Tulosten mittaaminen

Kun kampanja on luotu, on aika siirtyä mittaamaan mainosten tuloksia. Voit analysoida tilin, kampanjan ja mainosryhmien perustietoja Google Adsin datan ja erilaisten raporttien avulla. Saatavana on myös laajempia raportteja, joista näet muutakin kuin klikkaus- ja impressiomäärät. Niiden avulla voit selvittää, miten Google Ads vaikuttaa liiketoimintaasi.

Datan valitseminen

Mieti, minkä tilastotietojen avulla voit mitata Google Ads ‑tavoitteidesi saavuttamista parhaiten. Sitten voit valita tilastotaulukkoon haluamasi datan ja tutkia, millaisia tuloksia kampanjat, mainosryhmät, mainokset ja avainsanat ovat tuottaneet. Kun tuot näkyviin vain kiinnostavan datan, myös kampanjanhallinta helpottuu ja nopeutuu.

Voit muokata näkemääsi dataa esimerkiksi muuttamalla aikavälejä, sarakkeita, segmenttejä, suodattimia ja kaavioita. Katsotaan seuraavaksi tarkemmin, miten segmentit auttavat analysoimaan ja parantamaan tuloksia.

Segmenttien avulla voit jakaa datan riveille tärkeimpien tietojen (esim. aikavälin, klikkaustyypin tai laitteen) mukaan. Voit valita useita erilaisia segmenttejä. Käytettävissä olevat vaihtoehdot riippuvat siitä, millä Google Ads ‑tilin välilehdellä olet.

Segmenttejä käytettäessä data kannattaa valmistella valitsemalla haluttu tilitaso (esim. kampanja- tai mainosryhmätaso) ja riittävän pitkä aikaväli, jotta merkityksellistä dataa on riittävästi.

Segmenttien avulla voit saada datasta selville esimerkiksi seuraavia asioita:

• Klikkaustyyppi: Tästä segmentistä näet, mitkä klikkaukset ovat johtaneet sivustokäyntiin, tai puhelinnumerosi klikkaukset, kun mainos on näkynyt mobiililaitteella (näitä kutsutaan myös "soita klikkaamalla" ‑mainoksiksi).
  • Laite: Käytä tätä segmenttiä, kun haluat vertailla tehokkuutta eri laitteissa eli tietokoneissa, mobiililaitteissa ja tableteissa, joissa on kaikilla toiminnoilla varustetut selaimet. Näin voit selvittää, saatko mainoksillesi paremman sijoitetun pääoman tuottoprosentin jollain tietyllä laitteella.
  • Yläosa vs. muu: Tästä segmentistä näet, missä kohtaa Googlen hakutulossivuja ja hakukumppaneiden sivuja mainoksesi on näkynyt. Sen avulla voit optimoida Hakukampanjasi niin, että mainokset näkyvät niissä kohdissa sivua, jotka tuottavat parhaita tuloksia.
  • Aika: Erittele tulosmuutokset käyttämällä aikasegmenttivaihtoehtoja (päivä, viikko, viikonpäivä, kuukausi, kvartaali tai vuosi). Jos segmentoit datan esimerkiksi päivän mukaan, voit huomata eroja mainosten tuloksissa eri viikonpäivinä ja tehdä kampanjaasi muutoksia sen mukaan.

Kokeile erilaisia segmenttejä nähdäksesi, mitkä niistä tarjoavat hyödyllisintä tietoa mainostesi tuloksista.

Ulottuvuudet-välilehti

Ulottuvuudet-välilehdellä voit katsella koko tilisi, yhden kampanjan tai yhden mainosryhmän dataa. Käytä eri ulottuvuuksia, kuten eri vuorokaudenaikoja tai viikonpäiviä, saadaksesi tarkempaa tietoa mainosten tuloksista ja löytääksesi optimointimahdollisuuksia.

Voit suodattaa datan Ulottuvuudet-välilehdellä esimerkiksi näin:

• Aika: Aikanäkymästä näet, millaisia tuloksia mainosryhmän mainokset ovat tuottaneet tietyllä aikavälillä. Voit esimerkiksi seurata mainoksen tuloksia tunneittain nähdäksesi, miten se on toiminut eri vuorokaudenaikoina. Sitten voit ajoittaa mainokset näkymään silloin, kun ne todennäköisimmin saavat eniten impressioita ja klikkauksia.
  • Maantieteellinen sijainti: Maantieteellinen näkymä ja Käyttäjien sijainnit ‑näkymä ovat myös hyödyllisiä. Voit nähdä, miltä alueilta olet saanut klikkauksia, ja käyttää tietoja aluekohdistuksen tarkentamiseen.
  • Laskeutumissivu: Kohde-URL-näkymästä näet, mille sivulle asiakkaat ovat siirtyneet mainostasi klikattuaan. Varmista, että kussakin mainoksessa käyttämäsi kohde-URL-osoite ohjaa asiakkaat verkkosivustosi osuvimmalle sivulle. Sen tulisi mieluiten olla mainostetun tuotteen tai palvelun oma sivu.
Hakutermiraportti

Hakutermiraportin avulla voit selvittää, mitkä hakutermit ovat käynnistäneet mainoksesi. Raportista näet myös hakujen tulosmittarit.

