Allt du behöver veta om onlinemarknadsföring

Använda Google Ads för onlinemarknadsföring

Nu känner du till onlinemarknadsföringens grunder och fördelar och har bedömt hur förberedd din webbplats är. Då är det dags att titta närmare på Googles onlineannonsprogram Google Ads och fundera på om det passar dig.

Search advertising process

Så fungerar Google Ads

Din annons kan visas när användare söker med termer som har anknytning till din produkt eller tjänst eller besöker en webbplats vars innehåll är relaterat till din verksamhet. Hur går det till?

Sökorden kopplar dig till kunder

Sökord är ord och fraser som du väljer när du skapar din Google Ads-kampanj. Det är termer som du tror att potentiella kunder använder när de söker efter dina produkter eller tjänster.

Genom att matcha sökorden med annonserna du skapar, kan de visas när en person söker med liknande termer eller besöker en webbplats med relaterat innehåll.

Om du till exempel har en blomsterbudfirma kan du koppla sökordet leverans av blommor till en annons om leverans av färska blommor. När någon söker på Google med frasen leverans av blommor eller en liknande term kan din annons visas bredvid Googles sökresultat eller på andra webbplatser som har anknytning till leverans av blommor.

Delta i annonsauktionen

Hur bestämmer Google Ads vilka annonser som ska visas? Allt sker i en blixtsnabb annonsauktion som äger rum varje gång någon söker på Google eller besöker en webbplats som visar Google Ads-annonser.

Steps in an Google ads auction

Google Ads beräknar ett resultat som kallas annonsrankning. Det används för att avgöra om dina annonser är kvalificerade att visas och i så fall var på sidan de visas i förhållande till andra annonser. I varje auktion beräknas din annonsrankning först en gång för att avgöra om din annons är kvalificerad att visas och sedan en andra gång för att avgöra var din annons rankas i förhållande till andra kvalificerade annonser. När din annons deltar i en auktion kan annonsrankningen ändras beroende på flera olika faktorer, bland annat konkurrensen, sökningens sammanhang och annonskvaliteten vid det tillfället. Annonsrankningen bygger i princip på sex faktorer:

• ditt bud – När du ställer in ett bud anger du det maxbelopp som du är villig att betala för ett klick på din annons. Ofta betalar du mindre än så, och du kan ändra budet när som helst.
  • Kvaliteten på dina annonser och din målsida – Google Ads kontrollerar också hur relevant och användbar din annons och webbplatsen dit den länkar är för kunden. Annonsens kvalitet anges i form av ett kvalitetsresultat som du kan bevaka – och försöka förbättra – i ditt Google Ads-konto.
  • Gränsvärden för annonsrankning – För att säkerställa annonser med hög kvalitet anger vi minimigränser för kvalitet som annonserna måste uppnå för att visas.
  • Konkurrenstryck under auktion – Om två annonser som konkurrerar om samma position har liknande annonsrankning har båda likartade möjligheter att vinna positionen. När luckan i annonsrankning mellan två annonsörers annonser ökar har den högre rankade annonsen större chans att vinna, men kan även betala en högre kostnad per klick för detta.
  • Söksammanhang – Sammanhanget i annonsauktionen är viktig. När vi beräknar annonsrankningen kontrollerar vi de angivna söktermerna, var användaren befinner sig vid sökningen, vilken typ av enhet hen använder (till exempel mobil enhet eller dator), tidpunkten för sökningen, söktermernas art, andra annonser och sökresultat som visas på sidan samt andra användarsignaler och användarattribut.
  • Förväntad effekt av annonstillgångar och övriga annonsformat – När du skapar din annons kan du välja att lägga till ytterligare information i annonsen, som telefonnummer eller länkar till särskilda sidor på din webbplats. Detta kallas annonstillgångar. Google Ads bedömer hur annonsresultatet påverkas av annonstillgångarna och övriga annonsformat som du använder.

Vad du slutligen betalar

Med CPC-budgivning (kostnad per klick) debiteras du bara när någon klickar på din annons och besöker din webbplats. Du anger vilket maxbelopp du är villig att betala för ett klick på din annons (högsta CPC-bud), men det kan hända att du betalar mindre än så.

