Een Shopping-campagne met productgroepen beheren

Binnen de advertentiegroep van een Shopping-campagne gebruikt u uw voorraad om biedingen te plaatsen met productgroepen in plaats van met zoekwoorden. Een productgroep is gewoon een door uzelf bepaalde subset van uw voorraad en voor alle producten in die groep geldt hetzelfde bod.

In dit artikel wordt beschreven hoe u productgroepen maakt. Ook wordt er uitgelegd hoe u groepen kunt bewerken en verwijderen.

Informatie over productgroepen

Eén advertentiegroep

De eerste keer dat u een Shopping-campagne maakt, beschikt u over één advertentiegroep met daarin één productgroep met de naam 'Alle producten'. Deze groep bevat uw volledige voorraad. We adviseren u uw voorraad onder te verdelen in kleinere groepen, zodat biedingen specifieker kunnen worden afgestemd op uw advertentiedoelen.

Productgroepen gebruiken voor bieden en rapportage

• Bieden: u kunt biedingen voor elke productgroep instellen en aanpassen zo vaak u maar wilt of een productgroep uitsluiten van uw campagne.
  • Rapportage: voor slimme Shopping-campagnes kunnen rapportagestatistieken voor het tabblad Productgroepen verschillen in vergelijking met de tabbladen Campagne, Advertentiegroep of Advertenties. Dit komt omdat het tabblad Productgroepen alleen rapportage over gegevens op productniveau bevat.
    • Als een Shopping-advertentie bijvoorbeeld veel producten in een afzonderlijke advertentieruimte weergeeft, genereert elk product een vertoning. De campagne, de advertentiegroep en de advertentie 'weten' echter dat er slechts één advertentie is weergegeven en tellen deze als één vertoning.

Productgroepen onderverdelen om strategischer te bieden

Voor elke productgroep is een onderverdeling tot 7 niveaus in elke gewenste volgorde mogelijk. Zo kunt u een productgroep hebben voor al uw producten en daarop steeds hetzelfde bedrag bieden. Anderzijds kunt u ook kleinere productgroepen hebben die zijn ingedeeld per merk of productcategorie. Houd er rekening mee dat u geen bod kunt instellen voor een productgroep die is onderverdeeld. U stelt biedingen in voor de productgroepen zonder onderverdelingen. Meer informatie over best practices voor Shopping-campagnes

Elke advertentiegroep in een Shopping-campagne kan tot 5000 productgroepen hebben.

Opmerking: Als u het pad van de productgroep bewerkt, kan elke waarde worden geüpload. We raden u aan de waarde te gebruiken van kenmerken in uw Merchant Center-feed. Nadat u bulkwijzigingen heeft aangebracht, wordt op het tabblad Productgroepen aangegeven of producten in aanmerking komen voor weergave.

Beschikbare kenmerken voor onderverdelingen van productgroepen

Productgroepen kunnen alleen worden gedefinieerd aan de hand van deze kenmerken, afkomstig uit uw productgegevens in Google Merchant Center.

• Artikel-ID: De ID voor elk product. Meer informatie
  • Merk: De naam van de fabrikant van een product (voorbeeld: Google). Het merk moet duidelijk zichtbaar zijn op de voorkant van de verpakking of het label van het product. Meer informatie
  • Categorie: Een op de Google-producttaxonomie gebaseerd kenmerk. Voorbeeld van een categoriereeks: Kleding en accessoires > Dameskleding > Jurken. In uw productgegevens bepalen de tekens ">" de hiërarchische niveaus in de productcategorie die u kunt in gebruiken om een onderverdeling van productgroepen te maken. Als u geen categorie indient, gebeurt dit mogelijk automatisch. Er zijn gevallen waarin een ingediende categorie verder door Google wordt verfijnd. Hoewel we ons uiterste best doen, kan het gebeuren dat producten verkeerd worden gecategoriseerd. Meer informatie
  • Producttype: Een kenmerk dat u toewijst op basis van uw eigen categorisatie. Voorbeeld van een categoriereeks: Huis en tuin > Keuken en koken > Keukenapparatuur > Koelkasten. In uw productgegevens bepalen de tekens ">" de hiërarchische niveaus in het producttype die u kunt in gebruiken om een onderverdeling van productgroepen te maken. Producttypen kunnen maximaal 5 keer worden onderverdeeld. Meer informatie
  • Aangepaste labels: In de productgegevens kunt u maximaal 5 aangepaste labels maken. Voorbeelden van labelwaarden: seizoensgebonden, bestseller. Meer informatie
  • Staat: De staat van een product (nieuw, gebruikt of opgeknapt). Meer informatie
  • Kanaal: Waar uw producten worden verkocht, lokaal in een fysieke winkel of online via een e-commercewinkel. Meer informatie
  • Exclusiviteit van kanaal: Geeft aan of uw producten lokaal of online of via beide kanalen worden verkocht. Meer informatie
Opmerking: Als u de kenmerken van uw feed wijzigt, bijvoorbeeld als u uw productgroepen in een Shopping-campagne onderverdeelt, worden die wijzigingen niet automatisch toegepast op uw productgroepen. U moet de productgroepen binnen de advertentiegroep updaten om die nieuwe wijziging te weerspiegelen.

