Om upplevelsen av målsidan

Upplevelse av målsidan är ett mått i Google Ads som mäter i vilken grad användarna får det de är ute efter när de klickar på en annons. Målsidan är webbadressen som användarna kommer till när de har klickat på annonsen. Google Ads analyserar målsidan med en kombination av automatiska system och manuella bedömningar. Upplevelsen som du erbjuder påverkar din annonsrankning och därmed också din CPC och din position i annonsauktionen. Dina annonser kanske visas mindre ofta (eller inte alls) om de pekar på webbplatser som ger en dålig användarupplevelse.

I den här artikeln beskrivs hur du kan förbättra upplevelsen av målsidan. Specifika anvisningar om hur du optimerar din webbplats för mobiler finns i Principer för mobil webbdesign och Skapa en effektiv mobilwebbplats.

Innan du börjar

Upplevelsen av målsidan har inget att göra med policyöverträdelser. Om din webbplats bryter mot Google Ads policy betygsätts inte upplevelsen av målsidan över huvud taget och dina annonser visas inte.

Anvisningar

Du kan förbättra upplevelsen av målsidan med hjälp av stegen nedan. Du kan välja att göra alla steg eller bara något eller några.

1. Erbjud relevant, användbart och gärna unikt innehåll.
    • Se till att målsidan är relevant för annonsens text och sökord.

• Var specifik när användaren vill ha en viss sak: Om någon klickar på en annons för en sportbil bör de inte hamna på en allmän sida för alla bilmodeller.
      • Var generell när användaren vill ha alternativ: Om någon vill jämföra digitalkameror vill de antagligen inte komma till sidan för en specifik modell.
    • Visa användbar information på målsidan om det du annonserar om.
    • Försök erbjuda praktiska funktioner eller innehåll som inte finns på andra webbplatser.
  2. Var öppen och trovärdig på webbplatsen.
    • Var öppen med information om ditt företag och beskriv tydligt vad verksamheten går ut på.
    • Beskriv dina produkter eller tjänster innan du ber besökarna att fylla i formulär.
    • Gör det enkelt för besökarna att hitta dina kontaktuppgifter.
    • Om du begär att besökarna ska uppge personliga uppgifter, ska det framgå tydligt varför du behöver informationen och hur du kommer att använda den.
    • Skilj sponsrade länkar, som annonser, från resten av webbplatsens innehåll.
  3. Gör det enkelt att navigera både på datorer och mobila enheter.
    • Organisera och utforma din sida så att besökarna inte behöver jaga runt efter information.
    • Gör det enkelt för besökarna att beställa produkten som nämns i annonsen.
    • Irritera inte besökarna med popup-fönster och andra funktioner som stör navigeringen på webbplatsen.
    • Hjälp kunderna att snabbt hitta vad de letar efter genom att prioritera det innehåll som är synligt ovanför mitten.
  4. Minska målsidans inläsningstid.
    • Se till att målsidan läses in snabbt när någon klickar på din annons, oavsett om de använder en dator eller mobil enhet.
    • Överväg att göra din målsida till en accelererad mobilsida (AMP).
  5. Se till att webbplatsen är snabb.

Kontrollera upplevelsen av målsidan

De flesta användare hanterar nu sina konton enbart i den nya Google Ads-upplevelsen. Om du fortfarande använder den tidigare AdWords-upplevelsen ska du välja Tidigare nedan. Läs mer

1. Logga in på ditt AdWords-konto.
  2. Gå till fliken Sökord.
  3. Placera markören på pratbubblan bredvid statusen på ett sökord på fliken Sökord. En av tre grader visas: över genomsnitt, genomsnitt eller under genomsnitt.

Kvalitetsresultatet inkluderar ett mått på upplevelsen av målsidan. På så sätt kan du få en uppfattning av resultatet genom att även titta på kvalitetsresultatet.

Vad händer när jag har gjort förbättringarna?

Google Ads-systemet besöker och utvärderar målsidor regelbundet. Om du har gjort betydande ändringar för att förbättra upplevelsen av målsidan, kan du få högre annonskvalitet (och högre annonsrankning) med tiden. Tänk på att du kanske inte ser effekten omedelbart, utan först efter några dagar eller veckor.

Mobilt

Google Ads-systemet besöker också målsidan för att kunna utvärdera din mobila webbplats (som ses av mobila enheter med kompletta webbläsare, såsom Android-enheter och iPhone).

