupp med produktgruppen Alla produkter som innehåller hela ditt produktsortiment. Vi rekommenderar att du delar upp sortimentet i mindre grupper för att kunna anpassa budgivningen efter dina annonseringsmål.

Använda produktgrupper för budgivning och rapportering

• Budgivning: Ange och ändra bud för respektive produktgrupp så ofta du behöver, eller uteslut produktgrupper från kampanjen.
  • Rapportering: För smarta Shopping-kampanjer kan rapportmätvärdena skilja sig från fliken Produktgrupper jämfört med flikarna Kampanj, Annonsgrupp och Annonser. Det beror på att fliken Produktgrupper bara kan rapportera data på produktnivå.
    • Om en Shopping-annons till exempel visar många produkter på en enskild annonsplats registreras en exponering för varje produkt. Kampanjen, annonsgruppen och annonsen får information om att en enda annons visades och räknar den som en exponering.

Använda undergrupper för att lägga bud mer strategiskt

Du kan dela upp varje produktgrupp i upp till sju nivåer. Du kan ha en produktgrupp för alla produkter i ditt sortiment och välja samma bud för alla. Du kan också ha mindre produktgrupper ordnade efter varumärke eller produktkategori. Tänk på att du inte kan lägga bud på en produktgrupp som har delats upp i underkategorier. Budet gäller hela den övergripande produktgruppen. Läs om rekommenderade metoder för Shopping-kampanjer

Varje annonsgrupp i en Shopping-kampanj kan innehålla upp till 5 000 produktgrupper.

Obs! När du redigerar produktgruppens sökväg kan du ladda upp valfritt värde. Vi rekommenderar dock att du använder värdet på attribut som finns i ditt Merchant Center-flöde. När du har utfört en massredigering kan du se efter på fliken Produktgrupper om produkterna är kvalificerade att visas.

Attribut för underkategorier av produktgrupper

Produktgrupper kan endast definieras med följande attribut, som du anger i din produktdata i Google Merchant Center:

• Varu-id: Identifieraren för varje produkt. Läs mer
  • Varumärke: Namnet på en produkttillverkare (till exempel Google). Varumärket ska vara tydligt synligt på framsidan av produktförpackningen eller etiketten. Läs mer
  • Kategori: Ett attribut enligt Googles produktklassificering. Exempel på kategoristräng: Mode och accessoarer > Kläder > Klänningar. Tecknet ”>” anger de hierarkiska nivåer i produktkategorin som kan användas för att dela upp produktgrupper. Om du inte anger någon kategori kan det hända att vi tilldelar en automatiskt. Ibland kanske Google finjusterar en kategori ytterligare efter att den har skickats in. Vi gör vårt bästa för att det ska bli rätt, men ibland kan det hända att vissa produkter hamnar i fel kategori. Läs mer
  • Produkttyp: Ett attribut som du tilldelar utifrån din egen kategorisering. Ett exempel på en produkttypsträng är Hem och trädgård > Köks- och husgeråd > Hushållsapparater > Kylskåp. Tecknet ”>” anger de hierarkiska nivåer i produkttypen som kan användas för att dela upp produktgrupper. Produkttyper kan delas upp i högst fem undergrupper. Läs mer
  • Anpassade etiketter: Du kan ange upp till fem anpassade etiketter i din produktdata. (Exempel på etiketter: säsongsbetonat, bästsäljare). Läs mer
  • Skick: Produktens skick (exempel: ny, begagnad, restaurerad). Läs mer
  • Kanal: Var dina produkter säljs, antingen Lokalt i en fysisk butik eller Online via en webbutik. Läs mer
  • Kanalexklusivitet: Huruvida produkterna säljs lokalt, online eller via båda kanaler. Läs mer
Obs! När du ändrar attributen för ditt flöde, till exempel delar upp produktgrupperna i en Shopping-kampanj, tillämpas ändringarna inte automatiskt på produktgrupperna. Du måste uppdatera produktgrupperna i annonsgruppen för att ändringen ska få effekt.

Anvisningar

Dela in en produktgrupp i mindre grupper

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Öppna kampanjsidan genom att klicka på Kampanjer på sidmenyn.
  3. Klicka på kampanjen som innehåller de produktgrupper du vill redigera.
  4. Klicka på annonsgruppen som innehåller de produktgrupper du vill redigera.
  5. Öppna produktgruppsidan genom att klicka på Produktgrupper på sidmenyn.
  6. Leta reda på produktgruppen som du vill dela in i undergrupper och klicka på + vid namnet. Du kan till exempel klicka på + vid produktgruppen Alla produkter.
  7. Klicka på rullgardinsmenyn vid Dela upp [namn på produktgrupp] och välj en produktegenskap för den nya produktgruppen.

• Exempel: Du kanske ser Dela upp Alla produkter efter kategori. Det betyder att du delar upp produktgruppen Alla produkter efter en valfri kategori.
    • Om du vill definiera produktgruppen med fler än ett attribut ska du först göra klart den aktuella undergruppen. Följ sedan anvisningarna ovan igen.
  8. När du har valt ett uppdelningsattribut visas en lista med möjliga undergrupper. Klicka på kryssrutan vid de undergrupper som du vill lägga till i produktgruppen.