Instructies

Een productgroep onderverdelen

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in het paginamenu op Campagnes om naar de campagnepagina te gaan.
  3. Klik op de campagne met de productgroepen die u wilt bewerken.
  4. Klik op de advertentiegroep met de productgroepen die u wilt bewerken.
  5. Klik in het paginamenu op Productgroepen om naar de pagina met productgroepen te gaan.
  6. Ga naar de productgroep die u wilt onderverdelen en klik op + naast de naam van deze productgroep. U kunt bijvoorbeeld op de + naast de productgroep Alle producten klikken.
  7. Klik in het venster op het dropdownmenu naast '[Naam van productgroep] onderverdelen op basis van' en kies een productkenmerk om de nieuwe productgroep te definiëren.

• Voorbeeld: 'Alle producten onderverdelen op basis van categorie' kan bijvoorbeeld worden weergegeven. Dit betekent dat u de productgroep Alle producten gaat onderverdelen op basis van een door u gekozen categorie.
    • Als u meer dan één kenmerk wilt gebruiken om uw productgroep te definiëren, rondt u het huidige onderverdelingsproces af en herhaalt u de bovenstaande stappen.
  8. Nadat u het kenmerk heeft geselecteerd op basis waarvan u de onderverdeling wilt maken, ziet u een lijst met mogelijke onderverdelingen. Klik naast elke mogelijke onderverdeling op het selectievakje om de onderverdeling toe te voegen aan uw productgroep.

• Voorbeeld: Als u schoenen verkoopt en Categorie selecteert, worden mogelijk deze onderverdelingen getoond: Sandalen, Pumps en Laarzen.
  9. Voor bepaalde kenmerken kunt u de waarde voor de onderverdeling handmatig toevoegen. Zo voegt u onderverdelingen handmatig toe:

• Klik linksonder in het venster op Waarden handmatig bulksgewijs toevoegen.
    • Voer vervolgens één waarde per regel in en klik op Bevestigen.
  10. Klik op Doorgaan om biedingen te controleren als u klaar bent met het maken van onderverdelingen. U kunt de ingestelde biedingen voor nieuwe productgroepen die u heeft gemaakt, controleren en bewerken. Als u in plaats daarvan op Opslaan zonder biedingen te controleren klikt, wordt voor nieuwe productgroepen die u heeft gemaakt, het standaardbod gebruikt van de productgroep die u heeft onderverdeeld.

• Voorbeeld: U heeft Alle producten onderverdeeld in 2 nieuwe productgroepen: de staat nieuw en de staat tweedehands. Het standaardbod voor die productgroepen is hetzelfde als voor Alle producten, tenzij u ze bewerkt. U kunt op 'Doorgaan om biedingen te controleren' klikken om wijzigingen aan te brengen. Ook kunt u de biedingen later op elk moment wijzigen op de pagina met productgroepen.
  11. Als u op Doorgaan om biedingen te controleren heeft geklikt, kunt u de biedingen voor elke productgroep instellen via de kolom Nieuwe max. CPC.
  12. Klik op Opslaan om de onderverdelingen en biedingen voor uw productgroep te bevestigen.
Een bestaande onderverdeling van een productgroep bewerken of verwijderen
  1. Klik in het paginamenu op Advertentiegroepen om naar de pagina met advertentiegroepen te gaan.
  2. Klik op de advertentiegroep met de productgroepen die u wilt bewerken.
  3. Klik in het paginamenu op Productgroepen om naar de pagina met productgroepen te gaan.
  4. Ga naar de productgroep die u wilt bewerken en klik op het potloodpictogram.
  5. Selecteer naast '[naam van productgroep] onderverdelen op basis van' het productkenmerk waarmee u de onderverdeling wilt maken.
  6. Vink het selectievakje aan van de waarden die u wilt toevoegen aan de productgroep. Klik op de X naast de waarden die u uit de productgroep wilt verwijderen.
  7. Klik op Doorgaan om biedingen te controleren als u klaar bent met de bewerking van onderverdelingen. U kunt de ingestelde biedingen voor nieuwe productgroepen die u heeft gemaakt, controleren en bewerken. Als u in plaats daarvan op Opslaan zonder biedingen te controleren klikt, wordt voor nieuwe productgroepen die u heeft gemaakt, het standaardbod gebruikt van de productgroep die u heeft onderverdeeld.

