Skapa en effektiv mobilwebbplats

Användare med smartphones, som iPhone och Android-mobiler kan se normala annonser och webbplatser. Men bara för att potentiella kunder kan se din vanliga webbplats på en mobiltelefon innebär det inte att den är mobilanpassad.

Om du vill nå de flesta mobilkunder kan det vara klokt att skapa en mobilwebbplats som är skräddarsydd för små skärmar och som gör det enkelt för människor att köpa en produkt eller göra något annat på webbplatsen.

Optimering av mobilwebbplatser

Fokusera på enkel navigering och att framhäva lokala alternativ för företaget när du utformar webbplatsen. Google Ads använder även hastigheten som din webbplats läses in med för att bedöma hur användbar den är för kunderna.

Se hur den klarar sig när det gäller mobilanpassning och snabbhet och ta reda på hur du kan förbättra den. Testa din webbplats.

Tumregler för utformningen av en mobilwebbplats

När du skapar en webbplats för mobila enheter bör du följa strategier för att få ut så mycket som möjligt av mobilskärmarna och mobilanvändarnas beteende. Dessa strategier kan hjälpa dig ge kunderna en bra upplevelse på mobilwebbplatsen och hjälpa dem uppnå sina mål på din webbplats. Det innebär i sin tur en bättre verksamhet för dig.

Onlineförsäljning
  • Förenkla navigeringen på webbplatsen. Effektivisera menyn på webbplatsen och försök se till att allt går att se utan att man behöver zooma in för att läsa.
  • Gör information tillgänglig. Hjälp besökarna utforska innan de handlar genom att använda expanderbara produktbilder.
  • Hjälp besökarna att handla. Fokusera på anvisningar eller ”köp nu”-knappar och använd om möjligt befintliga kontouppgifter för att begränsa mängden uppgifter kunderna måste ange.
  • Låt besökarna fortsätta på en dator. Gör det enkelt för besökarna att komma tillbaka till sin kundvagn från sin dator, så att de kan slutföra sitt köp.
Telefonsamtal
  • Använd knappar eller länkar som man kan klicka på för att ringa- Undvik situationer där användare måste memorera ditt nummer eller zooma in för att se det.
  • Komprimera dina menyalternativ. Se till att det framgår tydligt att det bästa sättet att komma i kontakt med företaget är att ringa. Visa ett klickbart telefonnummer eller en klickbar knapp på webbplatsens alla sidor.
  • Undvik distraktioner. Håll kampanjer och andra anvisningar vid sidan av, så att besökarna kan fokusera på att ringa dig.
Formulär eller potentiella kunder
  • Förenkla dina formulär. Se till att besökarna lätt kan komma åt dina formulär och att de uppgifter som behöver anges begränsas och kan matas in med tummarna.
  • Begränsa rullning och zoomning. Ditt formulär bör endast ta upp det utrymme som finns på en mobilskärm. Om besökarna behöver rulla och zooma är det svårt att undvika misstag när de skriver in sina uppgifter.
  • Välj datafält noga. Se till att informationen du ber om i formulären är enkel att komma åt och att validera. Använd validering för att visa fel för fält som inte fyllts i.
Besök i butik
  • Uppmuntra besök framför allt annat. Se till att det framgår tydligt att det bästa är att besöka din fysiska butik. Visa en karta, platsknapp eller ikon som länkar direkt till din fysiska adress och butikens öppettider på alla sidor på webbplatsen.
  • Begränsa innehållet. Effektivisera informationsnavigeringen på webbplatsen för att ge tillräckligt mycket information för att övertyga besökarna att komma till butiken.
  • Undvik distraktioner. Kampanjer kan bidra till att övertyga besökarna att komma till butiken, men de bör inte göra navigeringen svårare.
Information och medvetenhet
  • Förenkla navigeringen. Hjälp besökarna söka efter information innan de handlar med en enkel meny och stor text. Eftersom mobilskärmar är mindre bör du koncentrera menyalternativen så att besökarna kan fokusera.
  • Var konsekvent på olika enheter. Ju längre tid det tar för en kund att handla, desto mer troligt är det att de letar information på flera enheter innan de slutför transaktionen. Hjälp dem fortsätta där de slutade genom att spara deras val.
  • Tillhandahåll en länk till startsidan. Om någon har kommit fel under sina efterforskningar ser du till att det är lätt för dem att komma tillbaka till startsidan och börja om.

Webbplatser som inte är optimerade för mobila enheter

Oavsett om du har en mobilwebbplats eller inte kan du visa textannonser för kunder som använder Google Sök på smartphones, som exempelvis iPhone och Android-telefoner. Smartphones har kompletta webbläsare (precis som stationära datorer). En kund som klickar på din textannons på sökresultatsidan kan med andra ord besöka din vanliga webbplats.

Viktigt att tänka på

Se till att målsidan inte innehåller Flash-innehåll. För närvarande kan Flash inte användas på iPhone och iPad och bara i begränsad utsträckning på Android-mobiler och andra smartphones. Om systemet upptäcker att din målsida har en stor mängd Flash-innehåll förhindras dina annonser automatiskt från att visas på smartphones.