Du har kontroll över din Google Ads-budget. Du bestämmer det genomsnittliga belopp du vill betala varje dag. De dagar då din annons får fler klick låter Google Ads dig utnyttja upp till två gånger din genomsnittliga dagliga budget, så att du inte går miste om värdefulla klick. Under en månad debiteras du dock aldrig mer än din genomsnittliga dagliga budget multiplicerat med det genomsnittliga antalet dagar i en månad (30,4).

Om en kampanj pausas mitt i månaden eller av någon annan anledning inte visas hela månaden kan det uppstå avvikelser mellan din genomsnittliga dagliga budget och det totala belopp vi debiterar.

För kampanjer där du betalar för konverteringar kan utgifterna per dag bli dubbelt så höga som din genomsnittliga dagliga budget.

Nu vet du hur Google Ads fungerar. Då är det dags att se om det passar dig.

Vilket alternativ för onlinemarknadsföring passar dig?

När du annonserar med Google Ads investerar du ekonomiskt i ditt företag. Men det krävs mer än pengar för att bli framgångsrik. Du måste dessutom investera i tid och regelbundet bevaka ditt Google Ads-konto och justera det tills du är nöjd med avkastningen på din investering.

Här beskriver vi vad som krävs för att hantera ett framgångsrikt Google Ads-konto. Oroa dig inte om du inte tycker att du kan lägga så mycket tid eller pengar som krävs på Google Ads. Vi berättar även om andra tjänster från Google som exponerar ditt företag för rätt kunder utan att spräcka plånboken.

Investering i tid

Planera att logga in på ditt Google Ads-konto minst en gång i veckan. Hur mycket tid du behöver lägga på att hantera ditt konto varierar, men budgetera för mellan 30 minuter och en timme varje vecka, då du ser efter hur det går för dina annonser och sökord och gör justeringar som kan ge bättre resultat.

Precis som med allt som är nytt kanske arbetet tar lite längre tid i början innan du är van. Vi rekommenderar att du fortsätter med de två andra guiderna i den här serien. De visar hur du skapar den rätta Google Ads-kampanjen för dina mål och hur du följer upp och förbättrar resultaten så snabbt som möjligt.

Har du inte tid att se till att du får valuta för pengarna? Då kan du prova något av de här tidsbesparande alternativen:

Låt smarta kampanjer göra jobbet åt dig

Att sköta ett företag är ett heltidsjobb, och smarta kampanjer ger dig tid att göra just det. Med dem hanteras dina onlineannonser automatiskt och din budget utnyttjas maximalt. Berätta bara vilken typ av produkt eller tjänst du säljer, skriv din annons och ange en budget. Resten sköter vi. Läs mer om smarta kampanjer.

Kom igång med smarta kampanjer.

REGISTRERA DIG

Hitta en certifierad användare som kan hantera ditt konto

Google Partners badge image Överväg att låta en Google Partner hantera ditt Google Ads-konto åt dig. Google Partners är byråer, marknadsförare och onlineexperter som har certifierats av Google i att hantera Google Ads-konton.

Google har tusentals partners över hela världen. Du kan söka efter en partner via namn eller utifrån din plats, annonseringsbudget eller typ av tjänst som du vill få hjälp med. Läs mer om hur du hittar rätt Google Partner.

Investering i pengar

Inga goda investeringar ger avkastning från första stund. Det är samma sak med Google Ads. Lägg undan budgetmedel för onlinemarknadsföring redan från början.

Med Företagsprofil kan du visa ditt företag på Google Maps utan kostnad

Om du inte är redo att avsätta medel eller bara vill att ditt företag ska exponeras mer på Google kan du prova Företagsprofil.

Med den här kostnadsfria tjänsten kan du skapa och hantera dina företagsuppgifter på Google Maps så att kunder ser ditt företag när de söker på Google. Din företagsinformation kan dessutom visas på Google.se, Google Maps och Google Earth när människor söker efter ditt företagsnamn eller din kategori. Läs mer om Företagsprofil.

Vill du fortsätta med Google Ads? Utmärkt! Läs nästa guide i serien: Skapa en kampanj som når nya kunder.

Gå till nästa guide