Menetelmien kuvaus

Seuraavassa on yhteenveto toimialan standardeista, jotka koskevat klikkausten ja videoiden impressioiden/näkyvyyden/TrueView-katselukertojen mittausta.

Google tarjoaa ohjekeskuksen sisällöstä käännettyjä versioita, joiden tarkoituksena ei kuitenkaan ole muuttaa Googlen käytäntöjen sisältöä. Englanninkielinen versio on virallinen versio, jota käytetään Googlen käytäntöjen täytäntöönpanossa. Jos haluat nähdä tämän artikkelin jollakin toisella kielellä, vaihda kieli sivun alareunan avattavasta kielivalikosta.

Media Rating Council logo

Nykyinen Media Rating Councilin (MRC) hyväksyntä takaa seuraavat asiat:

• Googlen Google Adsissa käyttämä Display- ja Hakumainosten klikkausten mittausmenetelmä ja AdSensessa käyttämät mainostennäyttöteknologiat noudattavat klikkausten mittausta koskevia toimialan standardeja.
  • Google Adsin videoimpressioiden ja videonäkyvyyden mittaukset, jotka ilmoitetaan videonäkyvyysraportissa, noudattavat videoimpressioiden ja videonäkyvyyden mittausta koskevia toimialan standardeja.
  • Näitä teknologioita tukevat prosessit ovat tarkkoja. Hyväksyntä koskee Googlen mittaustekniikkaa, jota käytetään kaikissa laitetyypeissä (tietokone, yhdistetty TV, mobiililaite ja tabletti) sekä selain- että mobiilisovellusympäristöissä.

Toimialakohtaiset ohjeet on kehitetty Interactive Advertising Bureaun (IAB) ja MRC:n koordinoimassa hankkeessa, jossa on määritetty, kuinka interaktiivisen mainonnan klikkaukset lasketaan ja kuinka kelpaamattomat klikkaukset tunnistetaan ja käsitellään. Näiden ohjeiden mukaisen tarkastuksen on suorittanut MRC:n valitsema auktorisoitu tilitoimisto.

Alla on yhteenveto Google Adsissa ja AdSensessa käytetystä klikkausten mittausprosessista. Lisätietoa on IAB:n/MRC:n klikkaustenmittausohjeissa, joissa kuvataan verkkomainosten klikkauksiin liittyvät IAB:n standardit.

Mitä Googlen saamaan akkreditointiin sisältyy?

Akkreditointi todistaa, että Googlen käyttämä mittausteknologia noudattaa interaktiivisen mainonnan mittareiden laskennassa toimialan standardeja ja että Googlen mittausteknologiaa tukevat prosessit ovat täsmällisiä.

Google Ads on akkreditoitu seuraavilta osin:

Google Adsin klikkausten tarkastus

• Klikkaukset
  • Kelpaamattomat klikkaukset

Google Adsin videoiden tarkastus (videonäkyvyysraportti)

• Impressiot
  • Kelpaamattomat impressiot
  • Mitattavissa olevat impressiot
  • Ei-mitattavissa olevat impressiot
  • Näkyvät impressiot
  • Huonosti näkyvät impressiot
  • Mitattavissa olevien osuus
  • Katseltavissa olevien osuus
  • Impressioiden jakauma
  • TrueView: Katselukerrat
  • TrueView: Kelpaamattomat katselukerrat

Ympäristöt: Tietokone, mobiilisovellus, mobiili, verkko ja yhdistetty TV

* Videonäkyvyysmittarien akkreditointi koskee vain tietokone-, mobiilisovellus- ja mobiiliverkkoympäristöjä.

Akkreditointi todistaa, että Googlen videoimpressioiden ja videonäkyvyyden mittausteknologia noudattaa videomainonnan impressioiden laskennassa ja näkyvyysastemittauksessa toimialan standardeja.

Mitä tarkastusprosessiin kuuluu?

Tarkastus keskittyy Googlen klikkauskohtaisen maksun, videoimpressioiden, TrueView-katselukertojen ja videonäkyvyyden mainontajärjestelmiin. Google tarjoaa mainostajille tarkoitettuja ratkaisuja Google Adsissa ja julkaisijoille tarkoitettuja ratkaisuja AdSensessa ja YouTubessa.

MRC:n videoita koskevien mittareiden hyväksyntää varten toimitetaan vain videonäkyvyysraportti.