Om du har en separat mobiloptimerad version av webbplatsen rekommenderar vi att du konfigurerar servern så att den optimerade webbplatsen visas när User-Agent-satsen för Google Ads-mobilbesök påträffas. För närvarande använder vi två HTTP-användaragentrubriker för att identifiera Google Ads-mobilbesök:

• Android: Mozilla/5.0 (Linux; Android 5.0; SM-G920A) AppleWebKit (KHTML, som Gecko) Chrome Mobile Safari (kompatibel; AdsBot-Google-Mobile; +http://www.google.com/mobile/adsbot.html)
  • iPhone: Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 9_1 som Mac OS X) AppleWebKit/601.1.46 (KHTML, som Gecko) Version/9.0 Mobile/13B143 Safari/601.1 (kompatibel; AdsBot-Google-Mobile; +http://www.google.com/mobile/adsbot.html)

Som standard bedömer Google Ads-systemet upplevelsen av publicerade målsidor. Om du inte vill att vissa av dina målsidor ska granskas kan du följa stegen nedan så att Google Ads-systemet inte kan besöka din webbplats.

Tips: Utvärdera dina målsidor med sidan Målsidor

På sidan Målsidor finns två mätvärden som kan hjälpa dig att identifiera vilka av sidorna som kan ge en bättre upplevelse på mobila enheter.

• Mobilanpassad klickfrekvens: Detta betyg indikerar hur mobilanpassade dina sidor är enligt Googles verktyg för mobilanpassning.
  • Giltig AMP-klickfrekvens: Om dina sidor är accelererade mobilsidor indikerar detta betyg hur ofta dina sidor läses in som giltiga AMP-sidor när användare klickar på dina annonser. Denna bedömning baseras på AMP Validator-testet.

Sidan Målsidor finns i den nya Google Ads-upplevelsen. Läs mer om hur du utvärderar dina målsidor.

Mer information

Blockera granskning av dina målsidor

Viktigt! Det kan få omfattande konsekvenser om du blockerar granskningen av dina målsidor, även om du bara blockerar en enda:

• Annonserna visas inte: Blockeringen kan leda till lägre annonsrankning, eftersom vi inte har lika mycket information att utgå ifrån när vi bedömer upplevelsen av din målsida och dess relevans. Dina annonser kan visas betydligt mer sällan (eller inte alls) och du kan behöva höja dina högsta CPC-bud rejält. Även om du anger högre bud kommer dina annonser troligen inte att visas särskilt ofta, och kanske visas de inte alls.
  • Annonserna underkänns: Om du begränsar åtkomsten till den slutliga webbadress som är annonsens målsida kan dina annonser underkännas enligt vår policy och visas då inte alls. Läs Googles riktlinjer för webbansvariga och se till att sökroboten som kontrollerar annonsernas kvalitet har åtkomst till dina sidor.

Vi rekommenderar att du inte begränsar den automatiska granskningen av dina målsidor, men om du vill undvika granskning kan du redigera webbplatsens robots.txt-fil enligt beskrivningen nedan.

• Blockera alla AdsBot-genomsökningar genom att förbjuda AdsBot-Google.
  • Hindra Google Ads från att genomsöka din webbplats genom att lägga till nedanstående rader i filen robots.txt.

User-agent: AdsBot-Google
    Disallow: /

• Hindra Google Ads från att genomsöka din mobila webbplats genom att lägga till nedanstående rader i filen robots.txt.

User-agent: AdsBot-Google-Mobile
    Disallow: /

Vissa delar av din webbplats kanske inte fungerar som aktiva målsidor för dina annonser, och du kanske har skäl att inte ge Google Ads-systemet åtkomst till dem. Om du vill förhindra att Google Ads-systemet får åtkomst till vissa delar av din webbplats (till exempel katalogen /shopping_cart/) ska du lägga till följande i robots.txt-filen:

User-agent: AdsBot-Google
    Disallow: /shopping_cart/

Tänk på att webbadresserna till webbplatser som inte är mobila fortfarande genomsöks.

De här anvisningarna gäller bara AdsBot. Google använder dessutom andra sökrobotar som granskar webbplatser (till exempel googlebot). Systemet ignorerar övergripande uteslutningar och jokertecken (till exempel User-agent: *) i robots.txt-filer för att inte sänka annonsrankningen och öka CPC för annonsörer som inte planerar att begränsa Google Ads-besök på sina sidor.

Policyöverträdelsers inverkan på upplevelsen av målsidan

En upplevelse av målsidan som ligger under genomsnittet är inte samma sak som en policyöverträdelse.

Om en målsida inte följer våra annonseringspolicyer godkänns inte heller några tillhörande annonser. Därmed deltar de inte i auktionen. Om en annons inte blir godkänd på grund av att målsidan bryter mot policyn, ser du Ej tillämpligt som status för upplevelse av målsidan.