Så fungerar placeringar och sökord tillsammans

Den här artikeln gäller enbart den tidigare AdWords-upplevelsen. Ta reda på vilken AdWords-upplevelse du använder

Placeringar ihop med sökord kan tillsammans avgöra var dina annonser visas i Display-nätverket och hur mycket du betalar för dem. Du kan välja att basera annonsvisningen endast på din sökordslista, medan placeringarna justerar budgivningen. Du kan även använda en kombination av placeringar och sökord för att finjustera var annonserna ska kunna visas. Använder du båda funktionerna samtidigt kan du rikta in dig på en mer specifik målgrupp för dina annonser, och betala ett lämpligt pris för klick från de potentiella kunderna.

Använda inriktning på placering

• Placeringar hjälper dig att avgöra exakt på vilka webbadresser dina annonser kan visas.
  • Om du vill välja specifika platser där du vill att din annons ska visas kan du testa inriktning på placering i kampanjen eller annonsgruppen.
  • Med hanterade placeringar kan du marknadsföra ditt varumärke genom att visa dina annonser på en viss webbplats eller en viss grupp webbplatser i Display-nätverket.

Använda inriktning på sökord

• Sökordslistor avgör vilka sidor din annons kan visas på, specifikt efter sidans ämne eller innehåll.
  • Du kan bidra till att annonserna visas i samband med mycket relevant innehåll genom att använda sökord i dina kampanjer eller annonsgrupper.
  • Om du till exempel vill att annonsen ska visas med innehåll som handlar om tennis kan du börja med sökord som har med tennis att göra. Obs! Detta gäller endast för sökord i Display-kampanjer där innehåll valts i sökordsinställningen.

Vad händer när du inriktar dig på både sökord och placeringar?

I exempeldiagrammen ovan representerar det blå området sökordsinriktningens potentiella räckvidd. Det rosa området visar placeringsinriktningens räckvidd. De skuggade områdena är räckvidden som definieras antingen av inställningen Inriktning och bud eller inställningen Endast bud.

Placements -- Target and bid setting

Rikta in sökord och placeringar tillsammans

När du lägger till placeringar eller sökord i en annonsgrupp i syfte att rikta in dina annonser, visas annonserna endast på den sida du anger när innehållet är relevant för dina sökord. Google Ads använder innehållsinriktning för att hitta sidor i Display-nätverket med innehåll som matchar dina sökord. Om placeringen du väljer har flera webbsidor kan dina annonser bara visas på sidorna som matchar dina sökord. Placeringsinställningen kallas Inriktning och bud, och begränsar kraftigt var dina annonser kan visas.

Med hjälp av sökord och placeringar blir inriktningen av dina annonser mer precis och det kan begränsa räckvidden för annonsgruppen. Det här alternativet kan vara användbart om du riktar placeringar med många olika typer av innehåll, till exempel nyhetssidor och sociala nätverk. På så sätt är det troligare att dina annonser visas på relevanta platser på dessa webbplatser. Men i många fall kan flera inriktningsmetoder ge en alltför begränsad räckvidd för annonsgruppen. Se till att övervakar annonsens resultat för att kontrollera att du får önskade resultat.

Exempel

Anta att du har en kampanj där du skapar en annonsgrupp med de hanterade placeringarna A, B och C och sökordet röda rosor. När du lägger till dina placeringar anger du dem som Inriktning och bud. Klicka sedan på Spara.

Din annons visas på placeringarna A, B och C enbart om innehållet handlar om röda rosor. Om Google Ads avgör att matchningar för röda rosor endast finns på A och B visas din annons inte på placeringen C, trots att du har valt den. Eftersom placering C inte har något innehåll om röda rosor är det inte en innehållsmatchning för ditt sökord, och annonsen visas inte.

Anta sedan att placering A är en webbplats om blommor med 100 olika sidor: fem om röda rosor och 95 om andra sorters blommor. Eftersom innehållsinriktning fungerar på sidnivå kan Google Ads hitta just de fem sidorna om röda rosor och ange att de är en bra matchning för ditt sökord. Annonsen visas inte på de andra 95 sidorna på webbplats A om sidorna inte matchar sökordet, trots att du har lagt till hela webbplatsen i placeringsinriktningen.