Google-mainoksia voidaan kohdistaa käyttäjille seuraavien tuotteiden tai palveluiden kautta: AdSense for Content (AFC), AdSense for Domains (AFD), AdSense for Search (AFS), Ad Exchange (AdX), YouTube ja Google.com. AdSense for Contentin avulla mainoksia voi näkyä kumppanisivustolla, ja sopivien mainosten valitsemiseen ja julkaisemiseen käytetään sivun sisältöä. AdSense for Domainsin avulla mainoksia voi näkyä tietyn verkkotunnuksen sivuilla, kun verkkotunnus vastaa hakulauseketta. Ad Exchangen avulla mainoksia voi näkyä ohjelmaan osallistuvilla kumppanisivustoilla, ja sopivien mainosten valitsemiseen ja julkaisemiseen käytetään sivun kontekstia ja reaaliaikaisia hintatarjouksia. YouTube liittyy mainoksiin, jotka näkyvät YouTube.com-sivustolla tai YouTube-sovelluksessa, kun videon kontekstia ja hakukyselyitä käytetään sopivien mainosten valitsemiseen ja kohdistamiseen. AdSense for Searchin ja Google.comin avulla mainoksia voi näkyä maksullisina tuloksina hakukonekyselyiden ja hakutulosten yhteydessä.

Mitä tarkastusprosessiin ei kuulu?

Tarkastuksen piiriin eivät kuulu Googlen muut kuin videoimpressioihin perustuvat mainontaratkaisut (kuten Google Marketing Platform) eivätkä järjestelmät, jotka mittaavat klikkauksia ei-kaupallisia tarkoituksia varten (kuten Google Haku). Tarkastuksen ulkopuolelle jäävät myös järjestelmiin liittyvät tuki- ja hallintajärjestelmät (kuten Google Analytics). Lisäksi:

• Hyväksyntäprosessi ei kata Google Adsin raporttityökalua eikä muita hallintapaneelin videoita koskevia mittareita.
  • Hyväksyntäprosessi ei myöskään kata muita laitetyyppejä.
  • MRC:n klikkausten hyväksyntäprosessi ei kata Video- ja Sovelluskampanjoiden klikkauksia.
  • MRC:n hyväksyntäprosessi ei kata hallintapaneelin mittareiden segmentointia (esimerkiksi demografisten tietojen perusteella) lukuun ottamatta Display- ja Hakukampanjoiden kokonaismäärien ja laitetyyppien segmentointia.

Klikkausten mittausmenetelmä

Mittausmenetelmä perustuu kaikkeen tallennettuun klikkaustoimintaan, eikä klikkausten mittauksessa hyödynnetä otantaa. Google ottaa suoraan huomioon vain IAB:n klikkausviittausjakson vaiheen 2.2 (mitatut klikkaukset). Klikkausviittausjakson yhteydessä Google Ads vastaanottaa ensimmäisen klikkaustapahtuman mainosten uudelleenohjauspalvelimelta, tallentaa klikkauksen ja lähettää selaimeen mainostajan tietylle mainokselle määrittämän sijainnin perusteella HTTP 302 ‑uudelleenohjauksen, jota ei tallenneta välimuistiin. Tämä on mitattu klikkaus. Klikkauksia mitataan samalla tavoin kaikissa laitetyypeissä (tietokone, puhelin ja tabletti) sekä selaimissa että mobiilisovelluksissa, ellei muuta ole ilmoitettu.

Lisäksi samanaikaisen seurannan käyttö on tällä hetkellä pakollista Haku-, Shopping-, Display- ja Videokampanjoissa. Kun samanaikainen seuranta on käytössä, mainostasi klikkaavat asiakkaat siirtyvät suoraan lopulliseen URL-osoitteeseen eli laskeutumissivulle (eivätkä ensin seuranta-URL-osoitteeseen) ja klikkausten mittaaminen tapahtuu taustalla.

Mainoksia voi näkyä mobiililaitteilla, joita Google Mobile Ads SDK tukee (katso tuetut alustat).

Tämän klikkausten mittausmenetelmän tunnettuna rajoituksena on, että verkkohäiriön sattuessa mainostajan verkkosivusto ei välttämättä näy käyttäjälle, joka on ohjattu onnistuneesti 302-uudelleenohjauksella.

Käytettävässä laskentamenetelmässä lasketaan useita klikkauksia impressiota kohden. Jotta siirtymisvirheitä (esimerkiksi käyttäjän useita klikkauksia) ei laskettaisi mukaan tietoihin, edellytämme, että tietyn klikkauksen ja sitä edeltäneen mainoksen impression klikkauksen välissä on kulunut tietty aika.

Lokit luodaan ja käsitellään reaaliajassa ja kaikki havaittuihin HTTP-tapahtumiin liittyvä data tallennetaan. Klikkauksen suodatusjärjestelmissä käytetään useita muuttuvia ja heuristisia tekniikoita, joita ei turvallisuussyistä johtuen luetella tässä.

