Om dynamiska sökannonser

Dynamiska sökannonser är det enklaste sättet att hitta kunder som söker på Google efter exakt det du erbjuder. Dynamiska sökannonser är lämpliga för annonsörer som har en välutvecklad webbplats eller ett stort sortiment. Dina annonser inriktas utifrån ditt webbplatsinnehåll, och annonstypen är ett bra komplement till sökordsbaserade kampanjer. De dynamiska sökannonsernas rubriker och målsidor genereras dessutom från innehållet på din webbplats, vilket sparar tid och gör dina annonser relevanta. Det enda du behöver göra är att lägga till en beskrivning. Utan dynamiska sökannonser kan också välskötta Google Ads-konton med många sökord missa relevanta sökningar, vara sena med att skriva annonser för nya produkter eller komma i otakt med vad det faktiska innehållet på annonsörernas webbplatser.

I denna artikel beskriver vi hur dynamiska sökannonser fungerar och deras fördelar. Detaljerade anvisningar finns i Skapa dynamiska sökannonser.

Hur de visas

När någon söker på Google med termer som har nära anknytning till rubrikerna och vanligt förekommande fraser på din webbplats använder Google Ads dessa rubriker och fraser för att välja en målsida på din webbplats och generera en tydlig och relevant rubrik till din annons.

Exempel: Du äger en internationell hotellkedja. En person som söker på Google efter ”lyxhotell i New York” ser din annons med rubriken ”Lyxhotell – NYC”, klickar på annonsen och hamnar på din webbplats med lyxhotell i New York.

På detta sätt kan dynamiska sökannonser snabbt leda potentiella kunder till det de är intresserade av på din webbplats.

Du ansvarar för den slutliga texten som visas i din annons – tänk på det när du väljer vilka målsidor du inriktar dig på. Bland alla signaler som används för att generera annonsens rubrik är HTML-titeln på sidan den viktigaste.

Så fungerar inriktning

Dynamiska sökannonser inriktas på sökningar baserat på innehåll på målsidorna på din webbplats. Du kan välja bland flera olika inriktningsalternativ för att ange vilka målsidor som ska användas. Du kan inrikta dig på grupper av webbadresser med inriktningstyper som URL_Contains eller kategorier, eller inrikta dig på specifika webbadresser med URL_Equals eller sidflöden. Läs mer nedan:

URL_Equals: Annonserna inriktas på enskilda webbadresser från din webbplats. Om du till exempel inte har använt dynamiska sökannonser tidigare kan du skapa en inriktning med URL_Equals för webbplatsens startsida.

URL_Contains: Annonserna inriktas på sidor med webbadresser som innehåller särskilda strängar.

Kategorier: Google Ads-genererade uppsättningar med målsidor från din webbplats, ordnade efter tema. Du bestämmer själv vilka uppsättningar annonserna ska inriktas på, hur liknande sidor ska grupperas och vilken detaljnivå som ska användas. Om du snabbt vill börja använda dynamiska sökannonser kan du använda kategorin Målsidor från dina vanliga annonsgrupper. Då inriktas alla webbsidor där du för närvarande visar sökannonser i ditt konto. Det gör att du enkelt kan öka trafiken på de webbsidor som du redan använder som målsidor i befintliga annonsgrupper och kampanjer. Kategorier som Målsidor från dina vanliga annonsgrupper är bara tillgängliga för domäner som Google Ads kan generera kategorier för.

Sidflöde: Ladda upp ett kalkylark med webbadresser för snävast möjliga inriktning. Sedan kan du inrikta annonserna på hela eller delar av flödet. Du kan till exempel ge vissa sidor etiketten ”produkter med 4-stjärniga recensioner” eller ”hotell med många lediga rum” och enbart inrikta dig på webbadresser med dessa etiketter.

Läs mer om inriktning för dynamiska sökannonser.

När du inte bör använda dem

• Dynamiska sökannonser rekommenderas inte om din webbplats ändras snabbt, till exempel om du har dagliga erbjudanden.
  • Dynamiska sökannonser fungerar inte för webbplatser inom vissa branscher, till exempel läkemedel, hasardspel och barnförbjudet innehåll.
    Läs mer om begränsat innehåll
  • Dynamiska sökannonser fungerar bäst med väloptimerade sidor med tydliga teman och termer. De fungerar inte bra med webbplatser som är formaterade så att Google Ads inte kan tolka innehållet (till exempel webbplatser som främst innehåller Flash-innehåll eller bilder och webbplatser som kräver att användarna loggar in för att få åtkomst till större delen av innehållet).
  • Webbplatsdomänen måste fungera med prefixet ”http://”. Om den bara fungerar med ”https://” kan den inte användas med dynamiska sökannonser, och annonsmaterialet avvisas på grund av ”icke fungerande destination”.

Innan du använder dynamiska sökannonser bör du läsa igenom Google Ads-policyerna för att säkerställa att dina annonser följer dem (och alla tillämpliga lagar).

Fördelar

Några av fördelarna med dynamiska sökannonser:

• Spara tid. Du behöver inte koppla sökord, bud och annonstext till varje enskild produkt på din webbplats. Med dynamiska sökannonser kan du dessutom annonsera på nya marknader snabbare än med andra alternativ.
  • Visa dina annonser med relevanta och dynamiskt genererade rubriker. När en kunds sökning är relevant för din produkt eller tjänst genereras en annons i Google Ads dynamiskt med en tydlig rubrik på den mest relevanta sidan på webbplatsen.
  • Få kontroll över dina annonser. Du kan visa annonser baserat på hela din webbplats eller på specifika kategorier eller sidor. Och du kan förhindra att det visas annonser för produkter som är tillfälligt slut i lager.
  • Fånga upp mer trafik. Dynamiska sökannonser kan hjälpa dig att få mer trafik och försäljning genom att utnyttja nya visningsmöjligheter som du inte redan inriktar dig på med hjälp av sökord.
  • Visningsadresser baseras på den slutliga webbadressens domän. Du behöver inte längre ange din visningsadress när du skapar en ny annons. Google Ads använder domänen från den slutliga webbadressen som annonsens visningsadress. Om den slutliga webbadressen till exempel är www.example.com/utomhus/vandring/skor blir annonsens visningsadress www.example.com.