Allt du behöver veta om onlinemarknadsföring

Är din webbplats redo att leverera resultat?

Med onlinemarknadsföring kan du dra besökare till din webbplats, men är webbplatsen utformad på ett sådant sätt att besökarna blir kunder? Det ska vi ta reda på nu.

Öppna webbplatsen i ett separat webbläsarfönster. Följ sedan den här checklistan och ta reda på om den håller måttet.

What makes a good website

1. Har din webbplats en tydlig och intresseväckande rubrik?

Med en tydlig rubrik ser kunderna snabbt att de har hamnat rätt. Då är chansen större att de stannar kvar längre på webbplatsen och gör det du vill att de ska göra.

2. Är din webbplats tillräckligt snabb på mobila enheter?

För att din webbplats ska göra besökare till kunder behöver den fungera snabbt på mobila enheter, från smartphones till bärbara datorer. Se hur den klarar sig när det gäller mobil snabbhet och ta reda på hur du kan förbättra den:

Testa din webbplats

3. Innehåller din webbplats tydlig information om fördelarna med din produkt eller tjänst?

När besökarna kommer till din webbplats, vill du att de ska se direkt varför de ska stanna kvar. Se till att fördelarna är lätta att läsa. Punktlistor är perfekt.

4. Innehåller din webbplats bilder eller video?

Intresseväckande inslag som foton, video eller grafik är tilltalande för kunderna, och ett effektivt sätt att presentera din produkt eller tjänst. Men det finns gränser. För mycket media kan göra webbplatsen långsam och trög. Du vill inte att besökarna lämnar webbplatsen innan de har sett den viktigaste informationen.

5. Innehåller din webbplats en tydlig uppmaning?

Uppmaningen berättar för kunderna exakt vad du vill att de ska göra på din webbplats och hur de ska göra det. Du kan till exempel ha en ”Köp nu”-knapp med en länk till en transaktionssida, eller meddelandet ”Ring i dag” bredvid ett telefonnummer.

När du är tydlig med vad du vill att besökarna ska göra på din webbplats, är chansen större att de gör det.

6. Är det enkelt att hitta företagets kontaktuppgifter på din webbplats?

När du gör det enkelt för kunderna att nå dig, stärker du förtroendet för ditt företag och ökar transparensen gentemot kunderna.

Här kommer fler förslag på hur du kan stärka kundernas förtroende för ditt företag:

• Visa kundrekommendationer eller andras positiva omdömen om ditt företag.
  • Var öppen med information om ditt företag och beskriv tydligt vad verksamheten går ut på.
  • Om du begär att besökarna ska uppge personliga uppgifter, ska det framgå tydligt varför du behöver informationen och hur du kommer att använda den.
  • Om du visar annonser på din webbplats, ska du vara noga med att skilja annonser och sponsrade länkar från övrigt innehåll på webbplatsen.
7. Vad är det viktigaste du vill att besökarna ska se på din webbplats? Är det enkelt för dina förstagångsbesökare att hitta den informationen?

En överskådlig webbplats är en nödvändighet om du vill att dina potentiella kunder ska köpa din produkt eller tjänst.

Här kommer fler tips på hur du skapar en effektiv webbplats:

• Placera viktig information högst upp på sidan – Gör det enkelt för besökarna att hitta det viktigaste innehållet. Se till att det är synligt så fort de öppnar sidan, så att de inte behöver bläddra ned för att se det.
  • Tänk på små skärmar – Numera handlar det inte bara om datorer. Dina kunder växlar mellan olika enheter, som mobiltelefoner och surfplattor, under dagen. Ju mindre skärmen är, desto svårare kan det vara att hitta det de letar efter. Med en webbplats som automatiskt anpassas till användarens enhet, hittar alla webbplatsbesökare det de letar efter oavsett vilken enhet de använder.
  • Gör navigeringen enkel – Se till att webbplatsen är ren, tydlig och enkel genom att
    • begränsa antalet navigeringslänkar
    • undvika popup-fönster och andra funktioner som kan störa navigeringen på webbplatsen
    • se till att webbplatsen går snabbt att läsa in, så att besökarna inte trycker på bakåtknappen innan de ens har kommit fram.
  • Ta med snabblänkar till mer information – Gör det enkelt att hitta länkar till ytterligare information om din produkt eller tjänst, till exempel i form av en väl synlig ”Läs mer”-länk.
8. Syns ditt företag på andra ställen online utöver webbplatsen, till exempel med kostnadsfria företagsuppgifter i en företagsprofil eller på sociala medier?
Building your online presence

Webben är gigantisk, och därför behöver ditt företag en stark onlinenärvaro som inte är begränsad till bara webbplatsen. Då får företag större exponering och du kan nå fler kunder.

Skapa en kostnadsfri företagsprofil med dina företagsuppgifter, om du inte redan har gjort det. Då visas aktuell information om ditt företag på Google Sök, Google Maps och Google+, så att kunderna hittar dig och kan kommunicera med dig oavsett vilken enhet de använder.

Använd dig av kostnadsfria sociala medier och tjänster där du kan skapa en företagssida eller lägga upp dina företagsuppgifter.

Hur gick det för dig? Om du svarade nej på någon av frågorna, bör du överväga att uppdatera din webbplats. Då ger du dina kunder en bättre upplevelse och får ut så mycket som möjligt av din investering i Google Ads.

Läs mer om hur du kan förbättra din webbplats och få bättre resultat. Kontakta en Google Ads-expert om du vill få kostnadsfri rådgivning om din webbplats och få hjälp med att komma igång med Google Ads.