Voit käyttää hakutermidataa avainsanojen ja mainosten optimointiin esimerkiksi näin:

• Uudet avainsanat: Lisää hyviä tuloksia tuottaneita hakutermejä mainosryhmien avainsanoiksi. Muokkaa myös tarvittaessa hintatarjouksia ja mainostekstejä, jotta voit hyödyntää hakutermien saaman liikenteen mahdollisimman hyvin.
  • Negatiiviset avainsanat: Jos jotkin avainsanat eivät tuota hyvin tai tue tavoitteitasi, lisää ne negatiivisiksi avainsanoiksi. Silloin mainoksesi ei näy ihmisille, jotka etsivät jotain, mitä yrityksesi ei myy. Näin voit lisätä tuottavuuttasi ja hallita tilisi liikennettä paremmin.
  • Vastaavuustyypit: Valitse avainsanoillesi sopivat vastaavuustyypit (laaja, lauseke tai tarkka). Vastaavuustyyppi-sarakkeesta näet, miten tarkasti mainoksia käynnistäneet hakutermit vastaavat tililläsi olevia avainsanoja. Tietojen avulla voit muokata avainsanojen vastaavuustyyppejä, jotta saat mainokset näkymään oikeille asiakkaille.
  • Mainosteksti: Selvitä, mitä potentiaaliset asiakkaat ovat hakeneet tai mistä he ovat olleet kiinnostuneita tehdessään avainsanojasi sisältäviä hakuja. Näin voit tehdä mainostekstistäsi entistäkin osuvamman hakijoiden kannalta.
Parhaat liikkujat ‑raportti

Parhaat liikkujat ‑raportista näet, missä kampanjoissa klikkausten, kustannusten ja konversioiden määrä on muuttunut (noussut tai laskenut) eniten sekä mistä muutokset voivat johtua. Raportissa verrataan kahta peräkkäistä yhtä pitkää aikaväliä ja kerrotaan, missä kampanjoissa ja mainosryhmissä muutokset ovat olleet suurimpia.

Raportin avulla saat selville, mitkä kampanjat ja mainosryhmät vaativat huomiota, ja näet, millainen vaikutus tilille tehdyillä muutoksilla on ollut. Näet raportista myös sen, onko tilin kokonaismittareissa tapahtunut odottamattomia muutoksia. Jos esimerkiksi kustannukset nousevat tai klikkaukset vähenevät, on tärkeää selvittää, mikä sen on aiheuttanut. Vaikka tilin tulosmittarit eivät näyttäisi muuttuvan merkittävästi, tätä raporttia kannattaa tutkia säännöllisesti. Saatat huomata muutoksia, joita et ole havainnut aiemmin.

Pidä mielessä seuraavat asiat:

• Parhaat liikkujat ovat kampanjoita ja mainosryhmiä (enintään 10), jotka ovat muuttuneet eniten jompaankumpaan suuntaan. Mittauksessa huomioidaan muutoksen suuruus prosenttimääräisen muutoksen sijaan.
  • Muutokset huomioidaan vain kertaalleen. Jos kampanjassa on esimerkiksi vain yksi mainosryhmä ja kyseisen mainosryhmän klikkaukset lisääntyvät huomattavasti, myös kampanjan klikkaukset lisääntyvät. Raportissa parhaaksi liikkujaksi lasketaan kuitenkin vain mainosryhmä.
Maksullisten ja orgaanisten raportti

Maksullisten ja orgaanisten raportista näet, kuinka usein sivustosi sivut ovat näkyneet Googlen hakutuloksissa ja mitkä hakulausekkeet ovat käynnistäneet nämä tulokset. Raportin käyttäminen edellyttää, että sivustollasi on Search Console ‑tili, joka on linkitetty Google Ads ‑tiliisi.

Raportin avulla voit selvittää, miten maksulliset ja orgaaniset hakutulokset toimivat yhdessä ja auttavat tavoittamaan hakujen tekijöitä. Lisäksi voit tunnistaa uusia, mahdollisesti arvokkaita avainsanoja ja saada kokonaiskäsityksen siitä, miten hyvin verkkonäkyvyytesi tuottaa katselukertoja ja klikkauksia.

