Mät dina framgångar

Nu när du har skapat en kampanj är det dags att mäta annonsresultatet. Du kan analysera grundläggande information om kontot, kampanjer och annonsgrupper med hjälp av olika data och rapporter i Google Ads. Det finns också avancerade rapporter som tar upp mer än bara antalet klick eller visningar du får, så att du kan se vilken effekt Google Ads har på din verksamhet.

Anpassa din data

Fundera över vilka Google Ads-mål du vill sätta upp och bestäm vilken statistik som är viktigast för att du ska kunna mäta hur väl du uppnår målen. Sedan kan du anpassa data i statistiktabellen så att du ser hur det går för dina kampanjer, annonsgrupper, annonser och sökord. Anpassa din data så att du bara visar det som är av intresse för dig, vilket också kan göra att det går snabbare och är enklare att hantera dina kampanjer.

Du kan anpassa din data på flera olika sätt – justera datumintervall, kolumner, segment, filter och diagram. Låt oss ta en närmare titt på segment som ett sätt att analysera och förbättra dina resultat.

Med segment kan du dela upp data på rader baserat på den information som är viktigast för dig, som till exempel tid, klicktyp eller enhet. Det finns flera segment som du kan använda, och vilka alternativ som är tillgängliga beror på vilken flik i Google Ads-kontot du har öppnat.

När du använder segment ska du förbereda data genom att välja vilken kontonivå du vill visa datan på (till exempel på kampanj- eller annonsgruppsnivå). Välj också ett datumintervall som är tillräckligt stort för att ge dig meningsfull information.

Exempel på vad du kan utläsa i informationen med hjälp av segment:

• Klicktyp: Se vilka klick som leder till besök på din webbplats, eller till klick på ditt telefonnummer om annonsen visas på en mobil enhet (kallas även klicka för att ringa-annons).
  • Enhet: Jämför resultatet över flera enheter, som datorer, mobila enheter med kompletta webbläsare och surfplattor med kompletta webbläsare. På så sätt kan du ta reda på om du får bättre avkastning på investeringen från annonser som visas på en viss typ av enhet.
  • Högst upp kontra annan: Ta reda på var din annons visades på Googles sökresultatsidor och på sidor som tillhör sökpartner. Om du segmenterar data med hjälp av Högst upp kontra annan kan du optimera dina sökkampanjer så att annonserna visas på den del av sidan som ger bäst resultat.
  • Tid: Isolera förändringar i resultatet med hjälp av segmentalternativet för tid (dag, vecka eller veckodag, månad, kvartal eller år). Om du segmenterar data dag för dag kan du exempelvis identifiera skillnader i annonsresultatet under olika veckodagar och sedan ändra kampanjen därefter.

Eftersom det finns en mängd olika segment att välja mellan kan du testa alla för att se vilka som ger dig bäst information om annonsresultatet.

fliken Dimensioner

Du kan använda fliken Dimensioner för att visa data för hela kontot, för en enskild kampanj eller en annonsgrupp. Använd de olika dimensionerna, som olika tider på dagen eller dagar i veckan, för att få en bättre inblick i annonsresultatet och så att du kan identifiera möjligheter till optimering.

Här följer några sätt att filtrera data med hjälp av fliken Dimensioner:

• Tid: Använd vyn Tid för att visa resultatet för annonser i annonsgruppen under en viss tidsperiod. Du kan till exempel spåra resultatet för en annons timme för timme om du vill se vad som händer vid olika tidpunkter under dagen. Sedan kan du schemalägga dina annonser de timmar då chansen är störst att de får flest antal visningar och klick.
  • Geografi: Andra användbara vyer är de för geografiska platser och användarplatser. Du kan se enskilda regioner som klicken kom ifrån och använda informationen för att finjustera din platsinriktning.
  • Målsida: I måladressvyn kan du se vilken sida på din webbplats som kunderna hamnar på när de klickar på dina annonser. Se till att måladressen som visas i varje annons leder kunderna till den mest relevanta sidan på webbplatsen. Det bör vara den webbsida som handlar om just den produkt eller tjänst som marknadsförs i annonsen.
Söktermsrapport

I söktermsrapporten kan du se vad användarna sökte efter när de såg din annons. Du kan också visa resultatstatistik för de här sökningarna.

Här är några exempel på hur du kan utgå från söktermsdata när du optimerar sökord och annonser:

• Nya sökord: Lägg till väl fungerande söktermer i annonsgruppen, till exempel sökord. Du kan överväga att justera både bud och annonstexter, så att chansen är större att du fångar in den trafik som de här söktermerna redan får.
  • Negativa sökord: Om det finns söktermer som inte ger bra resultat eller inte hjälper dig att nå dina mål kan du lägga till dem som negativa sökord. Det förhindrar att annonsen visas för personer som letar efter något du inte säljer, hjälper dig att öka lönsamheten och ger dig bättre kontroll över flödet av trafik till ditt konto.
  • Matchningstyper: Hitta rätt matchningstyp (bred, fras, exakt) för befintliga sökord. I kolumnen Matchningstyp kan du se hur nära de relaterade söktermerna, som ledde till att annonserna visades, är till de faktiska sökorden i kontot. Du kan använda den här informationen för att finjustera matchningstyperna för dina sökord så att annonserna visas för rätt kunder.
  • Annonstext: Få en bättre förståelse av vad potentiella kunder var ute efter, eller vad de var intresserade av, när de sökte efter termer som innehåller dina sökord. På så sätt kan du göra annonstexten mer relevant för det användare letar efter.
Rapporten Störst utveckling

I rapporten Störst utveckling kan du se vilka kampanjer som har sett störst förändringar (ökningar eller minskningar) i klick, kostnader och konverteringar. Du kan också se tänkbara orsaker till dessa förändringar. I rapporten jämförs resultatet för två på varandra följande och lika långa tidsperioder, och du hittar de kampanjer och annonsgrupper som sett störst förändring mellan de två perioderna.

