Om listor över negativa sökord

Om det finns söktermer som leder till oönskade exponeringar eller klick i flera kampanjer kan du lägga till termerna på en lista över negativa sökord som du sedan använder i relevanta kampanjer. På så sätt behöver du inte lägga till samma negativa sökord i enskilda kampanjer manuellt, och kan enkelt hantera framtida ändringar av negativa sökord i flera kampanjer samtidigt. I den här artikeln beskriver vi hur listor över negativa sökord fungerar.

Innan du börjar

Du kan läsa mer om hur negativa sökord fungerar i Om negativa sökord.

Så fungerar det

När du skapar en lista över negativa sökord hindrar du dina annonser från att visas för särskilda söktermer som inte är relevanta för ditt varumärke. Med hjälp av listan når du enklare målgruppen med dina annonser, vilket resulterar i bättre konverteringar. Anta till exempel att du äger en sportbutik och säljer träningskläder. Då kan du skapa en lista över negativa sökord som innehåller termer som ”kostymbyxor” och ”blusar”.

Typer av negativa sökord

Negativa sökord på kontonivå

När du skapar en lista över negativa sökord på kontonivå tillämpas den automatiskt på alla sök- och Shopping-annonsutrymmen i relevanta kampanjtyper. Det innebär att du kan skapa en enstaka global lista på kontonivå för att tillämpa negativa sökord på alla relevanta annonsutrymmen i ditt konto.

Du kan skapa en lista över negativa sökord på kontonivå i inställningarna för ditt Google Ads-konto. Leta reda på avsnittet Negativa sökord i kontoinställningarna. Klicka på avsnittet för att börja skapa listan över negativa sökord.

För att skapa listan behöver du definiera vilka söktermer som kan betraktas som negativa för ditt varumärke. Sedan kan du ange alla dessa termer samtidigt i avsnittet Negativa sökord i kontoinställningarna för ditt Google Ads-konto. Du kan även ange om du vill utesluta termerna utifrån bred matchning, exakt matchning eller frasmatchning. Du kan utesluta högst 1 000 negativa sökord per konto. Läs mer om negativa sökord på kontonivå

Listor över negativa sökord på kampanjnivå

När du skapar en lista över negativa sökord ska du fundera över vilka ord som inte ska leda till att dina annonser visas. Du kan hitta förslag på ord i söktermsrapporten. Det kan också vara praktiskt att ordna orden tematiskt, till exempel efter dina olika produkter eller tjänster. Du kan lägga till upp till 5 000 negativa sökord per lista och skapa upp till 20 listor över negativa sökord i ditt konto.

Efter att du har skapat listan kan du tillämpa den på flera kampanjer samtidigt. Om du senare behöver lägga till ett nytt negativt sökord i samma kampanjer behöver du bara lägga till det på listan över negativa sökord, så tillämpas ändringen på alla kampanjer där listan används.

Exempel

Anta att du kör tre separata kampanjer för kryssningar, flyg och hotell i Hawaii och Alaska, men inte Mexiko. Du vill förhindra att dina annonser visas för personer som letar efter kryssningar, flygresor och hotell i Mexiko. Gör så här:

• Skapa en lista över negativa sökord med namnet ”Uteslutna resmål”.
  • Lägg till negativa sökord som ”Kryssningar längs mexikanska rivieran”, ”Hotell i Cancún” och ”Flygresor till Mexiko” på listan. Ta med olika varianter av sökord med anknytning till Mexiko på listan, bland annat specifika regioner och orter.
  • Tillämpa listan på alla de tre kampanjerna.

Kom ihåg:

Negativa sökord fungerar inte likadant i displaykampanjer och videokampanjer som de gör för sökkampanjer. Beroende på övriga sökord och inriktningsmetoder i din annonsgrupp kan vissa sidor där annonsen visas då och då innehålla uteslutna termer. I samband med display- och videoannonser tar vi hänsyn till högst 1 000 negativa sökord på kontonivå.