Alla on kerrottu joitain maksullisten ja orgaanisten raportin käyttötapoja.

Uusien avainsanojen etsiminen

Voit etsiä raportin avulla hakulausekkeita, jotka saavat yrityksesi näkymään vain orgaanisissa hakutuloksissa eivätkä käynnistä mainoksia.

• Etsi vain vähän maksullisia impressioita tuottaneet hakulausekkeet lisäämällä suodattimeksi "mainosimpressiot = 0" tai "mainosimpressiot < X" (jos sinulla on useita tilejä, kaikki orgaaninen hakudata tuodaan jokaiselle tilille).
  • Kun lataat maksullisten ja orgaanisten raportin Google Adsin hallinnoijan tilille, voit etsiä päällekkäisiä orgaanisia hakulausekkeita ja tunnistaa lausekkeita, jotka eivät ole tuottaneet maksullisia impressioita millään tilillä.
  • Voit myös lisätä suodattimen löytääksesi tiettyä tekstiä sisältävät hakulausekkeet. Teksti voi olla esimerkiksi brändisi nimi tai tärkein tuotteesi tai palvelusi.

Näkyvyyden optimointi arvokkaissa kyselyissä

Paranna yrityksesi näkyvyyttä maksullisissa tuloksissa ja seuraa, miten hyviä tuloksia tuottavat hakulausekkeet esiintyvät orgaanisissa hakutuloksissa.

• Tunnista liiketoimintasi kannalta tärkeitä lausekkeita, jotka saavat aikaan vain vähän orgaanista liikennettä, ja kohdista mainokset niihin parantaaksesi yrityksen näkyvyyttä maksullisissa hakutuloksissa.
  • Räätälöi mainostekstisi ja käytä mainoselementtejä, jotta mainokset olisivat entistä hyödyllisempiä ja näkyvämpiä ja erottuisivat paremmin orgaanisista tiedoista.

Muutosten kokonaisvaltainen mittaaminen

Seuraa sivustollesi, hintatarjouksiin, budjetteihin tai avainsanoihin tehtyjen muutosten vaikutuksia maksulliseen, orgaaniseen ja yhdistettyyn liikenteeseen.

• Selvitä, lisääkö vai vähentääkö avainsanahintatarjousten muuttaminen niihin liittyvien hakulausekkeiden tuottamien klikkausten kokonaismäärää. Pyri kasvattamaan arvokkaimpien lausekkeiden aikaansaamaa liikennettä kustannustehokkaasti.
  • Tutki myös sitä, miten mainokset voivat vaikuttaa kokonaistuloksiisi joidenkin lausekkeiden osalta, vertaamalla saman lausekkeen Vain orgaaniset- ja Molemmat näytetään ‑segmenttejä. Selvitä, mitä eroa on lausekekohtaisissa klikkausmäärissä, kun sivulla näkyy kummankin tyyppisiä tai vain toisen tyyppisiä listauksia.
Huutokauppatilastot

Huutokauppatilastot-raportin avulla voit verrata omaa tehokkuuttasi muihin mainostajiin, jotka osallistuvat samoihin huutokauppoihin kuin sinä. Raportista näet, kuinka usein mainoksesi sijoittuvat hakutuloksissa muiden mainostajien mainosten edelle ja miten suuri osuutesi mahdollisista impressioista on verrattuna heidän osuuteensa.

Huutokauppatilastot-raportin avulla voit selvittää, missä asioissa olet onnistunut ja missä on vielä parantamisen varaa. Tämä auttaa tekemään strategisia päätöksiä hintatarjouksista, budjeteista ja avainsanoista. Lisäksi tiedot voivat auttaa tunnistamaan merkittäviä kilpailijoita ja vertaamaan omia ja muiden kilpailijoiden tuloksia.

Esimerkki

Viivin Hakukampanja on ollut käynnissä kuukauden. Dataa on siis jo kertynyt tarpeeksi, jotta Antti voi mitata kampanjan tuloksia ja selvittää, missä on parantamisen varaa. Antti haluaa tietää, miten hyvin Viivin mainokset ovat toimineet eri laitteilla eli tietokoneilla, matkapuhelimilla ja tableteilla.

Antti tutkii kampanjadataa laitesegmentin avulla. Hän huomaa, että matkapuhelimilla näkyneiden mainosten klikkausprosentti on 0,45 % ja että vastaava luku tietokoneilla on 0,25 % ja tableteilla 0,34 %. Datan perusteella Antti korottaa kampanjan mobiiliin kohdistuvaa hintatarjousmuokkausta 30 % mobiililaitteilla tehtäviä hakuja varten.

Lisämateriaalia