Om annonsanpassare

Med annonsanpassare kan du anpassa dina textannonser efter vad användarna söker efter, vilka enheter de använder, var de befinner sig eller datum, tidpunkt och veckodag. Du kan infoga ett pris, tala om hur lång tid det är kvar på rean eller lägga in annan text som du definierar. En rad med texten ”priser från endast ____!” kan till exempel fyllas i med rätt försäljningspris – och det är bara början.

Fördelar

• Skräddarsytt budskap: Annonserna är specialanpassade till sökningen eller webbsidan där de visas.
  • Utökningsbarhet: Anpassarna gör att det kan visas tusentals varianter av en enda textannons, och den mest relevanta varianten visas för varje potentiell kund.
  • Rapportering: De automatiska uppdateringar som sker när en annons visas nollställer inte annonsens resultatdata.

Så fungerar det

Du kan använda annonsanpassare var som helst i en textannons förutom i det sista webbadressfältet. Annonserna visas enbart i söknätverket.

Annonsanpassare är parametrar som skrivs inom klammerparenteser, {så här}. När annonsen visas vid en sökning ersätts parametern med dynamisk text.

Anpassarna fyller i annonstexten med annonsanpassningsdata som du överför till Google Ads i ett kalkylark. Anpassare hänvisar till namnet på datamängden och dess attribut. Läs mer

Med anpassare kan du också ge ett standardvärde för annonsen även om annonsanpassaren inte visas eller texten överskrider teckenbegränsningen.

Anpassardata kan innehålla vad du vill

Anpassare fungerar som funktionen för infogning av sökord. I den funktionen används parametern {keyword: default text} för att foga in sökordet du använder för inriktning i din annonstext. Annonsanpassarna kan infoga in alla typer av text.

• Har du rea? Med anpassare kan du visa specifika rabatter med specifika produkter för reakampanjer som ändras då och då eller som bara pågår under en begränsad tid.
  • Hanterar du ett stort sortiment? Med anpassare kan du använda varumärkesrelaterade sökord och visa specifik information om den produkt användarna letar efter.
  • Säljer du produkter i flera orter och regioner? Anpassarns kan utgå från kundernas fysiska plats (eller platsen de är intresserade av) och visa platsspecifika priser, produkttillgänglighet eller uppmaningar.

När du använder anpassare på ett effektivt sätt kan användarna känna sig säkra på att du har produkterna de letar efter. Det ger dem dessutom en anledning att köpa produkten av just dig.

Exempel

Du vill inrikta annonseringen efter sökord

Med inriktningssökord kan du ta med mer information om vad potentiella kunder letar efter i annonsen. Metoden fungerar ofta bra för annonsörer med stort sortiment vars produktinformation är ett starkt säljargument.

Exempel

Göran säljer hundratals olika matberedare i sin köksbutik. I sina annonser vill han visa information om varje modell samt aktuellt reapris.

Med hjälp av annonsanpassare kan han visa all information om samtliga matberedare med en enda annons. Han behöver bara överföra annonsanpassningsdata med information om varje matberedare. En rad från kalkylarket med annonsanpassare kan se ut så här:

Target keyword Model (text) Capacity (number) Type (text) Start_price (price) Sale_ends (date)
supermix 300 SuperMix 300 5 med degkrok 1 999 kr 2016/05/15 20:00:00

I kolumnen Target keyword ser du vilket sökord som ska göra att informationen i de övriga kolumnerna visas. Kolumnrubrikerna anger vilken typ av information de innehåller (text, nummer osv., på engelska enligt ovan).

När Göran skriver sin annons använder han anpassare som hänvisar till respektive kolumn, i stället för att skriva specifik information om varje produkt. Den första delen av anpassaren (Mixers) är namnet han gav datamängden, och den andra delen (Model) är namnet på en kolumn.

{=Mixers.Model} matberedare
www.example.com
{=Mixers.Capacity} -liters matberedare {=Mixers..Type}.
{=Mixers.Start_price} – erbjudandet gäller i {=COUNTDOWN(Mixers.Sale_ends)}.

Om någon söker efter ”köpa supermix 300” den 10 maj 2016 och den här annonsen visas, uppdateras annonsen med annonsanpassarna enligt sökordet ”supermix 300”. Den ser då ut så här:

SuperMix 300 matberedare
Annons www.example.com
5-liters matberedare med degkrok.
1 999 kr – erbjudandet gäller i 5 dagar.

När användarna ser Görans annons vet de att han har vad de letar efter (en femliters matberedare med degkrok) och har en anledning (reapriset) att köpa matberedaren i hans butik.

Du vill använda anpassare i en hel kampanj eller annonsgrupp

Exempel

Görans konto är strukturerat så att varje kampanj fokuserar på en kategori köksapparater (till exempel matberedare, stavmixrar och bakmaskiner) med en annonsgrupp per varumärke. Han har märkt att kunder som söker efter en viss modell ofta köper en annan modell av samma varumärke. Därför vill han framhäva sitt stora utbud av vissa varumärken. För att göra det anpassar han annonserna inom varje annonsgrupp med kolumnerna Target campaign och Target ad group. Här följer en exempelrad från hans annonsanpassningsdata:

Target campaign Target ad group Brand (text) Num_models (number) Start_price (price)
Matberedare SuperMix SuperMix 9 1 500 kr

Han skapar sedan en annons som ser ut så här för varje annonsgrupp:

{=Mixers.Brand} matberedare
www.example.com
{=Mixers.Num_models} modeller att välja mellan.
Från endast {=Mixers.Startpris}.

Någon som söker efter ”supermix 300” ser då följande annons från Göran:

SuperMix matberedare
Annons www.example.com
9 modeller att välja mellan.
Från endast 1 500 kr.
Du vill använda inriktning efter plats

Om du säljer produkter i olika orter eller har butiker på flera platser kan du använda annonsanpassare och uppdatera uppgifterna i annonserna utifrån användarnas fysiska plats eller platsen de är intresserade av.

Exempel

Göran driver nu en kedja med köksbutiker i hela Sverige. Han vill att hans annonser ska visa de olika rabatter som erbjuds i hans olika butiker beroende på vilken som är närmast användaren.

Med annonsanpassare kan han visa platsspecifik information med en enda annons. Han behöver bara överföra annonsanpassningsdata med information om varje butik. En rad från kalkylarket med annonsanpassare kan se ut så här:

Target location Brand (text) Rea (text)
Eslöv, Skåne SuperMix 20 % rabatt på matberedare i butiken i Eslöv.
Sverige SuperMix Garanterat bästa pris.

Annonstexten han lägger in kan se ut så här:
{=Mixers.Brand} matberedare
www.example.com
{=Mixers.Sale}.
Hitta rätt matberedare för dig!

Om en användare söker på ”supermix eslöv” kan annonsen som visas se ut så här:

SuperMix matberedare
Annons www.example.com
20 % rabatt på matberedare i butiken i Eslöv.
Hitta rätt matberedare för dig!