• Exempel: Om du säljer skor och väljer Kategori kan det visas undergrupper för Sandaler, Finskor och Stövlar.
  9. För vissa attribut kan du lägga till värdet på undergruppen manuellt. Så här lägger du till undergrupper:

• Klicka på Lägg till värden i grupp manuellt längst ned till vänster i fönstret.
    • Ange sedan ett värde per rad och klicka på Bekräfta.
  10. Klicka på Fortsätt granska bud när du är klar med undergrupperna. Nu kan du granska och redigera bud för alla nya produktgrupper. Om du i stället klickar på Spara utan att granska bud används standardbudet för produktgruppen som du delade upp i undergrupper.

• Exempel: Du delade upp Alla produkter i två nya produktgrupper, Nya och Begagnade. Standardbudet för de produktgrupperna blir samma som för Alla produkter om du inte redigerar buden. Klicka på Fortsätt granska bud om du vill ändra buden nu. Det går också bra att ändra buden när som helst på produktgruppssidan.
  11. Om du klickade på Fortsätt granska bud kan du ange bud för varje produktgrupp i kolumnen Nytt högsta CPC.
  12. Klicka på Spara för att bekräfta undergrupperna och buden.
Redigera eller ta bort en befintlig undergrupp
  1. Öppna annonsgruppsidan genom att klicka på Annonsgrupper på sidmenyn.
  2. Klicka på annonsgruppen som innehåller de produktgrupper du vill redigera.
  3. Öppna produktgruppsidan genom att klicka på Produktgrupper på sidmenyn.
  4. Leta reda på produktgruppen som du vill redigera och klicka på pennikonen.
  5. Vid Dela upp [namn på produktgrupp] väljer du ett produktattribut som du vill använda för undergruppen.
  6. Markera kryssrutan vid värdena som du vill lägga till i produktgruppen. Klicka på X vid värdena som du vill ta bort från produktgruppen.
  7. Klicka på Fortsätt granska bud när du är klar med redigeringen av undergrupperna. Nu kan du granska och redigera bud för alla nya produktgrupper. Om du i stället klickar på Spara utan att granska bud används standardbudet för produktgruppen som du delade upp i undergrupper.

• Exempel: Du delade upp Alla produkter i två nya produktgrupper, Nya och Begagnade. Standardbudet för produktgrupperna Nya och Begagnade blir samma som för Alla produkter om du inte redigerar buden. Klicka på Fortsätt granska bud om du vill ändra buden nu. Det går också bra att ändra buden när som helst på produktgruppssidan.
  8. Om du klickade på Fortsätt granska bud kan du ange bud för varje produktgrupp i kolumnen Nytt högsta CPC.
  9. Klicka på Spara för att bekräfta undergrupperna och buden.

Obs! När produkter utesluts från produktgrupper kan de fortsätta få exponeringar och klick i 48 timmar. Därför kan produktgrupper ha kvar och reflektera retroaktiv information. I sådana fall kan du se data om uteslutna produkter i rapporterna.

Ange hur du vill visa dina produktgrupper

Du kan ändra hur du visar dina produktgrupper genom att växla mellan vilka som ska visas överst på annonsgruppens produktgruppsida. Du kan massredigera produktgruppernas högsta CPC-bud i endera vyn.

Vyn Hierarchy viewvisar produktgruppernas struktur. Använd den här vyn när du vill lägga till och ta bort underkategorier i annonsgruppen.

Vyn List view visar alla produktgrupper i en lista. Den här vyn är praktisk när du vill sortera produktgrupperna efter kolumn eller se en översikt över resultaten för varje produktgrupp. Du kan inte dela upp grupperna ytterligare här.

Om du har markerat produktgrupper i en vy och växlar till en annan fortsätter produktgrupperna att vara markerade i den nya vyn.

Filtrera produktgrupper

Filtrera produktgrupperna när du vill söka efter de uppgifter som du är mest intresserad av, som klick, konverteringar och genomsnittlig kostnad per klick (CPC). När du har skapat ett filter kan du spara det så att du enkelt kommer åt det vid ett senare tillfälle.

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Öppna kampanjsidan genom att klicka på Kampanjer på sidmenyn.
  3. Klicka på kampanjen som innehåller de produktgrupper du vill redigera.
  4. Klicka på annonsgruppen som innehåller de produktgrupper du vill redigera.
  5. Öppna produktgruppsidan genom att klicka på Produktgrupper på sidmenyn.
  6. Klicka på filterknappen Filteröverst i produktgruppstabellen
  7. Välj filtervillkor i avsnittet som visas. Tabellen uppdateras automatiskt och visar all data som matchar filtret.

• Du kan ange flera villkor i ett och samma filter. Klicka på filteravsnittet för att lägga till ett nytt villkor när du är klar med det första villkoret. Du kan ta bort ett villkor genom att klicka på X vid villkoret.
    • För att spara filtret för framtida bruk klickar du på Spara filter och skriver ett namn. Sedan kan du välja det när du ställer in filtervillkor.
  8. Om du vill återgå till en ofiltrerad tabellvy klickar du på X​STRONG i filteravsnittet.