Google ja Googlen kumppanit julkaisevat mainoksia käyttäjille. Google kuitenkin hallitsee klikkaustoiminnan mittaukseen ja mainostajaraportteihin liittyviä prosesseja ja suorittaa kyseiset prosessit. Kun käyttäjä klikkaa joko Googlen tai kumppanin julkaisemaa mainosta missä tahansa mainontatuotteessa, Google Ads seuraa klikkaustoimintaa mainosten uudelleenohjauspalvelimien kautta.

Klikkaustoiminnan mittaaminen perustuu Google Adsissa käytettyyn klikkausten mittausmenetelmään, jossa klikkaustapahtumia hallitaan ja seurataan teknologiainfrastruktuurin avulla. Klikkaus tallennetaan (mitataan), kun Google Ads on vastaanottanut klikkauksen ja lähettänyt käyttäjälle HTTP 302 ‑uudelleenohjauksen, joka vie käyttäjän mainostajan laskeutumissivulle tai verkkosivustolle (tai muulle välipalvelimelle, kuten mainostajan edustajan välipalvelimelle). Nämä mitatut klikkaustapahtumat tallennetaan datalokeihin tapahtumatiedostojärjestelmässä. Datalokitiedostot kerätään, muokataan ja kootaan täysin automatisoidusti, ja niiden pohjalta luodaan klikkausten mittausraportit ja mainostajaraportit. Muokkausprosessiin kuuluu virheellisen tai vioittuneen datan, tunnistetun automaattisen liikenteen (esim. robotit ja muut automaattiset prosessit) ja muun tunnistetun kelpaamattoman klikkaustoiminnan suodattaminen. Suodatettuja klikkauksia pidetään kelpaamattomina, joten niitä ei laskuteta mainostajalta. Google luo mainostajille klikkausraportteja, jotka kyseinen mainostaja saa suoraan käyttöönsä.

Klikkausten mittaukset voidaan raportoida yhdistettyinä tietoina maantieteellisen sijainnin (ei MRC-hyväksyntää) ja laitetyypin mukaan. Maantieteellinen sijainti perustuu käyttäjän IP-osoitteeseen tai julkaisijan välittämään sijaintitietoon (julkaisijoiden on saatava käyttäjiltä lupa tällaisten sijaintitietojen välittämiseen). Huomaa, että osa liikenteestä voidaan reitittää palveluntarjoajan välityspalvelimien kautta, eikä se näin välttämättä vastaa käyttäjän oikeaa sijaintia (esimerkiksi mobiilioperaattoreilla voi olla käytössä välityspalvelimia mobiililiikenteen käsittelyä varten). Laitetyyppiluokitukset (tietokoneet, tabletit ja mobiililaitteet) perustuvat Googlen kirjastoissa oleviin HTTP-otsikoiden tietoihin.

Joissakin AdSense-toteutuksissa kumppanit renderöivät mainoksia omalla sivustollaan omien malliensa ja muotoilusääntöjensä mukaan ja hallitsevat mainoksen klikattavaa aluetta. Näissä toteutuksissa tämän alueen muokkaaminen ei ole Googlen hallinnassa. Tavallisissa AdSense-toteutuksissa Google hallitsee klikattavaa aluetta ja renderöi mainosimpression suoraan loppukäyttäjän näytölle.

Videoiden impressioiden, näkyvyyden ja TrueView-katselukertojen mittausmenetelmät

Google Ads ‑käyttäjät voivat luoda Videokampanjoita, ladata ja muokata mainosaineistoja sekä valita kampanjoilleen hintatarjousstrategioita ja sopivia kohdistuksia. Vaikka Google Ads ‑videomainosten sisällön on oltava YouTubessa, itse videomainokset voivat näkyä YouTuben lisäksi videokumppaneiden sivustoilla ja sovelluksissa koko Google Display ‑verkostossa.

Googlen oma interaktiivisten mediamainosten ohjelmistokehityspaketti (IMA SDK) on integroitu suoraan YouTube-videosoittimeen, YouTube-mobiilisovellukseen sekä videokumppaneiden sivustoille ja sovelluksiin, jotta videosoittimien ja mainospalvelimen välinen yhteistyö on sujuvaa ja jotta videoimpressioita ja ‑näkyvyyttä voidaan mitata. Google ylläpitää kahta IMA SDK ‑versiota: toinen tukee Flashia ja toinen HTML5:tä. IMA SDK on Video Ad Serving Template (VAST) (versio 2.0, 3.0 tai 4.0), jonka taggaus sopii sekä lineaarisen että ei-lineaarisen videomainossisällön mittaamiseen digitaalisen videomainonnan toteuttamiseksi ja digitaalisten videomainosten seuraamiseksi. IMA SDK tukee myös Video Player Ad-Serving Interface (VPAID) ‑käyttöliittymää (versio 2.0), joka mahdollistaa videomainoksen ja videosoittimen keskinäisen viestinnän, ja Video Multiple Ad Playlist (VMAP) ‑määritystä, jonka ansiosta videomainossisällössä voidaan toistaa useita mainoksia.