Läs mer om inriktningsinställningar i Display-nätverket.

Placements -- "Bid only" setting

Inriktning på sökord med ytterligare bud på placeringar

Om du vill visa dina annonser på en mängd sidor som matchar dina sökord och endast lägga högre bud när placeringsinriktning och sökordsinriktning överlappar kan du välja Endast bud innan du sparar placeringsinriktningen. Till skillnad från alternativet ovan gör Endast bud att annonsen kan visas på alla placeringar som matchar sökordsinriktningen, men du kan ange ett särskilt bud för en viss placering.

Exempel

Anta att du är en fastighetsvärd som hyr ut lägenheter. Du vill visa dina annonser på flera olika webbplatser, men specifikt på sidor som handlar om hyreslägenheter i Göteborg. Börja med att lägga till sökord som har att göra med hyreslägenheter i Göteborg att göra. På så vis kan din annons visas på alla sidor där sökordet finns. Du råkar även veta att personer som besöker vissa webbplatser, t.ex. webbplatserna A och B, oftare hyr lägenhet

Om du vill fokusera annonserna på de här webbplatserna kan du lägga till dem i din placeringsinriktning, välja Endast bud och ange högre bud för just de specifika placeringarna. När du väljer Endast bud kan din annons visas på en mängd olika webbplatser där dina sökord finns, men du kan ange ett högre CPC-bud och därmed prioritera att annonserna visas på specifika webbplatser där dina sökord finns.

Visste du att …

Placeringsinriktade annonser och sökordsinriktade annonser konkurrerar om att visas på sidor i Display-nätverket baserat på deras annonsrankning. Annonsrankningen för placeringsinriktade eller sökordsinriktade annonser, liksom alla andra annonser som är inriktade på Display-nätverket, bestäms baserat på huruvida kampanjen använder budgivning med kostnad per klick (CPC) eller kostnad per tusen visningar (vCPM).

Övervaka dina resultat

Du kan se dina resultat, inklusive visningar, för placeringsinriktade och sökordsinriktade annonser.

Visningar för placeringar som du har inriktat annonser på

När din annons visas på en plats som du har valt redovisas visningen både som en placeringsvisning och en sökordsgenererad visning.

Du kan se data för placeringar och sökord genom att välja fliken Display-nätverket. Tänk på att du kan se dina resultatdata för kampanjer som är inriktade på Sök- och Display-nätverket eller endast Display-nätverket.

Exempel

Anta att du har tre sökord i din annonsgrupp – rosor, tulpaner och solrosor – och du har valt placeringen www.example.com. Om Google Ads visar din annons tre gånger på www.example.com, baserat på att både sökord och placering matchar, rapporteras det som både sökordsvisning och placeringsvisning. Du ser de tre visningarna från www.example.com på fliken Placeringar, och även de tre visningarna, uppdelat efter sökordsinriktning, på fliken Sökord. Om din annons till exempel visades på www.example.com en gång för sökordet rosor, två gånger för sökordet tulpaner och ingen gång för sökordet solrosor, ser du antalet visningar vid varje sökord.

Så här hittar du statistiken:

• Du hittar dina hanterade placeringsvisningar på fliken Placeringar. Titta efter placeringar som har statusen Hanterad. Där ser du information om dina resultat, inklusive visningar.
  • För att se dina sökordsvisningar klickar du på fliken Visa sökord. Där ser du en tabell med information om dina resultat, inklusive visningar.
Visningar av placeringar som du inte har inriktat dig på

När sökorden i din annonsgrupp leder till att en annons visas på en plats som du inte har valt som inriktning redovisas visningen både som en visning av sökord och en placeringsvisning.

Du kan se data för placeringar och sökord genom att välja fliken Display-nätverket. Tänk på att du kan se resultatdata för kampanjer som är inriktade på sökningar och Display-nätverket, Sök-och Display-nätverket eller Endast Display-nätverket.

Så här hittar du statistiken:

• Du hittar dina hanterade placeringsvisningar på fliken Placeringar. Titta efter placeringar som har statusen Automatisk. Där ser du information om dina resultat, inklusive visningar.
  • För att se dina sökordsvisningar klickar du på fliken Visa sökord. Där ser du en tabell med information om dina resultat, inklusive visningar.