Om söktermsrapporten

I söktermsrapporten kan du se hur det gick för dina annonser när de visades som ett resultat av faktiska sökningar i söknätverket. I denna artikel beskriver vi söktermsrapporten och hur du använder den.

Anvisningar om hur du kommer åt och tolkar söktermsrapporten finns i Visa söktermsrapporten.

Skillnader mellan söktermsrapporten och insikter om söktermer

Insikter om söktermer analyserar söktermerna som utlöste dina annonser under de senaste 56 dagarna och grupperar dem i teman och underteman för att visa viktiga resultatmätvärden. Vi rekommenderar att du använder den här funktionen när den är tillgänglig för att enkelt ta reda på vad kunderna är intresserade av och fånga upp en större del av efterfrågan.

Det kan dock förekomma vissa avvikelser mellan informationen som visas i insikter om söktermer jämfört med söktermsrapporten.

• Konverteringar: Konverteringar behandlas på olika sätt i insikter om söktermer och i söktermsrapporten. Du kan observera mindre skillnader mellan de båda plattformarna på grund av konverteringsfördröjning.
  • Sökunderteman och sökfrågor: Vissa söktermer som inte har haft tillräckligt med sökfrågeaktivitet utelämnas i söktermsrapporten i enlighet med våra policyer för dataintegritet. Insikter om söktermer tar hänsyn till sådana sökfrågor genom att gruppera dem i relevanta underteman där det är tillämpligt. De kan också slås ihop och redovisas som ”övriga sökfrågor”.

Fördelar

Söktermsrapporten ger inblick i vilka sökningar som utlöser dina annonser och hur det går för annonserna. Den kan också hjälpa dig att få nya uppslag till annonsmaterial och innehåll på målsidan som ligger i linje med det dina kunder letar efter.

Vilken är skillnaden mellan söktermer och sökord? En sökterm är ett ord eller en fras som användare skriver när de söker på Google eller någon av webbplatserna i söknätverket. Ett sökord är ett ord eller en fras som annonsörer på Google Ads kan lägga till i en annonsgrupp för att inrikta sina annonser på rätt målgrupp.

Exempel

David vill köpa en Alla hjärtans dag-bukett online. Han skriver ”röda rosor” i sökrutan på Google. ”Röda rosor” är söktermen. Anta att du har en blomsterhandel på nätet och hanterar ett Google Ads-konto. Eftersom du har ordet ”rosor” som sökord i din Google Ads-kampanj kan din annons visas på Davids sökresultatsida.

Visa söktermsrapporten

Så här ser du söktermsrapporten:

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Kampanjer Campaigns Icon, Insikter och rapporter och sedan på Söktermer.

I rapporten ser du data om de söktermer som har använts av ett betydande antal kunder och som har utlöst exponeringar och klick.

Du kan också använda följande funktioner:

Knappen Kolumner En bild på kolumnikonen i Google Ads Modifiera söktermsrapporten och ändra vilka kolumner som visas. Du kan lägga till, ta bort eller byta ordning på kolumnerna i rapporten. Du kan välja att spara kolumnuppsättningen och tillämpa ändringarna.
Knappen Ladda ned En bild på nedladdningsikonen för Google Ads och Merchant Center Ladda ned data i rapporten. Välj i vilket format du vill ladda ned data från listan som visas när du klickar på den.
Knappen Segmentera Segmentera Ordna tabellen efter tid, konverteringar, enhet (där annonsen visades) eller Nätverk.
Knappen Expandera
Enlarge
Expandera tabellen i söktermsrapporten. Återgå till föregående vy genom att klicka på Komprimera .

Tolka informationen om söktermer

Tolka kolumnen Sökord

I kolumnen Sökord kan du se vilket av dina sökord som matchade en sökterm och ledde till att din annons visades. Informationen kan hjälpa dig att ta reda på hur det går för dina sökord genom att se efter hur väl de matchar faktiska sökningar.

Du kan använda informationen i kolumnen Sökord för att förbättra din sökordslista. Anta att du säljer tulpaner. Du ser i söktermsrapporten att det brett matchade sökordet blommor leder till att din annons visas när kunder söker efter röda rosor och lila orkidéer – blommor som du inte säljer. Därför bestämmer du dig för att finjustera sökordslistan och fokusera på termer och fraser som är mer specifika för de produkter du erbjuder, alltså tulpaner.

Kolumnen Sökord visas inte som standard. I den nya Google Ads-upplevelsen kan du aktivera kolumnen Sökord genom att klicka på kolumnikonen En bild på kolumnikonen i Google Ads och sedan på Attribut. Markera rutan vid Sökord och klicka på Använd.

Tolka kolumnen Matchningstyp

Kolumnen Matchningstyp i söktermsrapporten visar i vilken utsträckning söktermerna som utlöste dina annonser på Google matchar de faktiska sökorden i ditt konto. Genom att ta reda på vilka matchningstyper som fungerar bra för olika sökord och sökningar kan du finjustera matchningstyperna för alla dina sökord så att du inriktar dig bättre på rätt kunder.

Modifiera rapporten

Du kan modifiera rapporten så att du ser alla söktermer – i hela kontot eller i en viss kampanj eller annonsgrupp – som utlöste din annons. Du kommer åt funktionen genom att klicka på Kampanjer Campaigns Icon, Insikter och rapporter, Rapportredigerare och sedan välja en rapport under Fördefinierade rapporter (Dimensioner).