Kaikki videonäkyvyysraporttiin sisältyvät mitatut YouTube-videomainokset näkyvät In-Stream-mainoksina. Videomainosten impressioiden mittauksessa käytetään menetelmää, jossa impressio lasketaan, kun mainoksen renderöinti alkaa. Jos videomainossisällön julkaisija on toteuttanut Google Adsin IMA SDK ‑ratkaisut asianmukaisesti, nämä ratkaisut noudattavat videoimpressioita koskevien ohjeiden vaatimuksia, jotka koskevat mittaustapahtuman aloittamista puskuroinnin jälkeen. TrueView In-Stream ‑mainoksia kutsutaan usein ohitettaviksi mainoksiksi, sillä niissä on ohituspainike, jolla katsojat voivat ohittaa mainoksen viiden sekunnin jälkeen. Nämä mainokset voivat näkyä ennen videota, videon aikana tai videon jälkeen. TrueView-katselukerroista veloitetaan katselukertakohtainen hinta, eli mainostaja maksaa vain silloin, kun käyttäjä katsoo mainoksen. TrueView-katselukerrat eivät liity näkyvyyteen. TrueView In-Stream ‑mainoksia käyttäessäsi maksat silloin, kun joku katsoo videotasi 30 sekunnin ajan (tai koko videon, jos se kestää alle 30 sekuntia) tai kun video saa katsojan aktivoitumaan riippuen siitä, kumpi näistä tapahtuu ensin. TrueView In-Stream ‑mainoksen katselukerta lasketaan alla luetelluissa tapauksissa.

TrueView In-Stream

1. Käyttäjä katsoo videota 30 sekunnin ajan (sisältäen viiden sekunnin pakotetun katseluajan) tai koko videon, jos mainos kestää alle 30 sekuntia.
  2. Käyttäjä klikkaa kanavan nimeä tai avataria*.
  3. Käyttäjä klikkaa videon otsikkoa*.
  4. Käyttäjä klikkaa kortin tiiseriä*.
  5. Käyttäjä klikkaa jakoa*.
  6. Käyttäjä klikkaa täydentävää banneria tai Videoseinää*.
  7. Käyttäjä klikkaa toimintakehotuslaajennusta*.
  8. Käyttäjä siirtyy mainostajan sivustolle klikkaamalla*.
  9. Käyttäjä klikkaa päätösruutuja*.

* (Ei merkityksellinen eikä siksi sisälly MRC-akkredointitarkastukseen.) Tällä hetkellä yllä luetellut ei-merkitykselliset interaktiot kattavat kampanjoiden TrueView-katselukertaliikenteestä vain 1,8 %. Katselukerroiksi ei lasketa seuraavien kohtien klikkauksia:

1. Merkinnät
  2. Tykkäykset (peukalo ylöspäin)
  3. Koko näyttö
  4. InVideo-ohjelmointi (ei näy TrueView In-Stream ‑mainoksissa)
  5. Vesileima
  6. Ohituspainike

Kun mainostajaa veloitetaan katselukerrasta, joka näkyy Google Adsin käyttöliittymässä, katselukerta lisätään YouTube.comissa julkisesti näkyvään katselukertojen määrään.

Vastaanotettuaan mittaustapahtuman Google vastaa sen jatkokäsittelystä ja raportoinnista. Laitetyypit luokitellaan Google Adsissa käyttämällä sisäisistä ja ulkoisista lähteistä peräisin olevaa käyttäjäagenttien ja mobiilisovellusten SDK-dataa. Luokittelua ei tehdä kolmansien osapuolten avulla.

Joissakin tapauksissa jatkuva toisto vaikuttaa asiaan, esimerkiksi silloin, kun automaattinen toisto on käytössä tai käyttäjä katsoo videota soittolistalta. Tällöin noudatetaan tiettyjä sääntöjä. Wi-Fi-yhteydellä jatkuva toisto pysähtyy automaattisesti neljän tunnin jälkeen. Mobiiliverkkoyhteydellä jatkuva toisto pysähtyy, jos sovellusta ei ole käytetty 30 minuuttiin. Tällä hetkellä Google mittaa jatkuvaa toistoa käyttävien GVP-julkaisijoiden määrän (liikenteen määrä on 13 %). 1 % GVP-julkaisijoiden liikenteestä on jatkuvaa toistoa. Noin 17 % videoliikenteestä toistetaan automaattisesti. Lue lisää videoiden automaattisesta toistosta.

