Over de kwaliteitsscore

De kwaliteitsscore is een diagnostische tool die aangeeft hoe uw advertentiekwaliteit zich verhoudt tot die van andere adverteerders.

Deze score wordt gemeten op een schaal van 1 tot 10 en is beschikbaar op zoekwoordniveau. Een hogere kwaliteitsscore betekent dat uw advertentie en landingspagina relevanter en nuttiger zijn voor iemand die naar uw zoekwoord zoekt in vergelijking met andere adverteerders.

Met de diagnostische tool voor de kwaliteitsscore kunt u bepalen op welke manier uw advertenties, landingspagina's of zoekwoorden kunnen worden verbeterd.

Goed om te weten over de kwaliteitsscore

• De kwaliteitsscore is geen key performance indicator en moet niet worden geoptimaliseerd of samengevoegd met de rest van uw gegevens.
  • De kwaliteitsscore is geen factor in de advertentieveiling. Het is een diagnostische tool om te bepalen hoe advertenties die voor bepaalde zoekwoorden worden weergegeven, de gebruikerservaring beïnvloeden.

Hoe de score wordt berekend:

De kwaliteitsscore wordt berekend op basis van de gecombineerde prestaties van 3 componenten:

1. Verwachte klikfrequentie (CTR): De kans dat er op uw advertentie wordt geklikt als deze wordt weergegeven.
  2. Advertentierelevantie: Hoe goed uw advertentie overeenkomt met de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker.
  3. Ervaring op landingspagina: Hoe relevant en nuttig uw landingspagina is voor mensen die op uw advertentie klikken.

Elke component wordt geëvalueerd en krijgt de status 'Hoger dan gemiddeld', Gemiddeld of 'Lager dan gemiddeld'. Deze evaluatie is gebaseerd op een vergelijking met andere adverteerders van wie de advertenties in de afgelopen 90 dagen zijn weergegeven voor hetzelfde zoekwoord.

Als een van deze componenten de status Gemiddeld of 'Lager dan gemiddeld' heeft, kan dat een indicatie zijn om verbeteringen aan te brengen.

Voorbeeld: Stel dat de ervaring op uw landingspagina de status 'Lager dan gemiddeld' heeft, terwijl de advertentierelevantie 'Hoger dan gemiddeld' is. Dit geeft aan dat wijzigingen aanbrengen in uw landingspagina in plaats van uw advertentietekst een positief effect kan hebben op uw prestaties. Meer informatie over het gebruik van de kwaliteitsscore om de advertentieprestaties te verbeteren.

Aandachtspunten

• De kwaliteitsscore is gebaseerd op historische vertoningen voor exacte zoekopdrachten van uw zoekwoord. Als u de zoektypen voor zoekwoorden wijzigt, heeft dat dus geen invloed op de kwaliteitsscore.
  • Als er '—' in de kolom Kwaliteitsscore wordt weergegeven, betekent dit dat er niet genoeg zoekopdrachten zijn die exact overeenkomen met uw zoekwoorden om de kwaliteitsscore van een zoekwoord te bepalen.
  • Er zijn factoren die gerelateerd zijn aan de advertentiekwaliteit die mogelijk niet worden meegenomen in de kwaliteitsscore. Deze factoren zijn onder andere:
    • Apparaten waarmee wordt gezocht
    • Locatie van gebruiker
    • Tijdstip van de dag
    • Advertentie-extensies

Uw kwaliteitsscore checken

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Selecteer Zoekwoorden in het linkermenu.
  3. Klik rechtsboven in de tabel op het filtericoon Kolommen.
  4. Open onder het gedeelte 'Kolommen voor zoekwoorden aanpassen' het gedeelte Kwaliteitsscore. Kies een van de volgende kolommen en voeg deze toe aan uw tabel met statistieken als u de huidige kwaliteitsscore en bijbehorende componentstatussen wilt zien:
    • Kwaliteitsscore
    • Erv. op landingspagina
    • Verw. CTR
    • Advertentierelevantie
  5. Als u kwaliteitsscorestatistieken uit het verleden wilt zien voor de rapportageperiode die u bekijkt, kiest u een van de volgende statistische gegevens:
    • Kwaliteitsscore (hist.)
    • Erv. op landingspagina (hist.)
    • Advertentierelevantie (hist.)
    • Verw. CTR (hist.)
      U kunt de wijziging in de dagelijkse scores bekijken door uw tabel te segmenteren op dag.
  1. Klik op Toepassen.