Tänk på att även om du kan se samma information om enskilda sökord när du visar söktermsrapporten på det här sättet kan du inte lägga till sökord eller negativa sökord direkt från rapporten.

Söktermer hos sökpartner

Dina annonser hos våra sökpartner kan visas på sidor i webbplatskataloger och på andra sidor som är relaterade till en persons sökning, utöver på sökresultatsidor. Söktermerna på de här platserna kan vara längre än normalt eller vara formaterade annorlunda, beroende på strukturen på den specifika webbplatsen eller sidan.

Så fungerar det

Söktermsrapporten är en lista över söktermer som ett stort antal personer har använt och som utlöste din annons. Beroende på vilka sökordsmatchningsalternativ du har valt kan söktermerna i rapporten skilja sig från din sökordslista.

Kolumnen Matchningstyp anger hur nära koppling söktermerna som utlöste dina annonser på Google har till de faktiska sökorden i ditt konto. Genom att ta reda på vilka matchningstyper som fungerar bra för olika sökord och sökningar kan du finjustera matchningstyperna för alla dina sökord så att bara relevanta sökningar leder till att din annons visas. I kolumnen Sökord kan du se vilka av dina sökord som matchade en sökterm och utlöste din annons. Den här kolumnen visas inte som standard. Läs om hur du modifierar kolumner i Visa söktermsrapporten.

Välja matchningstyp för en sökterm

Följande exempel illustrerar hur matchningstypen för en sökterm avgörs:

Annonsgrupp Sökord
Annonsgrupp A Exakt matchat sökord [lila blommor]
Annonsgrupp B Frasmatchat sökord ”lila blommor”
Annonsgrupp C Brett matchat sökord lila blommor

Tabellen nedan visar förhållandet mellan dina sökord och olika söktermer som ledde till att dina annonser visades på Google. Tänk på att när matchningstypen för söktermen är en liknande variant indikeras det i kolumnen Matchningstyp. Liknande varianter kan vara felstavningar, singular- och pluralformer, akronymer, avledningar (som bak och bakning), förkortningar, accenter och varianter av sökordstermerna som har samma innebörd.

Tänk på att söktermernas matchningstyp som anges i rapporten kanske inte överensstämmer med den matchningstyp du har valt för sökordet som utlöste annonserna. Det beror på att sökord med bredare matchningstyper också kan matcha snävare söktermer. Om en person till exempel söker efter lila blommor och ditt brett matchade sökord lila blommor leder till att annonsen visas, är söktermerna en exakt matchning även om lila blommor är ett brett matchat sökord i annonsgruppen.

Ditt sökord Kundens sökterm Söktermens matchningstyp Beskrivning av söktermens matchningstyp
[lila blommor] lila blommor Exakt matchning Söktermen är identisk med det exakt matchade sökordet från annonsgrupp A.
[lila blommor] lila blomor Exakt matchning (liknande variant) Söktermen är en liknande variant (samma innebörd och sökavsikt) av det exakt matchade sökordet från annonsgrupp A.
”lila blommor” lila blommor Exakt matchning Söktermen är identisk med det frasmatchade sökordet från annonsgrupp B.
”lila blommor” gratis lila blommor Frasmatchning Söktermen innehåller det frasmatchade sökordet från annonsgrupp B.
”lila blommor” gratis lila blomor Frasmatchning (liknande variant) Söktermen är en liknande variant (samma innebörd och sökavsikt) av det frasmatchade sökordet från annonsgrupp B.
lila blommor lila blommor Exakt matchning Söktermen är identisk med det brett matchade sökordet från annonsgrupp C.
lila blommor gratis lila blommor Frasmatchning Söktermen innehåller det brett matchade sökordet från annonsgrupp C.
lila blommor rosa blommor Bred matchning Söktermen är en variant av det brett matchade sökordet från annonsgrupp C.
Obs! Sökord används inte för dynamiska sökannonser och Shopping-inriktning. Sökord som matchar dynamiska sökannonser eller Shopping-inriktningar visas inte i fältet Sökord i söktermsrapporten och visas som Exakt i fältet Matchningstyp.

Hantera sökorden utifrån söktermsdata

Du kan ta hjälp av söktermsdata för att göra ändringar i dina sökord som kan få positiv effekt på resultatet. Här kommer några tips:

• Om en sökterm inte är tillräckligt relevant för dina produkter eller tjänster kan du lägga till den som ett negativt sökord. Genom att lägga till irrelevanta söktermer som negativa sökord kan du förhindra att din annons visas för personer som söker efter sådant du inte säljer. Om du till exempel säljer dricksglas och märker att söktermen ”optiskt glas” leder till att dina annonser visas kan du lägga till ”optiskt” som negativt sökord.
  • Redigera matchningstypen (bred matchning, frasmatchning, exakt matchning eller negativ matchning) för befintliga sökord. Kolumnen Matchningstyp kan hjälpa dig att förstå hur sökordens matchningstyp påverkar annonsresultatet.
  • Vi rekommenderar att du använder Smart Bidding, som innefattar en mängd olika kontextsignaler för att ange bud för varje enskild auktion och ge dig bästa möjliga resultat.