Google on ilmoittanut, että Display-mainospareja mitataan erillään videomainosten impressioista eikä niitä raportoida Google Adsin videonäkyvyysraportissa. Siksi Display-mainosparien mittaus ja raportointi ei sisälly tähän akkredointiprosessiin.

Active View description of methodology on menetelmä, jolla Google Ads mittaa videonäkyvyyttä. Mittauksen tulokset raportoidaan Google Adsin raportointialustalla. Google Ads laskee videoimpression näkyväksi, kun vähintään puolet videomainosaineistosta on käyttäjän selaimen tai sovelluksen näkyvällä alueella yhtäjaksoisesti kahden sekunnin ajan. Pystysuuntaisissa videomainoksissa Google Ads mittaa kuitenkin mainosaineiston näkyvyyden sijaan videosoittimen näkyvyyttä. Mainostajien on otettava tämä mainosmuoto erikseen käyttöön.

Suodatusmenetelmä

Google pyrkii jatkuvasti tunnistamaan ja suodattamaan sekä yleistä että kehittynyttä kelpaamatonta liikennettä käyttämällä dataan perustuvia tunnisteita, toimintoja ja malleja. Tunnistus ja suodatus koskee klikkauksia ja videoimpressioita, ja myös automaattisesti suoritetut toiminnot ja epäillyt petokset pyritään tunnistamaan ja suodattamaan. Koska julkaisijan, mainostajan tai näiden edustajien ei ole kuitenkaan aina mahdollista tunnistaa käyttäjää ja käyttäjän tarkoitusta, on epätodennäköistä, että kaikki kelpaamaton liikenne voitaisiin etukäteen tunnistaa ja sulkea pois raportoiduista tuloksista. Jotta kelpaamattoman liikenteen suodatusprosessit eivät vaarannu eikä niiden toimintaa voida selvittää takaisinmallinnuksella, suodatusprosesseista ei ilmoiteta kuin tässä kerrotut tiedot. Poikkeuksena ovat tarkastajille tarkastusprosessin yhteydessä annetut tiedot.

Suodatuksessa hyödynnetään tarkkaa tunnistamista (esim. robottiohjetiedostoja, suodatinlistoja ja julkaisijoiden testaustoimintaa) ja toimintaan perustuvia suodatusmenetelmiä (esim. useiden peräkkäisten tapahtumien, poikkeavien tapahtumien, interaktioihin liittyvien määritteiden ja muun epäilyttävän toiminnan analysointia).

Lisäksi suodatusmenetelmää koskevat seuraavat rajoitukset:

• Google ei käytä kolmannen osapuolen suodatusta.
  • Robottiohjetiedostoja (robots.txt) käytetään.
  • Automatisoidun toiminnan tunnistamiseen käytetyt lähteet: Google käyttää IAB/ABCe International Spiders & Robots Listiä sekä muita suodattimia, jotka perustuvat aiempaan automatisoituun toimintaan. IAB Robots List ‑estotiedosto on käytössä.
  • Toimintaan perustuvat suodatusprosessit: Toimintaan perustuva tunnistaminen suoritetaan tiettyjen mallianalyysien avulla. Prosessi pyrkii löytämään toimintamalleja, joista automaattinen liikenne voidaan tunnistaa. Googlen mainosliikennelaadusta vastaavalla tiimillä on järjestelmiä, jotka tunnistavat epäilyttävää toimintaa ja suodattavat sitä asiaankuuluvalla tavalla.
  • Kaikki suodatus tehdään jälkikäteen ja passiivisesti. Toisin sanoen käyttäjälle (selaimelle, robotille tai vastaavalle) annetaan pyyntö ilman ilmoitusta siitä, että liikenne on merkitty tai että sitä suodatetaan tai poistetaan. Google ei halua millään tapaa ilmaista käyttäjäagentille, että sen toiminta on käynnistänyt Googlen suodatustoimintoja. Kun mainospyyntö todennäköisesti johtaa kelpaamattomaan toimintaan, hyödynnetään myös front-end-estoa. Aiemman perusteella alle 2 % mainospyynnöistä estetään.
  • Käyttöön on otettu prosesseja, joilla poistetaan itse julkaistut esinoutotoiminnot.
  • Käytössä on prosesseja, joilla sallitaan julkaisijan koeklikkaukset ja videoiden koeimpressiot. Prosessit mahdollistavat sen, että julkaisijat voivat lisätä tietyn tagin mainospyyntöön osoittaakseen, että mainospyyntö on koepyyntö eikä sitä tulisi laskea mukaan laskutukseen tai muuhun viralliseen kirjanpitotarkoitukseen.
  • Jos epäjohdonmukaisuuksia tai virheitä ilmenee, data oikaistaan ja mainostajille myönnetään hyvitystä tiettyjen prosessien mukaisesti. Hyvitykset näkyvät laskutusyhteenvedoissa. Lokitiedostojen vahingoittuminen on erittäin harvinaista, mutta jos näin tapahtuu, niiden palauttamiseksi on prosesseja.
  • Googlen sisäisistä IP-osoitteista peräisin olevien toimintojen poistamiseksi on otettu käyttöön prosesseja.
  • Suodatussääntöjä ja ‑kynnyksiä seurataan jatkuvasti. Niitä voidaan muuttaa manuaalisesti, ja ne päivittyvät automaattisesti säännöllisin väliajoin.
Huom. Google Ads ‑liikennettä koskeva päätöksentekoprosentti on 100 % (tarkastetun, otantaan valitun datan perusteella).

