Förbättra annonskvaliteten

De mest framgångsrika annonserna i Google Ads är vanligtvis de som besökarna tycker är mest relevanta. Tänk på hur du själv söker på webben: Du struntar i sådant du inte är intresserad av och fokuserar på det som är relevant för dig. Om du desperat längtar efter potatischips, struntar du antagligen i annonsen om mikrochips (om du inte vill ha sådana också förstås).

Om du vet vad dina kunder vill ha, kan du fokusera på att göra dina kampanjer, sökord, annonser och målsidor relevanta för dem. Då är chansen större att de klickar på dina annonser.

Här beskriver vi några tips på hur du kan göra annonserna mer relevanta för dina kunder.

1. Skapa specifika annonsgrupper

Varje annonsgrupp i kampanjen ska fokusera på en enda produkt eller tjänst för att annonserna ska bli relevanta för kunderna. Den chipsälskande kunden klickar troligen hellre på en annons om chips än på en allmän annons om snacks. Relevans leder till annonser med bättre kvalitet, och att vara specifik är ett bra sätt att bli mer relevant.

Exempel

Om du säljer olika typer av chipspaket i din snacksbutik, kan du skapa annonsgrupper för var och en – kanske en grupp för fredagsmys och en för fotbollskvällen.

2. Välj sökord med omsorg

Ange specifika sökord som har direkt koppling till det särskilda temat för din annonsgrupp och målsida. Det är ofta effektivare att använda sökord som består av två eller tre ord, i stället för ett enda.

Exempel

Om du säljer chips, kan du kanske välja sökordet ”chips fredagsmys” eller ”chips mys”. Allmänna sökord som ”chips” och ”fredag” är inte särskilt effektiva, eftersom de är alldeles för generella.

Behöver du hjälp med att komma på fler sökord? Pröva Sökordsplaneraren om du vill få förslag på nya sökord som du kan lägga till i listan.

3. Ta med sökord i annonstexten

Ta med sökorden i annonstexten (framför allt i annonsrubriken) så att användarna ser att annonsen är relevant för dem. När personer ser sökorden i annonstexten, förutsätter de att annonsen handlar om det de är på jakt efter.

Exempel

Om du säljer chips till fredagsmyset och använder sökordet ”chips fredagsmys”, bör annonstexten också innehålla orden ”chips” och ”fredagsmys”.

4. Skapa enkla och övertygande annonser

Vad är det som skiljer din produkt eller tjänst från konkurrenternas? Tryck på de viktiga skillnaderna i annonsen. Erbjuder du kostnadsfri leverans? Har du rea på vissa varor? Kom ihåg att beskriva eventuella unika funktioner eller erbjudanden.

5. Ange en tydlig uppmaning

Annonstexten bör innehålla en tydlig uppmaning. Den uppmuntrar användarna att klicka på annonsen och ger en vink om vad de kan förvänta sig när de kommer till din målsida. Exempel på uppmaningar är köp, sälj, beställ, besök, sök, registrera dig, prova, begär offert.

6. Pröva med flera olika annonser

Experimentera med olika erbjudanden och uppmaningsfraser så att du ser vad som fungerar bäst med tanke på dina mål med annonseringen. Vi visar annonserna växelvis från en och samma annonsgrupp. De annonser som ger bäst resultat visas oftare. Efterhand kanske du upptäcker att vissa annonser ger bättre resultat än andra, med andra ord vilka annonstexter som är mest effektiva.

7. Granska kampanjresultatet regelbundet

Testa och finjustera kampanjerna så att du får det resultat du vill ha. Granska annonsresultaten så att du vet vad du ska göra för att uppnå dina mål på bästa sätt. När du följer upp dina annonser under längre tid, kanske du märker förändringar i klickfrekvensen eller konverteringsfrekvensen. Om du till exempel märker att en viss uppmaning i din annonstext inte ger något resultat, kan du ta bort annonsen och pröva något annat. Allt handlar om att prova sig fram!