• Voorbeeld: U heeft Alle producten onderverdeeld in 2 nieuwe productgroepen: de staat nieuw en de staat tweedehands. Het standaardbod voor die productgroepen is hetzelfde als voor Alle producten, tenzij u ze bewerkt. U kunt op 'Doorgaan om biedingen te controleren' klikken om wijzigingen aan te brengen. Ook kunt u de biedingen later op elk moment wijzigen op de pagina met productgroepen.
  8. Als u op Doorgaan om biedingen te controleren heeft geklikt, kunt u de biedingen voor elke productgroep instellen via de kolom Nieuwe max. CPC.
  9. Klik op Opslaan om de onderverdelingen en biedingen voor uw productgroep te bevestigen.

Opmerking: Uitgesloten producten uit productgroepen kunnen nog 48 uur lang vertoningen en klikken krijgen. Daarom kunnen conversiegegevens voor productgroepen worden bewaard en met terugwerkende kracht in de toekomst worden gebruikt. In dergelijke gevallen vindt u gegevens over uitgesloten producten in de rapporten.

Kiezen hoe uw productgroepen worden getoond

U kunt de weergave van uw productgroepen wijzigen door te schakelen tussen de weergaven die bovenaan de pagina met productgroepen van uw advertentiegroep staan. In beide weergaven kunt u bulkbewerkingen doorvoeren in de max. CPC-biedingen voor de productgroepen.

In de weergave Hierarchy view wordt de structuur van de productgroepen getoond. Gebruik deze weergave wanneer u onderverdelingen binnen uw advertentiegroep wilt toevoegen of verwijderen.

In de weergave List view worden alle productgroepen als een lijst getoond. Deze weergave is handig wanneer u uw productgroepen op kolom wilt sorteren of een overzicht wilt bekijken van de prestaties van elk van uw productgroepen. In deze weergave kunt u geen onderverdelingen maken.

Als u productgroepen in de ene weergave selecteert en daarna overschakelt naar de andere, blijven de productgroepen geselecteerd in de nieuwe weergave.

Productgroepen filteren

Filter uw productgroepen om te zoeken naar de gegevens waarin u het meest bent geïnteresseerd, zoals klikken, conversies of de gemiddelde kosten per klik (CPC). Nadat u een filter heeft gemaakt, kunt u het opslaan, zodat u het filter later snel kunt terugvinden en gebruiken.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in het paginamenu op Campagnes om naar de campagnepagina te gaan.
  3. Klik op de campagne met de productgroepen die u wilt bewerken.
  4. Klik op de advertentiegroep met de productgroepen die u wilt bewerken.
  5. Klik in het paginamenu op Productgroepen om naar de pagina met productgroepen te gaan.
  6. Klik bovenaan de tabel met productgroepen op de knop Filteren Filter.
  7. Selecteer de voorwaarden voor het filter in het getoonde gedeelte. De tabel wordt automatisch geüpdatet en toont de gegevens op basis van uw filter.

• U kunt meerdere voorwaarden voor een filter selecteren. Klik nadat u een voorwaarde heeft toegevoegd in het filtergedeelte om er nog een toe te voegen. Als u een voorwaarde wilt verwijderen, klikt u op de X naast de voorwaarde.
    • Als u het gemaakte filter wilt opslaan, klikt u op de knop Filter opslaan en voert u een naam voor het filter in. Het opgeslagen filter is nu beschikbaar als u filtervoorwaarden selecteert.
  8. Klik op X in het filtergedeelte om terug te gaan naar een ongefilterde weergave van de tabel.