Kumppaneita koskevat vaatimukset

Jos kumppanin sisällön yhteydessä näkyy Google Ads ‑mainoksia, kumppanin on noudatettava ohjelmakäytäntöjämme, joissa kielletään kelpaamaton toiminta. Lue lisää AdSense-ohjelmakäytännöistä

Google suodattaa kelpaamatonta liikennettä jatkuvasti ja arvioi liikekumppaneita, jotka saavat runsaasti kelpaamatonta liikennettä. Jos kumppani saa jatkuvasti paljon kelpaamatonta liikennettä, kumppanin tili voidaan jäädyttää tai sulkea.

Klikkausdatan raportointi

Google Adsissa mainostajille raportoidaan klikkausten kokonaismäärät, impressioiden kokonaismäärät ja osia tästä datasta (esimerkiksi klikkaukset, impressiot tai klikkausprosentit kampanjan, mainosryhmän tai avainsanan mukaan). Julkaisijoille raportoidaan vastaava sivuston tilastoja koskeva data. Tarkastusprosessi kattaa Google Adsin klikkausraportit ja mainostajaraportit. Luvut voivat vaihdella kuukauden aikana, eivätkä ne ole lopullisia ennen kuun lopussa tapahtuvaa lukitsemista. Raportoituja klikkauksia ei enää tämän jälkeen muuteta. Mainostajalle voidaan kuitenkin antaa hyvityksiä, jos Google pitää sitä asianmukaisena.

Google Adsissa mainostajat voivat nähdä jokaisen kampanjan suodatettujen (kelpaamattomiksi merkittyjen) päivittäisten klikkausten kokonaismäärän. Google Ads ei raportoi yleisen ja kehittyneen kelpaamattoman liikenteen määriä erikseen, jotta dataa ei voida takaisinmallintaa ja kelpaamatonta liikennettä käyttää mainostulosten parantamiseen. Arviolta 80 % kaikesta kelpaamattomasta klikkausliikenteestä on yleistä kelpaamatonta liikennettä.

Raportoidun datan tarkkuus varmistetaan Google Adsin ja AdSensen käyttöliittymissä laajojen yksikkötestimenettelyjen avulla. Yksikkötestimenettelyt ovat ensisijaisia mekanismeja, joilla varmistetaan, että backend-tietokantojen data välitetään käyttäjille tarkoitetuissa raporteissa oikein. Lisäksi käyttäjien palaute käydään huolellisesti läpi, jotta kaikki julkaistaessa mahdollisesti ilmenevät virheet voidaan havaita ja korjata. Käytössä on useita automaattisia järjestelmiä, joilla varmistetaan kaikkien Google Ads ‑käyttäjille dataa raportoivien laitteiden ja ohjelmistojen kunnollinen toiminta. Raporttien sisältö varmennetaan kuitenkin ensisijaisesti aiemmin mainittujen yksikkötestien ja käyttäjien palautteen perusteella.

Klikkaustoimintaan liittyvät sähköiset tietueet säilytetään toistaiseksi. Kaksi datakenttää – IP-osoitteet ja evästetunnisteet – anonymisoidaan kuitenkin tietyn ajan jälkeen (IP-osoitteet yhdeksän kuukauden ja evästetunnisteet 18 kuukauden jälkeen).

Kaikki klikkaukset saa selville raportoimalla sekä klikkaukset että kelpaamattomat klikkaukset (yleinen virheellinen liikenne ja kehittynyt virheellinen liikenne).

Hallintapaneelin mittareista vain Haku- ja Display-kampanjoiden klikkausten kokonaismäärät ja segmentointi laitetyypeittäin sisällytetään MRC:n hyväksyntäprosessiin.