Du kan använda rapporten för att identifiera vilka kampanjer och annonsgrupper som du behöver vidta åtgärder för, och se effekten av ändringar som du infört i kontot. Rapporten kan också hjälpa dig att se om din övergripande kontostatistik har tagit en oväntad vändning – om kostnaderna blir högre eller klicken blir färre vill du säkerligen veta varför. Och även om din totala resultatstatistik inte verkar ändras särskilt mycket kan du granska rapporten regelbundet för att identifiera förändringar som du kan ha förbisett.

Här är några saker att tänka på när det gäller datan:

• Den största utvecklingen utgörs av de kampanjer och annonsgrupper (upp till tio stycken) som har genomgått störst förändring, uppåt eller nedåt, uppmätt utifrån förändringens storlek – inte den procentuella förändringen.
  • Förändringarna räknas bara en gång. Om en kampanj till exempel har endast en annonsgrupp som får en enorm ökning av klick får även kampanjen det. I rapporten anges dock bara att annonsgruppen haft stor utveckling.
Rapport över betald och organisk trafik

Med rapporten över betald och organisk trafik kan du se hur ofta sidor från din webbplats visas i Googles sökresultat, och vilka sökfrågor som ledde till att de visades på sökresultatsidan. Kom ihåg att för att kunna använda rapporten över betald och organisk trafik måste du ha ett Search Console-konto för webbplatsen, och du behöver också länka det Search Console-kontot till Google Ads-kontot.

Informationen kan ge dig en bättre uppfattning om hur betald och organisk sökning samverkar så att du når personer som söker online. Du kan också använda resultatet för att hitta nya och potentiellt lönsamma sökord, och få ett helhetsperspektiv på hur effektiv din närvaro på nätet är när det gäller att få visningar och klick.

Nedan visas exempel på användningsområden för rapporten över betald och organisk trafik.

Upptäck nya sökord

Använd rapporten för att hitta sökfrågor där ditt företag enbart visas i organiska sökningar utan tillhörande annonser.

• Identifiera frågor med få betalda visningar genom att lägga till ett filter för ”annonsvisningar = 0” eller ”annonsvisningar < X”. (Om du har flera konton importeras all organisk sökdata i varje konto.)
  • Genom att hämta rapporten över betald och organisk trafik till ett förvaltarkonto i Mitt kundcenter (MCC) kan du hitta dubblerade organiska sökfrågor och identifiera sökfrågor som inte har några betalda visningar i något konto.
  • Lägg till ytterligare ett filter för att hitta sökfrågor som innehåller specifik text, som ditt varumärkesnamn eller dina viktigaste produkter och tjänster.

Optimera visningen vid lönsamma sökfrågor

Förbättra exponeringen i betalda sökresultat och bevaka dina lönsamma sökfrågor i organiska sökresultat.

• Hitta sökfrågor som är relevanta för ditt företag och som har låg organisk trafikvolym, och inrikta dig på dem så att du stärker din närvaro i betalda sökningar.
  • Skräddarsy annonstexten och använd annonstillgångar för att visa ett mer användbart, framträdande och unikt budskap med det organiska sökresultatet.

Mät ändringar ur ett helhetsperspektiv

Övervaka vilken effekt ändringarna har på webbplatsen och på dina bud, budgetar eller sökord över betald, organisk och kombinerad trafik.

• Se hur det totala antalet kombinerade klick på relaterade sökfrågor ökar eller minskar när du ändrar dina sökordsbud. Sträva efter att öka den totala trafiken för dina viktigaste sökfrågor på ett kostnadseffektivt sätt.
  • Förstå hur annonser kan påverka ditt kombinerade resultat för vissa sökfrågor genom att jämföra segment med ”endast organiska” eller ”båda visas” för samma sökfråga. Se hur klick/sökfrågor skiljer sig åt när båda typerna av sökresultat visas på sidan, jämfört med bara den ena eller den andra.
Auktionsinformation

Använd rapporten Auktionsinformation för att jämföra dina resultat med andra annonsörer som deltar i samma auktioner. Med rapporten kan du se hur ofta dina annonser rankas högre i sökresultaten än andra annonsörers annonser, och hur din andel totala möjliga visningar står sig mot deras.

Du kan använda informationen i rapporten Auktionsinformation när du fattar strategiska beslut om bud, budgetar och sökordsval genom att du får reda på var du lyckas och var du kanske missar möjligheter att få bättre resultat. Du kan även fundera på att använda rapporten för att hitta de största konkurrenterna i auktionen, eller jämföra dina resultat med andra konkurrenters.

Exempel

Ellas sökkampanj har varit igång i en månad, och Anton har tillräckligt med data för att kunna mäta kampanjens resultat och upptäcka möjligheter till förbättringar. Anton vill se hur Ellas annonser fungerar på olika typer av enheter – datorer, mobiltelefoner och surfplattor.

Anton använder enhetssegmentet för att anpassa kampanjdatan och ser att klickfrekvensen för annonser som visas på mobiltelefoner är 0,45 %, jämfört med 0,25 % för datorer och 0,34 % för surfplattor. Baserat på dessa uppgifter ökar Anton kampanjens mobilbudsjustering med +30 % för sökningar på mobila enheter.

Relaterade ämnen