Inzicht in de basisprincipes van het bieden

Google Ads biedt u meerdere manieren om op uw advertenties te bieden, afhankelijk van wat voor u en uw bedrijf het belangrijkst is. De meeste adverteerders richten zich op klikken, vertoningen, conversies of weergaven (voor videoadvertenties).

Nu u adverteert via Google Ads, heeft u waarschijnlijk een duidelijk doel voor ogen met uw advertenties. Als u koffie verkoopt, probeert u mogelijk meer bezoekers naar uw winkel te halen. Als u een wandelvereniging heeft, wilt u misschien dat meer mensen zich aanmelden voor uw nieuwsbrief. Enzovoort.

Als u weet wat u met uw advertenties wilt bereiken, helpt dit om te bepalen hoe u wilt bieden.

Tip

Telkens wanneer er advertentieruimte beschikbaar is, bijvoorbeeld in de zoekresultaten, op een blog, een nieuwssite of andere pagina, voert Google Ads een veiling uit. Elke veiling bepaalt welke advertenties op dat moment in de betreffende ruimte worden weergegeven. Uw biedingen zorgen ervoor dat u deelneemt aan de veiling.

Afhankelijk van uw campagnetype kunt u zich richten op verschillende dingen tijdens het bieden: klikken, vertoningen, conversies, weergaven of betrokkenheidsacties. Waar wilt u zich op richten? Laten we deze mogelijkheden eens nader bekijken.

Richten op klikken (voor advertenties in het zoeknetwerk en het Display Netwerk)

Als uw belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat mensen uw website bezoeken, kunt u zich het beste richten op klikken. Met CPC-bieden (kosten per klik) betaalt u alleen wanneer iemand daadwerkelijk op uw advertentie klikt en uw site bezoekt.

Voorbeeld

Als u een wandelvereniging in Groningen heeft, wilt u wellicht een hoog bedrag bieden voor exacte zoekwoorden als 'wandelvereniging Groningen' en een ander bedrag voor bredere zoekwoorden als 'wandelkaarten'.

Richten op vertoningen

Als uw campagne alleen het zoeknetwerk target en uw belangrijkste doel het vergroten van de zichtbaarheid van uw merk is, kunt u Doelvertoningspercentage gebruiken. Met deze biedstrategie stelt Google Ads uw biedingen automatisch in om uw doelvertoningspercentage te bereiken. Als u bijvoorbeeld kiest voor een doelvertoningspercentage van 65% op de absolute toppositie van de pagina, stelt Google Ads uw biedingen automatisch in zodat uw advertenties 65% van het totale aantal keren dat ze zouden kunnen worden weergegeven, op de absolute toppositie van de pagina worden weergegeven.

Als uw campagne alleen het Display Netwerk target, kunt u in plaats van per klik te betalen, betalen voor het aantal keren dat uw advertentie zichtbaar wordt weergegeven.  Dit wordt bieden op basis van vCPM (kosten per duizend zichtbare vertoningen) genoemd, omdat u betaalt voor elke 1000 keer dat uw advertentie wordt weergegeven. Als u vooral geïnteresseerd bent in aandacht voor uw naam of logo, is dit een slimme optie. Meer informatie over hoe advertenties worden gemeten als zichtbaar.

Net als bij handmatig CPC-bieden kunt u voor vCPM-bieden een bod instellen op advertentiegroepniveau of biedingen instellen voor afzonderlijke plaatsingen.

Richten op conversies (voor advertenties in het zoeknetwerk en het Display Netwerk)

Met deze geavanceerde biedingsmethode vertelt u Google Ads het bedrag dat u bereid bent te betalen voor een conversie, of kosten per acquisitie (CPA). Een conversie (soms een acquisitie genoemd) is een bepaalde handeling waarvan u wilt dat deze op uw website plaatsvindt. Vaak is dat een verkoop, maar het kan ook een aanmelding voor e-mails of een andere handeling zijn. U betaalt voor elke klik, maar Google Ads stelt automatisch biedingen voor u in om zo veel mogelijk conversies te genereren voor de kosten per acquisitie die u heeft opgegeven.

Als u CPA-bieden wilt gebruiken, moet onder andere Conversies bijhouden zijn ingeschakeld. CPA-bieden is geschikt voor gebruikers met een gemiddelde en uitgebreide kennis van Google Ads.

Richten op weergaven (alleen voor videoadvertenties)

Gebruik CPV-bieden (kosten per weergave) als u hoofdzakelijk wilt evalueren hoe betrokken kijkers zijn bij uw video-inhoud, waar ze uw video's bekijken en wanneer ze ophouden met het bekijken van uw inhoud. Met CPV-bieden betaalt u voor videoweergaven en andere video-interacties, zoals klikken op overlays met call-to-actions (CTA's), kaarten en begeleidende banners.

Als u een CPV-bod wilt instellen, geeft u bij het opzetten van uw TrueView-videocampagne de hoogste prijs op die u bereid bent te betalen voor een weergave. Uw bod wordt uw maximum CPV-bod, of gewoon 'max. CPV', genoemd. Dit bod wordt toegepast op campagneniveau, maar u kunt ook een CPV-bod per advertentie-indeling instellen.