Klikkaukset yhdistetyistä TV:istä (CTV), tuntemattomista laitetyypeistä ja muista laitetyypeistä, joilla ei ole MRC-hyväksyntää, voidaan yhdistää hyväksyttyihin tietokoneella tehtyihin klikkauksiin ja klikkausten kokonaismääriin Google Ads ‑raportoinnin hallintapaneeleissa. Hyväksymättömistä laitetyypeistä tulevan liikenteen on arvioitu olevan alle 1 % klikkausliikenteestä.

Videodatan raportointi

Google Ads raportoi mainostajille videoiden näkyvien impressioiden kokonaismäärät, näkyvyysmittarit (tarkempaa tietoa alla) ja tämän datan osajoukkoja.

MRC-hyväksyntäprosessissa huomioidaan ainoastaan sellaiset Google Ads ‑mittarit, jotka sisältyvät vain ladattavissa olevaan videonäkyvyysraporttiin. Hyväksynnässä ei oteta huomioon videoimpressioita ja videonäkyvyyttä koskevien mittareiden muuta raportointia front-end-työkaluissa, kuten kampanjan raportoinnissa.

Ladattavissa olevan videonäkyvyysraportin tietokone-, mobiili-, verkko- ja mobiilisovellusympäristöjä koskevista mittareista on vähennetty kaikki kehittynyt kelpaamaton liikenne. Samaan tapaan tehdään klikkausten raportoinnissa, jossa yleisen ja kehittyneen kelpaamattoman liikenteen määriä ei raportoida erikseen, jotta dataa ei voida takaisinmallintaa. Arviolta noin 29 % kaikesta kelpaamattomasta videoimpressioliikenteestä ja 24 % kaikista kelpaamattomista TrueView-katselukerroista on yleistä kelpaamatonta liikennettä. TrueView-mainosmuodon toteutuksen luonteen takia yleisen kelpaamattoman liikenteen osuus on pienempi.

YouTubessa ja Google Display ‑verkostossa näkyviä videomainoksia koskevassa videonäkyvyysraportissa mitataan ja raportoidaan alla olevia videomainosmuotoja. Kaikki muut mainosmuodot (esim. YouTube Kids ‑mobiilisovelluksessa näkyvät mainokset) suljetaan pois videonäkyvyysraportista.

• Ohitettavat In-Stream-mainokset ovat vähintään viiden sekunnin pituisia, ja ne näkyvät muiden videoiden edellä, aikana tai jälkeen. Katsojat voivat halutessaan ohittaa mainoksen viiden sekunnin jälkeen. TrueView-katselukerrat ovat saatavilla vain ohitettavalle In-Stream-mainosmuodolle.
  • Puskurimainokset ovat 5–6 sekunnin pituisia, ja ne näkyvät muiden videoiden edellä, aikana tai jälkeen. Katsojat eivät voi ohittaa niitä.
  • Ei-ohitettavat In-Stream-mainokset voivat olla enintään 15 sekunnin pituisia, ja ne näkyvät muiden videoiden edellä, aikana tai jälkeen. Katsojat eivät voi ohittaa niitä.

* In-Stream-mainokset näkyvät Googlen videokumppaneiden sovelluksissa seuraavissa sijoitteluissa:

• In-Stream-sijoittelut IMA SDK:sta (esim. videota edeltävä videomainos Paramount+ ‑suoratoistopalvelussa)
  • Palkkion tarjoavat sovellusmainokset (esim. koko näytön videomainos, jonka katsomalla käyttäjä saa lisäelämän pelissä)
  • Sovelluksissa näkyvät välimainokset (esim. koko näytön videomainos, joka näkyy ennen Candy Crush ‑pelin tasoa)

Yhdistetty TV

CTV-laitteiden, joilla voi toistaa YouTube-videoita, on ilmoitettava sovellukselle, jos sovellus ei ole näkyvissä (esim. jos käyttäjä on vaihtanut HDMI-liitäntöjä tai sammuttanut laitteen). Näin voidaan varmistaa, että YouTube-videon toisto keskeytyy (eivätkä myöskään mainokset näy) silloin, kun sovellus ei ole näkyvissä. Joissakin harvoissa tapauksissa Google ei pysty selvittämään, onko televisio päällä. Viiveen mittaukseen ei liity rajoituksia.

Koneoppiminen

Google käyttää valvottuja koneoppimistekniikoita1 ja hyödyntää erilaisia menetelmiä, kuten luokittelua (esim. neuroverkkoihin perustuvaa lähestymistapaa), jossa malli ennustaa kelpaamattoman liikenteen tekemällä päätöksen (kyllä/ei) siitä, onko tietty tapahtuma kelpaamaton. Toinen menetelmä on logistinen regressio, jossa malli pisteyttää eri tapahtumia ja kelpaamatonta liikennettä koskeva päätös tehdään näiden pisteytysten kynnysarvojen perusteella. Valvotut koneoppimismallit saattavat käyttää myös puumenetelmiä ja kaavioihin perustuvia menetelmiä.

Koneoppimiseen käytettävät datalähteet sisältävät kyselyjen ja aktivoitumisten lokeja ("mainoslokeja"), lokeihin sisältymätöntä dataa, joka voidaan yhdistää mainoslokeihin, sekä useita muita Googlen omia signaaleja. Google hyödyntää satoja erikokoisia datalähteitä, ja yhden datalähteen sisältämien tietueiden kokonaismäärä vaihtelee tuhansista biljooniin. Liikenteeseen perustuvien mallien arvioinnissa on käytettävä vähintään seitsemän päivän liikenteeseen pohjautuvaa syötedataa.

Suojauksen varmistamiseksi Google seuraa valvontamenettelyjen avulla jatkuvasti liikennesignaaleja (opetusdataa) ja lisää kyseistä dataa malleihin, jotka ilmoittavat ihmisen väliintulon tarpeesta, jos tietyt kynnysarvot eivät täyty. Näin voidaan varmistaa tulosten täydellinen tai lähes täydellinen tarkkuus.

Malleja opetetaan jatkuvasti lisää, kun se on tarkoituksenmukaista ja käytännöllistä, ja mallien tuloksia arvioidaan säännöllisesti tai jatkuvasti. Näin voidaan varmistaa tulosten täydellinen tai lähes täydellinen tarkkuus (kuten edellä kuvattujen valvontamenettelyjenkin yhteydessä).

Koneoppimisen opetus- ja arviointidatassa esiintyy vain vähän vinoumia. Jos merkittäviä vinoumia kuitenkin esiintyy, kelpaamattomaan liikenteeseen liittyviä toimenpiteitä ei tehdä. Kaikki koneoppimisprojektit ("lanseeraukset") käyvät läpi eri toimintojen tarkastusprosessin ennen niiden hyväksymistä. Osana tätä prosessia malleihin liittyvät vinoumat ja niitä vastaava data arvioidaan, ja projektien on täytettävä ennalta määritellyt mainosliikenteen laatuvaatimukset, ennen kuin ne voidaan hyväksyä. Jatkuvan valvonnan avulla pyritään havaitsemaan malleissa syntyviä vinoumia, ja tämä puolestaan johtaa ilmoituksiin sekä mallien arviointiin, analysointiin ja päivityksiin.

Google kohdistaa erilaisia koneoppimistekniikoita ja/tai ihmisen tekemiä tarkastuksia/väliintuloja kaikkeen liikenteeseen. Joidenkin suojausmenetelmien yhteydessä Google hyödyntää liidien luomisessa koneoppimista, minkä jälkeen ihminen tarkastaa kyseiset liidit. Muiden suojausmenetelmien yhteydessä ihminen tarkastaa datan ensin ja hyödyntää sitten koneoppimista datan yleistämiseksi. Koneoppimistekniikoiden soveltamiskeinomme ja ihmisen tekemien tarkastusten/väliintulojen käyttötapamme kehittyvät koko ajan, ja muutamme toimintaamme monien eri asioiden perusteella. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi ilmoitukset, eskaloinnit ja orgaaniset vaihtelut kelpaamattomassa liikenteessä, jota saattaa esiintyä. Koneoppimistekniikoita ja ihmisen tekemiä tarkastuksia/väliintuloja hyödynnetään siis vaihtelevasti, ja myös niiden käyttöaste vaihtelee ajan mittaan.

1Valvottu koneoppiminen hyödyntää tunnisteilla merkittyä syöte- ja tulosdataa, jonka avulla voidaan ennustaa, millainen koneoppimismalli tulee lopulta olemaan.

Sijoitteluun perustuvan sijainnin raportointi

Google ei raportoi videomainosten sijoitteluun perustuvaa sijaintia YouTuben tai Googlen videokumppaneiden liikenteen osalta. Googlen In-Stream-videomainoksen sijainti perustuu mainostajien puolesta tehtävään automaattiseen optimointiin sekä saatavilla olevaan inventaariin, joka vaihtelee käyttäjien muuttuvien toimintamallien mukaan. Googlen näyttöalgoritmit kohdentavat mainoksia kuhunkin impressioon näiden tekijöiden mukaisesti. Tämä poikkeaa lineaarista TV:tä koskevasta mainospaikan sijainnin raportoinnista, sillä lineaarisessa TV:ssä mainos näkyy samassa paikassa kullekin katsojalle.

Ostetun liikenteen raportointi

Google Ads ei raportoi ostettua liikennettä Googlen videokumppaneiden osalta, sillä julkaisijoiden ilmoittama ostettu liikenne on Googlen videokumppaneiden sivustoilla ja sovelluksissa alle 0,1 %.